Emocionalno zagusenje

seducer

Aktivan član
Poruka
1.399
Tema za ljude koji su u zivotu osetili nemogucnost osecanja iliti slobodno ga mogu nazvati osecanje nistavila, emocionalne smrti.

Ako ste se ikada probudili u zivotu, ne osecajuci u dusi nista ni srecu ni tugu ni radost ni patnju, vec samo jedno osecanje neslanog zivota onda cete verovatno razumeti ovu moju temu.

To su oni momenti kada covek ne oseca da zivi, jer svaka emocija coveka cini zivim ali u ovom stanju bezemocionalnosti i ravnodusnosti, covek ne oseca zivot vec jedno stanje "budnog sna" u kome ni sam ne zna sta radi.

Mislim da je ovo stanje specificno za ljude koji cene moralne vrednosti, nesto sto je danas retkost i upravo mislim da u tome i lezi glavni uzrok ove psiholoske bolesti.

Naime, svako sa malo razuma kada vidi glupost u zivotu, instiktivno reaguje gnusanjem i osecanjem licnog nezadovoljstva i pitanja "sta ja radim ovde?". Samo oni koji su prihvatili te gluposti u zivotu mogu ziveti i sa njima ali to nije zdrav put vec put truljenja. A gluposti je mnogo. Od televizije, interneta, novina i svih medija pa do samog drustva, nacina i tema pricanja do samih postupaka ljudi koji su vec isprani datim primerima iz medija. Ovakvo stanje onog koji to posmatra ubija cak i najjace.

Najgora stvar je to sto mi vidimo to kao realnost. Nesto sto nas okruzuje i svesni smo da je to nepromenljivo i prihvatamo ga kao teg koji je bacen na nas i nemamo snage da ga pomerimo vec se predajemo njegovoj sili koja nas polako ubija. Jeste realnost, zaista, ali ne i jedina realnost, to je ono sto mora da se shvati.

Ako nesto oko ne vidi i dusa ne oseti na dnevnom nivou ne znaci i da ne postoji. Mnogi od nas moguce da su nasli nekakvu utehu u svakodnevnom zadovoljstvu, gledajuci svet kroz sopstveni prozor. To je inicijalno korisno ali ne i u dugorocnom terminu. Covek je socijalno bice i bez socijalnih emocija takodje dusa gubi deo sebe i samim tim nije ispunjeno, a sto je njen cilj.

Svakodnevno zadovoljstvo ne donosi srecu vec trenutnu utehu. Ali trenutna je zaista. Ona je samo kao casa vode na gladan stomak. Za trenutak zavara glad a u jednom trenutku zeludcu ce vode biti dosta samim tim kada glad postane veca.

Vraticu se na onu realnost. Daklem, realnost jeste da je danas zivot neslan i bljutav, bas onako kako ga i Biblija opisuje. Kada kazem zivot mislim na onu vecinu ljudi koja takav zivot zivi i pod kakvim su stvarima izlozeni. Naravno da postoje zivoti koji jos uvek zive nekim drugim zivotima i koji svesno kao zajednica imaju stit od tog uticaja opstace kao pojedinci a i kao zajednica. To je ono cega moramo da budemo svesni i za sta moramo da se borimo.

Jedino sto nas odvaja od zivotinja je to sto posedujemo dusu i kompleksne emocije. Te kompleksne emocije kojih je mnogo i za koje ne postoje ni reci su nesto cega moramo da budemo svesni i ono sta moramo da cuvamo. Ako nema duse ostaje samo bes i instikt za prezivljavajem, ona odlika onog primalnog dela coveka. Da bih dusa opstala, dusi je potreban kao i telu vazduh da bih disalo i opstajalo a vazduh je zdrav emocionalan zivot.

Da li postoji resenje? Naravno, kao i uvek. Postoji put nadole ali isti vodi i nagore. Samo treba da zapamtimo gde smo bili i gde ne treba skrenuti.

Prvo, covek mora videti i shvatiti sta je on, sta ga cini srecnim i sta mu je put i cilj u zivotu ako zeli biti covek. Drugo treba da shvati sta utice lose i sta dobro na njega. Budite svesni da sve sto radite u zivotu a sto je produkt ljudi, njihov nacin sagledavanja na zivot utice ina vas. Da li je to njihova kreacija ili njihovo licno prisustvo prilicno je svejedno taj zlokobni duh goni svaku dusu. Cuvajte se besnih ljudi jer njihova dusa je na putu samounistenja. Onaj koji je besan na drugog je sam sebi dzelat. Raspoznajte ljude kao pasulj. Usled nemogucnosti izbegavanja limitarjte kontakt i kada je kontakt tu vi vodite diskusiju. Sta time mislim. Ako vam se u zivotu desi da morate da drzite kontakt sa osobom s kojom vam to ne prija, neka to bude sto redji kontakt a i kada bude neka bude onakav kakav vi to planirate. Ne budite pasivni u zivotu borite se za sebe. Dakle, uvidjanje i raspoznavanje a zatim i licna zelja za borbom.

