EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

bez obzira sto se krijemo iz nikova, osobine se ovde cak jasnije vide nego napolju, gde svako pod svojom maskom zivimo jedni pored drugih bez da se ikad dotaknemo...svako ko je ikad ozbiljno odgovorio na bilo koju temu dao je svima koji su ga procitali informaciju o sebi..e sad, drugo je pitanje kako ko koristi istu, i da li je razume...
meni se tema veoma dopala, jer o istoj ne znam mnogo...pozdrav kelis

SINDI:
bez obzira sto se krijemo iz nikova, osobine se ovde cak jasnije vide nego napolju, gde svako pod svojom maskom zivimo jedni pored drugih bez da se ikad dotaknemo...svako ko je ikad ozbiljno odgovorio na bilo koju temu dao je svima koji su ga procitali informaciju o sebi..e sad, drugo je pitanje kako ko koristi istu, i da li je razume...
meni se tema veoma dopala, jer o istoj ne znam mnogo...pozdrav kelis

Ovaj post je dobar da pokažem jednu stvar....

Razliku izmedju stava i razmišljanja....

--Stav je vaš odnos prema temi , problemu , ili osobi i stvarno vas opisuje kao osobu.
--Razmišljanje može biti oblikovano vašim idolima pećine, tj. vašim stavovima (naročito ako ste demagozi ili praktičari politikanti) , ali možete navoditi svoja razmišljanja i koja obaraju ili smanjuju vrednost vašem stavu.
A poslednje je ono kad zbog idola pećine ,zbog vaših stavova, ne vidite drugačiji razuman ili uopšte drugačiji pogled na temu (od vaših stavova)....

emocionalna inteligencija uopšte nije teska za definisanje da bismo temu obasipali gomilom reci ,,, kao sto se ni IQ ne meri informisanoscu i fondom reci ,,,,, tako ne treba ni ovde mnogo raspravljati ,, ko je poseduje moze biti zadovoljan i da se bavi nadogradnjom ,, eto treba shvatiti kao dar ,,,,,prema tome ,,,bla bla bla

Lepota-i-bol:
divlja-u-srcu:
Pile malo,pokusacu da ti objasnim! :D
Vidis, mi u nasem mozgu imamo 2 zlezde oblika badema po jednu sa svake strane mozga, koje se zovu amigdale!Kad bi ti ih neko odstranio izgubio bi svaki smisao za emociju, sto znaci da bi izgubio interes za ljude, svoju sopstvenu licnost.A mogao bi i dalje da sabiras i resavas logicke zadatke!One salju impulse da emotivno odreagujes na bilo sta ili bilo koga!Emocionalna inteligencija ti odgovara na pitanje sta ne volis ili volis, cega se bojis, sta te povredjuje.Ljudi nize emocionalne inteligencije imaju problem koji se ispoljava u tome da im emocije nadvladavaju razum, i tesko se snalaze u zivotu, stalno su nesrecni itd...Jel' jasnije??? :D
Зар не мислиш да је супротно? Ја мислим да људи високе емотивне интелигенције имају проблеме кад дође до јаке интеракције емоција и разума а не супротно... :?: :roll:

Samo kad su psihicki bolesni.

anakin:
divlja-u-srcu:
Ljudi nize emocionalne inteligencije imaju problem koji se ispoljava u tome da im emocije nadvladavaju razum, i tesko se snalaze u zivotu, stalno su nesrecni itd...Jel' jasnije??? :D

ovo nije tacno....ljudi sa niskom emotivnom inteligencijom ne osecaju tudje emocije, ne kapiraju kad treba da recimo zagrle nekog, hladni su...

obnovi gradivo... :lol:
eeeeeeeeeeeeej
to sto je devojka napisala je skroz tacno..mada,i tvoj komentar 2...sem prvih i poslednjih reci... 8)

