Empatija na internetu tj. manjak iste

a jel zna neko sto je to tako tesko makar odglumiti malo razumjevanja :(

E pa to je.. Mnogi su samozivi, retko ko ulaze energiju da se zrtvuje za nesto, da ulozi sebe u nesto, nego svi misle na sebe i traze da se drugi lome oko njih. Razumevanje je otprilike kao da si pokazao slabost. Cim pokazes pozitivu, energiju, razumevanje, iskrenost, postenje, pravdu, srecu, iskren osmeh... takav se smatra budalom ustvari, nezrelim detetom koje treba zahebati i nasamariti. Da nauci. :) Takvi ostaju usamljeni na kraju, jer ih hijene namirisu. Moze se ovde povuci paralela sa onom izrekom da su "Dobar i lud dva brata." U nasem podneblju, ovaj fenomen (da se dobar covek iskoristi i nasamari) je prilicno izrazen. Korene tog fenomena treba traziti u vaspitanju. Dakle, onaj koji je vaspitan da bude dobar, mora da dozivi citav niz neprijatnih iskustava, da bi na kraju (ako sta ostane od njega i ako nije doziveo nesto od cega se nije tako lako oporaviti) mogao da prepozna hijene na prvu loptu i da se zastiti od njih. Svi oni drugi koji su vaspitani da budu bezobrazni nemaju problem sa savesti i smatraju da je sasvim ok da ti iz oka uzmu. A takvih ima jedna citava gomila koji samo vrebaju dobre ljude da ih nasamare. Jedno od najskupljih iskustava je sazaljenje. Onaj nad klm se sazalis, moze vrlo skupo da te kosta na kraju. Ovo je bitna zivotna filozofija i treba obratiti paznju na nju da bi se bilo na oprezu.

Cesto ljude koji pricaju o svojim licnim problemima na internetu ne shvatamo ozbiljno.
Primera radi, neko se registruje na ovaj forum (ili gde vec) i ima neki ljubavni problem ili sta vec, i mi umesto da budemo ok prema tom nekom, damo neki savet, saslusamo, krecemo da se sprdamo na racun te osobe.

Cemu to, zasto potreba da se sprdamo sa necijim problemima? Sta se postize time da nekom ko ima problem, jos vise stajemo na zulj sprdajuci se sa njim?

Zato sto empatije nema ni u realnom zivotu. Cale i mater te mrze, ti se naviknes, posto je lakse da se naviknes nego da se pobunis, i onda pocnes da radid isto to sto su oni tebi radili samo preko Interneta.

Cesto ljude koji pricaju o svojim licnim problemima na internetu ne shvatamo ozbiljno.
Primera radi, neko se registruje na ovaj forum (ili gde vec) i ima neki ljubavni problem ili sta vec, i mi umesto da budemo ok prema tom nekom, damo neki savet, saslusamo, krecemo da se sprdamo na racun te osobe.

Cemu to, zasto potreba da se sprdamo sa necijim problemima? Sta se postize time da nekom ko ima problem, jos vise stajemo na zulj sprdajuci se sa njim?

IMA SPRDNJE, ALI ČESTO DUHOVITE KOJA POSTAVLJAČA MOŽE MALO DA RAZDRMA
ali ima i udubljivanja i iskrenih prijateljskih savjeta
daklem, nije sve CRNO

Kao sto napomenuh na jednoj od predhodnih tema: Internet, telefon, kamere su sve orudja za depersonifikaciju mogucnost da se izadje iz svog identiteta i kako si trajno definisan od sredine u kojoj boravis u realnosti i da budes neko drugi - alterego obicno neko koga bi voleo da glumis na neki nacin teznja za licnim savrsenstvom.
Igrice su isto jedan vid toga ... jer u virtuelnom je lakse na tom polju, anoniman si koliko toliko postoji tema "Oni" i o tome :lol: mozes da budes milion razlicitih osoba ... internet pruza te mogucnosti jer u realu vec cim nekog upoznas si ga kategorizovao retko ko se bavi dalje.
Licno tumacim sprdnju kao sledece: citas nezamislive katastrofe koje se dogadjaju u svetu, strahote, neko ih ima i u realu pa se sa problema takve vrste predje na probleme ove vrste i ljudi to smatraju banalnim cak moguce provokacijom i vracaju sprdnjom.
A ima i onih koji grade samopouzdanje na taj nacin, ili trecih koji pak vole da udre brigu na veselje alo kako nemaju razvijen istancan humor ispada kao sprdnja.
Razne su mogucnosti.

