Enciklopedija tinejdžerskih mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To sto ti pricas je pronalazenje hobija, ne vredi da ti pricam nista jer neces razumeti i ne mozes da razumes. Ne zato sto si glup, vec zato sto si mlad.
Kao da si sad ti prvi koji mozga o simislu zivota, koji je rekao to sto ti pricas. Ne, skoro svako razlislja na taj nacin pa promeni misljenje na kraju.

Previše zauzimaš poziciju odgovornog, zrelog deteta, koje drugu decu kritikuje zbog toga što nisu takva. To je odvratno, poznajem par takvih ljudi, to je neverovatno koje su to ložane. Bukvalno zavise od tudjeg mišljenja, ne mogu da podnesu neki veći pritisak, rizik. Stalno se lože da su mudriji od ostalih, zreliji od ostalih. Završe faks hvale se svima, nadju posao sve 'podučavaju' o tome koliko je važno imati posao u ovim tmurnim vremenima, samo o tome diskutuju, a nikog nije briga. Mnogo veliko loženje.

Pogrešno rezonuješ. Zašto bi njega trebalo da bude briga što oni svako jutro rintaju, i da li to obožavaju ili ne? Nije on birao da se rodi, niti gde će se roditi. Zapravo, da ga pitaš, i da može da bira, pitanje je da li bi izabrao to mesto i tu situaciju. Mnogi ljudi preozbiljno shvataju svoju porodične okolnosti. Upravo tim putem rezonuju i neostvareni roditelji, koji nisu uradili sve što su mogli u svoje vreme, da bi svojoj deci olakšali život i pripremili ih za mirnu i naprednu egzistenciju uz što manje muke. Kao: "vidiš sine/kćerko kako je život surov, moraš samo da učiš i radiš da bi imao para kad odrasteš i da možeš da izdržavaš porodicu" Nije život surov nego si ga ti učinio surovim svom detetu tako što se nisi trudio u svoje vreme, pa bi sad da se tvoje dete odere od muke i još to nazivaš logičnim sledom okolnosti. Pritom ovakvo razmišljanje ne znači da ti ne voliš svoje roditelje, ili ih ne poštuješ - nego samo da imaš kritičku distancu i misliš svojom glavom. To o čemu ti pričaš je malogradjansko razmišljanje, recimo Bukovski, koji je potekao upravo iz takve jedne situacije se čitav život sprdao sa tim i takvim ljudima (s razlogom i nepobedivim argumentima). Pritom ja nisam neki wannabe Bukovski (znam da kritikuješ takve), nego ti dajem primer čoveka koji je sasvim realno ocenio svog propalog oca i prostu majku koji su od njega pokušali da naprave tovarno magare bez mozga. Ista stvar i sa Vidojkovićem kog si ovde više puta napominjao da voliš da ga čitaš (dajem ti ove primere jer su ti bliski, ne jer sam ja kao oni). Lik u četrdesetoj živi u stanu, bleji sa društvom, gleda TV, igra video igre, tu i tamo napiše koju knjigu, muva tinejdžerke i uživa. Prošao hiljadu sranja, bio i urednik nekih časopisa, putovao na račun tudjih para, uvek lajao, zezao se i uživao. Nema pare nema ništa, ode na TV ispljuje Vučića, vrati se i uživa. Nema porodicu, deca ga ne zanimaju, ima neku ribu tamo. A pritom je uspeo. Svi drugi se cimaju oko posla, izdržavanja, letovanja, on uživa i živi život kako zna i ume. Sebe i u četrdesetoj naziva klincem. Pritom je tu nebitno što su oni poznati pisci, i ljudi koji nisu javne ličnosti mogu tako da žive. A to je upravo ovo što Direkt priželjkuje, život bez nekih napora i muka. Ja npr. ne bih tako živeo (objasnio sam zašto, ne zbog para i porodice nego drugih stvari), ali ne mogu da negiram Direktu pravo da je to itekako moguće i da je to čak veoma zanimljiv život. Plus što je on umetnik.

Nije to što ti pričaš univerzalni put i smisao života, nego najlakše moguće rešenje za lenje ljude. Zato masa ljudi to i radi, jer je to prosek i najlakši izbor. Radiš nešto što ti se možda i ne svidja, imaš porodicu jer misliš da tako treba, imaš decu jer misliš da tako treba... kao da nije moguće živeti bez dece sa nekim, pa ja znam nekoliko takvih ljudi. A ti samci koje pominješ su ljudi koji nisu uspeli da naprave porodicu, ne koji nisu želeli. To je poenta, zato oni pate. Ovo o čemu Direkt priča je druga stvar. A ja sam inače stariji od tebe, startne pozicije nam i nisu toliko različite koliko misliš. Pa opet ne svodim sebe na malogradjansko tovarno magare koje bira prosek jer eto 'to svi pre ili kasnije urade'. Ne urade to svi, nego mnogi. Razlika je ogromna i presudna.

Previše zauzimaš poziciju odgovornog, zrelog deteta, koje drugu decu kritikuje zbog toga što nisu takva. To je odvratno, poznajem par takvih ljudi, to je neverovatno koje su to ložane. Bukvalno zavise od tudjeg mišljenja, ne mogu da podnesu neki veći pritisak, rizik. Stalno se lože da su mudriji od ostalih, zreliji od ostalih. Završe faks hvale se svima, nadju posao sve 'podučavaju' o tome koliko je važno imati posao u ovim tmurnim vremenima, samo o tome diskutuju, a nikog nije briga. Mnogo veliko loženje.

Obojica ste jedni sebicnjaci koji gledaju samo svoje dupe,a ne marite za druge.
Bukovski je radio kao postar, znam da je imalo nesto u vezi njega i pisama pa je posle postao pisac. Covek je ma koliko to tebi bilo cudno, radio i pre nego sto je postao pisac i radio je i kada je postao pisac. Marko Vidojkovic je pre svega jedan prostak i lik koji je u glavi ostao klinac. Hoces da kazes da je normalno imati 40 godina i baviti se klinackim stvarima?
To samo pokazuje da je zakazao u svom razvoju.
Ako vi mislite da ce vas roditelji izdrzavati i davati vam istu kolicinu para kad zavrsite skolu vi ste onda u teskoj zabludi. Nije to put lenjivca, to je put vrednog coveka.
Put lenjivca je zavrsio sam fakultet, sad cu da kenjam citav zivot o smislu zivota, kako su drugi glupi a ja prepametan i to je to.

