Englezi na ulicama

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jasenovac su napravile ustaše, koliko znam istoriju, uz podršku katoličke crkve i učešće katoličkih sveštenika u genocidu. Jedino ako misliš da katolici nisu hrišćani.
да ли су Талијани хришћани и католици?
рецимо 1941. у Книну је био случај ђе је локални хрватски свећеник дочекао Талијане са молбом да им помогну "побит све Србе"
талијански ђенерал није могао повјеровати шта он тражи па је питао да понови

ишћерао је хрватске магарце напоље не вјерујући ни очима ни ушима да чак и свећеник то тражи :eek:

да ли су Талијани хришћани и католици?
рецимо 1941. у Книну је био случај ђе је локални хрватски свећеник дочекао Талијане са молбом да им помогну "побит све Србе"
талијански ђенерал није могао повјеровати шта он тражи па је питао да понови

ишћерао је хрватске магарце напоље не вјерујући ни очима ни ушима да чак и свећеник то тражи :eek:
Razlika izmedju ljudi i zveri

Razlika izmedju ljudi i zveri
паде ми на памет онај примјер борбе ножом између руског и украјинског војника
руски војник је преживио и сигурно ђе имати проблема до краја живота због тога

главна ствар у рату (а и у животу) не изгубити људскост
то је његова порука

многи нијесу ушли у српску епску поезију иако су били велики ратници и јунаци (али лоши људи)
други су ушли и због јунаштва и због људске димензије

то је његова порука

многи нијесу ушли у српску епску поезију иако су били велики ратници и јунаци (али лоши људи)
Ne znam dal si nekad video zarobljenika. Prvo će da ga tuku i maltretiraju najgori vojnici koji nisu ni bili u borbi. Ovaj koji je ga je zarobio i ratovao sa njim neće.

то је његова порука

а који то велики војсковођа/ратник из српске повести није ушао у нашу епску поезију зато што је био лош човек?

Mnogi ne shvataju da bogatstvo, posebno ono trajno dolazi pre svega od INDUSTRIJE a ne od rEsUrSa.
суштина капитализма је у предузетништву, а не у акумулацији. чим прочиташ "акумулација", одма знаш да је у питању комуњара који о економији нема појма.

а који то велики војсковођа/ратник из српске повести није ушао у нашу епску поезију зато што је био лош човек?
вјерујеш ли да у врмененима Старине Новака и Мандушића Вука, бије било и десетине, па о стотине таквих који нијесу ушли у пјесму?
колико су зла по Србији починиле устаничке вође, са понашањем од којег се не би ниједан јањичар постидио?

куку мени, до Бога милога, ђе погуби од себе бољега
јако занимљиве ријечи

И Марко Миљанов, од чије руке су пале десетине глава, говори о ЧОЈСТВУ и јунаштву, с разлогом

Ne znam dal si nekad video zarobljenika. Prvo će da ga tuku i maltretiraju najgori vojnici koji nisu ni bili u borbi. Ovaj koji je ga je zarobio i ratovao sa njim neće.
и видијо и имао :mrgreen:
да, најгори олош, јер бездушни садиста има на свакоме кораку
зато треба добра узда за такве иначе оде све у к.

ако се он предао, па то мени иде у корист? ваљда је заслужио људски однос тиме?

Jasenovac su napravile ustaše, koliko znam istoriju, uz podršku katoličke crkve i učešće katoličkih sveštenika u genocidu. Jedino ako misliš da katolici nisu hrišćani.

Могло би се можда рећи да су ти босански Фрањевци били на првом месту дегенерици, на другом Хрвати, на неком далеком педесетом католици и хришћани.

Чини ми се да је за нас лоше да хиљаду година католичке цркве на пет континената увек гледамо кроз призму неколико стотина мизерних лопатара из Херцеговине. То је узак и ружан прозор, католици су нешто више.

вјерујеш ли да у врмененима Старине Новака и Мандушића Вука, бије било и десетине, па о стотине таквих који нијесу ушли у пјесму?
колико су зла по Србији починиле устаничке вође, са понашањем од којег се не би ниједан јањичар постидио?

куку мени, до Бога милога, ђе погуби од себе бољега
јако занимљиве ријечи

И Марко Миљанов, од чије руке су пале десетине глава, говори о ЧОЈСТВУ и јунаштву, с разлогом
ја сам те питао за имена тих великих јунака, за које наш народ не нађе места у епској поезији?

великим људима се и велике мане праштају, па и велики греси. јер великим човека не чини само подвиг, него и страсти. ето ти Ахила као пример, Ајанта, Јасона.. практично, ниједан велики јунак није без неког великог белега на својој личности. велики људи се мере по другачијим аршинима.

и видијо и имао :mrgreen:
да, најгори олош, јер бездушни садиста има на свакоме кораку
зато треба добра узда за такве иначе оде све у к.

ако се он предао, па то мени иде у корист? ваљда је заслужио људски однос тиме?
негде сам прочитао- ко нема милости, тај нема ни храбрости.

ја сам те питао за имена тих великих јунака, за које наш народ не нађе места у епској поезији?

великим људима се и велике мане праштају, па и велики греси. јер великим човека не чини само подвиг, него и страсти. ето ти Ахила као пример, Ајанта, Јасона.. практично, ниједан велики јунак није без неког великог белега на својој личности. велики људи се мере по другачијим аршинима.

Певај, o музо, о гневу Ахилеја!

злосрећни! штоно Ахејце у хиљаде ували јада.

Грци су можда били склонији да своје јунаке и богове - флуидна категорија - приказују људским, са врло препознатљивим манама и хтењима која одређују њихову судбину... док ми можда волимо да се мало више претварамо да смо духовни и честити и убацимо неку моралну поруку у еп.

само примјер српске револуције
војводе и господари неки постали за народ гори него Турци

Грци су можда били склонији да своје јунаке и богове - флуидна категорија - приказују људским, са врло препознатљивим манама и хтењима која одређују њихову судбину... док ми можда волимо да се мало више претварамо да смо духовни и честити и убацимо неку моралну поруку у еп.
највећи епски јунак Срба је Марко Краљевић, који ни самог себе (у поезији) не сматра за неки узвишен пример моралне исправности, нити су га песници таквим градили. очигледно су људи волели неког с ким се могу лакше поистоветити, неког ко је више човек, а мање божанство.

само примјер српске револуције
војводе и господари неки постали за народ гори него Турци
па под Турцима су и стасали, од Турака су се учили. нису Милош и Карађорђе могли да се угледају на Јосифа II. мада, за оне прилике, урадили су велике ствари.

највећи епски јунак Срба је Марко Краљевић, који ни самог себе (у поезији) не сматра за неки узвишен пример моралне исправности, нити су га песници таквим градили. очигледно су људи волели неког с ким се могу лакше поистоветити, неког ко је више човек, а мање божанство.

Марко је добар контрапример, пијан, пргав, убица, али склон великим делима.

Са друге стране имаш мноштво некаквих живих икона Христових који свесно и мирно иду у смрт као Исак на Морију, а и иначе су врло милостиви, дарежљиви, и праведни.

то је његова порука

Свака част брате за мудре постове , чојство и јунашво су лек против токсичне мржње, која праве од људи демоне...

Некрсти и јеретици су познати по лудачким количинама мржње, која не зна ни за какве границе и редукције... Све последице губитка вере, па нема ни наде ни љубави

Нема ништа од ових протеста.
Британија је одавно у пројекту.
Могло би само чудо да их спаси.
Као и Аустријанце, Немце, политички Запад у целини.
Да моле Бога за неки конвенционални рат јер само тако ће неке ствари моћи да успоре.

Back