Emocionalno stanje

gost 333986

Legenda
Poruka
58.056
Termin empatija oznacava uzivljavanje u emocionalno stanje, misljenje i ponašanje drugih.

Da li ste i koliko empata?

Da li mozete da se uzivite u stanje drugog? Osecate bar priblizno sto i ta osoba, bilo tugu, problem ili bes zbog neceg, bilo radost...

Koliko to moze da pomogne vama kao posmatracu da pomognete, a koliko moze da optereti i blokira ?

Termin empatija oznacava uzivljavanje u emocionalno stanje, misljenje i ponašanje drugih.

Da li mozete da se uzivite u stanje drugog? Osecate bar priblizno sto i ta osoba, bilo tugu, problem ili bes zbog neceg, bilo radost...

Koliko to moze da pomogne vama kao posmatracu da pomognete, a koliko moze da optereti i blokira ?
pa radost me obraduje tuga me rastuzi

Nekad sam mogla više da se poistovjetim, u zadnje vrijeme sam nekako otupila, zahladila....volim kad vidim sretne ljude, to me uvijek obraduje i volim s njima podijeliti njihovu sreću...u tuzi i brizi kad su, uvijek saslušam, savjetujem, pomognem koliko mogu...ali nekako ne primam to sve više k srcu jer to je život, danas je dobro, sutra već nije....navikneš na sve s vremenom....sve prođe s vremenom.

Радујем се туђој срећи ако су у питању људи које волим и поштујем.

Туђа несрећа ме јако погађа, жао ми је што немам моћ да помогнем свима.

A sta je sa ljudima koje ne poznajes,i postujes?Postujem i ljude koje ne poznajem
ponekad i vise nego one koje poznajem,Osecanje empatije moze obuhvatiti jako veliki broj ljudi,u nevolji.
Tad najvise i dolazi do izrazaja empatija....da li cemo razumeti bol drugih ljudi,i pomoci koliko mozemo,ili cemo odmahnuti rukom i reci:
Hvala bogu nije tu niko koga poznajem...i nastaviti mirno svoj zivot.

Moze se reci da sam bio ekstremni empata.Jednom sam sa tim otisao u krajnjost i stvorio naviku i to nije nimalo lep osecaj.Sada je vec to svedeno do blizu normale,al mi jos neke posledice te nevike postoje.

Da, jako sam empaticna :(

Mislim da je to vrlina, ali sam imala malo problema s tim.

Revolucionarna je bila recenica jedne starije osobe, koja me je posavetovala: *Ne dozvoli da tudji problemi postanu i tvoji problemi*

Treba saslusati osobu, pokazati da saosecas s njom, i onda uciniti nesto konkretno da se resi problem te osobe.

Ako ne mozes da ucinis nista konkretno, ponekad puno znaci samo se druziti s osobom, i provoditi vreme s njoj.

Ali vazno je ne uzivljavati se sve vreme u njene probleme, da i ti dobijes brige u svom zivotu.
Od toga nikom nece biti bolje :aha:

Mogu biti...
Mogu
Ne treba se osecati isto to je pogubno
Moze opteretiti
ne treba se suvise emotivno uzivljavati
vise razumom

- - - - - - - - - -

Da, jako sam empaticna :(

Mislim da je to vrlina, ali sam imala malo problema s tim.

Revolucionarna je bila recenica jedne starije osobe, koja me je posavetovala: *Ne dozvoli da tudji problemi postanu i tvoji problemi*

Treba saslusati osobu, pokazati da saosecas s njom, i onda uciniti nesto konkretno da se resi problem te osobe.

Ako ne mozes da ucinis nista konkretno, ponekad puno znaci samo se druziti s osobom, i provoditi vreme s njoj.

Ali vazno je ne uzivljavati se sve vreme u njene probleme, da i ti dobijes brige u svom zivotu.
Od toga nikom nece biti bolje :aha:
Da tako je...
Jako empaticne osobe mogu stradati...
takva sam i ja bila al sam se izlecila od toga...

Da treba saslusati i pokusati joj pomoci
Nista se nema od preteranog uzivaljavanja i patnje zbog nekoga
Takodje sam razgovor moze pomoci

- - - - - - - - - -

sto kaze jedan moj prijatelj samo hladnokrvno i sistematski

Stavim se u ulogu tog čovjeka, jer i pored svih razlika, mi smo u suštini isti u radosti i bolovima. Ne, uvijek...nekad mi srce otvrdne, pa kažem baš me briga. To je pogrešno, jer za svaki ljudski odnos i dijalog je neophodno razumijevanje drugog i dobra volja.

Da, ne možeš pomoći tom čovjeku ako si i ti sam bolestan od njegove boljke. Trebaš shvatiti njegovo trenutno stanje i šta mu je uzrok, ali ne i sam ući u njega. Jednostavno shvatiti ga, vidjeti rješenje i pomoći čovjeku svojim riječima, primjerom i podrškom. Ako ne posluša, njegova volja, dalje ne vrijedi sebe trošiti na takvo nedjelotvorno iscrpljivanje.

ja osecam ljude skroz
do te mere da ako nekog boli stomak glava ili nesto, psihicki stvorim i sebi bol ili neko stanje
i blokira me
i opterecuje uzasno
sada vezbam da iskljucim emocije

Mogu, bio bi odličan glumac, ali nikada nisam voleo da učim, a glumci sve tekstove moraju znati napamet i u tome je bio problem. Imao sam, i imam uslovno rečeno talenta sa 30.godina i za to

empatična sam...mogu da shvatim šta drugi osećam, mogu da se stavim na njegovo mesto..ali mislim da je ključno pružiti racionalnu i realnu podršku...to što ćemo zajedno da plačemo, ne pomaže ni meni ni toj osobi...u redu je saosećati, ali se mora naći rešenje za datu situaciju

a da li bi mogla na moje mesto:lol:

a da li bi htela??
ne verujem više u to...sad samo u mojoj koži želim da budem, i kad je loše i kad je dobro...ne mogu biti u potpunosti ti..ali možda u nekim delićima, nitima kojima smo svi povezani...zato mogu da saosećam sa tobom, ali opet ne mogu biti TI na onom individualnom nivou, kad si u zagrljaju sopstvenog ega...ali kolektivnom, gde se prepoznajemo kao bića što podjednako imaju telo, emocije, želje, snove, mogu da se poistovetim sa tobom....
...
;) jer bliži smo jedni drugima, više nego što mislimo..........ponekad

Bio sam takav, kada sam shvatio da se tuđim problemima posvećujem kao i mojim, da su ljudi onda češće bacali probleme meni da bi njima bilo lakše, otišao sam u drugu krajnost, sad, npr, čujem da je poginuo neko ili umro, apsolutno sam u fazonu "ok...", nema više onog "jeeebote, pa, jel imao/la decu, kakvo je stanje,ovo, ono"...

empatična sam...mogu da shvatim šta drugi osećam, mogu da se stavim na njegovo mesto..ali mislim da je ključno pružiti racionalnu i realnu podršku...to što ćemo zajedno da plačemo, ne pomaže ni meni ni toj osobi...u redu je saosećati, ali se mora naći rešenje za datu situaciju

Da tako je, treba shvatiti coveka i razumno reagovati i postupati...
Suvise ici emocijama samo steti...

Mislim da sam dosta empatičan, što više saznajem o nekom nesrećnom događaju, sve se više stavljam u kožu tih ljudi, razmišljam kako je sada njima ili o onom što ljudi prožive neposredno pred smrt. Više bih voleo da sam hladan kao kamen, ali ne znam kako to da promenim...

Back