Pogrešno rezonuješ. Zašto bi njega trebalo da bude briga što oni svako jutro rintaju, i da li to obožavaju ili ne? Nije on birao da se rodi, niti gde će se roditi. Zapravo, da ga pitaš, i da može da bira, pitanje je da li bi izabrao to mesto i tu situaciju. Mnogi ljudi preozbiljno shvataju svoju porodične okolnosti. Upravo tim putem rezonuju i neostvareni roditelji, koji nisu uradili sve što su mogli u svoje vreme, da bi svojoj deci olakšali život i pripremili ih za mirnu i naprednu egzistenciju uz što manje muke. Kao: "vidiš sine/kćerko kako je život surov, moraš samo da učiš i radiš da bi imao para kad odrasteš i da možeš da izdržavaš porodicu" Nije život surov nego si ga ti učinio surovim svom detetu tako što se nisi trudio u svoje vreme, pa bi sad da se tvoje dete odere od muke i još to nazivaš logičnim sledom okolnosti. Pritom ovakvo razmišljanje ne znači da ti ne voliš svoje roditelje, ili ih ne poštuješ - nego samo da imaš kritičku distancu i misliš svojom glavom. To o čemu ti pričaš je malogradjansko razmišljanje, recimo Bukovski, koji je potekao upravo iz takve jedne situacije se čitav život sprdao sa tim i takvim ljudima (s razlogom i nepobedivim argumentima). Pritom ja nisam neki wannabe Bukovski (znam da kritikuješ takve), nego ti dajem primer čoveka koji je sasvim realno ocenio svog propalog oca i prostu majku koji su od njega pokušali da naprave tovarno magare bez mozga. Ista stvar i sa Vidojkovićem kog si ovde više puta napominjao da voliš da ga čitaš (dajem ti ove primere jer su ti bliski, ne jer sam ja kao oni). Lik u četrdesetoj živi u stanu, bleji sa društvom, gleda TV, igra video igre, tu i tamo napiše koju knjigu, muva tinejdžerke i uživa. Prošao hiljadu sranja, bio i urednik nekih časopisa, putovao na račun tudjih para, uvek lajao, zezao se i uživao. Nema pare nema ništa, ode na TV ispljuje Vučića, vrati se i uživa. Nema porodicu, deca ga ne zanimaju, ima neku ribu tamo. A pritom je uspeo. Svi drugi se cimaju oko posla, izdržavanja, letovanja, on uživa i živi život kako zna i ume. Sebe i u četrdesetoj naziva klincem. Pritom je tu nebitno što su oni poznati pisci, i ljudi koji nisu javne ličnosti mogu tako da žive. A to je upravo ovo što Direkt priželjkuje, život bez nekih napora i muka. Ja npr. ne bih tako živeo (objasnio sam zašto, ne zbog para i porodice nego drugih stvari), ali ne mogu da negiram Direktu pravo da je to itekako moguće i da je to čak veoma zanimljiv život. Plus što je on umetnik.

Nije to što ti pričaš univerzalni put i smisao života, nego najlakše moguće rešenje za lenje ljude. Zato masa ljudi to i radi, jer je to prosek i najlakši izbor. Radiš nešto što ti se možda i ne svidja, imaš porodicu jer misliš da tako treba, imaš decu jer misliš da tako treba... kao da nije moguće živeti bez dece sa nekim, pa ja znam nekoliko takvih ljudi. A ti samci koje pominješ su ljudi koji nisu uspeli da naprave porodicu, ne koji nisu želeli. To je poenta, zato oni pate. Ovo o čemu Direkt priča je druga stvar. A ja sam inače stariji od tebe, startne pozicije nam i nisu toliko različite koliko misliš. Pa opet ne svodim sebe na malogradjansko tovarno magare koje bira prosek jer eto 'to svi pre ili kasnije urade'. Ne urade to svi, nego mnogi. Razlika je ogromna i presudna.
Могао си да напишеш само "сине".

Obojica ste jedni sebicnjaci koji gledaju samo svoje dupe,a ne marite za druge.

Zar ti nisi napisao u svojoj najnovijoj listi tinejdžerskih mudrosti, a na prošloj strani, da treba gledati samo svoj interes? Ako uzmemo da je nečiji interes da živi kao Direkt, i ako je neko u suprotnosti sa takvom njegovom željom, zašto bi se on obazirao na to? Roditelje treba poštovati i pomagati im, ali treba postaviti jasnu granicu izmedju pomaganja i zloupotrebljavanja. Znam jednu osobu kojoj su roditelji iscedili život svojim kompleksima i problemima, od malena je natovarili odgovornošću i lišili bilo kakve spontanosti. Ta osoba sad radi kao šef marketinga u jednoj firmi i nema nikakav osećaj samopoštovanja, nego se samo podmeće drugima kao otirač. Žena ga ne poštuje, deca tretiraju kao mašinu za novac. A on svo vreme misli kako je odgovoran, zreo, i kako je suština odrastanja u prihvatanju ogromne količine sranja na svoja pleća. Jer eto, roditelji mu se nisu pomučili u detinjstvu da završe faks, rade i olakšaju decu, pa su njega projektovali kao nekoga ko samo radi i stiče i ugadja porodici. Marko Vidojković je za tu osobu apsolutni pobednik.

Bukovski je radio kao postar, znam da je imalo nesto u vezi njega i pisama pa je posle postao pisac. Covek je ma koliko to tebi bilo cudno, radio i pre nego sto je postao pisac i radio je i kada je postao pisac. Marko Vidojkovic je pre svega jedan prostak i lik koji je u glavi ostao klinac. Hoces da kazes da je normalno imati 40 godina i baviti se klinackim stvarima?

