Emisije o književnosti

Dajte ovde predloge emisija koje raspravljaju o nekim književnim pitanjima, ako takvih emisija uopšte ima...

Takođe, možete da priložite video neke starije emisije, a koja bi bila korisna.

Praktično ne gledam TV, pa ne mogu nešto precizno da ti kažem, ali mislim da na RTS 2 ima neka specijalizovana emisija o književnosti, ili je bila. Par puta sam slučajno ubo i bilo je na nivou prosječne novinske književne kritike, znači ništa posebno. Bile su i neke strane emisije o klasicima - pristojno, ali to su stvari koje svi znaju. Vidio sam i onaj intervju sa Polom Osterom nedavno, ali transkript je izašao u Politici dan kasnije, pa se ne može reći da je neka ekskluzivna stvar bila u pitanju.
Ono što našoj televiziji nedostaje je ozbiljna emisija o književnosti. To imaju u Francuskoj, Njemačkoj, vjerovatno i nekim drugim zemljama, a u takvoj emisiji skupi se četiri ili pet kritičara, pisaca, uzmu jednu aktuelnu knjigu, domaću ili stranu, i o njoj vrlo ozbiljno ukrštaju misli sat ili dva sata. Tako nešto moglo bi se pogledati na TV, a do tada, o književnosti je ipak bolje čitati, nego gledati.

Nivo 23, Studio B
Voditelj je Velja Pavlović
Ponedeljkom u (kakve li ironije) 23.00

Beokult, RTS2

Ove emisije bave se kulturom uopšte, ali prate i novine iz sveta književnosti.
Takođe pratim i Hroniku Sajma knjiga koja se emituje jednom godišnje u vreme ove manifestacije.
RTS u okviru Trezora emituje starije priloge uključujući i intervjue sa piscima.
Postojale su i neke emisije za decu koje su se na ovoj televiziji emitovale u okviru školskog programa.

Danas nema mnogo emisija, a i ako ih ima one se emituju u kasnim terminima o čemu svedoče i dve gore pomenute.

Dok neko ne okači omiljene inserte, ja ću parodije koje su uradili naši susedi:

Praktično ne gledam TV, pa ne mogu nešto precizno da ti kažem, ali mislim da na RTS 2 ima neka specijalizovana emisija o književnosti, ili je bila. Par puta sam slučajno ubo i bilo je na nivou prosječne novinske književne kritike, znači ništa posebno. Bile su i neke strane emisije o klasicima - pristojno, ali to su stvari koje svi znaju. Vidio sam i onaj intervju sa Polom Osterom nedavno, ali transkript je izašao u Politici dan kasnije, pa se ne može reći da je neka ekskluzivna stvar bila u pitanju.
Ono što našoj televiziji nedostaje je ozbiljna emisija o književnosti. To imaju u Francuskoj, Njemačkoj, vjerovatno i nekim drugim zemljama, a u takvoj emisiji skupi se četiri ili pet kritičara, pisaca, uzmu jednu aktuelnu knjigu, domaću ili stranu, i o njoj vrlo ozbiljno ukrštaju misli sat ili dva sata. Tako nešto moglo bi se pogledati na TV, a do tada, o književnosti je ipak bolje čitati, nego gledati.

Postoji program Arte ( francuska i nemacka produkcija) gde ima takvih ozbiljnih i pametnih diskusija, medjutim i te emisije su jako kasno, kao i recimo
filmovi Oskarovaca iz Kine, Irana, Turske, a to je obicno posle 23.00 h tako da ih niko i ne gleda.

A na kom kanalu?

Koliko znam, to je poseban kanal. Možda ga imaš na kablovskoj ili na satelitu. Ja, na žalost, ne znam ni francuski ni njemački, pa mi ništa ne znači.
Ko je malo stariji (ili dosta stariji) može da se sjeti nekad kultne emisije TV Beograd Kino oko. Tako kako je pokojni Vojin Dimitrijević vodio rasprave o filmu (ali uvijek priču šireći i na širi društveni plan), ja bih volio da neko na TV vodi emisiju o knjigama.

Poslednja izmena:
Koliko znam, to je poseban kanal. Možda ga imaš na kablovskoj ili na satelitu. Ja, na žalost, ne znam ni francuski ni njemački, pa mi ništa ne znači.
Ko je malo stariji (ili dosta stariji) može da se sjeti nekad kultne emisije TV Beograd Kino oko. Tako kako je pokojni Vojin Dimitrijević vodio rasprave o filmu (ali uvijek priču šireći i na širi društveni plan), ja bih volio da neko na TV vodi emisiju o knjigama.

