Energija sa auto-puteva

MladenS.

Primećen član
Poruka
928
Ne znam zašto niko nikada ne govori o iskorištavanju energije koja se prosipa po auto-putevima i prometnim saobraćajnicama? Postoje dva načina iskorištavanja te energije. Prvi kada točkovi vozila prelaze i pokreću osovinu koja je ugrađena u kolovoz, a ta osovina pokreće rotor generatora. Na jednom auto-putu moguće je uz mala ulaganja ugraditi stotine osovina i tako pokretati stotine manjh generatora.

Drugi način je ugraditi u gumenu podlogu piezoelemente i tu podlogu postaviti umesto gornjeg sloja asfalta. Takođe nisu potrebna veća ulaganja da se to uradi. Sve ovo je već odavno patentirano, ali ne znam zašto nikome nije interesantno i zašto se ne primenjuje.

Ne znam zašto niko nikada ne govori o iskorištavanju energije koja se prosipa po auto-putevima i prometnim saobraćajnicama? Postoje dva načina iskorištavanja te energije. Prvi kada točkovi vozila prelaze i pokreću osovinu koja je ugrađena u kolovoz, a ta osovina pokreće rotor generatora. Na jednom auto-putu moguće je uz mala ulaganja ugraditi stotine osovina i tako pokretati stotine manjh generatora.

Drugi način je ugraditi u gumenu podlogu piezoelemente i tu podlogu postaviti umesto gornjeg sloja asfalta. Takođe nisu potrebna veća ulaganja da se to uradi. Sve ovo je već odavno patentirano, ali ne znam zašto nikome nije interesantno i zašto se ne primenjuje.
a kolka je provizija da se to progura u skupstini ?

Solarni paneli i turbine.

1-solar-bike-lane-korea-1.jpg

wind-turbine-car.jpeg

Sve ovo je već odavno patentirano, ali ne znam zašto nikome nije interesantno i zašto se ne primenjuje.
jer ne postoji studija odrzivosti.

problem je sto su to velika ulaganja. ti gledas samo da nije mnogo vece ulaganje na putu od dosadasnjeg, da je i to tacno zaboravljas na ulaganja pravljenja generatora, da se ta energija transportuje do generatora, da se to posle distribuira u sistem..to su velika ulaganja za malo struje jer autoputevi nisu stalno optereceni i pitanje je koliko se realno moze izvuci struje na godisnjem nivou

То је противзаконито јер тиме пљачкаш возаче, повећаваш потрошњу њихових возила.

Осим тога то је пресипање из "шупљег у празно".

jer ne postoji studija odrzivosti.

problem je sto su to velika ulaganja. ti gledas samo da nije mnogo vece ulaganje na putu od dosadasnjeg, da je i to tacno zaboravljas na ulaganja pravljenja generatora, da se ta energija transportuje do generatora, da se to posle distribuira u sistem..to su velika ulaganja za malo struje jer autoputevi nisu stalno optereceni i pitanje je koliko se realno moze izvuci struje na godisnjem nivou
De moze da se pokrece turbina od prelaska kola preko autoputa :P
Hidroelektrane rade na principu da voda okrece turbinu, a voda ima mnogo vecu snagu, pa moze...

Zato što LJUDE NE MOŽEŠ DA KONTROLIŠEŠ ako im omogućiš jeftinu energiju.
Sa jeftinom energijom ljudi postaju nezavisni, što naravno ne ide u prilog ČOBANIMA, koji nastoje da maksimalno kontrolišu STADO.

Ne postoji perpetuum mobile. Sva energija koja bi tako bila dobijena, dolazila bi iz goriva koji auto troši - i to sa gubicima. Znači tu bi "besplatnu energiju" plaćali vozači jer bi im auto u tom slučaju trošio više.

Zato se to ne radi.

Kazes, bicikle, motrori, kamioni i avioni?

Druže , čeka budućnost vreme kada će konjske zaprege ići autoputevima.
.........................................................................................................................
Kada si postavio temu, zamisli 50 hiljada gledalaca jedne , ali samo jedne fudbalske utakmice kolko potrose bezveze energije, benzina, gradskog prevoza i teškog dima, kolko predjenih kilometara puta, avionskog goriva , kolko emisije co2 zbog 22 fudbalera.
Profesionalni fudbal treba zabraniti prvo zbog ekologije i emisije co2 drugo , kolko je žena zaplakalo i dece što im
muževi i očevi bacaju pare na kladionice.

Ne postoji perpetuum mobile. Sva energija koja bi tako bila dobijena, dolazila bi iz goriva koji auto troši - i to sa gubicima. Znači tu bi "besplatnu energiju" plaćali vozači jer bi im auto u tom slučaju trošio više.

Zato se to ne radi.

To ne bi bio perpetuum mobile. Kada bi se primenio prvi sistem možda bi vozilo trošilo neki mali procenat više goriva, ali u sistemu sa piezoelementima vozilo bi stvaralo struju delujući svojom težinom, tako da nema govora o nekoj većoj potrošnji goriva. A piezoelementi su u istom cenovnom rangu, ako ne i jeftiniji od fotoelemenata.

