Elektricna kola sa funkcijama

Rista Channel

Početnik
Poruka
1
Nisam siguran da li bih ovo trebao da postavljam ovde, ali eto nov sam na forumu, a i ne znam nista o ovome pa mi nemojte zameriti.

Hocu da pocnem da se zanimam sa elektricnim kolima i slicnim stvarima, jer imam neke ideje koje zelim da ostvarim. Trazio sam po netu, ali nisam nigde nasao kako rade ona integrisana kola (sta za koje sluzi), pa me zanima gde to mogu naci. Posto ni sam ne znam da objasnim, konkretno evo primera sta sam zamislio, pa ako neko moze to da mi objasni i da me uvede u to, ja cu se lako kanije snaci da sam trazim jer znam u kom pravcu treba da gledam. Najprostiji primer je sledeci:
Imam 4 diode i hocu da napravim da kada mi je prekidac na 1, aktiviraju se 1 i 2 dioda, kad je na 2 onda 2 i 3, i kad je na 3 onda 3 i 4.
Ovo je najbanalniji primer, ali eto ako bi neko mogao u to da me malo uvede, sta se i kako radi, gde mogu pronaci nesto sto ide u tom pravcu da mi pomogne, bilo da je na "balkanskom" ili na eng. Hvala unapred :)

Posto je cena kruznog prekidaca skoro slicna kao i kruznog sa dva izvoda, to je najjednostavnije i ne koristiti nista od elektronike vec led shvatiti kao grejace i vezivati ih kao ringle na kruzni dvostruki prekidac...cena je u kejtu mislim 500 dinara za prekidac, a recimo da nadjes za 300 din prekidac.

Ali ako zanemarim resenje, nego opstost, onda ti treba demux iliti demultiplekser 3/8, naravno generator kloka , to znaci i sve one potrebne komponente sto idu uz te chipove....
I naravno opet famozni kruzni prekidac sa opet istom cenom od 500 dinara...

Posto je cena kruznog prekidaca skoro slicna kao i kruznog sa dva izvoda, to je najjednostavnije i ne koristiti nista od elektronike vec led shvatiti kao grejace i vezivati ih kao ringle na kruzni dvostruki prekidac...cena je u kejtu mislim 500 dinara za prekidac, a recimo da nadjes za 300 din prekidac.

Ali ako zanemarim resenje, nego opstost, onda ti treba demux iliti demultiplekser 3/8, naravno generator kloka , to znaci i sve one potrebne komponente sto idu uz te chipove....
I naravno opet famozni kruzni prekidac sa opet istom cenom od 500 dinara...

:zcepanje: :hahaha1: :zcepanje:
-----------------------------​

СРАМ ТЕ БИЛО...РАСТЕРУЈЕШ НОВЕ КОРИСНИКЕ...:besan2:

I have 4 diodes and i need to make that when I disconnect at 1, the 1 and 2 diodes are activated, when 2 is 2 and 3, and when 3 is 3 and 4.
This is the most stupendous example, but if anyone could put me in a little, what it is, how do they work, where can I find something that goes in that direction to help me, whether it is "Balkan" or eng. Thanks in advance
wtf?

Requested application:
LED Swich Appl.jpg

Ако те интересује електроника ..посети моју тему " Primenjena ELEKTRONIKA "https://forum.krstarica.com/showthread.php/410521-Primenjena-ELEKTRONIKA

Posto vidim da se dosta dobro razumes, mozes li mi preporuciti neke dobre knjige za osnove elektrotehnike, i za osnove elektronike (nebitno da li je na srpskom ili engleskom)?
Nisam planirao nista ozbiljno, ali me privlaci, zanimljivo mi je, pa bih ucio onako, za svoju dusu. Posedujem neko osnovno znanje, ali nisam ucio dovoljno kad sam imao priliku, pa bih se sad posvetio tome (koliko vreme dozvoli) i ucio bih sa vecim razumevanjem. Sad kad vidim neke stvari, bude mi zao sto detaljnije nisam ucio i fiziku, i hemiju, ali ko bi u tom periodu uspeo da nagovori nekoga da to moze da bude korisno

Poslednja izmena:
Школе и књиге су далеко иза мене...као и тадашњи аутори књига из електротехнике и електронике, али да би се " профилисао " - одредио шта те од тога више интересује..било би упутно да прегледаш и проучиш књиге о електротехници и електроници за први и други разред средњих електротехничких школа...:think: :aha2:

Можда ти ово што сам ти написао чудно изгледа, али да би могао да се " прикључиш " и разумеш озбиљнија градива из тих области мораш да стекнеш солидно " пред-знање "...:aha2:

Од времена када сам то учио и студирао..па до ..ДАНАС...све је драстично узнапредовало, а нарочито на пољу електронике, тако да више и не покушавам " да будем у току "...:(

Знања која сам до сада стекао из електротехнике и електронике..гледам да материјализујем и уновчим да бих уз " САДАШЊЕ Вучићеве плате " могао колико-толико нормално да живим са својом породицом...:think: :aha2:

Back