Emotivna inteligencija i logicna/racionalna inteligencija

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LazaB

Iskusan
Poruka
6.592
Da li moze neko da mi objasni razliku izmedju ove dve inteligencije , ja mislim da sam potpuno zbunjen , na primer kada je neko religiozan i veruje u horoskop na primer , ja ne mislim da je ta osoba glupa je nego je vise vezana za emotivnu inteligenciju i ono sto bi zelela da bude tacno nego za logiku , da li gresim ? Najiksrenije pitam ne prozivam nikoga ?

Da li moze neko da mi objasni razliku izmedju ove dve inteligencije , ja mislim da sam potpuno zbunjen , na primer kada je neko religiozan i veruje u horoskop na primer , ja ne mislim da je ta osoba glupa je nego je vise vezana za emotivnu inteligenciju i ono sto bi zelela da bude tacno nego za logiku , da li gresim ? Najiksrenije pitam ne prozivam nikoga ?
To je dobro pitanje.
Ali još bolje pitanje je zašto neko ko nema problem sa logičkom inteligencijom, što ne znači naravno da je natprosečno inteligentan, ali dovoljno inteligentan da uz svu matematiku, fiziku, hemiju, logiku i to na nivou OŠ, i dalje veruje u horoskop, tj. odbija da prihvati očigledne i lako objašnjive činjenice.
Nije tu problem ni u emotivnoj inteligenciji, nego u ljudskom samoljublju.

Da gresis jer si neinformisan, ne znas.
Astrologija i Religija su usko logicki povezani a ne emotivno, logicki, jer se bave dusom. Jedna ovde a druga tamo, i osnova religije je da je dusa vjecna i dakle postoji, a osnova astrologije je da postoji dusa.

Okej ubaci dusu i pokusaj da objasnis :)

Pa eto objasnio sam ti gore, ne moze prostije.
Postoji dusa. Nauka koja se bavi dusom se zove Astrologija.
Tijelo umire, dusa nastavlja kao Duh na onom svjetu, svjetu Duhova.
Religija se bavi time, Duhovima. Duhovi na onom svjetu su normativni, imaju zakone i nalazu zakone, norme i tamo i nama na zemlji, zivim dusama.
To je religija, ideja da duhovi sa onog svijeta nalazu da se normativno zivi na zemlji.
A astrologija je humanisticka, kao medicina, bavi se covjekom na zemlji, a ne normama duhova sa onog svijeta.
Dusa, ili drugim rijecima covjek, moze uci u duhovni svijet, i tako u religiji imamo prorocanstva i odatle dolaze norme od Duhova sa onog svjeta.
To je uska logicka veza, nema tu nista emotivno.

Интелигенција је способност уочавања законитости. Не постоје различите врсте интелигенције, она је једна. Оно што постоји су различита интересовања, а то понекад уме да доведе до закључка да је особа глупа, иако је заправо само незаинтересована за тему. Постоји још један случај када се може погрешно закључити да је особа глупа, а то је кад је околности спречавају да испољи интелигенцију.

Ali još bolje pitanje je zašto neko ko nema problem sa logičkom inteligencijom, što ne znači naravno da je natprosečno inteligentan, ali dovoljno inteligentan da uz svu matematiku, fiziku, hemiju, logiku i to na nivou OŠ, i dalje veruje u horoskop, tj. odbija da prihvati očigledne i lako objašnjive činjenice.
Gle pa horoskop je drugi po egzaktnosti medju navedenim naukama posle matematike, sta se tu ne uklapa. Imas drustvene nauke i knjizevnost kao suprotnost, jer ne leze onima koji vole egzaktno
Horoskop odredjuje koliko je neko inteligentan a koliko intuitivan i/li emotivan, on je osnova svega, Naravno ima i drugih faktora

1690668541082.png

Da li moze neko da mi objasni razliku izmedju ove dve inteligencije
Emotivno je nešto što osećaš, dakle centar naših osećanja je u emotivnom centru.
Sve što biramo vrednujemo preko naših osećanja. Dakle, osećamo šta je dobro i to biramo. To je jedna od odlika emocionalne inteligencije - vrednovanje.

Ako biramo ono što je logično, naš izbor je pogrešan. Logika je odraz našeg inetelekta i ona nastaje posredstvom naših čula, a naša čula je lako prevariti. Dok je naše osećaje teže prevariti jer se ne oslanjaju na čulnu percepciju.

Kada bi ljudi bili svesni sebe mogli bi se oslanjati i na intelelektualno rasuđivanje jer bi tada svesnost kontrolisala naš racio, ali ljudi radije biraju da žive mehanički - nesvesno i da se oslanjaju na logičnu inteligenciju svojih čula.

