EPIDURAL...STA MISLITE O TOME...

Umasti se dete:lol::lol::lol: Boze sta sve necu da cujem:D

Ja sam se porodila bez indukcije.

Dosla sam u porodiliste u podne, dva prsta otvorena, jer su se moji uspanicili i odmah me dovezli u Front.

Tu su me pripremili i poslali na odeljenje za odrzavanje trudnoce, negde oko pola 2, da lezim jer sam prvorotka i "necu jos". Nasetali me uz stepenice i niz stepenice, 4. sprat je to....:roll:

Posle dva- tri sata su me vratili nazad u porodiliste , uradili ctg i strpali me na neki novi UZ koji su tek dobili, i tamo su me drzali dobra dva sata nijh 10tak, su gledali, objasnjavali, gledali kako kontrakcije izgledaju na tom UZ, sve dok nije upala babica i pocela da vice kako cu im se poroditi tu ako me odmah ne vrate u porodiliste.

Pustili su me da idem, namestili me, izbusili vodenjak i porodila sam se za pola sata.

je ne znam o kakvom oduzimanju nogu i stomaka se ovde prica...pa ne daje epidural mita mesar sa vozdovacke pijace pobogu
i nije epidural rezervisan samo za porodjaj, mada se daje i za carski rez ali malo jaci, naponi ostaju, osecaj u nogama i stomaku takodje
eto...ja samo mogu da kazem da sam imala srece, moje dete ne bi prezivelo prirodan porodjaj iako sam se na to pripremila, obavila sve razgovore i savetovanje sa anesteziologom, ali su na srecu na vreme prepoznali opasnost ... na pakao od carskog reza nisam bila pripremljena ali eto desio se

i nemojte se bojati, pricajte sa lekarima u koje imate poverenja i koji vode vasu trudnocu, pred porodjaj ako ne ranije sa onima koji ce vas poradjati, pa onda odlucite

Ne razumem zasto neko ne bi olaksao sebi muke?
Kazu zene boli ali kada vidis bebu prodje, pa videces je i sa epiduralom.
Nekoliko mojih drugarica se porodilo na taj nacin.Nista im falilo nije. Po njihovoj prici najvaznije je imati dobrog anesteziologa.
Znam jednu stvar kao sto znam kako se zovem: Kada dodje vreme porodicu se sa EA.
Posle porodjaja moje kume, a bila sam sa njom dobar deo vremena od tih, 26.5 sati....
Nikada ne bih pristala na prirodni.

Setih se neceg, moja drugarica, visa sestra po zanimanju, kada se poradjala ukunuli su epidural na neko vreme, a nije zelela carski odlucila se za prirodni.
E njoj je kolega doktor dao spasmex intravenozno i ona kaze da joj je to puno pomoglo,
Trudnice, pitajte vaseg lekara o tome i puno srece :)

hm.... a ja pitala i mog dr i dr u porodilistu, da li epidural moze da skodi bebi ili da ostavi posledice na njoj... i kakve su sanse da nesto pogrese, pa da moja kicma i noge stradaju... a oni se slatko nasmejase... rekose mi da nema n i k a k v e stetnosti za bebu i da su dovoljno strucni da ne mogu da pogrese, jer porodjaj sa epiduralom rade svakodnevno po nekoliko, vec vise od dvadeset god... i nemam pojma o kakvom trnjenju nogu, oduzimanju i pospanosti se ovde govori???

E, sad i ja moram da napisem svoje iskustvo.
Ja sam se porodila uz epidural i opet bih.
Desna noga mi je trnula i nisam osecala napone, nego su mi govorili kad da se napinjem i pored toga nikakvih problema nije bilo. Nakon par napona bebac je "izasao":)
Trebalo bi da se osete naponi, ali ja sam i dalje osecala samo blage kontrakcije u donjem stomaku. Tako da, u sustini, nije mi jasno zasto je toliko bitno da se naponi osecaju, kad eto, ja se porodih bez problema iako ih nisam osecala.
Posle par sati proslo je trnjenje u nozi i sve je bilo najnormalnije. Ustala sam kad je dosla sestra u sobu da mi pomogne i nije mi ni trebala pomoc.

ja sam u oba porođaja imala uključunu i indukciju, ali džabe...
sećam se prvi porođaj, pregled, merene kontrakcije, komentar ouuu kakve jeke ipravilne kontrakcije, ovo će brzo....i onda cela noć u pripremi da bi ujutru orvorenost i dalje bila pola prsta...pole pet sati od uključenja indukcije otvorenost jedan prst...a ne mogu da kežem da nisam bila gledana, mažena i pažena...(porađao me je kućni prijatelj, znamo se sa većinom akušera...al kad ne ide ne ide)...
u trenucima kada mi se činilo da ću ostati jedina žena fenomen-neporođena, mislila sam da bi možda moglo i carski rez (ni tada o epiduralu nisam mislila, istina želela sam neki sedativ, bilo kakav...ali ja imam poseban problem ne reagujem ili jako loše reagujem na sedative,) ali verovatno sam nemajka jer sam odmah pomislila i na ožiljak od carskog reza pa mi se nešto i ta ideja nije svidela....
bilo kako bilo nekako sam se porodila i za drugi porođaj odabrala isti scenario - indukcija i to je to.
Samo da dodam da su mi oba porođaja polinjala baš na izračunati termin, znači punih 9 meseci trudnoće, oba počela prirodnim naponima, ali zbog izuzetno sporog otvaranja oba trajala satima
i sve se to preživi, kažeš sebi, pa odvojiću taj jedan dan da se orodim i to je to
...

Milevče, uobičajeni termin indukcija se koristi za oksitocin, hormon koji (između ostalog) pojačava kontrakcije a za otvaranje se daje estradiol, ako bi kod nedovoljne otvorenosti dali samo oksitocin, to bi moglo da dovede do rupture materice i svega ostalog.

Slažem se sa... kime već da je bitno imati stručnog anesteziologa ali opet, i pored toga, tačka ugovora da se obavezujem da ni ja ni moja familija nećemo tužiti anesteziologa niti ZC ako ipak ostanem nepokretna, kao i ono što sam u školi učila o epiduralu, me nekako ne uveravaju da je skroz bezbedan. I opet, pukao mi je vodenjak i bila sam ovoljno otvorena pa su mi dali indukciju. Više su me bolele kontrakcije od samog porođaja. Dakle, ako se usudim (zbog zdravstvenih problema druge vrste) da ponovo zatrudnim, daću sve od sebe da mi ništa ne daju, nikakve anestetike, sedative, hormone za ovo ili ono, 100% prirodno.

Back