Moj savet je post. Jedan dan u nedelji izaberite i provedite samo za sebe. Zaboravite drustvo, zaboravite zadovoljstvo, posvetite svoje misli samom sebi a tako cete posvetiti i Bogu. Jer Bogu je stalo do vas i vi ste njemu bitni. Neverevotano je sta covek moze sve postici onog trenutka kada zapravo pocne da radi na sam sebi, a ne na tome da bude prihvacem u drustvu. Jer ako hocete da budete deo drustva moracete da budete deo copora. Budite deo onoliko koliko vi to zelite da budete, ali uvek u samosvesnosti koliko ste izlozeni "radijaciji". Svako za sebe ali dovoljna kolicina ubija i najjace.

Ljudi mozda nije stalo do vas, a mozda ni vama nije stalo do vas. Ali Bogu jeste. Pomozite sebi i Bog ce vam pomoci. Moja vam je garancija.

Poslednja izmena:
Ђе си царе! Милион репутација. z:poz:

Ја то осећам целог живота, изузев у ретким и малобројним светлим тренуцима када осетим да сам жив, али они долазе све ређе. Човек не може да живи без могућности да испољи емоције баш као што не може да живи без ваздуха, чак можда без ваздуха и може, али без емоција не може. А да сам битан Богу, не бих баш рекао. Кад год сам помогао себи, Бог ми није помогао. И све што урадим добро и на своју корист и корист других, обрне се и изврне против мене и против других као супротност мојих намера.

Mozda nesto nisi uradio kako treba. Neki put i kad radimo dobro ne shvatimo da radimo lose. Hvala ti na odgovoru na temi. Da ne bih sirio temu u religijskom pravcu, ostacemo na ovome.

Bitna je taj trenutak shvatanja u zivotu izmedju propadanja i zivota. Da covek razgranici gde je put za zivot a gde za dusevnu smrt.

Poslednja izmena:
a što prema bogu? a za nas koji ne verujemo u boga?

Svako po svome, valjda. Ja pricam iz sopstvenog iskustva. Iz onoga sto mi je pomoglo da se izvucem u svakojakim krizama.

Ja ne razumem zivotne procese, suvise je to veliko za mene. Sve ono sto ne razumem uvek sam stavljao u ruke Boga i uvek nalazio put. Takav put sam ja izabrao i nisam se pokajao.

Daklem, nemam odgovora za tebe a da znam da je siguran.

Poslednja izmena:
Mozda nesto nisi uradio kako treba. Neki put i kad radimo dobro ne shvatimo da radimo lose. Hvala ti na odgovoru na temi. Da ne bih sirio temu u religijskom pravcu, ostacemo na ovome.

Bitna je taj trenutak shvatanja u zivotu izmedju propadanja i zivota. Da covek razgranici gde je put za zivot a gde za dusevnu smrt.
Свакако да "нешто нисам урадио како треба", то је јасно, и лако је то рећи. Међутим, како ми можемо унапред да знамо "шта треба"? Ми радимо оно што у датом тренутку мислимо или интуитивно осећамо да је добро, и да ће донети добре плодове ако успе. А онда се појаве психопате које кажу: "Е, баш ти нећу дозволити да ти успе.", па из пакости или из зависти намерно све униште. Веома је тешко створити неко добро, а невероватно колико је лако уништити га. Градиш кућу годинама, улажеш умни и емотивни и физички напор да све буде како треба, а неко у секунди баци бомбу и сруши ти је. (Ах, не могу ја без сликовитих уопштених примера.) И онда останеш емотивно испражњен и није ти ни до чега. Па кад/ако се опоравиш, кренеш све испочетка.

Tema za ljude koji su u zivotu osetili nemogucnost osecanja iliti slobodno ga mogu nazvati osecanje nistavila, emocionalne smrti.

Ako ste se ikada probudili u zivotu, ne osecajuci u dusi nista ni srecu ni tugu ni radost ni patnju, vec samo jedno osecanje neslanog zivota onda cete verovatno razumeti ovu moju temu.

Ljudi mozda nije stalo do vas, a mozda ni vama nije stalo do vas. Ali Bogu jeste. Pomozite sebi i Bog ce vam pomoci. Moja vam je garancija.

