Emotivna težina ucene na pojedinca

• Začetnik teme Začetnik teme The V
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

The V

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.682
Šta god činili, nekada uradimo nešto što nismo trebali, nešto čega se stidimo ili nešto što nas može kompromitovati i narušiti nam društveni ugled. Kakav pritisak može pretrpeti ucenjena osoba? Kroz kakve turbolentne emocije mora proći? Da li je mudrije pristati da drugi saznaju ili prolongirati tu patnju?
Da li ste nekada bili žrtva ucene?

Prva asocijacije mi je privatne fotografije / ucene da će postati viralne. Jesam na dobrom traku?
Ovo drugo - Nisam nikada bila žrtva ucene.
To je najcesci primer, da. Nekada to mogu biti i prepiske jer su pisani trag. Nisu sve ucene strasne, ima i bezazlenih medjutim svaka ostavlja emotivni trag na pojedinca.

Ne baš ucene, ali poznat mi je osećaj da ne želim da se nešto o meni otkrije. Ume biti jako teško, cepanje iznutra, osećaj krivice, autoagresija. Vremenom, počeo sam tu agresiju koja je bila usmerena ka unutra, da okrećem ka spolja, i sad teško trpim ljudske provokacije, lako se iznerviram itd. Eto, čudni neki mehanizmi.
Covek obicno okrivi sebe prvo. "Kako sam mogao biti tako naivan, nepromisljen". Ali je tu jako neprijatan faktor gde znas da te osoba ima u saci, a gde ti ne mozes nista da ucinis na ovom svetu da to sprecis.

Tehnicki, svaka ucena je zakonski kaznjiva i ako postoji pisan trag ucene, osoba ce biti prosecuirana.

Covek obicno okrivi sebe prvo. "Kako sam mogao biti tako naivan, nepromisljen". Ali je tu jako neprijatan faktor gde znas da te osoba ima u saci, a gde ti ne mozes nista da ucinis na ovom svetu da to sprecis.

Tehnicki, svaka ucena je zakonski kaznjiva i ako postoji pisan trag ucene, osoba ce biti prosecuirana.
Jasno je to, teška situacija. Nisam baš to doživeo, kod mene je više bilo kao da me ucenjuje superego ili nešto. Svidelo mi se što pročitah neki dan, otprilike ne osvrći se, već se okreni Bogu, u tom smislu. Jer to osvrtanje može da te uništi, tako nekako to vidim.

A ha, shvatam. Sta ako je ucenjivac zapravo veoma prepreden manipulator, inteligentan i nimalo labilan psihicki?
Jasno je to, teška situacija. Nisam baš to doživeo, kod mene je više bilo kao da me ucenjuje superego ili nešto. Svidelo mi se što pročitah neki dan, otprilike ne osvrći se, već se okreni Bogu, u tom smislu. Jer to osvrtanje može da te uništi, tako nekako to vidim.
To ne osvrci se, moze da te unisti je deo price o padu Sodome i Gomore, kada se zena Lota okrece da vidi unistene gradove uprkos tome sto joj je Bog rekao da to ne cini

Onda si ga ugasio..
Takvi gaze"preko leševa", nemaju samilosti.
Tema nije o meni svakako, ali razumem šta želiš reći. :P
U suštini, Biblija ima dobre pouke o tome 'ništa nije skriveno, što se neće otkriti ' itd. Zato treba da se okrenemo nečem većem od nas, što štiti i daje utehu, i zato nam je potreban Bog, bar meni.
To je dobar odlomak.