Dragi prijatelji,
vidim kako se mucite sa emocionalnom inteligencijom kao nekakvim neologizmom!Pa jos Adler pise o uosecavanju,saosecanju koje je izuzetno razvijeno kod coveka,a Vi to prepoznajete kod danasnjih naucnika 5 kategorije!
Emocionalna inteligencija kao pojam ne postoji,vec ili inteligencija kao oruzje Volje(Svet kao volja i kao predstava)ili kao emocije.Sledece,Vi se igrate,ako nema amigdala bilo bi ovako,ako ne onako,sto je sve jedan prikriven rasisticki stav.Gospodo psiholozi,s primatima se moze tako,ali ne sa covekom koji ima Um.Uostalom,pomocu NMR i PET-a ni danas se ne moze sa sigurnoscu reci koji su sve centri ukljuceni u emocije,koji sve neurotransmiteri,koji tractusi.
Mada neodgovorno,mogu i ja da imam neke neologizme:kao emocionalna inetigencija misljenja,inteligencija moralnosti,emocionalna inteligencija paznje,inteligencija svesnih emocija,i druge kombinacije.Mozda,i ja napisem knjigu!?!

...cula sam za knjigu, prelistala sam je (nisam je do kraja porcitala)...ali mislim da knjiga ne moze narocito da utice na one koji su tvrdoglavi i duboko uvereni u svoje stavove...pogotovo ako su vise puta u zivotu voleli i bili voljeni, pa onda posle svega nekako ne vide dalje smisao

Odavno zelim ovo da vas pitam. :) Da li prihvatate cinjenicu da postoji vise tipova inteligencije i da se sve ne svodi na IQ? :)
Na jednoj zakljucanoj temi na forumu, neko je napisao kako crnci nikada nisu doprineli nista na polju izuma i pronalazaka. Medjutim, na polju sporta i muzike ja ih smatram nenadmasnima. :) Po meni to jeste posebna vrsta inteligencije. Sad cu vam iskucati deo iz ove knjige o kojoj je rec ovde, pa mi vi recite sta mislite.

"Gardnerova uticajna knjiga iz 1983. Frames of Mind predstavljala je manifest kojim je pobijeno uvrezeno misljenje o IQ-u; U njoj on pretpostavlja da ne postoji jedinstvena, monolitna vrsta inteligencije koja je odlucujuca za uspeh u zivotu, nego sirok spektar inteligencija sa 7 osnovnih varijeteta. Njegov spisak ukljucuje dve standardne akademske vrste- VERBALNU i MATEMATICKO-LOGICKU sposobnost, ali se spisak nastavlja i ukljucuje talente za
OSECANJE PROSTORA,koje nalazimo kod izuzetnih umetnika i arhitekata; KINESTETICKI DAR koji se ispoljio u fizickoj prefinjenoj pokretnosti i darovitosti Marte Greem ili Medzika Dzonsona; ili MUZICKE DAROVITOSTI Mocarta i Jo Jo Ma. Na kraju spiska su 2 vrste inteligencije koje Gardner naziva "PERSONALNIM INTELIGENCIJAMA": interpersonalne sposobnosti koje nalazimo kod poznatog terapeuta Karla Rodzersa ili vodje svetskog glasa kao sto je bio Martin Luter King; i "INTRAPSIHICKI" dar koji se u jednom slucaju pojavio u vidu briljantnog uma Sigmunda Frojda, ili unutarnje zadovoljstvo koje se postize uskladjivanjem covekovog zivota i njegovih najdubljih osecanja."

Ja se sa ovim slazem u totalu! :)

Ja se ne slažem sa gornjim postom...
Ovo gore mi više liči na talente nego na inteligenciju....

INAČE IZ ISKUSTVA SMATRAM DA EMOTIVNA INTELIGENCIJA N.I.J.E. ZAVISNA OD INDUKTIVNE , RACIONALNE , MATEMATIČKE ILI KAKO JE VEĆ ZOVU...

