Enciklopedija tinejdžerskih mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa za ovo ZAŠTO, kao što rekoh:

Što se tiče ovoga sa Direktom, što misliš da moram da budem posebno bliska sa nekim da bih kritikovala neko njegovo delo? Jednostavno, on je tražio mišljenje o nečemu što je napravio, ja sam pokušala tome da pristupim što objektivnije, on je moje komentare primio k znanju i to je to, možda će nešto od toga da uvaži, možda i neće, ali to je poenta kritike - ništa što uradiš neće biti odmah savršeno, a drugi ljudi mogu da ti ukažu i na nedostatke i na dobre strane toga. Ti kao neko ko je investiran u to što radi, ne možeš uvek da sagledaš to objektivno. Zato je kritika preko potrebna stvar. Naravno, ne treba da se prihvata od nekog bolesnog duduka kompleksaša jelte, s tim se očigledno svi slažu. xD

Tvoj problem je što živiš u nekom strahu, paranoji, šta god to bilo, i pri tom se previše opterećuješ oko toga šta će drugi da pričaju i misle i saznaju. Neka pričaju šta hoće, tračaranje je normalna pojava i ne treba se na to toliko obazirati.

Pa kad se to ovako na internetu napiše i sažme onda stvarno deluje paranoično, ali u realnosti se to naravno drugačije i mnogo opuštenije manifestuje, tako da nikakve 'paranoje i straha' tu nema, više se radi o ponosu. Nisi ti shvatila šta sam ja tebi rekao za Direkta. Nije isto kad dobijaš kritike od nekoga uživo, i kad nekog znaš preko neta, on te zamoli da mu oceniš nešto i ti to uradiš. I drugo - zašto ste svi zapeli za te kritike nekakvih umetničkih dela? Ja se ne bavim umetnošću, nemam veze sa tim. Pričao sam o ljudima koji sebi daju za pravo da kritikuju druge i pronalaze im mane, a pritom se ne radi o nekoj dobronamernosti nego o čistoj zlobi i pokušaju spuštanja.

Tračarenje možda jeste normalna pojava, samo je loše kad o tebi neko tračari jer si kao budala ispljunuo sve o sebi svakome na kog si naišao. Za mene ljudi koji to rade nemaju dostojanstva, prosto. Tačno je da se na tračeve ne vredi obazirati, ali se isto tako uglavnom ne vredi obazirati na kritike, niti ih usvajati, niti dozvoljavati nekome da te kritikuje. Zašto bi ti npr. pitala za mišljenje o svojoj vezi i svom dečku neku svoju drugaricu? To je jadno. Mene to nervira, ja imam vezu sa nekim, imam probleme kakve god npr., i sad ona ide kod neke svoje drugarice da je pita šta treba da radi i još priča usput šta se dešava. Možda je to tebi ok, meni je to generalno nešto najjadnije što jedna osoba može da uradi. Pa ja prvi ne znam šta da mi se dogadja u vezi, ne bih išao kod nekog ortaka i blebetao o tome i puštao da me "savetuju", kao da sam glup i nemam pojma kako sa ženama, niti znam da rešavam svoje probleme.

- - - - - - - - - -

Ovo je ludačko vreme, sad još ispade da neko ko ne dozvoljava drugima da ga kritikuju niti otkriva drugima neke duboko lične stvari ima strah i paranoju. :lol: A gde to piše da je logično i pravilno jadati se i poveravati drugima lol? Sad ispade da su ljudi koji se nešto otvaraju, jadaju, poveravaju dobri i normalni, a svako ko malo drži do sebe to nije. :lol:

Oprah Winfrey era jbg

- - - - - - - - - -

Valjda je neko razumeo na kakvu sam kritiku mislio, ili se svi prave glupi. Čuješ kritikovala mu rad sa sprejom :lol:

Poslednja izmena:
Osim toga, to ne mora uopšte da znači da ja znam bolje od njih to što kritikujem, već im samo dajem mišljenje nepristrasnog posmatrača, koje je vrlo često potrebno ako zaista hoćeš da uradiš nešto, a da to nešto usput i valja, a ne bude samo tvrdoglavo trabunjanje.

Ovo je apsolutno netačno. Mnogi ljudi greše kad misle da su im potrebni "nepristrasni sudovi" drugih za sve i svašta. Jedini progres koji je moguć je onaj kroz sopstveno učenje i greške, kad posle nekog vremena vidiš šta si uradio pa radiš na tome da to popraviš. Jedini sud koji tu važi je sud nekog ko je zaista stručan i ko te može uputiti. Drugo, većina ljudi nije jebeno retardirana pa da ne može sama da zaključi da li je dobra u nečemu ili ne. Ako želiš da proveriš da li dobro pevaš, dovoljno je da se snimiš na mobilnom, čuješ svoj glas i utvrdiš. Ne treba ti Pera Perić da ti to kaže. Pa se onda unapredjuješ.

Pa nisu Demostenu bili potrebni "nepristrasni posmatrači" da mu ukažu na to da muca. Znao je on to i sam.

Ili recimo kad neko loše priča i nije elokventan, sem ako je retardiran (a ima takvih) shvatiće da ima problem i radiće na njemu.

