Empatija na internetu tj. manjak iste

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Cesto ljude koji pricaju o svojim licnim problemima na internetu ne shvatamo ozbiljno.
Primera radi, neko se registruje na ovaj forum (ili gde vec) i ima neki ljubavni problem ili sta vec, i mi umesto da budemo ok prema tom nekom, damo neki savet, saslusamo, krecemo da se sprdamo na racun te osobe.

Cemu to, zasto potreba da se sprdamo sa necijim problemima? Sta se postize time da nekom ko ima problem, jos vise stajemo na zulj sprdajuci se sa njim?

Nije tacno da je to samo na internetu. To je deo mentaliteta ovog naroda koji se ispoljava i uzivo. Bolesna iskrivljena psiha coveka koji misli da je cool tako sto otezava drugome, lececi svoje komplekse i samopouzdanje. Sto je najgore od svega, video sam da postoje ljudi koji svoju decu vaspitaju da budu takvi, Ko god je dosao iz manje sredine u vecu, osetio je to na svojoj kozi. Prvo se na faksu ispolji kada ti otvoreno odbijaju dati skripte i jos ti kazu da to rade da bi ti pao ispit. Gleda te i kezi se, kao hijena. Onda nekog dedu upute u pogresnom pravcu, jer je to cool fora. Mislim, ovo su benigni primeri, ima ih mnogo gorih. Sa ovim pitanjem si otvorio Pandorinu kutiju iz koje ko zna sta ce izaci napolje, ali je to sasvim sigurno jedan od razloga zasto smo tu gde jesmo.

Cesto ljude koji pricaju o svojim licnim problemima na internetu ne shvatamo ozbiljno.
Primera radi, neko se registruje na ovaj forum (ili gde vec) i ima neki ljubavni problem ili sta vec, i mi umesto da budemo ok prema tom nekom, damo neki savet, saslusamo, krecemo da se sprdamo na racun te osobe.

Cemu to, zasto potreba da se sprdamo sa necijim problemima? Sta se postize time da nekom ko ima problem, jos vise stajemo na zulj sprdajuci se sa njim?
Ljudi su generalno neosetljivi vecinom,oguglali su na sve jade i muke,svako svoje probleme vuce sa sobom i svakome njegova muka izgleda veca.Nije samo internet u pitanju.Ovde niko ne mora nikoga u oci da pogleda pa moze da bude cepanica do mile volje.

Nije tacno da je to samo na internetu. To je deo mentaliteta ovog naroda koji se ispoljava i uzivo. Bolesna iskrivljena psiha coveka koji misli da je cool tako sto otezava drugome, lececi svoje komplekse i samopouzdanje. Sto je najgore od svega, video sam da postoje ljudi koji svoju decu vaspitaju da budu takvi, Ko god je dosao iz manje sredine u vecu, osetio je to na svojoj kozi. Prvo se na faksu ispolji kada ti otvoreno odbijaju dati skripte i jos ti kazu da to rade da bi ti pao ispit. Gleda te i kezi se, kao hijena. Onda nekog dedu upute u pogresnom pravcu, jer je to cool fora. Mislim, ovo su benigni primeri, ima ih mnogo gorih. Sa ovim pitanjem si otvorio Pandorinu kutiju iz koje ko zna sta ce izaci napolje, ali je to sasvim sigurno jedan od razloga zasto smo tu gde jesmo.
jao ja nisam verovala kad su mi pricali za ribu koja je rekla necu da ti dam knjigu da iskopiras ti si meni buduca konkurencija:dash::lol:
internet je ceo sprdnja i nije realno da iko trazi resenje problema na njemu i od nepoznatih ljudi, koji su na njemu takodje jer imaju problem danasnjice, nemaju normalan zivot van njega i ne traze resenje za to

pa ima ljudi kojima je laksa da traze savet ovako nego uzivo..al u isto vreme kontam da su dovoljno realni da umeju da prepoznaju kad se neko sprda sa njima a kad je ozbiljan,i da nisu toliko osetljivi da to sprdanje uzimaju ka dusi...msm ako izuzmemo ono vredjanje pravo..

Poslednja izmena:
ИНтернет емпатија помаже људском роду, таман колико га фотографија торте храни.
Иначе, емппатија без вере и без праве културолошке позадине, сигуран је пут у пропаст, снајперски прецизан, јер сваки муфљуз може с њом да манипулише како хоће. Тако је србија бомбарована, тако су бомбардовани Срби у Босни, тако се сад почесто манипулише патњама имиграната.