Sreo sam izuzetno glupe osobe koje su bile izuzetno emotivno inteligentne , ma kako vam ovo nelogično zvučalo (i meni zvuči nelogično) , a da njihova emotivna mudrost NIJE POSLEDICA proživljenog iskustva već pretpostavljam posmatranja okoline. Njihova emotivna inteligencija je bila forsirana od strane roditelja stalnim opomenama "pazi" "pogledaj kako je pogrešio/la" itd.

Čak šta više , ponekad mi se čini da je inteligencija ustvari hrana za sujetu , pa inteligentne osobe uglavnom pate od emotivne neinteligencije , baš zato što porastu apetiti na berzi ljubavi....a ne poraste i emotivna inteligencija....

Zato volim osvojenu ljubav bez inteligencije, para, humora, izgleda, odela, već eto desilo se....oči....
Najmanje proračunatog tu ima, a najviše slasti....i strasti.....i masti.....
Mada sredina je uvek najbolja , pa i ovde....

Empedokle:
Dragi prijatelji,
vidim kako se mucite sa emocionalnom inteligencijom kao nekakvim neologizmom!Pa jos Adler pise o uosecavanju,saosecanju koje je izuzetno razvijeno kod coveka,a Vi to prepoznajete kod danasnjih naucnika 5 kategorije!
Emocionalna inteligencija kao pojam ne postoji,vec ili inteligencija kao oruzje Volje(Svet kao volja i kao predstava)ili kao emocije.Sledece,Vi se igrate,ako nema amigdala bilo bi ovako,ako ne onako,sto je sve jedan prikriven rasisticki stav.Gospodo psiholozi,s primatima se moze tako,ali ne sa covekom koji ima Um.Uostalom,pomocu NMR i PET-a ni danas se ne moze sa sigurnoscu reci koji su sve centri ukljuceni u emocije,koji sve neurotransmiteri,koji tractusi.
Mada neodgovorno,mogu i ja da imam neke neologizme:kao emocionalna inetigencija misljenja,inteligencija moralnosti,emocionalna inteligencija paznje,inteligencija svesnih emocija,i druge kombinacije.Mozda,i ja napisem knjigu!?!
Empedokle,Prijatelju,napisi knjigu ali pisi i na ovom forumu.Sudeci po startu,cenim da bi tvoj doprinos bio veliki...

Tuzni_patak:
Ja se ne slažem sa gornjim postom...
Ovo gore mi više liči na talente nego na inteligenciju....

INAČE IZ ISKUSTVA SMATRAM DA EMOTIVNA INTELIGENCIJA N.I.J.E. ZAVISNA OD INDUKTIVNE , RACIONALNE , MATEMATIČKE ILI KAKO JE VEĆ ZOVU...

Sreo sam izuzetno glupe osobe koje su bile izuzetno emotivno inteligentne , ma kako vam ovo nelogično zvučalo (i meni zvuči nelogično) , a da njihova emotivna mudrost NIJE POSLEDICA proživljenog iskustva već pretpostavljam posmatranja okoline. Njihova emotivna inteligencija je bila forsirana od strane roditelja stalnim opomenama "pazi" "pogledaj kako je pogrešio/la" itd.

Čak šta više , ponekad mi se čini da je inteligencija ustvari hrana za sujetu , pa inteligentne osobe uglavnom pate od emotivne neinteligencije , baš zato što porastu apetiti na berzi ljubavi....a ne poraste i emotivna inteligencija....