Grešiš. Bukovski nikada nije voleo rad i posao kako ga ti shvataš, otvoreno ga je prezirao i podsmevao se svom ocu koji je u vreme Velike depresije u Americi iz kompleksa izlazio ujutru iz kuće i odlazio u nepoznatom pravcu na deset ili dvanaest sati, čisto kako bi komšije pomislile da ima posao i da nije neradnik. Napisao je knjigu Factotum u kom je na posprdan način tretirao čitavu koncepciju posla, rada i ljudi koji se time opterećuju, opisujući kako je sam mrtav pijan obavljao fizičke poslove po deset dana, pa ih napuštao i odlazio dalje i tako čitavog života. Do trideset i sedme,osme godine je život proveo u hotelima i barovima, kockajući se i u tučama iza barova, lutajući, spavajući sa ženama i pišući. Čak je u jednom dokumentarcu izjavio da je za njega jedina vrednost alkoholizma u tome što čoveka koji je prinudjen da radi oslobadja bilo kakvog ozbiljnog shvatanja posla, jer kad si pijan ništa ne uzimaš za ozbiljno. I rekao je da bi se odavno ubio da nije tako menjao poslove i usput se opijao. Znači, nije on postao to što je postao zbog posla. Zapravo, da je bio odgovoran i zreo lik koji radi i privredjuje nikad ne bi ni postao to što je postao. A taj rad u pošti je tek sprdnja, on je dolazio mrtav pijan u poštu i pakovao pisma, i jedino pijanstvo i dobronamerne kolege koje su skrivale njegove gluposti su ga održavale na površini. Ali ni to nije dugo trajalo, pa je doživeo nervni slom, i u pedesetoj na prvu ponudu izdavača da za 100 dolara mesečno piše, napustio je poštu i bilo kakve poslove i posle godina pisanja napisao Post Office (sprdačku knjigu o njegovom radu u pošti) koja ga je proslavila u Evropi. Evo ti i jedna njegova izjava koja najbolje opisuje njegov odnos prema radu i ložanama koje to shvataju ozbiljno i misle da su zreli i odgovorni jer rade i privredjuju (odnosno jer su tovarni magarci): "Kako dođavola neko može da voli kad ga alarm probudi u 6:30, iskoči iz kreveta, obuče se, jede na silu, sere, piša, opere zube i kosu, da bi se zatim gužvao u saobraćaju da bi stigao na radno mesto gde u praksi pravi novac za nekog drugog i gde se od njega očekuje da bude zahvalan što je za to dobio šansu?" - Čarls Bukovski

Šta fali Marku Vidojkoviću što je klinac u glavi i što ima mladalački duh i ne zamlaćuje se robovsko-malogradjanskim filozofijama o privredjivanju i zrelosti? Lik je uspešan književnik, dok se drugi nešto lože on uživa. A taj prostakluk je samo deo njegovog lika i dela, kompleksniji je on mnogo od toga. Dovoljno je da pogledaš neki njegov intervju pa da vidiš da je veoma rečit i informisan o svemu i svačemu. Lik piše realistične knjige, što je sad to loše.
To samo pokazuje da je zakazao u svom razvoju.

Nije on zakazao u razvoju, nego to tripuješ da zaista postoji nešto što se zove 'univerzalni vid razvoja' i što je linerano, obavezno i univerzalno za svakog čoveka. Drugim rečima, za tebe je razvoj: roditi se, završiti školu, naći posao, napredovati u poslu, stvoriti porodicu, izdržati porodicu i podići decu, dobiti unuke, otići u penziju, umreti. To jeste jedan vid odvijanja života koji je i najlakši pa ga najviše ljudi primeni na sebe jer su duhovno lenji i lišeni hraborsti i avanturizma, ali to ne mora biti jedini vid življenja. Pritom drugačiji tip življenja ne isključuje ljubav i decu, to je takodje bitno.

Ako vi mislite da ce vas roditelji izdrzavati i davati vam istu kolicinu para kad zavrsite skolu vi ste onda u teskoj zabludi. Nije to put lenjivca, to je put vrednog coveka.

Niko to nije rekao. Direkt je rekao da njega ne zanima na čijoj će grbači biti, on prosto ne želi da privredjuje zarad stana i kola, da se loži oko toga. A čak i ako mu zafali, ima momentalne resurse da uzme novac i obezbedi se na mesec dana. On je opisao takav život, ja recimo nisam takav ali priznajem da je to što on želi moguće uraditi i da je realno. Pritom malogradjanska mišljenja i 'šta će reći svet' ovde nisu tema.

Put lenjivca je zavrsio sam fakultet, sad cu da kenjam citav zivot o smislu zivota, kako su drugi glupi a ja prepametan i to je to.

Put duhovnog lenjivca je: završio sam fakultet, daj da radim, stvaram familiju, da mi se neko divi jer sam kupio kola. To je prihvatanje linije manjeg otpora. Čak je ludački tvrditi da tako svako živi. Ima milijarde ljudi na zemlji, postoje itekako izuzeci, prosto nemoguće je na nivou statistike da je svima to cilj i stil života.

Poslednja izmena:
Evo, kao dodatak, i jedne lepe pesme Bukovskog koja slavi lenčarenje i izležavanje i smeje se u lice onima koji misle da je biti tovarno magare zrelost i odgovornost:

ZVUK LJUDSKIH ŽIVOTA

Cudna toplina, vruće i hladne žene,
dobro vodim ljubav, ali ljubav nije samo
seks. mnoge žene koje sam upoznao su
ambiciozne, a ja volim da se izležavam
na velikim udobnim jastucima u tri
popodne, volim da gledam sunce
kroz lišće velikog žbuna napolju
dok spoljni svet
drži dalje od mene, to vrlo dobro znam,
sve one prljave stranice, i volim da se
izležavam, s trbuhom ka plafonu posle
vođenja ljubavi, dok sve navire:
tako je lako biti opušten - ako samo dopustiš,
to je sve što ti je potrebno.
ali žena je čudna, veoma je
ambiciozna - fuj! neću da prespavam dan!
samo jedemo! jebemo se! spavamo!
jedemo! jebemo se! spavamo!

draga, govorim joj, tamo napolju ljudi sada,
beru paradajz, grašak, čak i pamuk,
ljudi i žene umiru pod suncem
ljudi i žene umiru po fabrikama ni za šta,
za neku crkavicu...
čujem zvuk ljudskih života razderanih na
parčiće...
ti ne znaš koliko sreće
imamo...

ali ti si uspeo, kaže ona,
tvoje pesme...

moja ljubav izlazi iz kreveta.
čujem je u drugoj sobi.
pisaća mašina radi.

nije mi jasno zašto ljudi misle da su
napor i energija povezani sa
stvaranjem.

pretpostavljam da se to dešava i u stvarima
kao što su politika, medicina,
istorija ili religija.

okrećem se na stomak i ubrzo zaspim
s dupetom ka plafonu, za promenu.