Po mom misljenju emocionalna inteligencija ne postoji...
Kao svako dete koje prvo savlada racionalnu inteligenciju , ja se bacio na emotivnu i posle par godina je postalo vidljivo da emotivna inteligencija ne postoji...

Postoji nesto drugo , interaktivna inteligencija.....koja se razlikuje od logicne u smislu da racionalna ili logicna inteligencija ne zahtevaju jit, just in time odgovor....
Tako da jedino te dve postoje...
Ostalo je samo primena inteligencije na podatke ili misice....tj nerve...

Da vidimo sta je sa primerom....
Inteligentna osoba koja veruje da postoji podsvesna veza medju ljudima koja zavisi od horoskopskog znaka...
Ako iskustvo pokaze, racionalna osoba moze verovati u takvu vezu...
Ako zeli , racionalna osoba moze testirati da li postoji nesto sto se zove priming ili da li osobe samim tim sto im jednom kazes hej ti si skorpija, pa si takva i takva, postaju srecni i identifikuju se sa podsvesnim osobinama svog horoskopskog znaka...

Da li tada osoba operise emotivnom inteligencijom?
Jok brate, racionalnom, cak i da postoji emotivna, a ne postoji....
Jednostavno smatra da ce neki kosarkas dobro odigrati utakmicu , jer je u formi, skorpija uraditi ovo i ovo jer je navikla tako da se ponasa...

Интелигенција је способност уочавања законитости. Не постоје различите врсте интелигенције, она је једна. Оно што постоји су различита интересовања, а то понекад уме да доведе до закључка да је особа глупа, иако је заправо само незаинтересована за тему. Постоји још један случај када се може погрешно закључити да је особа глупа, а то је кад је околности спречавају да испољи интелигенцију.
И ја ипак схватам да постоји нека општа интелигенција али многи психолози (?) ипак тврде да има више врста, бар примењених, врста интелигенције
Ипак ми је и то схватљиво с ибзиром на сложеност људског мозга и нервног система

Napisao je i knjigu Socijalna inteligencija
Да, и занимљиво их је прочитати обе; и у контексту ове теме.
И ја ипак схватам да постоји нека општа интелигенција али многи психолози (?) ипак тврде да има више врста, бар примењених, врста интелигенције
Ипак ми је и то схватљиво с ибзиром на сложеност људског мозга и нервног система
Тако и ја мислим. Можемо рећи да (општу) интелигенцију чине сви ови аспекти (видови интелигенције).

Koliko znam, emocionalna inteligencija se tiče kontrole, uočavanja i spoznaje emocija, kako svojih tako i tuđih. I bitna je za društveni život - veze, posao, prijateljstva, itd.

Ova druga - koju zoveš logičkom/racionalnom - je sposobnost rešavanja određenih apstraktnih problema. I ona se određuje vrednošću IQ. Ako neko ima nizak IQ, to ne znači da je glup nego samo da nije imao potrebe ili mogućnosti da se bavi rešavanjem određenih vrsti problema koji mogu biti bitni u jednom društvu ali mnogo manje bitni u nekom drugom. To zavisi od nivoa razvijenosti određenog društva i problema koji se u njemu pojavljuju i za koje treba osposobiti pojedince da ih rešavaju, uglavnom preko obrazovanja.

Ne određuje.
A iskreno ni ne vidim za šta tačno je astrologija primer u kontekstu emocionalne inteligencije.
Sta je emocionalna inteligencija po horoskopu. Pa ne znam, imas ljude koji su prirodno emocionalno uravnotezeni i druge koji nisu. Da li je uravnotezenost inteligencija, i nije bas. Zatim postoji podela uopste na emotivne-neemotivne kao i seksualne-aseksualne.
Mozemo govoriti o intuiciji kao drugoj vrsti inteligencije, neko kapira analiticki, a neko brzo i sinteticki. Rekao bih da je intuitivni tip coveka pametniji od analitickog, bolje razume desavanja. Naravno relativna je stvar koliko su obe osobine korisne.

Poslednja izmena:
Sta je emocionalna inteligencija po horoskopu. Pa ne znam, imas ljude koji su prirodno emocionalno uravnotezeni i druge koji nisu. Da li je uravnotezenost inteligencija, i nije bas. Zatim postoji podela uopste na emotivne-neemotivne kao i seksualne-aseksualne.
Mozemo govoriti o intuiciji kao drugoj vrsti inteligencije, neko kapira analiticki, a neko brzo i sinteticki. Rekao bih da je intuitivni tip coveka pametniji od analitickog, bolje razume desavanja. Naravno relativna je stvar koliko su obe osobine korisne.

Ovo nema veze sa tvojom početnom tvrdnjom da astrologija određuje nečiju inteligenciju ili emotivni sklop.

Back