Emocije kod biljaka

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Procitah ovo negde:

Bila je neka zena na večeri kod prijatelja.

U dvoristu kuće bilo je stabalce mimoze, u punom cvietu.

Kada je krenula kuci, otisla je do stabla da otkine koju grancicu.

Tada joj je gazda rekao: "Nemoj to da radis!"

Zena se zaustavila i zacudjeno zapitala "Zasto?"

Gazda je tada objasnio: "Znas, mimoza je jako EMOTIVNA... Moja zena je zaliva i pazi, pa ako ona po nekada uvere grancicu, mimoza se ne uzbudjuje...

Ali, ako joj neko drugi otkine grancicu, biljka dozivi sok, skupi listice i dugo nakon toga ne moze da se povrati.."
-----------------

Mnogi smatraju da biljke imaju NERVNI SISTEM.

Neki tvrde da cak imaju i osecaje.

Poznati su eksperimenti sa mladim stablima paradajza na koje se prikaci detektor lazi i neka osoba tada pocne da sece stabla...Neposecene biljke se uzbude sto detektor jasno pokaze...

Kada nakon par dana ta ista osoba ponovo udje u prostoriju, biljke ponovo negativno reaguju.

Na druge osobe nema nikakve reakcije.
---------------

Iz ovoga se vidi da biljke i PAMTE, imaju svojevrsnu memoriju.

Mozda imaju i ... razum? :sad2:

Koliko ja znam svet biljaka se odvojio od sveta zivotinja u praokeanu kada je pra bicar vrsio fotosintezu na svetlosti (naravno u toku dana) a u toku noci se hranio sitnijim bicarima ili vec na sta bi naisao...
Biljke su zive kao i mi, ali razgranicenje u evoluciji nas je toliko udaljilo da smo mi npr razvili mozak i razmisljanje a biljke mozda nesto sasvim drugo - ali o5 veoma napredno...
Mi imamo razmisljanje - ko zna sta su biljke razvile tokom hiljada godina evolucije a da mi to ne primecujemo :D

Blajbi je u pravu. Nije prvi put da su radjeni experimenti sa biljkama. Jedan od njih je bio das su billjkama pustali rock i heavy metal muziku, i da su biljke venule. u drugom opitu pustali su klasicnu muziku tipa Mozart, Betoven i biljke su rasle u bujale..

E sad ne bih preporucio experimente sa muzikom Grand pederade sa TV pinka, jer bi biljke u sekundi uvenule. :))

Iskreno, ne vidim poentu emocija kod biljaka? Zivotinje osecaju emocije kao bes i strah, jer se krecu u drustvu i mogu da uticu na ishod situacije (pobegnu, napadnu, pokazu postovanje, ...). Dok kod biljaka to nema nikakve poente.

Ja iz zezancije zasadio mladicu limuna u saksiju, i bogme, narastao. Eno ga i plodovi iznikli...
Elem, ja mislim da se moj limun zaljubio u mene. Osjećam strujanje emocija. Kad god mu priđem, mentalno me doziva da je kresnem (pretpostavljam da je žensko, nisam valjda toliki baksuz da sam zasadio pedera)

Ipak ne bih, koliko god mi venuo. Mislim, gde i u šta bi ga j...o?

Ja jesam širokih shvatanja, (ne bi umlatio pedere toljagom, nego ih pustio huliganima), čak bi stablo i izveo negde na večeru, ono, romantika, crveni stolnjak i sveče, al mislim da bi me oterali iz lokala kad bih limunu naručio teleće medaljone u sosu od pečurki...

Elem, žao mi da mu (njoj, nadam se) dam nogu, jerbo mi nesebićno poklanja plodove, imam bre celu zimu free limun da cedim.
Sad me zanima, ako je kresnem (svoj limun kontam ipak kao žensko) i napumpam, oće li dogodine više plodova dati? Da je napravim gravidnu?

A i mislim da je limun (nazvao sam je Rozalinda) mnogo ljubomorna na moju dragu. Sreća pa ne može mrdnuti ničim...

Elem, i to ima svojih prednosti.
Mogu Rozu da opalim kad oću, čak i ako me prestane voleti... hehehhh.
Ne može zbrisati nigde.

Ali, kako i gde da je opalim?
Jel iko ikad teslaćio cveče ili stabla, pa da mi kaže? Salatu, kupus ili karfiol? Hrast ili orah?

Mislim, nije da se palim na glupu Rozu, al ona se pali na mene, a limun je na pijaci 200 din kilo, pa da napravim posao. Ono, ko žigolo, kućna varijanta....

Poslednja izmena:
Da ne bi osečali grižu savest dok kuvamo kupus ili pečemo šampinjone na roštilju.

Hehe,pazi sad ovo:

Dok sam citao tvoj post,pomislio sam sledece:

Spas planete i zivota lezi u veganskoj ishrani i samim tim sam pomislio da tvoj post ima nekog smisla posto vegan ishrana se zasniva samo na biljkama,a posto se one mnogo konzumiraju u toj ishrani,najbolje bi bilo da budu bez emocija.

I onda odmah mi ulece kontra misljenje.

Struktura coveka jeste da on nije mesojed,jer on nije pravljen da vija zivotinje i kida im meso ocnjacima,jeste da mi imamo neke nazovi ocnjake,ali nije to to. Struktura coveka ukazuje vise da je on stvoren za vegansku ishranu,odnosno za ishranu koja nema mesa.

Ali ako se okrenemo zabranjenim znanjima,videcemo da covek moze da zivi samo na solarnoj hrani,kao na sun gazingu,manje - vise. I na tecnosti naravno.

Sto znaci sta?

Savrsena harmonija coveka sa prirodom,bez ubijanja. Biljke bi mogle da zive kao mi slobodno,bez ubijanja i bez ubijanja zivotinja. Sve tri vrste u savrsenoj hramoniji.

E sad to opet povlaci pitanje,zasto zivotinje se ne hrane solarnom hranom? Zasto jedu jedne druge?

Zasto biljke jedu zivotinje?

Back