I drugo - zašto ste svi zapeli za te kritike nekakvih umetničkih dela? Ja se ne bavim umetnošću, nemam veze sa tim. Pričao sam o ljudima koji sebi daju za pravo da kritikuju druge i pronalaze im mane, a pritom se ne radi o nekoj dobronamernosti nego o čistoj zlobi i pokušaju spuštanja.

...

Valjda je neko razumeo na kakvu sam kritiku mislio, ili se svi prave glupi.

Ahem:

Ljudi kritika je jedno, a guranje nosa u tuđa posla drugo.

...

A ono o čemu vi pričate, kad neko dođe i iz čista mira smara u fazonu "jao glup si, treba da se promeniš ovako ili onako, slušaj mene ja bolje znam", to i nije kritika nego smaranje.

Ovo je apsolutno netačno. Mnogi ljudi greše kad misle da su im potrebni "nepristrasni sudovi" drugih za sve i svašta. Jedini progres koji je moguć je onaj kroz sopstveno učenje i greške, kad posle nekog vremena vidiš šta si uradio pa radiš na tome da to popraviš. Jedini sud koji tu važi je sud nekog ko je zaista stručan i ko te može uputiti. Drugo, većina ljudi nije jebeno retardirana pa da ne može sama da zaključi da li je dobra u nečemu ili ne. Ako želiš da proveriš da li dobro pevaš, dovoljno je da se snimiš na mobilnom, čuješ svoj glas i utvrdiš. Ne treba ti Pera Perić da ti to kaže. Pa se onda unapredjuješ.
Apsolutno je netačno to što si upravo rekao. Subjektivnost je velika prepreka napretku, a svaka investiranost neminovno stvara subjektivnost.

Ne vidim što ti, Sukhoi, imaš problema sa time da sve držiš skriveno od drugih da ne bi mogli da to zloupotrebe. Upravo kroz tu zloupotrebu bi ti shvatio zapravo kakvi su oni. Jer ti od toga što te neko ogovara nemaš ništa loše, ne postoji nikakva radnja koja te osporava, to je samo reč u vazduhu, a dobro leži u tome što ćeš ti znati kakav je neko ko to čini.

Ahem:

Apsolutno je netačno to što si upravo rekao. Subjektivnost je velika prepreka napretku, a svaka investiranost neminovno stvara subjektivnost.

Pa čovek mora da bude i subjektivan i tvrdoglav da bi uspeo, inače ga svako može pokolebati u njegovom/njenom nastojanju. Ljudi koji su naročito uspeli obično nisu oni koji su slušali mišljenja i kritike drugih ljudi, nego su grabili svojim putem i bezuslovno verovali u svoje ideje. Zapravo ja ne znam za primer čoveka koji je ekstremno uspešan, a da je slušao nepristrani sud bilo koga, ili ga čak nešto posebno tražio. Što ne znači da nisu uvidjali svoje greške i radili na njima, ali prosto ih nije bilo briga za mišljenje drugih ljudi niti njihov 'sud'. Meni se recimo najviše dopada Kusturica koji je šamarao kritičare, kao i Ingmar Bergman. Ako već hoćeš da neko sudi, daj svoje delo publici na sud, pa ako ne uspe razmisli gde si pogrešio. Kakvi crni nepristrasni sudovi :lol:

Mnogi ljudi su u zabludi pa misle da su njihovi idoli neprekidno slušali kritike, usvajali ih kako bi unapredili sebe i slično što veze s vezom nema.

Poslednja izmena:
Evo sjajnog teksta o svom besmislu tzv. konstruktivnog kriticizma, i zašto je priča o tome zapravo mit:

https://www.psychologytoday.com/blo...structive-feedback-doesnt-improve-performance

Constructive feedback, which is usually critical, rarely helps anyone, and certainly rarely improves employee performance on the job.

In his article in the Harvard Business Review, Tony Schwartz, President and CEO of the Energy Project, and author of Be Excellent At Anything (link is external), says that when we hear the phrase from someone, "would you mind if I give you some feedback?" what that actually means to most of us is "would you mind if I gave you some negative feedback," wrapped up in the guise of constructive criticism, whether you want it or not.

There are some fundamental problems with negative criticism, regardless of whether we clothe it politely as "constructive." First, Schwartz contends, criticism "challenges our sense of value. Criticism implies judgment and we all recoil from feeling judged." Indeed, psychologists such as Daniel Goleman, contend that threats to our self-esteem and sense of self-worth in the form of criticism can feel like threats to our survival.

Schwartz identifies three mistakes that people make when giving critical feedback:
The person giving the feedback often does so from a position of having their value or self-esteem feeling threatened;
The more the other person feels threatened, the less open they are to value or consider the constructive feedback;
It's about "being right," and the other person "being wrong," a case and story is built that makes the perspective of the person giving the feedback "true" and the other person's perspective "faulty."

Part of our resistance to positive reactions to negative feedback is the way our brains work. Neuroscientists have clearly identified that our brains are fundamentally protective, defensive mechanisms. If your ego and sense of self is threatened, your brain unconsciously will act to protect and defend, either actively or passively.

John Cacioppo, at the University of Chicago was able to demonstrate in a series of experiments that the brain reacts more strongly to stimuli it deems negative. There is a greater surge in electrical activity. Cacioppo's research was consistent with that of Tiffany Ito and he colleagues at Ohio State University, whose research confirmed the brain's stronger response to negative information.