Poslednja izmena:
Ako smo stvarno na internetu sigurni, pod maskom anonimnosti, zasto se onda sprdamo sa tudjim problemima? Imamo slobodu da se ponasamo kako god, zasto se onda ponasamo na onaj najgori (nije bas najgori, ali definitivno nije ni dobar) nacin prema drugima?
Da li je to jer mozda u stvarnosti nemamo petlje da nekom kazemo u lice ono sto mislimo, pa smo onda u fazonu "e sad cu da ga zezam, ne moze mi nista, ima da ga spustim namerno" ili smo nezadovoljni necim, pa onda drugima "zagorcavamo" zivot tako sto se sprdamo i smejemo njihovim problemima?

Ako smo stvarno na internetu sigurni, pod maskom anonimnosti, zasto se onda sprdamo sa tudjim problemima? Imamo slobodu da se ponasamo kako god, zasto se onda ponasamo na onaj najgori (nije bas najgori, ali definitivno nije ni dobar) nacin prema drugima?
Da li je to jer mozda u stvarnosti nemamo petlje da nekom kazemo u lice ono sto mislimo, pa smo onda u fazonu "e sad cu da ga zezam, ne moze mi nista, ima da ga spustim namerno" ili smo nezadovoljni necim, pa onda drugima "zagorcavamo" zivot tako sto se sprdamo i smejemo njihovim problemima?

Patologija. Na internetu se verovatno ponasamo potpuno isto kao i u stvarnom zivotu. Svako od nas ovde na forumu je personifikacija sebe u realnosti. Razlog za smejanje tudjim problemima i otezavanje su problemi licne prirode. Nema tu nekog velikog filozofiranja.

"Digressions, objections, delight in mockery, carefree mistrust are signs of health; everything unconditional belongs in pathology." - Nice

Posebno treba obratiti paznju na onaj deo koji kaze "delight in mockery". Uzivanje u izrugivanju.

Ljudi su generalno neosetljivi vecinom,oguglali su na sve jade i muke,svako svoje probleme vuce sa sobom i svakome njegova muka izgleda veca.Nije samo internet u pitanju.Ovde niko ne mora nikoga u oci da pogleda pa moze da bude cepanica do mile volje.

ja razumijem da svako ima svoje muke, i da niko nije duzan ovdje nekom da pomaze, ni u reali niko nije duzan nikom da pomaze, al zasto prisjedati na muke nekom
zasto zajbavati nekog ko ima problem
bila sam na jednom forumu gdje su njih nekolicina, jedva cekali da se neko nesto pozali pa da ga ismijavaju, a sami su tvrdili da imaju problema preko glave, pa kako im je onda bilo do ismijavanja tudjih muka
ja kad imam problem meni nije ni do cega, pa cak i sama tudje ne primjecujem, priznajem, a kamo li da mi padne na pamet da idem nekog drugog zajbavati

ne znam, stvarno ne znam sta je to toliko u ljudima tuzno...

- - - - - - - - - -

ako ne mogu da nekom pomognem, zaobidjem ga brate i kraj price

Onaj koji ima empatiju i u svakodnevnom životu imaće je i na netu. A šakali koji dočekaju na nož svaki post u kojem se traži savet su gomila dokoličara koji u ispraznosti pokušavaju da budu foraši, 5 minuta slave među drugim pripadnicima rulje ili u gorem slučaju gaze stazama sociopatije ili su naprosto sadisti. Imam mnogo pozitivnih iskustava kada sam tražio savet na netu, doduše to nije bila krstarica, ali ajde...
(Čovek mi pošalje post na deset strana A - 4 formata, odštampao sam jer je koristan pa znam koliko je velik. Sa dosta detaljnih uputstava. Ne traži ništa od mene, samo je ljubazan i želi drugom dobro. A da , to je bilo na nekom stranom forumu, stalno se zaboravljam.:D )

ja razumijem da svako ima svoje muke, i da niko nije duzan ovdje nekom da pomaze, ni u reali niko nije duzan nikom da pomaze, al zasto prisjedati na muke nekom
zasto zajbavati nekog ko ima problem
bila sam na jednom forumu gdje su njih nekolicina, jedva cekali da se neko nesto pozali pa da ga ismijavaju, a sami su tvrdili da imaju problema preko glave, pa kako im je onda bilo do ismijavanja tudjih muka
ja kad imam problem meni nije ni do cega, pa cak i sama tudje ne primjecujem, priznajem, a kamo li da mi padne na pamet da idem nekog drugog zajbavati

ne znam, stvarno ne znam sta je to toliko u ljudima tuzno...