Bojim se da se u skorije vreme neće pojaviti takva emisija kod nas.
Nijednoj televiziji nije u gledanost, jer to zaista spada u vrh kulture, a mi se bavimo kulturnim dnom, odnosno, nekulturom.
Koliko je samo šou programa izmišljeno za pevanje, kada nas gleda neko sa strane pomislio bi da smo raspevana nacija, bez briga, a zapravo smo svi deo sistema ''hleba i igara''.
Po sadržaju naših televizijskih progama vidi se sva naša beda.
Eto, kada bi neko i otkupio te emisije, i to bi bilo nešto.
Za početak. Dok mi ne nađemo neku svoju šemu.

Emisija Vitraž od pre nekoliko meseci, gost prof. i romanopisac Vladušić, ovo je konkretno priča o njegovoj poslednjoj studiji, teorijskoj prozi Crnjanski, megalopolis.
Svakako bi bilo dinamičnije da je bilo više sagovornika, ali i ovako je emisija bila prijatna. Voditeljka je obaveštena i postavljala je pametna pitanja.
Lično sam saznala nešto što ranije nisam znala, o čemu nisam ni razmišljala.

http://blip.tv/novosadska-tv/vitraz-slobodan-vladusic-20-09-2012-6364399

Bojim se da se u skorije vreme neće pojaviti takva emisija kod nas.
Nijednoj televiziji nije u gledanost, jer to zaista spada u vrh kulture, a mi se bavimo kulturnim dnom, odnosno, nekulturom.
Koliko je samo šou programa izmišljeno za pevanje, kada nas gleda neko sa strane pomislio bi da smo raspevana nacija, bez briga, a zapravo smo svi deo sistema ''hleba i igara''.
Po sadržaju naših televizijskih progama vidi se sva naša beda.
Eto, kada bi neko i otkupio te emisije, i to bi bilo nešto.
Za početak. Dok mi ne nađemo neku svoju šemu.

Nema to veze sa gledanošću. Ne očekujem od neke komercijalne TV da ima takvu emisiju, ali postoji famozni javni RTV servis koji ima obavezu da proizvodi takav program (koji je, inače, krajnje jeftin).
Osim toga, problem je i u tome što kod nas zbog raznih klanovsko-korporativnih veza na liniji pisac-izdavač-mediji-kritičar nije lako naći negativnu književnu kritiku ni u novinama, a onda ne bi moglo biti ni prave rasprave u takvoj TV emisiji.

Nema to veze sa gledanošću. Ne očekujem od neke komercijalne TV da ima takvu emisiju, ali postoji famozni javni RTV servis koji ima obavezu da proizvodi takav program (koji je, inače, krajnje jeftin).
Osim toga, problem je i u tome što kod nas zbog raznih klanovsko-korporativnih veza na liniji pisac-izdavač-mediji-kritičar nije lako naći negativnu književnu kritiku ni u novinama, a onda ne bi moglo biti ni prave rasprave u takvoj TV emisiji.

Naravno, to nikad neće imati gledanost popularističkih programa, niti treba da ima.
RTS je odavno prestao da proizvodi novi program. Postoji tu dublja problematika i demotivisanost.

Nisam sigurna ovo za negativnu književnu kritiku.
Možda sam osetljiva :), ali čini mi se da ima dosta takvih kritika kod nas.
Nije to problem, kritika može i da afirmiše i da napada, da talasa javnost.
Ali se neko delo ili preterano hvalospevi ili se dovodi u negativan kontekst zbog raznih ideloških trvenja.

Za takvu emisiju ne bi trebalo da se polazi od negativne kritike, ne bi mi se lično svideo takav početak, već treba po principu teze i antiteze raslojavati delo po nekim ključnim pitanjima.
Ali ne ključnim samo u sferi književne teorije, nego baš nešto što će doticati i našu svakodnevicu, kao i neke trajne, univerzalne opsesije ljudskih misli.

Naravno, to nikad neće imati gledanost popularističkih programa, niti treba da ima.
RTS je odavno prestao da proizvodi novi program. Postoji tu dublja problematika i demotivisanost.

Nisam sigurna ovo za negativnu književnu kritiku.
Možda sam osetljiva :), ali čini mi se da ima dosta takvih kritika kod nas.
Nije to problem, kritika može i da afirmiše i da napada, da talasa javnost.
Ali se neko delo ili preterano hvalospevi ili se dovodi u negativan kontekst zbog raznih ideloških trvenja.

Za takvu emisiju ne bi trebalo da se polazi od negativne kritike, ne bi mi se lično svideo takav početak, već treba po principu teze i antiteze raslojavati delo po nekim ključnim pitanjima.
Ali ne ključnim samo u sferi književne teorije, nego baš nešto što će doticati i našu svakodnevicu, kao i neke trajne, univerzalne opsesije ljudskih misli.