Our capacity to weigh negative input so heavily most likely evolved for a good reason-to keep us out of harm's way. From the dawn of human history, our very survival depended on our skill at dodging danger. The brain developed systems that would make it unavoidable for us not to notice danger and thus, hopefully, respond to it.

Nowhere does negative or constructive criticism appear more frequently than in performance reviews of employees. The prevailing theory is that criticism, which invariably is part of the performance review, will improve the employee's performance, and in addition the employee will positively welcome it. Nothing can be further from the truth.

Second only to firing an employee, managers rate performance appraisals as the task they dislike the most. In fact, neuroscience research has shown that providing negative performance appraisal feedback causes actual physical pain to both the employee and the manager. The reality is that the traditional performance appraisal as practiced in the majority of organizations today is fundamentally flawed, and incongruent with our values-based, vision-driven and collaborative work environments.

Robert Sutton, Stanford University professor, says that performance evaluations do more harm than good. A 1998 study by Development Dimensions Incorporated, found that employers themselves expressed overwhelming dissatisfaction with performance reviews. The consulting firm, People IQ, in a 2005 national survey, found that 87% of employees and managers felt performance reviews were neither useful nor effective. In an article published in The Psychological Bulletin, psychologists A. Kluger and A. Denisi report completion of a meta-analysis of 607 studies of performance evaluations and concluded that at least 30% of the performance reviews ended up in decreased employee performance.

Tom Coens and Mary Jenkins, in their book, Abolishing Performance Appraisals: Why They Backfire and What To Do Instead, (link is external) detail studies that clearly show performance appraisals do not work and outline what could replace them. Garold Markle, in his book, Catalytic Coaching: The End of The Performance Review, (link is external) argues that performance reviews have reached the end of their utility and should be replaced with a manager-employee coaching system.

Literature abounds with systems and strategies for giving constructive criticism, and consultants have made lucrative livings implementing such systems in organizations, despite how flawed there are. Perhaps the silliest component of these systems is to suggest to the person giving the constructive feedback to "sandwich it" between positive statements, as if the person receiving the feedback will focus on the positive part of the sandwich, and not the negative. Again, this ignores the brain's programmed preference to respond to negative information.

The reality is that constructive criticism is an oxymoron. All criticism is inherently destructive and negative, however we may attempt to window dress it, or "sandwich it" between positive statements. Anything constructive is associated with growth, which requires a person to be open, not in a defensive state of mind. When put together, these two ideas constitute an oxymoron.

To be in an open, receiving state of mind, the feedback must be positive, or at least guide the recipient to self-awareness and self-discovery.

Ne vidim što ti, Sukhoi, imaš problema sa time da sve držiš skriveno od drugih da ne bi mogli da to zloupotrebe. Upravo kroz tu zloupotrebu bi ti shvatio zapravo kakvi su oni. Jer ti od toga što te neko ogovara nemaš ništa loše, ne postoji nikakva radnja koja te osporava, to je samo reč u vazduhu, a dobro leži u tome što ćeš ti znati kakav je neko ko to čini.

Pa uvek će te neko ogovarati, nije to ništa loše. Samo ne vidim zašto bi nekome sam davao materijala? To mi je budalasto. Nije da ti život zavisi od toga, pa većina ljudi sa kojima se ja družim sada i ne priča nešto o sebi. Nije lično poveravanje preduslov dobre bleje ili druženja ili čega već. Zašto se intizimirati sa ljudima koji ti ništa ne znače, sa kojim se tipa družiš par ili nekoliko godina?

Pa čovek mora da bude i subjektivan i tvrdoglav da bi uspeo, inače ga svako može pokolebati u njegovom/njenom nastojanju. Ljudi koji su naročito uspeli obično nisu oni koji su slušali mišljenja i kritike drugih ljudi, nego su grabili svojim putem i bezuslovno verovali u svoje ideje. Zapravo ja ne znam za primer čoveka koji je ekstremno uspešan, a da je slušao nepristrani sud bilo koga, ili ga čak nešto posebno tražio. Što ne znači da nisu uvidjali svoje greške i radili na njima, ali prosto ih nije bilo briga za mišljenje drugih ljudi niti njihov 'sud'. Meni se recimo najviše dopada Kusturica koji je šamarao kritičare, kao i Ingmar Bergman. Ako već hoćeš da neko sudi, daj svoje delo publici na sud, pa ako ne uspe razmisli gde si pogrešio. Kakvi crni nepristrasni sudovi :lol:

Mnogi ljudi su u zabludi pa misle da su njihovi idoli neprekidno slušali kritike, usvajali ih kako bi unapredili sebe i slično što veze s vezom nema.

Biti objektivan ne znači ne biti beskičmenjak, ne znam što tako povezuješ stvari. Nije fora u tome da ti moraš da prihvataš sve što ti neko kaže, već da jednostavno ukapiraš da ne možeš sam da sagledaš sve perspektive stvari.

Kusturica i slično su primer ljudi bez trunke dostojanstva, a nikad ne možeš da kritikuješ nešto čime se i sam baviš, jer ti to u startu daje ogromnu količinu subjektinosti, što je upravo razlog iz kog su veliki književnici nikakvi kritičari književnosti, dok s druge strane kritičari imaju iza sebe mnogo obrazovanja i istraživanja na koje se oslanjaju, što njihovo mišljenje čini dosta objektivnijim i samim tim validnijim, prema tome onaj stav "kritičari ne umeju ništa pa zato samo kritikuju" je idiotluk na nivou uobraženog tinejdžera. Kritičari su teoretičari, a teorija je najviši nivo kognicije i to ne može svako. Naravno, druga je stvar to što svako može da umisli da je kritičar, ali ja ovde i ne govorim o takvim ljudima.

