Emir Kusturica

Koji je najbolji film Emira Kusturice?

• Sjecas li se Doli Bel

glasova: 4 22,2%
  • Otac na sluzbenom putu

glasova: 2 11,1%
  • Dom za vesanje

glasova: 1 5,6%
  • Arizona Drim

glasova: 0 0,0%
  • Podzemlje

glasova: 11 61,1%
  • Crna macka beli macor

• Zivot je cudo

• Zavet

• Ukupno glasova
    18
  • Anketa je zatvorena .
Ok,kontam da ga organski ne podnosis ali opet okrećeš teze,da li se on ulizuje ili se njemu ulizuju?Festival koji je započeo kakav god da je po meni je pozitivna stvar. Trenutno ne može niti jedan čovjek iz srpske kinematogradije da dovede poznaith ličnosti kao što može on.Pitaj se zašto,on je svoje ime izgradio.Mi Srbi imamo taj problem što često odbacimo one koji drugi poštuju,ne znam zašto je to tako ali kroz istoriju nam se ponavlja isto sranje...pa mu posle dižemo spomenike...
A za Gavrila ćeš tek vidjeti,još malo pa će se učiti u školi da je terorista i u Srbiji nažalost.Nemoj misliti da sam ja neki veliki fan i zaluđenik Kusturice ali ne mogu se oteti utisku da svjesniji svog indentiteta nego velika većina ljudi u Srbiji...
Pa i da je obrnuto , kao što kažeš , ne mora on baš svaki šljam koji mu dodje da dočeka raširenih ruku (i nogu ) i liže se sa njim samo zato što je slavan , bogat ,moćan i ima vlast tom momentu , mislim može ako želi , al to je ponašanje prostitutki i sponzoruša , pogotovo što su uglavnom svi ti sa kojima se liže iz politike ološ koji je ovu zemlju satirao i još uvek to radi .
A to za identitet je smešno ,čovek je 50-oj (ili 40-oj ) postao Srbin i pravoslavac i sada ima manijakalnu potrebu da svoj novi identitet ističe i potencira u svakoj prilici , da drži drugima predavanja o istom , pogotovo u zemlji u koju je emigrirao voli da glumi najvećeg Srbina,većeg od domorodaca koji su to uvek bili , za razliku od njega normalan svet koji je ceo život svestan ko je i šta je nema tu potrebu da non stop i u svakoj prilici drvi veri , naciji,tradiciji,identitetu i sličnim glupostima.
Naravno ogrezanje u tu kompleksašku kvazinaciolističku kičericu neminovno vodi do intelektualnog unazadjivanja i atrofije , pa tako Kusturica od kada je postao veliki nacionalno svesni Srbin i naconalni mesija , nije uradio ništa vredno pomena u profesiji zahvaljujući kojoj je postao poznat i priznat ,osim što svakog meseca najavljuje snimanje novog filma o nekoj sasvim desetoj temi , čisto da bi bio u centru pažnje .

Poslednja izmena:
Pa i da je obrnuto , kao što kažeš , ne mora on baš svaki šljam koji mu dodje da dočeka raširenih ruku (i nogu ) i liže se sa njim samo zato što je slavan , bogat ,moćan i ima vlast tom momentu , mislim može ako želi , al to je ponašanje prostitutki i sponzoruša , pogotovo što su uglavnom svi ti sa kojima se liže iz politike ološ koji je ovu zemlju satirao i još uvek to radi .
A to za identitet je smešno ,čovek je 50-oj (ili 40-oj ) postao Srbin i pravoslavac i sada ima manijakalnu potrebu da svoj novi identitet ističe i potencira u svakoj prilici , da drži drugima predavanja o istom , pogotovo u zemlji u koju je emigrirao voli da glumi najvećeg Srbina,većeg od domorodaca koji su to uvek bili , za razliku od njega normalan svet koji je ceo život svestan ko je i šta je nema tu potrebu da non stop i u svakoj prilici drvi veri , naciji,tradiciji,identitetu i sličnim glupostima.
Naravno ogrezanje u tu kompleksašku kvazinaciolističku kičericu neminovno vodi do intelektualnog unazadjivanja i atrofije , pa tako Kusturica od kada je postao veliki nacionalno svesni Srbin i naconalni mesija , nije uradio ništa vredno pomena u profesiji zahvaljujući kojoj je postao poznat i priznat ,osim što svakog meseca najavljuje snimanje novog filma o nekoj sasvim desetoj temi , čisto da bi bio u centru pažnje .