Da imaš autoritet u kući, žena te ne bi prevarila niti ti zvocala u stanju nemaštine.
LOLOLOLOLOLOLOLOL
Ja ne tvrdim da je varanje dobro u bilo kojoj situaciji, naprotiv.
Al nađi sine ženu koja će da te gleda kako sediš i filozofiraš, čitaš, slikaš, dubiš na glavi ili baviš se čime hoćeš, svejedno je, po čitav dan, a da nemaš pare da deci platiš ekskurziju, patike, ili čak pelene, i još glumiš autoritet, nema teorije, koliko god da je dobra, draga, trpeljiva, nežna, šta god. Ili bi te šutnula u startu, ili bi se vodila onim glupostima DECI TREBA OTAC pa bi ostala s tobom, al bi ti oči izvadila, krv popila, džigericu pojela, i ostalo. I naravno urnisala te od zvocanja. Čuj ne bi zvocala, hahah. xD

Naravno, uvek imaš i onu drugu opciju -> http://www.rosebrides.com/albanian-brides.html :D I u tom slučaju, "An Albanian mail order bride will be happily focused on you for her entire life." :D

Evo, kao dodatak, i jedne lepe pesme Bukovskog koja slavi lenčarenje i izležavanje i smeje se u lice onima koji misle da je biti tovarno magare zrelost i odgovornost:

ZVUK LJUDSKIH ŽIVOTA

Cudna toplina, vruće i hladne žene,
dobro vodim ljubav, ali ljubav nije samo
seks. mnoge žene koje sam upoznao su
ambiciozne, a ja volim da se izležavam
na velikim udobnim jastucima u tri
popodne, volim da gledam sunce
kroz lišće velikog žbuna napolju
dok spoljni svet
drži dalje od mene, to vrlo dobro znam,
sve one prljave stranice, i volim da se
izležavam, s trbuhom ka plafonu posle
vođenja ljubavi, dok sve navire:
tako je lako biti opušten - ako samo dopustiš,
to je sve što ti je potrebno.
ali žena je čudna, veoma je
ambiciozna - fuj! neću da prespavam dan!
samo jedemo! jebemo se! spavamo!
jedemo! jebemo se! spavamo!

draga, govorim joj, tamo napolju ljudi sada,
beru paradajz, grašak, čak i pamuk,
ljudi i žene umiru pod suncem
ljudi i žene umiru po fabrikama ni za šta,
za neku crkavicu...
čujem zvuk ljudskih života razderanih na
parčiće...
ti ne znaš koliko sreće
imamo...

ali ti si uspeo, kaže ona,
tvoje pesme...

moja ljubav izlazi iz kreveta.
čujem je u drugoj sobi.
pisaća mašina radi.

nije mi jasno zašto ljudi misle da su
napor i energija povezani sa
stvaranjem.

pretpostavljam da se to dešava i u stvarima
kao što su politika, medicina,
istorija ili religija.

okrećem se na stomak i ubrzo zaspim
s dupetom ka plafonu, za promenu.

1976. године упознаје Линду Ли Бејли, власницу ресторана здраве хране 25 година млађу од њега, којом ће се оженити 1985. године и његов живот поприма мирнији ток. Остатак живота Буковски ће провести у предграђу Сан Педро у лепо уређеној кући са базеном. Вози црни BMW, открива све предности рачунара, ужива слушајући класичну музику у друштву својих мачака и наравно и даље пише.

wikipedia

:aha:

LOLOLOLOLOLOLOLOL
Ja ne tvrdim da je varanje dobro u bilo kojoj situaciji, naprotiv.
Al nađi sine ženu koja će da te gleda kako sediš i filozofiraš, čitaš, slikaš, dubiš na glavi ili baviš se čime hoćeš, svejedno je, po čitav dan, a da nemaš pare da deci platiš ekskurziju, patike, ili čak pelene, i još glumiš autoritet, nema teorije, koliko god da je dobra, draga, trpeljiva, nežna, šta god. Ili bi te šutnula u startu, ili bi se vodila onim glupostima DECI TREBA OTAC pa bi ostala s tobom, al bi ti oči izvadila, krv popila, džigericu pojela, i ostalo. I naravno urnisala te od zvocanja. Čuj ne bi zvocala, hahah. xD

Naravno, uvek imaš i onu drugu opciju ->

Inače, na snimku se vidi Bukovski kako se svadja sa Lindom i udara je. Nije za one slaboga stomaka.

Poslednja izmena:
Previše emocionalno shvataš sve to, da ne kažem subjektivno. Ja sam govorio o situaciji koju user opisuje, dakle jednoj prevashodno malogradjanskoj porodici koja ide tom linijom privredjivanja i kvadratnog metra kao smisla života. Tu se ne govori o nekom slikarstvu i umetnosti, nego o čoveku koji ne donosi pare u kuću bez obzira na rad. Recimo, radi kao neki tamo radnik, električar, a jedva krpe kraj sa krajem, odnosno beda su. I sad tu user priča o tome kako bi svaka žena razjebala takav brak i zvocala po ceo dan, jer eto nema para, i onda on isključivo pare vidi kao rešenje za taj problem. Ja sam njemu samo ukazao na očiglednu činjenicu da su tebivu toj situaciji uzalud pare ako imaš ženu sklonu zvocanju i pijenju krvi iz džigerice, kako si ti to lepo i slikovito prikazala. Pošto tu nikakve pare ne kupuju mir, on mora imati autoritet ako hoće sa takvom. Nežne, drage, trpeljive bi za njega kao bednog nadničara ipak imale razumevanja. Ista stvar i sa decom. Ako radiš a jedva krpiš kraj s krajem, ako su ti deca prezahtevna džaba I pare, samo će još više da poalave.

