Електродистрибуција Србије: Од 1. јуна очитавање бројила на три месеца

Шта мислите о овоме?

• Допада ми се баш

• Одбојно је

• Не разумем се у то

• Док су рачуни одштампани и достављени бар нешто је добро

• Надам се најбољем ето

• Страх ме нечије реакције и понашања кад стигне рачун

• Како да пазим на потрошњу ако нема рачуна на тридесет дана?

• Ништа

• На који начин ћемо знати да систем не греши и шта ако се то деси?

• Страх ме.моје реакције и понашања кад стигне рачун

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Zauz

Buduća legenda
VIP
Poruka
45.776
https://www.politika.rs/scc/clanak/...je-od-1-juna-ocitavanje-brojila-na-tri-meseca

"До сада је уграђено око 600.000 паметних бројила и уградња се наставља па ће из средстава кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) бити постављено још 600.000 паметних бројила.

Циљ је да до краја деценије на мрежи у Србији буде 80 одсто паметних бројила, што је и европски стандард."

Плаши ме ово бескрајно јер немамо финансије високе као у Европској Унији а мења се систем на нешто страно,непознато.

На који начин сте преживели ову тензиону вест?

EPS pobedijo.

nemacete-struje-jpg.142651

https://www.politika.rs/scc/clanak/...je-od-1-juna-ocitavanje-brojila-na-tri-meseca

"До сада је уграђено око 600.000 паметних бројила и уградња се наставља па ће из средстава кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) бити постављено још 600.000 паметних бројила.

Циљ је да до краја деценије на мрежи у Србији буде 80 одсто паметних бројила, што је и европски стандард."

Плаши ме ово бескрајно јер немамо финансије високе као у Европској Унији а мења се систем на нешто страно,непознато.

Ако су уграђена паметна бројила што онда плаћају да иду људи да очитавају бројила?

Значи .Рачун долази квартално,4 пута годишње за 3 месеца?
"ЕДС ће сваког месеца снабдевачу слати податке о очитаној, достављеној или процењеној потрошњи електричне енергије за израду рачуна.

Једном у три месеца радници ЕДС очитаће бројила на терену, а у периоду између два читања, примењиваће се тачка 3. из члана 197а Закона о енергетици а то значи да ће се у комбинацији са историјским подацима о потрошњи корисника и уз примену алгоритма и софтверских модела радити процена потрошње. "

Значи .Рачун долази квартално,4 пута годишње за 3 месеца?
To se zove paušal, pogledaju koliko si prošle godine trošio u isto vreme pa ti odrežu isti račun. Ako ne trošiš istu količinu deo ti vrate a deo ukradu. Ako trošiš više onda ti ukradu mnogo više. Uglavnom sistem za krađu.

Zato su prošle godine svima troduplirali račune u letnjem periodu. Priprema za masovnu krađu i otimačinu.

Treba ozbiljno uzeti u obzir isključivanje sa javne distribucije električne energije jer nema šanse da neko kao ja u centru beograda ko živi u stanu, ima sve aaa uređaje, vodi računa kada šta uključuje - plaća 1500 evra struju godišnje.

Trenutno je struja u srbiji najskuplja na svetu!

Ако су уграђена паметна бројила што онда плаћају да иду људи да очитавају бројила?

Upravo sam hteo da napisem. Ako vec smanjuju trosak ocitavanja, a i pametna brojila I SMANJENA UCESTANOST OCITAVANJA (manje rada za ljude koji ocitavaju) znace smanjenje troska, ONO STO JA OCEKUJEM JE SMANJENJE CENE STRUJE BAR ZA 1% jer ce cena ocitavanja biti smanjena.

Tako, narode, treba da razmisljamo na njihove budalastine.

Inace iskoristicu priliku da napisem i sledece. Zadatak drzave NIJE da povecava troskove za nas, gradjane, vec da SMANJUJE svoje (drzavne) troskove i da sve sto radi radi efikasnije, brze, bolje a jeftinije. U skladu sa tim, mi, gradjani, treba da zahtevamo i ocekujemo od drzave da svake godine SMANJI bar za 1 broj zaposlenih i u drzavi i u javnim preduzecima optimizacijama, boljim radom, jeftinijim radom itd.

A mi se ponasamo kao da nam je drzava SEF. Ne, drzava radi za nas, i mi je placamo. ZAPAMTITE TO i ponasajte se U SKLADU SA TIM!

A ne da ja cvikam od EPS-a - ONI TREBA DA CVIKAJU OD NAS! Jel' ima struje, jel' skupa, koliko ih ima zaposlenih a koliko bi trebalo - TO SU SVE STVARI KOJE MI IMAMO PRAVO DA IH PITAMO, a oni SU DUZNI da nam na to ODGOVORE! EPS JE NAS, NIJE SRBIJA NJIHOVA!