I prestani da pričaš o IDOLIMA, meni je to potpuno stran koncept.

Bilo kako bilo, sve više uviđam da nisi vredan neke ozbiljnije rasprave, zbog toga što je tebi jedini cilj da se dokažeš i opravdaš svoje mišljenje, a ja nemam interes u tome, već se nadam zdravorazumskoj argumentaciji stava koji zastupaš. A pri tom valjda ne umeš da se izraziš u manje od 10 rečenica, čak ni tamo gde je dovoljno tri, širiš priču bez razloga, i sve u svemu nisi dovoljno zanimljiv da bih se bakćala tobom. Zbog svega toga (čitaj: smara me ovo), ja dižem ruke od tebe i obećavam ti da apsolutno nikad više neću da ulazim u ozbiljnu raspravu s tobom, koliko god da budem mislila da grešiš u čemu god (a ruku na srce, vrv ću misliti, često). :mrgreen:

Ljudi su ti najvece jajare na svetu, izjebacete uvek. Danas ce da piju i da se smeju sa tobom,a sutra ce vec noz u grkljan da ti zabiju.
One strebere koji imaju 5,0 ili preko 9 uspeh na faksu treba uvek minirati i unistavati ako mozes jer to su takva govna koja nikada nikome nece da pomognu nista. Samo svoje dupe gledaju.
Najkvarniji ljudi na svetu.

Gde si potrc'o?
To su ti ljudi koji nece da ti pomere ruku da prepises jedan zadatak koji ti fali za ocenu, to su ljudi u osnovnoj sto nece da ti daju da prepises domaci, to su ljudi koji nece da ti daju skriptu iz neceg, to su ljudi koji nece da ti daju svoju prijavu rada koju su vec odbranili, to su ljudi koji su ovako sve do jaja, ali kad su na testu, ti si za njih najgori neprijatelj. Gubavac. To su ti ljudi koji imaju 100 knjiga literature,a nece da ti da dve od toga.
Znas kad je neko slepac, kad nista nece izgubiti time sto ce da ti malko pomogne, a on nece u inat. Hoce da te sjebe.
I to bilo u redu da ti takva osoba ne glumi kolegu/drugara, da se ne grebe od usluge, da ne kopira ono sto mu ti posaljes, da se ne stidi da uzme skriptu od tebe kad je on nema.
Od osnovne skole pa do kraja mastera svi strebosi su oduvek bili najveci sebicnjaci i govnari. Ko god me je nesto pitao ili mi trazio nesto, uvek sam mu pomogao,a kad meni nesto treba onda niko nista nema, nece da da ili ako mi nesto i uradi to je preko qrca uradjeno da ja imam duplo vise posla nego pre.

- - - - - - - - - -

Sutra i da ti takav bude kolega na poslu, taj nikada nece hteti da te pokrije, da ti pomogne nesto, samo ce gledati da se on istakne, da se uvuce u dupe sefu, da te sjebe.
Ti ljudi su najgori moguci olos koji su do jaja za sebe, a katastrofa za sve ostale. Takve uvek treba minirati i nikada im ne treba verovati nista.

- - - - - - - - - -

Namerno govnari nece da ti daju nista dok si na osnovnim studijama jer si mu konkurencija. Ako ti da mozda ce on spasti sa budzeta.
Smisljeno se bori za sebe i navija da svi propadnu, samo da njima bude dobro.

Meni se čini da si ti to istripovao da su se oni nameračili da te sjebu. Ljudi jednostavno neće da se šlepaš na njihovu slavu. Ne možeš da ceniš štrebere dok ne vidiš koliko rada oni ulože u sve te rezultate. Mnogo to traži žrtve u raznim sferama, počev od ljubavne, preko hobija, umetnosti, druženja itd... I onda se pojavi neki lik koji ih ucenjuje da im nije drugar, ako mu ne daju džabana svoga teškog rada plodove. Pa ni ja ti ne bih dao :lol: I posle takvi likovi što su se na faksu šlepali na konto ovih istinski radnih ljudi, u slobodno vreme izgrade veze i budu nadređeni tim poštenijim... Nisu oni naivni, dosta se taj fenomen u filmovima, serijama, knjigama obrađivao da bi šljakao tek tako :lol:

o su ti ljudi koji nece da ti pomere ruku da prepises jedan zadatak koji ti fali za ocenu, to su ljudi u osnovnoj sto nece da ti daju da prepises domaci, to su ljudi koji nece da ti daju skriptu iz neceg, to su ljudi koji nece da ti daju svoju prijavu rada koju su vec odbranili, to su ljudi koji su ovako sve do jaja, ali kad su na testu, ti si za njih najgori neprijatelj. Gubavac. To su ti ljudi koji imaju 100 knjiga literature,a nece da ti da dve od toga.