A ovo o slikarima i piscima je netačno, postoji milion brakova u istoriji koji su takvi. Pa evo pokojni Momo Kapor i njegova žena, i prva i druga. Borislav Pekić isto, samo pisao ceo život, ništa nije drugo radio. Bitno je samo da se misaono poklope, tada se dešavaju i takvi brakovi. Ja poznajem i osobe naše generacije koje su u tom fazonu, umetnički brak, nema nekih opterećenja. Ustvari nije ni brak nego zajednica.

Hm zar ne pričamo o situaciji koju je Direkt opisao, tj. o čoveku koga boli uvo nego gleda da se nakači na nečiju grbaču? Znači čovek koji je rekao JA TO NEĆU TAKO VI STE SVI MALOGRAĐANI NEĆU DA POKUŠAVAM UOPŠTE NEGO ĆU DA NAĐEM SEBI KRAVU MUZARU I RADIM ONO ŠTO JA HOĆU, IAKO NEMAM NIKAKVE MATERIJALNE DOBITI OD TOGA PA SAMIM TIM NISAM SPOSOBAN DA SEBI OBEZBEDIM EGZISTENCIJU AL NE CIMAM SE JER IMAM NEČIJU GRBAČU. Naravno da u takvoj situaciji svaka žena sa pola mozga diše sidro. Situacija koju ti sada opisuješ (a čini mi se da si se prethodno složio sa Direktom da je tuđa grbača sasvim okej) je značajno drugačija od toga.

A što se tiče Kapora i Pekića, oni su bili i priznati i popularni u svoje vreme, čak mi se čini da je Pekić prevođen na engleski za života al nemoj me držati za reč. Prema tome bavili su se poslom koji im je obezbeđivao egzistenciju i više od toga, tako da ne vidim čemu pominjanje njih u ovom kontekstu.

- - - - - - - - - -

I za ime boga, od kad je Bukovski dobar primer za BILO ŠTA, proza mu je jedva milimetar iznad običnog šunda, a ovako je jedno ogavno biće.

Pusti prozu, Bukovski je u poeziji velikan.
I što bukvalno shvataš moje kačenje na grbaču, ja nisam mislio da konkretnoj osobi ispijam dinar i krevet, već državi najpre :D Kad je takvo uređenje da ti ne dozvoljava da živiš u skladu sa sobom i sa prirodom, onda se poigravaj sa njenim zakonima i pravilima i gledaj kako možeš da ih zaobiđeš i (zlo)upotrebiš, jer ona je dovoljno sebična i za tebe ne čini ništa, tako da je tu poravnanje.
Ne mogu ni ja da izdržavam sa mojim matorcima koji se međusobno ne podnose, koji retko i pričaju, i gde se pravi takva atmosfera da mi dođe da iskopam oko nekome od njih za ručkom. Ali to ne znači da ću sad da kukam kako mi je život ovde težak i kako se raspada. Čekam određeni trenutak, i pravim bolje opcije. Neću da zavisim ni od koga, ali neću ni da neko zavisi od mene; neću da radim nešto što ne volim da bih preživeo, radije neću živeti. Ja i ne tražim pare za nešto, ako mi se nudi, uzmem. I neću neko da me povodom toga uslovljava.

Hm zar ne pričamo o situaciji koju je Direkt opisao, tj. o čoveku koga boli uvo nego gleda da se nakači na nečiju grbaču? Znači čovek koji je rekao JA TO NEĆU TAKO VI STE SVI MALOGRAĐANI NEĆU DA POKUŠAVAM UOPŠTE NEGO ĆU DA NAĐEM SEBI KRAVU MUZARU I RADIM ONO ŠTO JA HOĆU, IAKO NEMAM NIKAKVE MATERIJALNE DOBITI OD TOGA PA SAMIM TIM NISAM SPOSOBAN DA SEBI OBEZBEDIM EGZISTENCIJU AL NE CIMAM SE JER IMAM NEČIJU GRBAČU. Naravno da u takvoj situaciji svaka žena sa pola mozga diše sidro. Situacija koju ti sada opisuješ (a čini mi se da si se prethodno složio sa Direktom da je tuđa grbača sasvim okej) je značajno drugačija od toga.

A što se tiče Kapora i Pekića, oni su bili i priznati i popularni u svoje vreme, čak mi se čini da je Pekić prevođen na engleski za života al nemoj me držati za reč. Prema tome bavili su se poslom koji im je obezbeđivao egzistenciju i više od toga, tako da ne vidim čemu pominjanje njih u ovom kontekstu.

- - - - - - - - - -

I za ime boga, od kad je Bukovski dobar primer za BILO ŠTA, proza mu je jedva milimetar iznad običnog šunda, a ovako je jedno ogavno biće.

User i ja nismo pričali o toj situaciji, on je pominjao bednike koji imaju malo para i davao razlike izmedju običnih i privilegovanih itd. A sa druge strane, naravno da postoje i primeri sa kravom muzarom. S tim što se ne bih složio da su pametnije žene te koje dižu sidro, zapravo što su inteligentnije često su i osetljivije, pa se više vežu na emocionalnoj ravni, a manje na toj nekoj racionalnoj ravni novca i privredjivanja (u malogradjanskom vidu naročito). Suprotno popularnom mišljenju, veoma inteligentne i osećajne žene više trpe zbog ljubavi, nego neke koje su očvrsnule od bede pa imaju jasne zahteve i dominiraju nad mužem (ako muž nema autoritet).

