Engleski buldog,da li je dobar izbor?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.225
Pošto me majka moli da joj kupim psa iz neke priče sa njom sam došao do zaključka da bi joj odgovarala ova rasa. Živeo bi u velikom stanu ali majka nije nešto preterano orna a ni sposobna za stalne šetnje pa mi treba da kažemo "lenj" kućni pas. Takođe ne bi bilo zgodno da se preterano linja. Još jedan bitan momenat je i da će ona s vremena na vreme biti odsutna po par meseci kada ide kod moje sestre u inostranstvo a onda brigu bih preuzeo ja tako što bi ga doveo kod sebe pa me interesuje koliki bi mu problem bio da se navikne na ovakav režim stalnih promena.

Glavno pitanje je naravno da li sam napravio dobar izbor i interesuje me kolike su cene po odgajivačnicama i kako uopšte ide kupovina novog psa pošto sam potpuno van te priče? Hvala :)

Na žalost engleski buldog je jedna od najunakaženijih rasa pasa. Imaju mnoge urođene mane i dosta jedinki pati od epilepsije. Svi psi se linjaju pa makar imali i kratku dlaku. Ako nije spremna da vodi računa o njemu, da ga šeta i pazi bolje ne uzimajte psa kako ne bi završio na ulici ili u azilu.

Iz ovog izlaganja bez previše sarkazma bih vam preporučio plišanog psa jer o njemu ne mora da se vodi računa niti da se šeta... Pas nije igračka.

:lol:

Naravno da bi brinula o njemu,pa nije joj prvi ljubimac u životu ali i ona ima neke zdravstvene probleme zbog kojih ne može da bude previše aktivna pa joj hiperaktivan pas ne odgovara nikako,dakle nije problem u šetnji nego u čestoj šetnji a ovo je jedina rasa za koju ja znam da nema potrebe za istim. Sarkazam nije na mestu zaista.

Mačke joj jednostavno nisu prirasle srcu.

Poslednja izmena:
:lol:

Naravno da bi brinula o njemu,pa nije joj prvi ljubimac u životu ali i ona ima neke zdravstvene probleme zbog kojih ne može da bude previše aktivna pa joj hiperaktivan pas ne odgovara nikako,dakle nije problem u šetnji nego u čestoj šetnji a ovo je jedina rasa za koju ja znam da nema potrebne za istim. Sarkazam nije na mestu zaista.

Mačke joj jednostavno nisu prirasle srcu.

ma nisam sarkasticna :)
samo prakticna
onda neki mali, civava, pinc..tako nesto..kome je dovoljno da se istrci po stanu

Pošto me majka moli da joj kupim psa iz neke priče sa njom sam došao do zaključka da bi joj odgovarala ova rasa. Živeo bi u velikom stanu ali majka nije nešto preterano orna a ni sposobna za stalne šetnje pa mi treba da kažemo "lenj" kućni pas. Takođe ne bi bilo zgodno da se preterano linja. Još jedan bitan momenat je i da će ona s vremena na vreme biti odsutna po par meseci kada ide kod moje sestre u inostranstvo a onda brigu bih preuzeo ja tako što bi ga doveo kod sebe pa me interesuje koliki bi mu problem bio da se navikne na ovakav režim stalnih promena.

Glavno pitanje je naravno da li sam napravio dobar izbor i interesuje me kolike su cene po odgajivačnicama i kako uopšte ide kupovina novog psa pošto sam potpuno van te priče? Hvala :)

Pripremi 500e.Zasto mislis da joj bas ta rasa odgovara?

nisam tebi dive odgovarao u prvom delu...

pa meni baš ti mali deluju nekako hiperaktivno :)

pa oni jesu hiperaktivni, ali tu svoju aktivnost potrose na malom prostoru
dovoljno je u stanu da im baci lopticu par puta i da budu ``istrcani`` :lol:
kad je meni sestric uneo stene u kucu, samo sam mu rekla - jesi li normalan, pogledaj tu sapu
cane corso..i dan danas vuce kao luda..ako je ne prosetam jedan dan, sutradan nastradam :lol:

Ne podržavajte bolesne rase kupovinom štenaca!
Ako pravite potražnju oni će ih i dalje razmnožavati, ceo njihov život je patnja. Nekoliko debila u kenel klubu je rešilo da taj pas tako mora da izgleda i to ti je to. Bez obzira na probleme koje životinja ima.

Ako te ovo ne obeshrabri onda ih uzmi pet:

https://www.youtube.com/results?q=english+bulldog+epileptic

Rasa je do te mere izdegenerisana da ne može prirodno da se pari i šteni.