Zato volim osvojenu ljubav bez inteligencije, para, humora, izgleda, odela, već eto desilo se....oči....
Najmanje proračunatog tu ima, a najviše slasti....i strasti.....i masti.....
Mada sredina je uvek najbolja , pa i ovde....
Tačno, emotivna inteligencija nije u tesnoj i recipročnoj vezi sa opštom, racionalnom inteligencijom. Ipak, nikako ne smemo da ih posmatramo ni kao obrnuto-srazmerne. To, što nije nužno da čovek bude mnogo pametan da bi bio vrlo uspešan i jako omiljen, ne znači da oni najpametniji to nisu...tek, nikako da to uvodimo u pravilo.
Pomenuo si izuzetno glupe ljude. Smatram da su to oni sa kritično niskim stepenom inteligencije. Takvi su, Patak, sposobni samo za podražavanje. Naravno, ukoliko su okruženi emotivno inteligentnim osobama, i njihove nam reakcije mogu izgledati dobrano emotivno inteligentne. Ali, kako su vrlo ograničeno ili nikako sposobni za učenje, izolovani ili metnuti u sasvim drugi milje.....neće to moći primereno da ponove. Mislim da ti je to zapažanje neupotrebljivo.
Ljubav kao "slast, strast i mast" ne bih da komentarišem. Najdalje od mog poimanja ljubavi, ali...o tome smo već toliko puta pričali.

tema 'emocionalna inteligencija' je glupasto, trivijalno-popularizirano aludiranje na hermeneutiku tipa dilthey ili schleiermacher. tom temom su sve ovi mnogo dublje i iscrpnije bavili.
emocija se tu pokusava rehabilitirati terminoloskom nabudzevinom 'inteligencija' i kvantificira se; pa moze lepo demokratski da se kaze i za glupog da je inteligentan, ali s druge strane.
kako ovo dvoje nikako ne kooperiraju (svi znamo da ostra logika znaci tupa emocija/uzivljavanje i obrnuto) bit ce da je svakom nesto dano od kongitivnog.

Smislove, svaka cast na komentaru, vidi se da nisi zalud birao nik, samo si mozda bio preostar :), nisu ljudi krivi sto se zakace za to "politicki korektno" smece, poput doticne knjige o "Emocionalnoj inteligenciji" koja je vredna samo za kiseljenje kupusa jer je tezinski ima. Posle dve recenice jasno je da je naucno bezvredna i bezobrazno pretenciozna.
Dakle, NEMA emocionalne inteligencije vec samo boljeg ili losijeg kontrolisanja emocionalnog ispoljavanja. I slobodnijeg i manje slobodnog ispoljavanja emocija sto spada pod AFEKTIVNI ne KOGNITIVNI zivot. Sve te kvazi-neuroloske budalastine od dokaza su potpuno irelevantne za psihologiju (i filozofiju), a ti toboznji naucnici su samo pisci feljtona koji imaju ideju velicine (koja prija i njihovim novcanicima) da su nekakvi naucnici, a to dobro dodje egalitaristima svake vrste da pokazu kako "svako moze biti pametan" u ponecemu, ili ti "svestrana socijalisticka licnost" na mala vrata.

htjedoh reci da taj hohstapler prodaje pjesak u celofanu. svako zna vrijednost emocija (pa ipak neki otkace na forulaciju 'inteligencija' ******). ja ne sporim kongitivni karakter emocija. emocije, ako izuzmemo ove stomachne, nagonskog karaktera (ljubomora, bjes..) koje se kontrolisu ili ne i dignemo se do onih koje vibriraju par pedalja vishe i ne cimaju te na action, imaju jasan spoznajni karakter, bez da su 'oplemenjene' umom. te emocije, koje ne moraju biti objektivirane pa ni opredmecene ('tu ima neshto..', 'osjecam nesto..' itd.) su osnova za spoznaje duhovnih tvorevina. covjek ima emocinalno culo za atmosfericnosti, fluide, esencijalnosti, skrivene pobude itd. ta emocionalnost se bazira na mehanizmu asocijacije slicnosti; osjecajni fluidi se tim putem taloze i bez trome logichke mehanike nude elegantan uvid. wilhelm dilthey je na ovoj iracionalnosti htio da zasnuje cjele duhovne ili humanisticke nauke. dakle historichar umjetnosti ili psholog bez rafiniranog cula za percepcije atmosfericnosti, znachi bez sa-osjecaja, je u ovoj nauci ravan majmunu.

Back