Pazi, postoji razlika između bezobraznosti kada neko neće da ti pozajmi knjigu ili da ti pomogne na način koji njemu neće da oduzima vreme i resurse, a tu spadaju određeni saveti povodom nekog rada npr, ili davanje literature i sl, ali opet, ti ne treba potpuno da se oslanjaš na druge, a pogotovo ne da tražiš od nekog domaće ili neku pomoć koja iziskuje veći trud.
A i ljudi su neverovatno nezahvalni. Ja sam pomogao jednoj drugarici da napiše veći deo nekog rada koji joj je doneo devetku, bez moje pomoći bi sigurno pala ili ne bi ni napisala. I davao sam i njoj i drugima sve moje belške za koje sam se dosta potrudio i na koje sam potrošio sate kucanja na laptopu, ima sto strana u wordu, to je samo za jedan predmet. I na kraju ne samo što nemam zahvalnost već ona traži sad da joj napišem čitav rad, od početka do kraja. Jes' ja samo čekam da mi ljudi zatraže nešto i odmah činim, pa ebote, postoje valjda granice.

I onda još te moje beleške koje sam dao samo nekolicini ljudi, došle su i do onih koji meni nikad ništa ne bi pomogli, koji uvek gledaju svoje dupe.

Pritom, na mojoj katedri barem ne vlada toliko taj takmičarski duh jer ljudi jedva imaju entuzijazma da završe ovo kad znaju da posle toga neće imati ni profil na birou. Ali na susednoj grupi za srpski sa južnoslovenskim knjiž. je potpuni haos, svi jure da pokupe što pre knjige iz biblioteke, da podmetnu nogu jedni drugima. Zato ih uglavnom i hejtujemo, doduše taj hejt vlada i između profesora :mrgreen:
Uvek sam govorio da ljudi odu na njihovu katedru jer nemaju dovoljno muda da dođu kod nas jer se plaše za posao, a ljudi koji dolaze kod nas ili su velike budale ili ne znaju šta će sa sobom.

Meni se čini da si ti to istripovao da su se oni nameračili da te sjebu. Ljudi jednostavno neće da se šlepaš na njihovu slavu. Ne možeš da ceniš štrebere dok ne vidiš koliko rada oni ulože u sve te rezultate. Mnogo to traži žrtve u raznim sferama, počev od ljubavne, preko hobija, umetnosti, druženja itd... I onda se pojavi neki lik koji ih ucenjuje da im nije drugar, ako mu ne daju džabana svoga teškog rada plodove. Pa ni ja ti ne bih dao :lol: I posle takvi likovi što su se na faksu šlepali na konto ovih istinski radnih ljudi, u slobodno vreme izgrade veze i budu nadređeni tim poštenijim... Nisu oni naivni, dosta se taj fenomen u filmovima, serijama, knjigama obrađivao da bi šljakao tek tako :lol:

Pazi brt, ovde ne mozes da prodjes ako ne znas bukvalno sve. Nijanse kao sto su: da li si zamuckivao, da li si preskocio jedan deo lekcije ili kvalitet tvog izrazavanja odlucuju koju ces ocenu dobiti. Ne mozes da prodjes ako ne znas jednu lekciju jer su pitanja tako namestena da u jednom pitanju imas po tri pitanja .
Ja sam se ove godine bas potrudio i ocistio sam celu godinu u junskom roku. Sada sam dosao do prijave master rada u kojoj moras da pises hipoteze, predmet i ciljeve istrazivanja, naucnu i drustvenu opravdanost, metode naucnog misljenja i sl. Kao pomoc, dobio sam prijavu jedne koleginice od prosle godine da vidim kako to treba da izgleda i da po tome pravim svoju prijavu.
Stigao sam do samog kraja te prijave, fali mi naucna opravdanost rada i ogranicenja, to se samo predaje komisiji koja treba da odluci da li da ti odobri temu ili ne. Nista preterano bitno.
Devojka koja je to odbranila, a sa kojom sam bio sasvim ok, uopste nece da mi odgovori na poruku. Druga devojka koja se ogrebala od mene i za knjige i isla je par puta za dzabe samnom (ustedeo sam joj barem 5000 dinara), kad sam joj poslao svoj seminarski i prezentaciju, riba me je najgore isplagirala da smo imali iste slajdove i delove teksta. :dash:
Ona je dobila 8 prijava i kad sam joj trazio da mi poslaje barem jednu od tih sto je dobila, likusa me posle svega ladno ispali. Nece.
Msm nije problem, snaci cu se ja i bez vas, ali me nervira to jajarstvo. Za mene je to vise bezobrazluk da neko nece namerno da ti pomogne.
Takvi su bukvalno svi bili od kako sam krenuo sa studijama. U prvoj godini svi su bili ekstra, zezanje, druzenje i kad su neki posle prve ispusili za budzet, onda su poceli klanovi da se oformljavaju.
Nas 3-4 smo klan, mi se drzimo zajedno, nikome nista necemo da damo, ni skripte od prethodnih generacija, ni materijale.... a hocemo da se ogrebemo od svakog ko ima nesto.
Svima cemo da glumimo drugare i kolege,a vamo cemo da te miniramo na sve nacine.

I to bih mogao da razumem da nas sve ceka neka zajebana sljaka posle, da smo iz istog grada ili da pucamo na isto radno mesto pa smo kao neka konkurencija, ali nista od toga nema.
To je cista zavist i podlost, jednostavno hoce da te sjebe da bi te sjebao.