Izrazita averzija prema Kusturici te ne čini objektivnim i zato mi je teško stobom polemisati kada ga baš izrazito mrziš! :D Ja lično mislim da je Kusturica još uvjek na zadatku,da pratiš politička dešavanja u Bosni shvatio bi koliko je on trn u oku bošnjacima,šta misliš da nije mogao živjeti negdje drugo već baš na granicu sa Bosnom.On je lik koji radi za državu još uvjek,neka ga,budi siguran da je bolje da ga imamo nego da nemamo...a o ljudskim vrlinama i manama nema smisla polemisati.Znaš kada je novinar pitao Gorana Bregovića jel istina sve to što pričaju o njemu,loš čovjek,cicija,ovo,ono,kaže on pa nisam ja andjeo da se razumijemo! :D Pametnom dosta! ;)

Izrazita averzija prema Kusturici te ne čini objektivnim i zato mi je teško stobom polemisati kada ga baš izrazito mrziš! :D Ja lično mislim da je Kusturica još uvjek na zadatku,da pratiš politička dešavanja u Bosni shvatio bi koliko je on trn u oku bošnjacima,šta misliš da nije mogao živjeti negdje drugo već baš na granicu sa Bosnom.On je lik koji radi za državu još uvjek,neka ga,budi siguran da je bolje da ga imamo nego da nemamo...a o ljudskim vrlinama i manama nema smisla polemisati.Znaš kada je novinar pitao Gorana Bregovića jel istina sve to što pričaju o njemu,loš čovjek,cicija,ovo,ono,kaže on pa nisam ja andjeo da se razumijemo! :D Pametnom dosta! ;)

Pa ne mrzim ga ,a prvi njegov film mi je jedan d najboljih domaćih , samo mi je ljigav što se svakom režimu uvlači i dosadan što ima manijakalnu potrebu da drži predavanja i propovedi o svemu i svačemu ,pogotovo ovde u Srbiji , za BiH me zabole u principu . A još je i licemer nevidjeni ,al hebiga to je njegova stvar .

Kusturica je svakako najveće umetničko ime ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu, ma šta mislili o njemu. Što se njegovih filmova tiče meni je najdraži Sjećaš li se Doli Bel i Otac na službenom putu. Nisam preterano oduševljena njegovim ostalim filmovima, koji su očito na festivalima nagrađivani kao egzotika, kao bajka o divljim, primitivnim Balkancima, jer je to slika koja je na Zapadu poželjna za opis ovog prostora. Kusturica je očito išao za onim što se od njega očekuje sa Zapada, kako bi imao siguran prolaz za priznanja i nagrade.

Pitanje je inspiracije.Sta zelite da poručite i šta stavljate u fokus.Emir je slobodan,svestran,razigran u više oblasti...Cenim to sto radi i kako radi.Zameraju mu sto ulazi u politiku.Slobodna misao nema jedan kanal.Emir je svuda.Jednostavno rečeno:Bog nam ga dao da probija barijere.Zabranjenim pusenjem je to radio kad je bilo rizicno.Uspeo je.Onu drugu stranu života stalno opipipava.Zato,ako površno gledamo,pomislimo da je jednostran.
“dve predamnom staze stoje,jedna s cvećem druga s trnjem,gvozdene su noge moje,idem trnjem da se vrnem....”Emir ili Nemanja je biser našeg podneblja i Srpskog roda.Biser je i sto je udario temelje novom posmatranju odnosa muslimana i pravoslavaca,jednog roda sa dve verske opcije.Vreme je da pravoslavci i muslimani kod nas progledaju i izlece sujetu različitosti u veri.Vreme je da uradi ko šta oseća po pitanju odnosa prema veri.Vreme je da u tome ugledamo našu snagu i duhovnu širinu.Vreme je da sednemo i izjadamo se jedni drugima a onda da osetimo potrebu da se nikad i nipošto ne svadjamo i kinjimo.Bolje je to nego da nastavimo sa oblikovanjem novih nacije,jer će tako kinjenje ostati,podozrenje narasti a nesreće se gomilati bez i jednog razloga.
Treba nam slobodnih ljudi.Ljudi koji nisu upetljani u ralje primitivizma,nego su iznad toga i umeju uputiti na razum.

Kusturica je uradio 3 velika filma, Secas li se Doli Bel, Otac na Sluzbenom putu, i Arizona Dream, Underground je vrlo dobar ali ima nedostataka.
Nisam gledao arizona al ok, ova 2 su dobra
Podzemlje i dom za vesanje su, ajd da kazemo solidni, umetnost i bizarnost pomesane
Al noviji su mu smece, pogledah bas kraj filma * zavet* - smece neovejano i glupost

Filmovi 20-og veka su mu odlični, posle sledi pad. U svakom slučaju, njegovo vreme je prošlo a novog reditelja tog kalibra nema na vidiku.

Inače je zanimljivo kako su najveći srpski reditelji škole pozavršavali u inostranstvu, malo ko je diplomac FDU.

Back