- - - - - - - - - -

ako ne mogu da nekom pomognem, zaobidjem ga brate i kraj price

Jesi naisla nekad na kompleksase? U velikim sredinama ih ima koliko hoces.. Tek u velikoj sredini shvatis sta sve hoda zemljom..

Onaj koji ima empatiju i u svakodnevnom životu imaće je i na netu. A šakali koji dočekaju na nož svaki post u kojem se traži savet su gomila dokoličara koji u ispraznosti pokušavaju da budu foraši, 5 minuta slave među drugim pripadnicima rulje ili u gorem slučaju gaze stazama sociopatije ili su naprosto sadisti. Imam mnogo pozitivnih iskustava kada sam tražio savet na netu, doduše to nije bila krstarica, ali ajde...
(Čovek mi pošalje post na deset strana A - 4 formata, odštampao sam jer je koristan pa znam koliko je velik. Sa dosta detaljnih uputstava. Ne traži ništa od mene, samo je ljubazan i želi drugom dobro. A da , to je bilo na nekom stranom forumu, stalno se zaboravljam.:D )

Ovaj boldovani deo mi je posebno zanimljiv i mislim da ima dosta istine u tome. Opet, mi kao ljudi koji se zanimamo kako ljudski um funkcionise moramo da se zapitamo zasto se neko tako ponasa?
Zasto neki dokolicar hoce da da ima svojih 5 minuta slave i da bude faca tako sto spusti nekog ili se sprda sa necijim licnim problemima?

Sta to govori o tom nekom? Da on nema slavu u svom zivotu, da je niko i nista, da nije uradio nista sa svojim zivotom, pa mu je najveci uspeh, zadovoljstvo, to sto na forumu bude "faca" koja je spustila nekog (a tom nekom mozda stvarno treba savet) sa nekom forom na 2 minuta?

Evo definicija sa Vukajlije za pojam kompleksasa, koji je inace sasvim OK da se postavi na Vikipediju: "Covek koji usled nemogucnosti da sebe izdigne (iznad proseka, van kolotecine...), koristi svaku priliku da spusti druge i na taj nacin se oseti manje beznacajan u svojim ocima... A onda, usled nemogucnosti da opravda svoje postupke, vredja i dodatno potcenjuje druge."

a koji q da qka umesto da drkka?

gadnjikavo mi to kukanje i istresanje lichnih razmaza po lebu net.s.com

a koji q da qka umesto da drkka?

gadnjikavo mi to kukanje i istresanje lichnih razmaza po lebu net.s.com

Ponekad se najbolje i najiskrenije misljenje cuje od onih od kojih to najmanje ocekujes i koji situaciju gledaju nepristrasno. Razmena misljenja u bilo kojoj formi, makar i ovde na forumu, je pozitivna stvar. Najvise se uci u onim situacijama ciji ishod ni u kom slucaju ne ocekujes, a koje zbog neocekivanog raspleta zavrsavaju sa nepredvidivim negativnim posledicama po tebe samog.

Forum, odlicno mesto izmedju ostalog i za lecenje kompleksa. Kad ih ne vidis, ne cujes, tad najvise grizu. Zvuci ko zagonetka:lol:

Ovaj boldovani deo mi je posebno zanimljiv i mislim da ima dosta istine u tome. Opet, mi kao ljudi koji se zanimamo kako ljudski um funkcionise moramo da se zapitamo zasto se neko tako ponasa?
Zasto neki dokolicar hoce da da ima svojih 5 minuta slave i da bude faca tako sto spusti nekog ili se sprda sa necijim licnim problemima?

Sta to govori o tom nekom? Da on nema slavu u svom zivotu, da je niko i nista, da nije uradio nista sa svojim zivotom, pa mu je najveci uspeh, zadovoljstvo, to sto na forumu bude "faca" koja je spustila nekog (a tom nekom mozda stvarno treba savet) sa nekom forom na 2 minuta?

Neki ljudi su naprosto pokvareni. Sad postoji gradacija u pokvarenosti, neki nisu pokvarerni koliko površni, žele da ispadnu duhoviti, ali se posle kaju u lucidnom stanju svesti. Svima se to dešavalo nekad u životu da ne mućkamo previše svojom glavom. Dok su neki naprosto mizantropi. Šta je tu čudno što ima ljudi koji mrzi druge ljude pa nekad traže izgovore pred sobom, a nekad ih baš briga?

Što se same forumske slave, kad napenališ nekog tiče, da, taj jeste sitan u svakodnevnom životu jer da nije zajebavao bi milione kao što rade moćni, ovako, velika žaba u maloj bari. Međutim princip je isti, samo je veličina terena različita. Pa daj šta daš.

Back