Pekić je slabo šta zaradjivao, on je čak proveo vreme na Golom otoku, pa je kao politički osudjivan bio nepodoban i nesposoban da bilo šta zaradi, pa je otišao u London. A nije hteo da se bavi bilo čim drugim sem pisanjem. Pola stvari koje je napisao mu nije ni objavljeno za života. Žena mu je bila arhitekta, a nakon smrti je održavala njegov fond i zaostavštinu što i danas radi. Momo Kapor je još egzemplarniji slučaj, on sam je pisao po novinama da nema leba da jede, da jedva čeka vikend pa da za tekst uzme neke pare i kupi nešto na pijaci i to pod stare dane. Naravno, to je pričao kroz smeh i humor, a proživeo je sjajan i uzbudljiv život, pun zanimljivih ljudi, dogadjaja, obrta i velikih dela.

Bukovski je sjajan primer za mnogo toga, on je bio jedno sjajno ljudsko biće koje je do kraja života živeli do daske, kako je htelo. A i kad nije imao izbora, pravio ga je pukom odlučnošću i strašću. A bitan je i u ovoj temi, jer kako napomenu Žujović on je primer osobe koja je pronašla žensku osobu i živela sa njom u luksuzu. Bukovski sigurno nije malogradjanin, uvek se sprdao sa "kvadratni metar" ljudima. A ne znam po čemu je ogavno biče, bio je veliki ljubavnik i miljenik ženskog roda. Onaj klip sam stavio samo da pokažem kako mu život nikad nije bio 'miran' kako piše na wikiju, zapravo tad mu je tek bio ludački, na vrhuncu slave, u sveopštem ludilu, Holivudu itd.

Direkt, meni je Bukovski u prozi tek velikan, al' dobro, svakom svoje. :)

Pusti prozu, Bukovski je u poeziji velikan.
I što bukvalno shvataš moje kačenje na grbaču, ja nisam mislio da konkretnoj osobi ispijam dinar i krevet, već državi najpre :D Kad je takvo uređenje da ti ne dozvoljava da živiš u skladu sa sobom i sa prirodom, onda se poigravaj sa njenim zakonima i pravilima i gledaj kako možeš da ih zaobiđeš i (zlo)upotrebiš, jer ona je dovoljno sebična i za tebe ne čini ništa, tako da je tu poravnanje.
Ne mogu ni ja da izdržavam sa mojim matorcima koji se međusobno ne podnose, koji retko i pričaju, i gde se pravi takva atmosfera da mi dođe da iskopam oko nekome od njih za ručkom. Ali to ne znači da ću sad da kukam kako mi je život ovde težak i kako se raspada. Čekam određeni trenutak, i pravim bolje opcije. Neću da zavisim ni od koga, ali neću ni da neko zavisi od mene; neću da radim nešto što ne volim da bih preživeo, radije neću živeti. Ja i ne tražim pare za nešto, ako mi se nudi, uzmem. I neću neko da me povodom toga uslovljava.

E ne znam za poeziju, ovo što je okačeno u temi je jedino što sam pročitala a ni to mi se ne sviđa. xD

Lično i nemam problem s tim što si ti rekao (da imam citirala bih tvoje reči a ne Sukhoijeve, lol padež), već me nerviraju elitizam i snobovština koji izbijaju iz ove diskusije. MALOGRAĐANŠTINA, čuj.

Ja sama po sebi nemam usađenu neku preteranu ljubav prema novcu, daleko od toga, ali shvatam zašto se ljudi cimaju toliko oko istog. A ima i stvari koje ne shvatam, al to me ne sprečava da ih prihvatim i ispoštujem u tom smislu.

Mili, za sva ta njihova pisanija oni su placeni. Bukovski je pogotovu bio placen i zato je i mogao da se izlezava jer njegov posao je bio da pise.
Lako je prodavati pricu o glupoci rada, parama, bogatstvu i sl kad si pun ko brod. Koliko vidim ti apsolutno ne poznajes zensku cud. Niti su nezne, niti su naivne.
Naivan si ako mislis da starije zene ne gledaju sve kroz prizmu kesovine, to postaje bitno sa godinama. Ako si nesposoban da zaradis ti onda i nemas nikakav autoritet. Zasto bi te iko slusao?
Ovako kad drzis kesu samo zavrnes slavinu i nema sminkice, frizeraja, ekskurzije, novog telefona... idi mili pa zaradi. U poziciji si da ucenjujes i nameces volju.

User i ja nismo pričali o toj situaciji, on je pominjao bednike koji imaju malo para i davao razlike izmedju običnih i privilegovanih itd. A sa druge strane, naravno da postoje i primeri sa kravom muzarom. S tim što se ne bih složio da su pametnije žene te koje dižu sidro, zapravo što su inteligentnije često su i osetljivije, pa se više vežu na emocionalnoj ravni, a manje na toj nekoj racionalnoj ravni novca i privredjivanja (u malogradjanskom vidu naročito). Suprotno popularnom mišljenju, veoma inteligentne i osećajne žene više trpe zbog ljubavi, nego neke koje su očvrsnule od bede pa imaju jasne zahteve i dominiraju nad mužem (ako muž nema autoritet).
Žena koja ima samo sebe na duši može da trpi šta hoće. Žena koja ima jedno, dvoje, sedmoro dece nema taj luksuz. :)
Ja ti NE govorim o braku iz koristi. Podrazumevam da je isti sklopljen iz ljubavi, u momentu kad je možda sve bilo okej, ili u momentu kad možda ništa nije bilo okej, nebitno.
Ni osećajnost ni "čvrstina" nemaju veze sa inteligencijom, niti bilo koji aspekat temperamenta ili karaktera ima veze sa inteligencijom.
Niti su osećajnost i čvrstoća međusobno isključive.

A userova priča je nastala kao odgovor na Direktovu priču o grbači, ili sam pogrešno razumela.

Što se tiče ostatka posta, okej, ne glumim ja da imam neko preterano znanje kad su u pitanju biografije pisaca, nije me zanimalo to nikad, sve što znam o tome znam pukim slučajem, tkd ću ti verovati na reč. :D

Mili, za sva ta njihova pisanija oni su placeni. Bukovski je pogotovu bio placen i zato je i mogao da se izlezava jer njegov posao je bio da pise.
Lako je prodavati pricu o glupoci rada, parama, bogatstvu i sl kad si pun ko brod. Koliko vidim ti apsolutno ne poznajes zensku cud. Niti su nezne, niti su naivne.
Naivan si ako mislis da starije zene ne gledaju sve kroz prizmu kesovine, to postaje bitno sa godinama. Ako si nesposoban da zaradis ti onda i nemas nikakav autoritet. Zasto bi te iko slusao?
Ovako kad drzis kesu samo zavrnes slavinu i nema sminkice, frizeraja, ekskurzije, novog telefona... idi mili pa zaradi. U poziciji si da ucenjujes i nameces volju.

