Email

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
Postovani,

Pada mi na pamet jedna interesantna ideja, vise kao projekat za ucenje. Hteo bih da iznamim neki domaci, jeftini domen, da zakupim ssl sertifikat i staticku ip adresu, komp kod kuce vec imam, digao bi neku lindzu na njega i podigao mejl server.
Da li je neko imao iskustva sa ovime? Da li strani ssl sertifikati mogu da rade sa domenom npr in.rs ili moras da imas neki internacinalni domen? Kako to sve inace funkcionise?
Pretpostavljam da bi prvi korak bio zakup staticke adrese, zatim kupovina domena pa ssl-a. Video sam formu te registracije, ali me bune koji bi to bili autoritativni dns serveri koji moraju da se navedu prilikom registracije domena?

Msm ovo je cisto moj neki hobi projekat, nista mission critical ili da cu ja sada da zaradim neku kintu od toga, jednostavno me zanima kako to funkcionise, malo da se zezam i nesto novo da naucim.

Za mail server ti ne treba sertifikat niti ssl. Cak ne moras ni staticku adresu da iznajmis pod uslovom da nisi natovan, jednostavno uzmes freedns
domen i teras, apdejtujes kako ti se menja ip adresa, recimo skriptom na 10 minuta iz cron-a.
Za mail server ti ne treba nista posebno, ako hoces stavis spam filter i konfigurises gde da spusta mail. Treba ti imap ili pop3 server takodje,
da vraca pristigle mailove korisnicima. To je ako hoces samo da primas mail. Ako hoces da saljes, e onda ti treba staticka adresa, zato sto su
svi dinamicki ip-jevi po defaultu bleklistovani.

Za mail server ti ne treba sertifikat niti ssl. Cak ne moras ni staticku adresu da iznajmis pod uslovom da nisi natovan, jednostavno uzmes freedns
domen i teras, apdejtujes kako ti se menja ip adresa, recimo skriptom na 10 minuta iz cron-a.
Za mail server ti ne treba nista posebno, ako hoces stavis spam filter i konfigurises gde da spusta mail. Treba ti imap ili pop3 server takodje,
da vraca pristigle mailove korisnicima. To je ako hoces samo da primas mail. Ako hoces da saljes, e onda ti treba staticka adresa, zato sto su
svi dinamicki ip-jevi po defaultu bleklistovani.

Pa kao kaze net ako ne koristis ssl da su svi podaci koje saljes i primas ne enkriptovani i da pici tekst onako kako si ga napisao. Znaci, ako bi hteo sa telefona da citam moje mejlove, pass koji kucam bio bi vidljiv potencijalnim hakerima.
Morace staticka jer sam iza cgnat-a, imam sbb internet koji blokira sve portove. Jbg.
Planirao sam da na jednom serveru imam antivirus, spamassasin, round cube i sta jos mi bude trebalo da to sljaka. Stavio bih taj komp na imap, da mi mejlovi budu na serveru, jer kontam da je bolje da citam tamo nego da mi maliciozni shit stize i na druge racunare.
Razmisljao sam i o FreeDns-u, ali 400 kinti za domen godisnje i 9 eura za ssl su smesna cifra. Jedina stavka nezgodna je staticka adresa koja kosta 610 dinara mesecno i struja.
Ali kontam da ni struje nece puno trositi jer su dva stika ddr3 12w, ploca sa procesorom 35w i vrv jedan ili dva ssd-a u raid 1 smesni potrosaci. Ne treba mi jace napajanje od 120w, a i to je overkill.

Ja cu to videti da stavim sve u jedno.

• Postfix, to send and receive e-mail
  • Dovecot, for IMAP
  • SpamAssassin, to keep spam out of your inbox
  • ClamAV, to filter out viruses
  • Sieve, to set up mail filters and rules
  • Roundcube, for webmail
  • PostgreSQL (or MySQL/MariaDB), for Roundcube's database
  • Nginx and PHP-FPM, to serve out Roundcube over the Web

Back