Emotivne ucene neopaženo i nekažnjivo često sprovode i naši najbliži. Roditelji-poredeći nas, npr. dve sestre-dva brata, kako god, ko je više doprineo, ko se na kojem polju bolje pokazao, namerno žmureći na stvari koje bi iznivelisale vrednost svakog, deca-poredeći nas kao roditelje sa drugim roditeljima, jer Janku je otac obezbedio to i to, a mi smo neki manje uspešni ljudi i roditelji od Janka, je l'te, jer ono nema to i to.
"Da li si hrabar? Okušaj sreću na ovom klađenju!"
"Kraće se tuširaj da sačuvaš 10l vode po minutu." najnoviji način da te neko u reklami za šampon motiviše da se osećaš štetočinom ovom svetu! :zcepanje:
'Ladno od najmlađeg do najvećeg/najstarijeg... svako može da te ucenjuje. Dete od 3 godine već ima neki sistem za ucenu u malom.
Ucene su svuda... nekad suptilne, nekad direktne... ali zdravorazuman čovek zna da na njih ne sme nipošto da pristane.

"Daću ti sva blaga ovoga sveta ako mi se prikloniš.", to je bio zahtev Đavola Isusu u pustinji.
"Marš od mene!"
Ucena je testiranje sposobnosti i vodi u to da čovek ustvrdi da je sposobniji nego što jeste. E, pa... i pod pretnjom smrću ostajem to što jesam.

Šta god činili, nekada uradimo nešto što nismo trebali, nešto čega se stidimo ili nešto što nas može kompromitovati i narušiti nam društveni ugled. Kakav pritisak može pretrpeti ucenjena osoba? Kroz kakve turbolentne emocije mora proći? Da li je mudrije pristati da drugi saznaju ili prolongirati tu patnju?
Mislim da sam opet temu na svoj način pročitala...
ili je prosto bio idealan trenutak da se poreklo ucene utvrdi.
Ucenjivani smo ceo život.
Celoživotnom vežbom bi trebalo da znamo kako da na ucenu odgovorimo, ma kako tehnologija uznapredovala i ma kako novi oblici ucene na nas dolazili.

Mislim da sam opet temu na svoj način pročitala...
ili je prosto bio idealan trenutak da se poreklo ucene utvrdi.
Ucenjivani smo ceo život.
Celoživotnom vežbom bi trebalo da znamo kako da na ucenu odgovorimo, ma kako tehnologija uznapredovala i ma kako novi oblici ucene na nas dolazili.
Kako bi reagovala, kada bi recimo, neko imao tvoje golišave fotografije i ucenjivao te da će ih pokazati tvojim prijateljima, porodici? Kako se rešiti tog problema?

Zar te država ne ucenuje? "Učlani se ti samo u stranku tu i tu, i sve ćemo da sredimo, ima posla, ima! Želje ti se ispunjavaju... samo priđi, samo dođi!"
"Pa, ne mogu, samo sam simpatizer!"
"E, pa onda, široko ti polje!" :zcepanje:
Kako bi reagovala, kada bi recimo, neko imao tvoje golišave fotografije i ucenjivao te da će ih pokazati tvojim prijateljima, porodici? Kako se rešiti tog problema?
Ne može da ima moje golišave fotografije je ih ne pravim. Slikam cveće, mačke i sebe anfas ponekad što sam često i podelila sa vama.
Ako je ipak napravio takve slike da izgledam kao da sam naga, i toliko verno... naga sam se rodila, nagu neka me vide moji prijatelji, i moja rodbina, i ceo svet. Boli me uvo!

nisam nikada bila zrtva ucene, ali to ne znaci da zelim svima da solim mozak kako treba da razmisljaju tj kakav materijal nekome pruzaju-a nisu dobro prethodno procenili tu neku osobu-ako je vec doslo do ucene.
Misljenja sam da treba preduprediti potencijalnu akciju te osobe, priznati sebi da si ispao naivan ili nepromisljen sta vec...I ako to iziskuje neki materijal koji bi npr mogao doci u ruke tebi bitne osobe ili javnosti, obavestiti tebi bitnu osobu i pojesti to sto i zakuvao uz objasnjenje, a sve ostale ucene tipa javno plasiranje prijaviti policiji na vreme. Uglavnom, poenta je da snosis odgovornost, ali da ne nasedas na neciju ucenu.