Pazi, postoji razlika između bezobraznosti kada neko neće da ti pozajmi knjigu ili da ti pomogne na način koji njemu neće da oduzima vreme i resurse, a tu spadaju određeni saveti povodom nekog rada npr, ili davanje literature i sl, ali opet, ti ne treba potpuno da se oslanjaš na druge, a pogotovo ne da tražiš od nekog domaće ili neku pomoć koja iziskuje veći trud.
A i ljudi su neverovatno nezahvalni. Ja sam pomogao jednoj drugarici da napiše veći deo nekog rada koji joj je doneo devetku, bez moje pomoći bi sigurno pala ili ne bi ni napisala. I davao sam i njoj i drugima sve moje belške za koje sam se dosta potrudio i na koje sam potrošio sate kucanja na laptopu, ima sto strana u wordu, to je samo za jedan predmet. I na kraju ne samo što nemam zahvalnost već ona traži sad da joj napišem čitav rad, od početka do kraja. Jes' ja samo čekam da mi ljudi zatraže nešto i odmah činim, pa ebote, postoje valjda granice.

I onda još te moje beleške koje sam dao samo nekolicini ljudi, došle su i do onih koji meni nikad ništa ne bi pomogli, koji uvek gledaju svoje dupe.

Pritom, na mojoj katedri barem ne vlada toliko taj takmičarski duh jer ljudi jedva imaju entuzijazma da završe ovo kad znaju da posle toga neće imati ni profil na birou. Ali na susednoj grupi za srpski sa južnoslovenskim knjiž. je potpuni haos, svi jure da pokupe što pre knjige iz biblioteke, da podmetnu nogu jedni drugima. Zato ih uglavnom i hejtujemo, doduše taj hejt vlada i između profesora :mrgreen:
Uvek sam govorio da ljudi odu na njihovu katedru jer nemaju dovoljno muda da dođu kod nas jer se plaše za posao, a ljudi koji dolaze kod nas ili su velike budale ili ne znaju šta će sa sobom.

Ako je trud uzeti i dodati word dokument u FB chet ili poslati mejl sa attachmentom, onda neka su u pravu. To ti je sve jedan minut tvog vremena.
Literaturu nadjes za sekund, odes na fakultet u biblioteku i skines sa CIBIS-a i Kobsona sve naucne clanke vezane za temu na flesh, na torentu pronadjes knjige koje se placaju, nadjes neke konferencije na guglu ili u google biblioteci i to je to. Prijave cu sutra da nabavim tako sto cu da odem kod profesora koji je zaduzen za nas smer i od njega cu da uzmem i prijave.
U najgorem slucaju otici cu u biblioteku i pregledati master radove i slikati pocetne strane radova. Msm nece me sjebati, ali sto da se drkam dzabe da putujem 6 sati kao idiot, da bacim 2000 dinara i da se maltretiram ako neko moze da mi pomogne. Sebe nece ostetiti,a meni ce znaciti.

Ne znam brate meni je pola smera dolazilo DANIMA da im objašnjavam neke komplikovanije stvari, i to pred rok naravno, kad se rade oni šugavi grupni seminarski uglavnom ja odrađujem najveći deo posla (nije zbog njih nego se ja osećam sigurnije tako) i slične stvari, al kad god meni nešto treba (a često mi treba jer sam stoka koju mrzi da se iscima do faksa), uvek mi se neko nađe. Ne znam de nalaziš takve ljude, i uopšte svi vi koji ste taj NE VERUJ NIKOM SVI ĆE TI ZABITI NOŽ U LEĐA SVI ĆE TE IZDATI fazon. Kod mene se cela godina međusobno pomaže, ima par primera koji su gadovi al ono, jako su u manjini. A ima nas 60ak. I od toga tipa 50 žena. :lol:

Jedino što mi se desilo u tom fazonu je kad je jedna koleginica odbila da mi pozajmi beleške u prvoj godini ("dođi ti nekad na predavanje pa hvataj svoje beleške") i normalno nikad je više nisam ni pitala, al kad je ona posle toga došla da traži od mene koješta nisam joj rekla JEDI GOVNA NISI MI DALA BELEŠKE IZ ROMANTIZMA. :lol: Hoću da kažem shvataš to previše lično. Normalno druga je stvar kad se neko konstantno grebe o tebe pa popizdiš i oteraš ga u pm.

- - - - - - - - - -

Ja sam pomogao jednoj drugarici da napiše veći deo nekog rada koji joj je doneo devetku, bez moje pomoći bi sigurno pala ili ne bi ni napisala.

A kad ja Kreptomana pitam da mi napiše rad o glupim stvarima koje mene ne interesuju on mi kaže jedi govna. :( Kreptomane čko.

Ako je trud uzeti i dodati word dokument u FB chet ili poslati mejl sa attachmentom, onda neka su u pravu. To ti je sve jedan minut tvog vremena.

Da, jedan minut je poslati, a ja sam se cimao da to otkucam i odradim. To je kao kad bi rekao da očas posla mogu da ti pošaljem rad KOJI SAM JA PISAO DANIMA. Aj ne lupetaj. A ja ne videh da iko drugi kači nešto svoje i daje drugima. A jedna likuša zna da se raspituje da li neko zna nešto o onoj mini-skripti za neki predmet, što se ispostavilo da je nešto što sam ja napravio i poslao nekima sa kojima sam i učio to zajedno. No informacije lako iskliznu

Mogao bih da ih razumem da mi ne treba od 13 strana samo jedna da pogledam.
Takodje bi mi bilo jasno da im trazim nesto oko cega su se oduzimali da urade,a ne ono sto su uspeli da isplagiraju i da preprave.
Jos te prijave nisu njihove, vec su prijave od proslih generacija koje su dobili od profesora.