Otkud ti to da je bio plaćen? Bukovski je postao poznat u pedesetoj godini, pre toga nije imao nikakvu slavu, klošario je po ulicama, hotelima i barovima i opijao se. Sve njegove pesme i jesu upravo o tim vremenima, kad se izležavao po hotelima i ništa nije shvatao ozbiljno. Dakle, pesma se odnosi na vreme kad je bio siromašan, ne na vreme bogatstva, jer on nikad nije bio naročito bogat. Zato se i uvalio Lindi sa 56. godina. Pritom za života nikad nije bio poznat u Americi, nego samo u Evropi. A i to je postao tek od pedesete godine svog života. On je život oduvek tako shvatao i živeo, nije počeo da lenčari tek nakon što je postao poznat i uzeo neke pare.

Pa u kontekstu Bukovskog, ova žena koja je uzgred bila 25 godina mladja njega sigurno nije gledala kroz prizmu keša. Mogla je da nadje i mladjeg i bogatijeg, a kuća sa bazenom koja se pominje u Žujovićevoj poruci je njena.

Nisam rekao da su žene nežne i naivne, nego da postoje one koje su takve. Bar ja ih poznajem. A uostalom - da žene nisu nežne i ponekad naivne, ne bi ni bilo onoliko slučajeva gde žena trpi batine zbog porodice i slične stvari. Sve je to produkt slepe naivnosti i preterane nežnosti.

Bože overe s kakvim to ženama imaš posla jbt :lol:

Otkud ti to da je bio plaćen? Bukovski je postao poznat u pedesetoj godini, pre toga nije imao nikakvu slavu, klošario je po ulicama, hotelima i barovima i opijao se. Sve njegove pesme i jesu upravo o tim vremenima, kad se izležavao po hotelima i ništa nije shvatao ozbiljno. Dakle, pesma se odnosi na vreme kad je bio siromašan, ne na vreme bogatstva, jer on nikad nije bio naročito bogat. Zato se i uvalio Lindi sa 56. godina. Pritom za života nikad nije bio poznat u Americi, nego samo u Evropi. A i to je postao tek od pedesete godine svog života. On je život oduvek tako shvatao i živeo, nije počeo da lenčari tek nakon što je postao poznat i uzeo neke pare.

Pa u kontekstu Bukovskog, ova žena koja je uzgred bila 25 godina mladja njega sigurno nije gledala kroz prizmu keša. Mogla je da nadje i mladjeg i bogatijeg, a kuća sa bazenom koja se pominje u Žujovićevoj poruci je njena.

Nisam rekao da su žene nežne i naivne, nego da postoje one koje su takve. Bar ja ih poznajem. A uostalom - da žene nisu nežne i ponekad naivne, ne bi ni bilo onoliko slučajeva gde žena trpi batine zbog porodice i slične stvari. Sve je to produkt slepe naivnosti i preterane nežnosti.

To je stvar karaktera, privlace ih sirovine i usudicu se da kazem da su takve zene mazohisti i da to vole. I likovi koji ih mlate su odlicni manipulanti.

Žena koja ima samo sebe na duši može da trpi šta hoće. Žena koja ima jedno, dvoje, sedmoro dece nema taj luksuz. :)
Ja ti NE govorim o braku iz koristi. Podrazumevam da je isti sklopljen iz ljubavi, u momentu kad je možda sve bilo okej, ili u momentu kad možda ništa nije bilo okej, nebitno.
Ni osećajnost ni "čvrstina" nemaju veze sa inteligencijom, niti bilo koji aspekat temperamenta ili karaktera ima veze sa inteligencijom.
Niti su osećajnost i čvrstoća međusobno isključive.

A userova priča je nastala kao odgovor na Direktovu priču o grbači, ili sam pogrešno razumela.

Što se tiče ostatka posta, okej, ne glumim ja da imam neko preterano znanje kad su u pitanju biografije pisaca, nije me zanimalo to nikad, sve što znam o tome znam pukim slučajem, tkd ću ti verovati na reč. :D

Pa ta što ima sedmoro dece je trebala pre da razmišlja u kakav brak ulazi ako je nameravala toliko da radja, i ako je od malogradjanske sorte (pritom malogradjanština ne mora da ima veze sa statusom, više sa stanjem uma... devedeset posto ljudi su teški malogradjani).

Osećajnost i čvrstina, kao i samopouzdanje često imaju veze sa inteligencijom i to često u suprotnim smerovima. Ljudi često mešaju obrazovanje sa inteligencijom, emancipaciju sa inteligencijom itd. Otud recimo Daning-Krugerov efekat gde se pokazuje da osobe koje su i manje pametne često dominiraju jer nemaju psihološke kočnice koje imaju preterano analitičke, samim tim i osetljive osobe. Kod žena je to naročito prisutno. Osećajnost i čvrstina ličnosti jesu medjusobno isključive, sve drugo je privid osećajnosti odnosno čvrstine. Jer osoba koja je čvrsta tako ide kroz ceo život, a pretvara se da je osećajna tamo gde je potrebno, i obrnuto.

Pa boli nju ona stvar kad joj ne trebaju pare, mogla je i prihvatilište da otvori, ne bi joj deca išla bosa u škollu. :D

NIje, nego je produkt niskog samopoštovanja i neadekvatnog vaspitanja.

- - - - - - - - - -

Pa ta što ima sedmoro dece je trebala pre da razmišlja u kakav brak ulazi ako je nameravala toliko da radja, i ako je od malogradjanske sorte (pritom malogradjanština ne mora da ima veze sa statusom, više sa stanjem uma... devedeset posto ljudi su teški malogradjani).