Zar te država ne ucenuje? "Učlani se ti samo u stranku tu i tu, i sve ćemo da sredimo, ima posla, ima! Želje ti se ispunjavaju... samo priđi, samo dođi!"
"Pa, ne mogu, samo sam simpatizer!"
"E, pa onda, široko ti polje!" :zcepanje:

Ne može da ima moje golišave fotografije je ih ne pravim. Slikam cveće, mačke i sebe anfas ponekad što sam često i podelila sa vama.
Ako je ipak napravio takve slike da izgledam kao da sam naga, i toliko verno... naga sam se rodila, nagu neka me vide moji prijatelji, i moja rodbina, i ceo svet. Boli me uvo!
Fino rečeno!

nisam nikada bila zrtva ucene, ali to ne znaci da zelim svima da solim mozak kako treba da razmisljaju tj kakav materijal nekome pruzaju-a nisu dobro prethodno procenili tu neku osobu-ako je vec doslo do ucene.
Misljenja sam da treba preduprediti potencijalnu akciju te osobe, priznati sebi da si ispao naivan ili nepromisljen sta vec...I ako to iziskuje neki materijal koji bi npr mogao doci u ruke tebi bitne osobe ili javnosti, obavestiti tebi bitnu osobu i pojesti to sto i zakuvao uz objasnjenje, a sve ostale ucene tipa javno plasiranje prijaviti policiji na vreme. Uglavnom, poenta je da snosis odgovornost, ali da ne nasedas na neciju ucenu.
Upravo, ne smeš dati moć ucenjivaču jer ga to sve više uzbuđuje i nikad neće biti bolji. Uceni nema kraja.

Srela sam se možda dva puta sa nekim ko je ucenjivao..Ali nisu u pitanju fotografije..već nešto drugo..
Jesi li priznala šta si trebala da priznaš kako bi prekinula ucenu?

Kad si mali sobom i sebi, i gledaš da živiš običan život... čime će te iko ucenjivati? Nije nikom stalo. Mislim da ucena ima veze sa gordošću i srebroljubljem, samoljubljem i tendencijom da se svuda i svakom upada u vidik. Što većim i važnijim želimo da budemo, to više ima ljudi koji žele da nam dođu sa ucenom.

Neće čak ni Đavo da se igra sa čestitim ljudima na ovaj način. Nisam čula za to da od raznih ucena pati neko ničim važan i primetan.

Kad si mali sobom i sebi, i gledaš da živiš običan život... čime će te iko ucenjivati? Nije nikom stalo. Mislim da ucena ima veze sa gordošću i srebroljubljem, samoljubljem i tendencijom da se svuda i svakom upada u vidik. Što većim i važnijim želimo da budemo, to više ima ljudi koji žele da nam dođu sa ucenom.

Neće čak ni Đavo da se igra sa čestitim ljudima na ovaj način. Nisam čula za to da od raznih ucena pati neko ničim važan i primetan.
Tako je. Znano je da čovek koji teži da bude što bolji čovek, ne pravi nikakve greške koje ga mogu kompromitovati. Ali što si više željan moći ili novca, to su veće šanse da zalutaš na putu i da pogrešiš negde.
E, kad tu pogrešiš, neko će te sačekati i iskoristiti to ako ste labilna osoba. Ma šta god bilo, ljudi će pričati o tome nedeljama, mesecima, pa i godinama ali će se na kraju zaboraviti. Ali ako pristaneš na ucenu, stalno ćeš biti u strahu, a to je pakao.

Žrtvama ucene ove vrste... želim da steknu odgovornost nad sobom i za svoj život. "Ok, uradila/uradio sam to. I da jesam, i da nisam, OK!!! Moj život ide dalje... Biće ljudi koji će me kuditi, biće ljudi koji će me braniti."
"Ok-bilo je to i to, ok, fotografija je takva i takva!"
Marš, more... ti meni ceo život na osnovu toga i toga da promeniš? Marš!
Ceo svet neka sazna-bila/bio sam takva/takva. Ok... bar imam priliku da naučim.
Ko je bolji, ko sme da baci kamen osude? Taj je tek nadrljao! E, pa, Bogu ostaje da vidi duše svojih ljudi.
Sluša mi se, i delim, izbriši ako ne pripada:

Back