Direkt ti si brate isti kao ove likuse. Ja sam se iscimao, pa se i ti iscimaj.
Dobro,ali kad tebi bude bila potrebena kontra usluga dobices ********. Jedino mi je zao sto to ranije nisam video i zaveo takav rezim.

Za sebe se ne brinem jer cu ja to sigurno sam odraditi, ali im ovaj izjeb necu zaboraviti.

- - - - - - - - - -

Ja da sam imao 7 prijava i da mi ti trazis jednu, ja bih ti je dao. Da imam 50 izvora literature, rekao bih ti mogu da ti dam 5-10 izvora, ali te ne bih odbio.
Ako necu nesto da ti dam, onda ne bih ni pricao o tome da imam.

irekt ti si brate isti kao ove likuse. Ja sam se iscimao, pa se i ti iscimaj.

Ako ne znaš da me barem ispoštuješ, dobićeš kurčinu svakako, eto time se ja vodim. Nigde nije zapisano da moram nekome da dam. Pritom veći deo tih ljudi su mi samo kolege, a kolegijalni nivo ti je pomoć bez većeg ulaganja. Ljudima sa kojima sam bliži ću pomoći i na višem nivou.

Ja nikad ne očekujem ni od koga ništa pa ni ne tražim, niti ću da pizdim ako mi neko nešto ne da. Kod nas je uvek borba oko knjiga u biblioteci pošto se zadesi da ljudi sa drugih katedara imaju isti program pa svi grunu u našu biblioteku; ne ljutim se ja kad nema knjige koja mi je potrebna, zato sam učlanjen u više biblioteka pa se snađem, ili nađem na kupindu. Neću kao ti da očekujem da mi padne sa neba ili da mi drugi odradi. Treba da se zna zašto studiramo to što studiramo. To ti je samo odraz onoga što dolazi posle, jer ti ako očekuješ da ti drugi rade posao sada, isto će biti i posle, i isto tako ćeš i posle da ostaneš na cedilu i kukaćeš.

Pazi brt, ovde ne mozes da prodjes ako ne znas bukvalno sve. Nijanse kao sto su: da li si zamuckivao, da li si preskocio jedan deo lekcije ili kvalitet tvog izrazavanja odlucuju koju ces ocenu dobiti. Ne mozes da prodjes ako ne znas jednu lekciju jer su pitanja tako namestena da u jednom pitanju imas po tri pitanja .
Ja sam se ove godine bas potrudio i ocistio sam celu godinu u junskom roku. Sada sam dosao do prijave master rada u kojoj moras da pises hipoteze, predmet i ciljeve istrazivanja, naucnu i drustvenu opravdanost, metode naucnog misljenja i sl. Kao pomoc, dobio sam prijavu jedne koleginice od prosle godine da vidim kako to treba da izgleda i da po tome pravim svoju prijavu.
Stigao sam do samog kraja te prijave, fali mi naucna opravdanost rada i ogranicenja, to se samo predaje komisiji koja treba da odluci da li da ti odobri temu ili ne. Nista preterano bitno.
Devojka koja je to odbranila, a sa kojom sam bio sasvim ok, uopste nece da mi odgovori na poruku. Druga devojka koja se ogrebala od mene i za knjige i isla je par puta za dzabe samnom (ustedeo sam joj barem 5000 dinara), kad sam joj poslao svoj seminarski i prezentaciju, riba me je najgore isplagirala da smo imali iste slajdove i delove teksta. :dash:
Ona je dobila 8 prijava i kad sam joj trazio da mi poslaje barem jednu od tih sto je dobila, likusa me posle svega ladno ispali. Nece.
Msm nije problem, snaci cu se ja i bez vas, ali me nervira to jajarstvo. Za mene je to vise bezobrazluk da neko nece namerno da ti pomogne.
Takvi su bukvalno svi bili od kako sam krenuo sa studijama. U prvoj godini svi su bili ekstra, zezanje, druzenje i kad su neki posle prve ispusili za budzet, onda su poceli klanovi da se oformljavaju.
Nas 3-4 smo klan, mi se drzimo zajedno, nikome nista necemo da damo, ni skripte od prethodnih generacija, ni materijale.... a hocemo da se ogrebemo od svakog ko ima nesto.
Svima cemo da glumimo drugare i kolege,a vamo cemo da te miniramo na sve nacine.

I to bih mogao da razumem da nas sve ceka neka zajebana sljaka posle, da smo iz istog grada ili da pucamo na isto radno mesto pa smo kao neka konkurencija, ali nista od toga nema.
To je cista zavist i podlost, jednostavno hoce da te sjebe da bi te sjebao.