Poslednja izmena:
moje neko iskustvo kad sam pocinjao sa forumasenjem sam bio veoma zainteresovan za druge kao da su to ljudi koji stoje preda mnom i onda od nekih dobijs poruke tipa "previse se uzivis" pa sam postao potpuno suprotan al nekako se vracam i bole me q sta ce ko reci. Inace manjak epmatije sam primetio i na mnogo manjim i neposrednijim forumima od krste i to toliko da se cudom cudim...

Poslednja izmena:
Ali ako se ne odustane od svog pozitivnog stava i ne odgovori uvredom na uvredu, na kraju se pronađu pristojni ljudi koji imaju empatije.

Bar moje iskustvo je takvo. Zapravo, dogodilo mi se da od prvobitnog konflikta se izgradi prijateljstvo...

Samo ako ne dozvolite da vas uruše u vašem sistemu vrednosti... :)

IMA SPRDNJE, ALI ČESTO DUHOVITE KOJA POSTAVLJAČA MOŽE MALO DA RAZDRMA
ali ima i udubljivanja i iskrenih prijateljskih savjeta
daklem, nije sve CRNO

najžešće su one teme(postavljači) kada samo bapnu niotkuda sa nekom biser 'paćeničkom' temom
pa se ljudi siroti iskidaju da priskoče u pomoć a ono na kraju ispadne da je ili neki klon koji se sprda
ili neko se regnuo da malo ubije vreme sa jednom temom koja je copy/paste sa nekog sajta

a obično takvi slučajevi navedu da su svuda tražili pomoć sve živo obišli i na kraju zaglavili na krstarici po rešenje :lol:

Ovo bi trebalo da bude kritika jedne manjine clanova foruma koji se oglasava negativnim postovima.
Postoji jedna vecina koja svoje misljenje izrazava na drugi nacin i njih je znatno vise, pa pretpostavljam
da je empatija na forumu daleko izrazenija nego u zivotu gde se ocekuje i neka akcija pored verbalne podrske.

Nije tacno da je to samo na internetu. To je deo mentaliteta ovog naroda koji se ispoljava i uzivo. Bolesna iskrivljena psiha coveka koji misli da je cool tako sto otezava drugome, lececi svoje komplekse i samopouzdanje. Sto je najgore od svega, video sam da postoje ljudi koji svoju decu vaspitaju da budu takvi, Ko god je dosao iz manje sredine u vecu, osetio je to na svojoj kozi. Prvo se na faksu ispolji kada ti otvoreno odbijaju dati skripte i jos ti kazu da to rade da bi ti pao ispit. Gleda te i kezi se, kao hijena. Onda nekog dedu upute u pogresnom pravcu, jer je to cool fora. Mislim, ovo su benigni primeri, ima ih mnogo gorih. Sa ovim pitanjem si otvorio Pandorinu kutiju iz koje ko zna sta ce izaci napolje, ali je to sasvim sigurno jedan od razloga zasto smo tu gde jesmo.

U ovo ne bih poverovao da sam nisam doziveo. A najvise mi bilo krivo jer sam ja sam uvek davao drugima svoje beleske, puskice, skripte i sta sve ne, cisto da pomognem. Zatrazio liku skriptu da fotokopiram, i on kaze "a ne moze, ja sam to ceo dan pravio". Bas se osetis kao ***** u tom trenutku.

:lol: Ko bi normalan pričao o ličnim problemima javno? :mrgreen: Ako mi internet ne pomogne, ništa neće :zcepanje:

Back