Osećajnost i čvrstina, kao i samopouzdanje često imaju veze sa inteligencijom i to često u suprotnim smerovima. Ljudi često mešaju obrazovanje sa inteligencijom, emancipaciju sa inteligencijom itd. Otud recimo Daning-Krugerov efekat gde se pokazuje da osobe koje su i manje pametne često dominiraju jer nemaju psihološke kočnice koje imaju preterano analitičke, samim tim i osetljive osobe. Kod žena je to naročito prisutno. Osećajnost i čvrstina ličnosti jesu medjusobno isključive, sve drugo je privid osećajnosti odnosno čvrstine. Jer osoba koja je čvrsta tako ide kroz ceo život, a pretvara se da je osećajna tamo gde je potrebno, i obrnuto.
Možda je rodila sedmorke, nije u tome poenta.

Ovo ostalo je lupetanje obično (osim DK efekta, koji iako je očigledno prisutan feonomen, svejedno nema veze sa ovim o čemu pričamo).

Pa boli nju ona stvar kad joj ne trebaju pare, mogla je i prihvatilište da otvori, ne bi joj deca išla bosa u škollu. :D

NIje, nego je produkt niskog samopoštovanja i neadekvatnog vaspitanja.

- - - - - - - - - -

Možda je rodila sedmorke, nije u tome poenta.

Ovo ostalo je lupetanje obično (osim DK efekta, koji iako je očigledno prisutan feonomen, svejedno nema veze sa ovim o čemu pričamo).

Poenta je u tome da mi imamo klip na kom vidimo kako je nju Bukovski u odredjenim trenucima tretirao, a ona kao imućna osoba je mogla da ima kojeg hoće,a opet je izabrala Bukovskog. Pritom nije osoba niskog samopoštovanja što se vidi iz klipa. A itekako ima žena kojima trebaju pare, pa se opet udaju za automehaničara i onda posle kukaju što dete nema za patike i ekskurziju.

Nije lupetanje. Ja odgovorno tvrdim da su u ovakvom vremenu preterano inteligentne osobe često i preterano osetljive zbog prejake analitičnosti i sklonosti overthinkingu, a da su oni malo gluplji čvršći i puniji samopouzdanja. Daning-Krugera sam naveo jer samopouzdanje direktno korespondira nečijoj čvrstini. Što si čvršća osoba, to imaš više vere u sebe i neosetljiviji si na komentare i kritike, i obrnuto.

- - - - - - - - - -

Dakle, hteo sam da kažem da kad je neko malogradjanin, on neprekidno gleda šta drugi imaju i onda pizdi kad nema to isto. Takve su i te žene, nema se para, ima neka ekskurzija, i one ***** što dete ne može na ekskurziju u novim patikama. Normalna osoba bi ako je to permanentno ponašanje odmah razvalila taj brak.

- - - - - - - - - -

A kad neko sedi na grbači to je druga stvar, potrebna je posebna vrsta osobe koja pristaje na to i koja život ne shvata tako ozbiljno. Kod malogradjana nema toga, sve je u liniji novca i letovanja.

Poenta je u tome da mi imamo klip na kom vidimo kako je nju Bukovski u odredjenim trenucima tretirao, a ona kao imućna osoba je mogla da ima kojeg hoće,a opet je izabrala Bukovskog. Pritom nije osoba niskog samopoštovanja što se vidi iz klipa. A itekako ima žena kojima trebaju pare, pa se opet udaju za automehaničara i onda posle kukaju što dete nema za patike i ekskurziju.

Nije lupetanje. Ja odgovorno tvrdim da su u ovakvom vremenu preterano inteligentne osobe često i preterano osetljive zbog prejake analitičnosti i overthinkingu, a da su oni malo gluplji čvršći i puniji samopouzdanja. Daning-Krugera sam naveo jer samopouzdanje direktno korespondira nečijoj čvrstini. Što si čvršća osoba, to imaš više vere u sebe i neosetljiviji si na komentare i kritike, i obrnuto.
Pa brate očigledno je zašto, žena ima problem sa nečim, da li je atenšn kurveštija ili e u pitanju odnos sa taticom u to ne ulazim, al ne možeš iskreno da mi kažeš da si uveren da je žena koja dozvoljava to mentalno potpuno zdrava.

Ja odgovorno tvrdim da si u pravu, u najboljem slučaju, u 50% slučajeva.

- - - - - - - - - -

Pa nije stvar u tome da prosto nema para, već da imaš neodgovornog životnog saputnika koji će da ti sedi na grbači ceo život. Što i nije toliko strašna stvar, ako ne ugrožava tvoju ličnu egzistenciju.

- - - - - - - - - -

Zapravo jeste, jer nervira.

Znaš kako Sleepy, ti uvek imaš izbor, izbor da budeš sa nekim, ili ne budeš, izbor da budeš potlačena ili ne. Tako da ne govori o nečemu kao da postoji neraskidiva spona između dve osobe koje su se u datom trenutku našle u zajednici.
...Pa ni ne govorim. Ja zapravo kažem da će u takvoj situaciji zdrava i pametna žena da digne sidro. Sukhoi govori da neće jer je previše pametna.

- - - - - - - - - -

Mislim da je mogućnost izbora zapravo jedina stvar oko koje se svi slažemo :mrgreen:

Znaš kako Sleepy, ti uvek imaš izbor, izbor da budeš sa nekim, ili ne budeš, izbor da budeš potlačena ili ne. Tako da ne govori o nečemu kao da postoji neraskidiva spona između dve osobe koje su se u datom trenutku našle u zajednici.

Pa upravo to joj i ja govorim svo vreme. Meni je onako najjadnije kad na TV-u vidim emisije sa onim ljudima što žive u brvnari bez kupatila i pijaće vode, a oko njih desetoro dece. I onda kukaju u kameru da im neko da pare. Pa čekaj, što ste pravili toliko dece ako ste beda? Ovo se isto odnosi i na neke ljude za koje znam, a koji su nagurali po petoro dece, a muž je nastavnik u školi, žena domaćica. I sad ona njemu ***** jer nema para za ekskurziju.

Back