Pa ovo boldovano, nadam se, važi na svakom fakultetu. Moraš da znaš osnove, kako sve funkcioniše za prolaz. I onda ono što se na tu srž nadgrađuje čini ocenu, kao i to koliko sigurno u svoje znanje deluješ. Znači finese se traže za bolju ocenu, ali je opet za te finese potrebno dosta dodatnog rada, pogotovo ono čuveno "da se slegne" što je ugl posledica rada tokom celog semestra a ne jednog roka.
Ja sam iz onog tvog prvog posta skontao da se ti šlepaš uz te marljivije kolege, jer si naveo primere tipa "ne da mi da od njega prepišem" lol. Msm, meni je puno tražiti od nekoga ko je pristojno spremio ispit da čitav taj ispit stavi na kocku da bi pomogao tebi koji si odlučio da ga ne spremiš/spremiš ofrlje. Pogotovo što je prepisivanje uostalom malo degradirajuće za studente završnih godina/master studente..
Što se tiče ovog ostalog, iskreno, ne kapiram tu sebičnost, kod mene na faksu se ljudi mahom međusobno pomažu, kada su neke normalne i prihvatljive stvari u pitanju(čak imamo par foruma gde se dele saveti, iskustva, skripte, beleške), posebno u okviru određenog "klana" kako ti kažeš. A i ti klanovi su dobra stvar, šta god da tokom studija stavljaš kao prioritet :lol:
Elem, možda se ne družiš dovoljno sa kolegama?

- - - - - - - - - -

Lama bratina se priključio temi :mrgreen:
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=07&dd=06&nav_id=1012438

Nema ništa od štrebera. Oni stvarni štreberi ponesu loše iskustvo iz srednje gde su ih svako malo izrabljivali za razne usluge, a sve pod maskom davanja drugarstva zauzvrat, pa štreber zauzme negativan stav i gleda samo sebe. Doduše pravi štreber je po definiciji često već od samih početaka sebično biće, skocentrisano samo na svoj uspon. U osnovnoj su i mogli da ga prisile čak i fizički da pomaže i radi za druge, u srednjoj verbalno ili socijalnom izolacijom, ali kad prekaljeni štreber dodje na faks ta pravila više ne važe, a i njega nije briga jer je navikao da se žrtvuje. Samo je jebada za štrebera kad neko ko se ne trudi ni upola kao on uspe u nečemu više od njega. To oni teško istrpe.

Sa štreberom da bi dobio nešto od njega treba pažljivo, družiti se malo sa njim, pokazati da ga ne gledaš samo kroz pomoć. S tim što i tad retko pomognu, jbg.

A generalno gledano što neko ne pomaže kao u Userovom slučaju... pa to ne treba da čudi, rekao sam već da se ne treba pouzdati u ljude i očekivati nešto od njih.

Nema ništa od štrebera. Oni stvarni štreberi ponesu loše iskustvo iz srednje gde su ih svako malo izrabljivali za razne usluge, a sve pod maskom davanja drugarstva zauzvrat, pa štreber zauzme negativan stav i gleda samo sebe. Doduše pravi štreber je po definiciji često već od samih početaka sebično biće, skocentrisano samo na svoj uspon. U osnovnoj su i mogli da ga prisile čak i fizički da pomaže i radi za druge, u srednjoj verbalno ili socijalnom izolacijom, ali kad prekaljeni štreber dodje na faks ta pravila više ne važe, a i njega nije briga jer je navikao da se žrtvuje. Samo je jebada za štrebera kad neko ko se ne trudi ni upola kao on uspe u nečemu više od njega. To oni teško istrpe.

Sa štreberom da bi dobio nešto od njega treba pažljivo, družiti se malo sa njim, pokazati da ga ne gledaš samo kroz pomoć. S tim što i tad retko pomognu, jbg.

A generalno gledano što neko ne pomaže kao u Userovom slučaju... pa to ne treba da čudi, rekao sam već da se ne treba pouzdati u ljude i očekivati nešto od njih.

Bra'o, konacno neko dovoljno telegentan da skapira sta sam hteo reci.

Epilog price jeste da sam danas otisao kod lika koji je glavni za odobravanje master radova i lik mi je dao 50 odbranjenih prijava da kopiram.
Medju tom gomilom bila je i prijava likuse koja nije htela da mi je da i ja sam je naravno iskopirao sa sve literaturom koju cu laganica da nadjem prateci linkove koji su navedeni.
Imam vise prijava od likuse 1 i dobio sam ono sto sam trazio od profesora sto likusa 2 nije htela da mi da, znam ko su mi drugari i od koga mogu da ocekujem pomoc. WIN-WIN situacija.

Ko što rekoh, ne znam gde ih nalazite. Ili ste upali u kritično lošu skupinu, ili odašiljete ozbiljno loše vibracije pa vas se ljudi užasavaju i zbog toga su zli prema vama, ili ste im se zamerali nekad pa pamte.

Pa i ti što ih ti poznaješ i dobra si sa njima bi tebi okrenuli ledja čim bi imali neku veliku korist od toga. A ovde niko ne priča o lošim vibracijama, nego ljudima uopšte. Naravno da postoje nijanse u svemu, ali u krajnjoj poenti - a to je da devedeset i devet odsto ljudi gleda samo svoje dupe uvek i svuda, nema nijansi i u to ne treba sumnjati.

Naravno nije dobro biti sumnjičav i paranoičan, i niko to ne zagovara, već sam rekao da to samo tako deluje kad se napiše. Ali ne treba imati ni neke iluzije o ljudskoj vrsti i uvek treba imati dozu distance. Za mene je recimo ta distanca da mogu da uživam i blejim sa kim god, ali da ne pričam ništa posebno o sebi, svojoj porodici, preterano ličnim stvarima i mojim najključnijim životnim planovima. Zašto svako mora da zna šta ja planiram itd. A ljudska nezahvalnost je činjenica.

Back