Ja imam buldoga... ali moraš znati da je on jako tvrdoglav i svojeglav pas.... :) On je odličan izbor za Tebe, ne za Tvoju majku.... Za nju bih ti predložio francuskog buldoga.... (eng buldog 25 kg, francuski 10 kg)

razlog: kad se buldog ukopa, treba ti dizalica da ga pomeriš..... :) U prevodu muška ruka...... Inače je super za stan u smislu da ne traži mnogo šetnje.... Ja sam prilično zaposlen i nekad bude dovoljno da ga izvedeš ujutru i uveče 5 min napolje da obavi šta treba.....

Ja imam buldoga... ali moraš znati da je on jako tvrdoglav i svojeglav pas.... :) On je odličan izbor za Tebe, ne za Tvoju majku.... Za nju bih ti predložio francuskog buldoga.... (eng buldog 25 kg, francuski 10 kg)

razlog: kad se buldog ukopa, treba ti dizalica da ga pomeriš..... :) U prevodu muška ruka...... Inače je super za stan u smislu da ne traži mnogo šetnje.... Ja sam prilično zaposlen i nekad bude dovoljno da ga izvedeš ujutru i uveče 5 min napolje da obavi šta treba.....

E upravo to tražim,iskustvo iz prve ruke...:ok:

Pa rekoh..."lenj" kućni pas,ne previše veliki.

Svaki pas mora da se seta,sto ga vise setas bice mirniji dok je u kuci.Pogotovo dok je stene,racunaj da ce da pravi haos ,kad krenu zubici da rastu trazice stalno nesto da glodje.Pa ti preporucujem da mu kupis igracke za zube da ti ne bi pojeo pola namestaja.
Sto se tice rase,engleski buldog je dosta skupa rasa,ako imas da izdvojis te pare uzmi ga.Svakako moras da dodas na to troskove vakcinacije,tablete protiv glista,sprejevi za krpelje,veterinar itd.
Ja licno volim Dobermane i Nemacke Ovcare,prvenstveno jer sam i odrasla sa NO.Imali smo ih 15 godina.NO ti ne bih preporucila za kucu jer se linjaju ali Dobermana da.
On se uglavnom i drzi u kuci jer je sklon smrzavanju zbog dlake.Ako je mama sama ja bih birala psa koji je ujedno i cuvar.Doberman je policijski pas i tu ne mozes da promasis.Bitna je samo rana socijalizacija da se ne bi otrgao kontroli.
Ako mislis da ona ne bi mogla da izadje sa takvom rasom postoji milion drugih koji nisu skupi.Uvek mozes da uzmes labradora ili zlatnog retrivera.Psi koji obozavaju da se igraju i obozavaju decu.Al ne ocekuj od ovog psa da bude i cuvar,ne znam koliko ti je to bitno.
Haski je isto dobar,lep je i razigran,ali njegovo zavijanje zna da iritira posto ova rasa u principu ne laje.

Lenj pas ne postoji,svaki zahteva brigu,igranje i paznju.Mozes da joj uzmes staforda ili pita,kod njih je isto potrebna socijalizacija jer su genetski napravljeni da kidisu na druge zivotinje smatrajuci ih njihovim plenom.

labradori su eksplozivni pogotovo u početku. Ima da pojedu i sažvaću SVE što im je na putu. Imaju oralnu fiksaciju, neki NIKADA ne prestanu da glođu. Njima treba mnogo šetnje i vežbe. Ja ima labradora i treba mu šetnja od bar sat i po do dva skoro svakog dana, a tri sata pa naviše mu je da mirno spava. I to nisu šetnje da ga vodiš na povocu nego ga pustiš da trči. Moj pas trči po 10 kilometara skoro bez prestanka.

Labrador
-mora da se šeta
-mora da mu se posvećuje pažnja
-žvaće

umiljat

Retriveri su hiperaktivni.

Iskreno engleski buldog je meni omiljena zivotinja, zaista su posebni kao kucni ljubimci , jako su blage naravi , mirni, umiljati, lenji.........ne zahtevaju mnogo prostora i fizicke aktivnosti , ali kao i svako kuce moras da ga izvedes makar 2 puta dnevno na po 10, 15 minuta da obavi veliku i malu nuzdu.

Takodje bez obzira na rasu psa i njegove karakteristike, pozeljno je svaki dan ga izvesti u jednu malo duzu setnju od maka pola sata ili sat vremena.

