Hm...kad razmislim, u pravu ste: u većini slučajeva mora nešto da se prekrši da bi scena bila zaista erotska. Čak se i u Uliksu krše bračni zaveti, pa je Moli opaka bludnica. Ipak, Džojsove erotske scene su više književnost nego erotika. Romane koji su u celini erotski ne znam, samo epizode.
Najerotskiju scenu koju znam napisao je Prust (ono sa dve devojke što dečak gleda kroz prozor, pominjala sam već), ali je tu erotika samo nus proizvod, a scena koju pamtim kao najviše nabijenu tom vrstom strasti je iz Kišove Bašte, pepela kad se on i ona njegova devojčica cmoknu u ambaru dok igraju žmurke.
Kod Selina koga sam nedavno čitala su jako specifične i najčešće bolesne (npr. glavni lik se "spozna" sa verenicom najboljeg prijatelja u kripti sa mumificiranim leševima), te se on izvuče iz njih već posle par rečenica.
Padaju mi još na pamet i neke scene iz Belog hotela, ali tu su šupljikaste, i opet im je svrha drugo. Zar u Tihom Donu nema nekih akcija po senu i štalama?
A de Sad je idiotluk čiji je jedini smisao, čini mi se, da inspiriše Pazolinija da stvori masterpiece.