U mainstream periodici na negativnu kritiku nije lako naići. Ima je pomalo u stručnim publikacijama i na nekim portalima, ali ako govorimo o TV emisiji, njen pandan bi bile dnevne novine i časopisi.
Naravno, negativna kritika je jednako vrijedna kao i pozitivna, ali tu ne mislim na pljuvačinu na ličnim i ideološkim osnovama (mada je etički aspekt djela legitimna tema za raspravu). Kritičari se često samocenzurišu jer ne žele da rizikuju da se nekome zamjere. A nekad ih cenzurišu i urednici: kako da novine objave negativnu kritiku pisca čiji izdavač se reklamira u tim novinama? Ruku na srce, to nije problem samo kod nas.
Sve u svemu, i da Saša Tijanić odluči da se petkom od 23.00 do 24.00 na drugom programu RTS ima pričati o knjigama, teško da bi se čulo nešto zanimljivo. Vjerovatno parada zaštite kritičarske sujete i povlađivanja trenutnim finansijskim aranžmanima.

U mainstream periodici na negativnu kritiku nije lako naići. Ima je pomalo u stručnim publikacijama i na nekim portalima, ali ako govorimo o TV emisiji, njen pandan bi bile dnevne novine i časopisi.
Naravno, negativna kritika je jednako vrijedna kao i pozitivna, ali tu ne mislim na pljuvačinu na ličnim i ideološkim osnovama (mada je etički aspekt djela legitimna tema za raspravu). Kritičari se često samocenzurišu jer ne žele da rizikuju da se nekome zamjere. A nekad ih cenzurišu i urednici: kako da novine objave negativnu kritiku pisca čiji izdavač se reklamira u tim novinama? Ruku na srce, to nije problem samo kod nas.
Sve u svemu, i da Saša Tijanić odluči da se petkom od 23.00 do 24.00 na drugom programu RTS ima pričati o knjigama, teško da bi se čulo nešto zanimljivo. Vjerovatno parada zaštite kritičarske sujete i povlađivanja trenutnim finansijskim aranžmanima.

Pa sad, ako bi tebe pozvali , ili neke ljude slicne tebi, bilo bi tu i ozbiljne i zanimljive kritike;)
Da li bi bilo publike ja ne znam, ocigledno da taj Tijanic zna da takve publike nema ili da je broj neznatan.

U Nemackoj je tako da ljudi ( kriticari) koji ucestvuju, ali i vode te emisije, sami ne pisu nista tako da nemaju
obaveza da se dodvoravaju izdavacima, sponzorima ili kojekome. Imaju svoje kolumne u dnevnim novinama ili
nedeljnicima, ali nisu ni pesnici, knjizevnici, iskljucivo i samo kriticari.

Toga u Srbiji (Hrvatskoj, BiH) nema tako da ne moze da bude ni tih i takvih diskusija.

U dnevnom listu Danas jednom ( valjda) mesecno u nedeljnom izdanju bude nekoliko stranica kritike, ali su autori i sami
knjizevnici tako da ih ja i ne uzimam za ozbiljno.

A ja sam baš nedavno u jednom dnevnom listu naišla na jako negativnu kritiku.
Meni ispod svih takvih kritika stoji rat druge vrste.
Ni one nisu teorijski potkovane, već kao što sam rekla - ideološki.
Ne bi bio problem da se radi o još nekoj ideologiji osim onog: nacionalno i nenacionalno... od toga se ne pomeramo.

Nije emisija iz književnosti, ali čekao sam jutros da vidim Igora Marojevića na b92 kod Odalovićke. Ovaj se nije pojavio, što je nju prilično iznerviralo - poentirala kako se pisci ne razlikuju od političara.

Bar je imala bubnjara Dragoljuba Đuričića čitavu emisiju.

Đuričić mi nevjerovatno liči na Lu Rida.

b1c9a815dfaf498693d3845f142b5bfd.jpg

lou_reed.jpg

Poslednja izmena:
Sad sam na RTS 2 gledao reprizu emisije Tanje Peternak Aleksić Živeti kao sav normalan svet. Emisija je bila in memoriam Draganu Babiću. Babić je napisao nekoliko romana, ali oni koji znaju o kome se radi pamte ga kao novinara, posebno autora Kino-oka i nekih drugih emisija kakvih na našim televizijama odavno više nema. I neće ih više ni biti. Babić je bio obrazovan, odmjeren, inteligentan i vrijedan čovjek, što su osobine koje više gotovo da ne nalazimo kod javnih ličnosti. Pokušajte ga zapamtiti, neko sličan teško da će se pojaviti za naših života.

Dobar dan noći, emisija o književnosti

Svakog utorka od 23 do ponoći u emisiji "Dobar dan noći" bavimo se onim šta je između vesti po sebi i poetike pisca.

’’Dobar dan noći’’ je otvoreno vreme iznad dnevnih ukrasa veka.

Autor i urednik: Lazar Kaurin

rtv.co.rs/sr_lat/dobar-dan-noci‎

Back