To ne bi bio perpetuum mobile. Kada bi se primenio prvi sistem možda bi vozilo trošilo neki mali procenat više goriva, ali u sistemu sa piezoelementima vozilo bi stvaralo struju delujući svojom težinom, tako da nema govora o nekoj većoj potrošnji goriva. A piezoelementi su u istom cenovnom rangu, ako ne i jeftiniji od fotoelemenata.
Ne.

Ne znam koliko znaš fiziku, ali svaki dobijeni vat energije bi zapravo bio proizveden iz sagorevanja goriva, i to sa gubicima, dakle u zbiru se ne bi dobilo ništa, jer je energija dobijena sagorevanjem nafte i derivata nafte prilično skupa.

Rad koji svako vozilo čini sastoji se iz tri elementa:

1) ubrzanje (zavisi od težine i količine ubrzanja)
2) savlađivanje otpora kotrljanja točkova
3) savlađivanje otpora vazduha

Stavke 1 i 3 se ne bi menjale.

Sva energija koja bi se dobila dolazila bi iz stavke broj dva, jer bi piezoelementi povećali otpor kotrljanja točkova tačno za onaj iznos energije koju proizvedu, minus gubici efikasnosti.

Tako da je sistem loš. Znam za to inače, i ja sam se kao dete pitao zašto to ne naprave, dok nisam naučio fiziku malo bolje.

Poslednja izmena:
@Sizif, ni ja se ne bih složio sa tvojim komentarom. Prvo piezoelementi bi bili u gumenim panelima koji bi bili postavljeni na istom nivou kao i asfalt, znači ne bi bili ispupčeni da povećavaju otpor kotrljanju točkova.

Uzmimo da se sva energija prolaska vozila preko asfalta pretvara u toplotnu energiju (poznato je da je asfalt u kolovoznoj traci uvek topliji od asfalta na trotoaru).

Kod panêla sa piezoelementima ta ukupna energija prolaska vozila bi se sada pretvorila u dve komponente: toplotnu i mehaničku koja bi u piezoelementima stvarala struju, tojest električnu energiju.

Znači ukupna energija bi u oba slučaja imala istu vrednost samo što bi se u prvom slučaju sastojala od jedne, a u drugom od dve komponente.

@Sizif, ni ja se ne bih složio sa tvojim komentarom. Prvo piezoelementi bi bili u gumenim panelima koji bi bili postavljeni na istom nivou kao i asfalt, znači ne bi bili ispupčeni da povećavaju otpor kotrljanju točkova.

Uzmimo da se sva energija prolaska vozila preko asfalta pretvara u toplotnu energiju (poznato je da je asfalt u kolovoznoj traci uvek topliji od asfalta na trotoaru).

Kod panêla sa piezoelementima ta ukupna energija prolaska vozila bi se sada pretvorila u dve komponente: toplotnu i mehaničku koja bi u piezoelementima stvarala struju, tojest električnu energiju.

Znači ukupna energija bi u oba slučaja imala istu vrednost samo što bi se u prvom slučaju sastojala od jedne, a u drugom od dve komponente.
ti ne znas koliki je koeficijent trenja piezo elemenata u gumenim panelima da bi moga ovo da tvrdis.

vwerujem da su drugi mozgovi vec odavno ovo tvoje analizirali i shvatili da ne postoji ekonomska isplativost.

Колико енергије тако добијеш, мораш толико више бензина да оптрошиш.

Ovo nema veze sa direktnim dobijanjem energije sa auto-puteva. Ovi solarni paneli i vetroturbine mogu biti postavljeni bilo gde gde ima mnogo sunčanih dana, odnosno jakog vetra.
Једино што је логистички лакше да се постави и одржава када је уз пут.

Drugi zakon termodinamike ima i svoje mišljenje o tome koliko energije mora da mu se prinese na žrtvu da bi dozvolio da se ostatak iskoristi.

Koeficijent iskorišćenosti nije nikad jedan, a ni previše blizu tome.

Ti moraš da kreneš fiziku od početka.

Prvo da te pitam, da li ti je poznat "zakon očuvanja energije", koji kaže da je količina energije u izolovanom sistemu konstantna, iz čega sledi da ona može samo menjati svoj oblik, ali ne može spontano nastati ni iz čega?

A gde sam ja to naveo da je energija nastala ni iz čega, odnosno da se pojavio perpetuum mobile? Znam ja za Zakon o održanju energije. Energija u jednom sistemu može da se pretvori u neku drugu ili neke druge energije čiji je zbir jednak energiji od koje su nastale (što je češći slučaj). To sam naveo i to je tačno.

A gde sam ja to naveo da je energija nastala ni iz čega, odnosno da se pojavio perpetuum mobile? Znam ja za Zakon o održanju energije. Energija u jednom sistemu može da se pretvori u neku drugu ili neke druge energije čiji je zbir jednak energiji od koje su nastale (što je češći slučaj). To sam naveo i to je tačno.
Кад све то знаш, онда лепо одустани од идеје и стави тачку на тему.

Back