Osetila, donela odluku da se razvedem i živnula instant. :lol:
Ovako se osećaju samo ljudi koji duži period lažu sebe, uljuljkavaju se u učmalost iz straha od promena.
Obično kvrcne u trenutku, i ta je odluka bila, bar u mom slučaju, nepromišljena i najispravnija... da sam malo promislila, verovatno bih našla hiljadu izgovora za ostati. Radikali potezi su uglavnom oni pravi... ma kako blesavo zvučalo i nemoguće, uvek vredi rizikovati... naročito ako si svestan stanja u kom si.
Neki se nikada ne probude.

Bog nema veze sa ovom pričom, i zabole ga za nas. Ako ga ima.
Ne može niko da ti pomogne, sem ti sam sebi... možeš da kukaš i da se moliš do besvesti, sve dok se ne pokreneš, mrtav si čovek.

Radikali potezi su uglavnom oni pravi... ma kako blesavo zvučalo i nemoguće, uvek vredi rizikovati... naročito ako si svestan stanja u kom si.
Neki se nikada ne probude.
Да, тачно, тако сам исто и ја урадио једном нешто радикално, да се извучем из учмалости и оживим, додуше не ради се о разводу већ нечем другом. И пронашао сам савршен живот за себе. Да би се онда сви моментално обрушили на мене, и они које сам сматрао пријатељима и они које сам сматрао непријатељима, тако да сам остао сам иако сам радио на корист своју и свих других. Да не идем сад у детаље који су приватни. Што каже седуцер, нема успеха без Божје милости, а ја бих рекао да немаш ништа ако не добијеш на поклон од Бога, ма колико се трудио.

Да, тачно, тако сам исто и ја урадио једном нешто радикално, да се извучем из учмалости и оживим, додуше не ради се о разводу већ нечем другом. И пронашао сам савршен живот за себе. Да би се онда сви моментално обрушили на мене, и они које сам сматрао пријатељима и они које сам сматрао непријатељима, тако да сам остао сам иако сам радио на корист своју и свих других. Да не идем сад у детаље који су приватни. Што каже седуцер, нема успеха без Божје милости, а ја бих рекао да немаш ништа ако не добијеш на поклон од Бога, ма колико се трудио.

U takvim slučajevima, tuđe mišljenje ne traži... dobićeš osudu.
Ja se ne obazirem, nije mi bitno, jer neće taj drugi da živi moj život, to moram sama... kome se ne sviđaju moji izbori, slobodan je da ide. z:)

U takvim slučajevima, tuđe mišljenje ne traži... dobićeš osudu.
Ja se ne obazirem, nije mi bitno, jer neće taj drugi da živi moj život, to moram sama... kome se ne sviđaju moji izbori, slobodan je da ide. z:)
Ах, у праву си, наравно. Нисам ни тражио туђе мишљење, па је тај неко "туђи" сматрао да сам морао да тражим његово мишљење. Био је слободан да иде, али није хтео да оде, да кажем тако фигуративно (а неки од "туђих" нису морали ни да долазе пошто их нисам звао). Када човек ради радикално добре ствари, учмали медиокритети из његовог окружења га не схвате, и учине све да му "помогну" то јест да га спрече. Е сад, понекад си јачи од њих, а понекад су они јачи од тебе. Да будем у духу теме, увек постоје само два избора: или ћемо умрети, или ћемо живети. Дакле, и после пораза мора се наставити даље. Човек мора да се прочисти изнутра од свих ружних утисака које је покупио из спољашње средине. У томе помаже да се понекад осами и посвети један дан само себи, помаже и вера преко покајања и исповести и праштања. Мислим да је Патријарх Павле једном рекао да треба да праштамо али да не заборављамо, и трудим се да се држим тога. Јер кад не бисмо праштали, били бисмо исти као они који су нам учинили зло, а кад бисмо заборављали, излагали бисмо се истом злу изнова и изнова.

Cini se da su jedina dva osecanja ljubav i strah.
Kad se nalazim u tom, eto, da nazovem tako, polju ljubavi, onda sipa iz mene, u svakakvim oblicima; lepo, ruzno, bez zadrske, ali moze samo da se podvede pod ljubav.
A onda se sk'njam, i upadnem u neko polje straha. Tad povilenim na sebe, prvenstveno, sto sam sitna dusa, i gledam kako sto pre da ispckam nesto da otvorim diznu da mlaz koji curi ne presahne skroz.
E, kad mi u tom zagusenju uleti neka budala koja tandrce svojim alatom i zablokira mi radove, plus zapusi i taj mali otvor koji sam imao, jedino sto moze da se dogodi netakticnoj personi je da bude poplavljena i fosilizovana kada u krajnjem stadijumu dinamitom raznesem otvor da pokulja opet.
Zato i gledam kada naletim na nekog u toj fazi, a da sam ja u onoj poplavnoj, da zavrnem malo svoju slavinu, tiho ponudim alat, i cucnem u blizini.
Jeste da je svako odgovoran za svoja osecanja, ali su osecanja zajednicko dobro.

Back