Vazi i za sva druga javna preduzeca.

Šta je problem, ne vidim.
Na kraju ćeš pltiti koliko si potrošio.

Ne, naša struja je među najjeftinijim, zato se ne siplati gradnja vetroparkova, vlada drži cenu niskom zbog građana i da ne bi bilo otpora. U suštini, najveći broj ljudi plaća mesečno struju onoliko koliko potroši dva puta da ode u Maxi i napuni korpu, ili još i manje.

To se zove paušal, pogledaju koliko si prošle godine trošio u isto vreme pa ti odrežu isti račun. Ako ne trošiš istu količinu deo ti vrate a deo ukradu. Ako trošiš više onda ti ukradu mnogo više. Uglavnom sistem za krađu.

Zato su prošle godine svima troduplirali račune u letnjem periodu. Priprema za masovnu krađu i otimačinu.

Treba ozbiljno uzeti u obzir isključivanje sa javne distribucije električne energije jer nema šanse da neko kao ja u centru beograda ko živi u stanu, ima sve aaa uređaje, vodi računa kada šta uključuje - plaća 1500 evra struju godišnje.

Trenutno je struja u srbiji najskuplja na svetu!

Дементори ће плаћати 20 пута скупљееее!

Ne, naša struja je među najjeftinijim, zato se ne siplati gradnja vetroparkova, vlada drži cenu niskom zbog građana i da ne bi bilo otpora. U suštini, najveći broj ljudi plaća mesečno struju onoliko koliko potroši dva puta da ode u Maxi i napuni korpu, ili još i manje.
Netačno struja je u srbiji najskuplja na svetu. Meni je jeftinija struja u EU barem duplo. Jeftina tarifa od 21h na primer. U srbiji od ponoći pa kome koji kuratz treba u ponoć jebbena struja?!??

Kakvo očitavanje brojila.

To očitavanje se valjda odnosi na stara brojila. Valjda se i ugrađuju digitalna pametna brojila da više nema popisivača. Ti ormarići sa pametnim brojilima su zaključani i tu se nema šta očitavat

Poslednja izmena:

Strucni ljudi kazu da struja moze da bude jos jeftinija. Zamisli samo kad se krade 20-25% proizvedene struje godisnje, o kojim ciframa govorimo. A tek koliko ih je zaposleno u EPS-u, a treba da ih je 3 puta manje.

Pa sve to oduzmi, pa smanji troskove gubitaka prenosa struje i onda dobijes realnu cenu.

Zadatak EPS-a nije da zaradjuje pare na struji, vec da snabdeva gradjane strujom. Zato i jeste monopolista. A to znaci da cena struje za nas, gradjane, treba da bude cena troska + odrzavanja + razvoja, a neka izvoze skupo ako mogu ALI TO NIJE NJIHOVA ZARADA VEC AKO ZARADE NA IZVOZU TREBA DA SMANJE CENU STRUJE ZA NAS GRADJANE.

To tako treba da funkcionise. Slicno vazi za toplane, vodovode itd. - svi su oni JAVNI i MONOPOLISTI upravo jer sluze gradjane NEOPHODNIM uslugama kljucnim za zivot. Da se oblacis u Zari ne moras, moze i turska roba, ali da jedes, pijes grejes se - moras.

U poslednjih 6 godina bolje da ne daju objasnjenja za sve promene koje rade..
Tacno me ubiju u pojam...
Slusajte kako zvuci , uvode se pametna brojila, ona mogu da ocitaju stanje potrosene struje, bukvalno 100 puta u toku dana, a uvodi se ocitavanje brojila na svaka tri meseca...

Pa tacno ti ne kaze ebem te u mozak nego ebem te u mozak pa ti pravim redaljku , a jos cu da ti dodam sve ove kod kojih prolazi da te i oni ebu u mozak kad pomenes da tebi nije logicno , oni ce da skoce i da ti objasne...

Halo Vucic, ovde Grcic

Zavisi.... Meni u Valjevu dok sam se grejao na struju račun za kuću u grejnoj sezoni oko 800-1000€ mesečno. Van sezone i inače oko 100€.

Morao sam da menjam sistem grejanja.

Smeta mi i besna sam. Volim da dobijam mesecno racune, jer su i primanja na mesecnom nivou, a ne umem da stedim i cuvam pare 3 meseca, ni manje jer se uvek umedjuvremnu ispostavi da za nesto drugo i vazno zatrebaju.

Smeta mi i besna sam. Volim da dobijam mesecno racune, jer su i primanja na mesecnom nivou, a ne umem da stedim i cuvam pare 3 meseca, ni manje jer se uvek umedjuvremnu ispostavi da za nesto drugo i vazno zatrebaju.
Pa niko ti neće braniti da plaćaš mesečno.

To što se brojila očitavaju tromesečno uopšte ne znači da se ne može plaćati mesečno.

Back