Inace jesu osetljivi i skloni zdravstvenim problemima, mada opet ja znam nekoliko vlasnika engleskih buldoga i niko se sad nesto ne zali na to , u principu kuce kao i svako drugo.
Ali recimo veoma je naboran , narocito u predelu njuske i te bore na njusci moras redovno da mu cistis kamilicom.

Sad mozda jesu osetljivi i skloni zdravstvenim problemima, ali ukoliko nabavis jedan lep, zdrav primerak , vodis racuna o njemu adekvatno kapiram da ne bi trebalo da imas nekih vecih problema sa njim.

- - - - - - - - - -

25 kila je malo za njega, od jednog mog poznanika muski primerak ima 36 kg , ko od brega je odvaljen ;)

Mada on mi rece da ima i likova koji im namerno pojacavaju ishranu pred izlozbe , rade i neke vezbe sa njima.........itd , kako bi bili sto masivniji (mada ovaj lik ne vodi svog na izlozbe i cuva ga samo kao kucnog ljubimca, takodje i super je za decu , on i zena imaju bebu u kuci)

Iskreno engleski buldog je meni omiljena zivotinja, zaista su posebni kao kucni ljubimci , jako su blage naravi , mirni, umiljati, lenji.........ne zahtevaju mnogo prostora i fizicke aktivnosti , ali kao i svako kuce moras da ga izvedes makar 2 puta dnevno na po 10, 15 minuta da obavi veliku i malu nuzdu.

Takodje bez obzira na rasu psa i njegove karakteristike, pozeljno je svaki dan ga izvesti u jednu malo duzu setnju od maka pola sata ili sat vremena.

Inace jesu osetljivi i skloni zdravstvenim problemima, mada opet ja znam nekoliko vlasnika engleskih buldoga i niko se sad nesto ne zali na to , u principu kuce kao i svako drugo.
Ali recimo veoma je naboran , narocito u predelu njuske i te bore na njusci moras redovno da mu cistis kamilicom.

Sad mozda jesu osetljivi i skloni zdravstvenim problemima, ali ukoliko nabavis jedan lep, zdrav primerak , vodis racuna o njemu adekvatno kapiram da ne bi trebalo da imas nekih vecih problema sa njim.

- - - - - - - - - -

25 kila je malo za njega, od jednog mog poznanika muski primerak ima 36 kg , ko od brega je odvaljen ;)

Mada on mi rece da ima i likova koji im namerno pojacavaju ishranu pred izlozbe , rade i neke vezbe sa njima.........itd , kako bi bili sto masivniji (mada ovaj lik ne vodi svog na izlozbe i cuva ga samo kao kucnog ljubimca, takodje i super je za decu , on i zena imaju bebu u kuci)

25kg je po standardu, moj pas ima 30 kg... :)

Uzmi stafa ili pita, to ti je kao napredna vrsta buldoga. Zavisi kakav ti treba pas. Nikakav kvalitet nema, ako imaš djecu ne brini stafovi i pitovi obožavaju djecu i neće nikome dati da krene na njih, ako se bude više družio sa njima neće ni tebi dati :D. Odlični su psi vrlo se malo razlikuju jedina mana što su tvrdoglavi i moraš da ih socijalizuješ da se ne kolju sa drugim psima, ali to je i mana buldoga. Bolesti ih zaobilaze u odnosu na druge pse, tj. nemaju nešto naročito genetskih bolesti da naslijede a i ređe ih dobijaju. NEMOJ DA IH UDARAŠ jer ce posle biti plašljivi, i loše će te slušati. Počni da ga dresiraš sa 2 mj. i neće biti problema. Eto toliko. Ako voliš psa koji nije nešto aktivan ako ne možeš sa njim da se igraš dugo, uzmi buldoga, jer stafordi i pitovi ako ne trče 4,5 sati to je za njih mučenje. A ako ti se baš sviđa buldog uzmi ga pušti ti te bolesti i ta sranja, teško će baš tvoj dobiti. To je tvoj izbor!!! Buldog je prelijep pas uzeću ga ja za jedno 5,6 godina u kuću da ga držim.
- - - - - - - - - -

Šta je to? To onaj pacov?

Ako šetaš budoga, sigurno ćeš biti prepoznat. Buldozi su vrlo posebni i neobični psi i u svom kraju gde se šeta svi ga dobro znaju (a tim i vlasnika psa :) )

- - - - - - - - - -

...ovo je verovatno jedan mlad pas cenim da je oko 10-12 meseci star, još uvek ima manje kilograma i srazmerno vitkije noge....

Poslednja izmena:

Back