elektricari u norveskoj,svedskoj

Kao shto sam rekla i ranije mnogima,da bi se zaposlio u Skandinaviji morash znati engleski ili neki od skandinavskih jezika inace nece niko nigde da te zaposli...to je ono prvo shto traze.Ako znash neki od spomenutih recicu ti dalje shta cesh da uradish...

Pa ako si inzenjer moje licno misljenje je da imas sanse a to znam jer vidim da mnogo grcki iznenjeri odlaze i zaposljavaju se ne svi ali veci broj da sa znjam engleskog,a sto se tice nekih jednostavnijih poslova iskreno mislim da su sanse da se nadje bez veze i bez znanja jezika a ne mislim na engleski jer se podrazumeva male sanse ali sigurno nije nemoguce.Pogledaj finn.no

Osim jezika da bi radio kao inzenjer moras da nostrifkujes diplomu kod NOKUT. Za nekvalifikovanu radnu snagu moras da se laktas ovde jer je ponuda velika. Ako nisi drzavljanin EU poslodavac mora da garantuje za tebe, da ti da ugovor pa sa tim u policiju da bi dobio radnu dozvolu i tako dalje...

Pa ako si inzenjer moje licno misljenje je da imas sanse a to znam jer vidim da mnogo grcki iznenjeri odlaze i zaposljavaju se ne svi ali veci broj da sa znjam engleskog,a sto se tice nekih jednostavnijih poslova iskreno mislim da su sanse da se nadje bez veze i bez znanja jezika a ne mislim na engleski jer se podrazumeva male sanse ali sigurno nije nemoguce.Pogledaj finn.no

Shta mu vredi da pogleda finn.no ako ne zna norveshki a i grci su u EU tako da mogu otici gde god zele al srbi koji zive u Srbiji ne mogu tek tako lako otici i naci bzvz posao nema toga vishe,bilo je nekada ali su pooshtrili...

Osim jezika da bi radio kao inzenjer moras da nostrifkujes diplomu kod NOKUT. Za nekvalifikovanu radnu snagu moras da se laktas ovde jer je ponuda velika. Ako nisi drzavljanin EU poslodavac mora da garantuje za tebe, da ti da ugovor pa sa tim u policiju da bi dobio radnu dozvolu i tako dalje...

Tako je......

Pa ok ne znaju ni grci normeski ali zato postoji google translate.Znam ja da treba radna dozvola ali opet neka zanima su kod njih u deficitu znam da traze dosta inzenjere pa zato i kazem da pogleda jer poznajm dvoje iz Srbije koji su tamo nasli posao,inzenjer masinstva i devojka koja je u bg zavrsila na filoloskom norveski i sada tamo predaje norveski strancima.

Taj translate nije ni malo tacan tako da tu nema pomoci......jeste mozesh naci posao al opet trebash dati sve od sebe da bi ga i nashao,nece niko da dodje da ti zakuca na vratima...a da je bash lako naci firmu za koju cesh raditi nije ni to lako...znam licno jednu osobu tj.upoznala sam ga preko poznanika tip je iz Novog Sada i znaci prodao sve shto je imao dole i doshao ovde da trazi posao,nema gde nije ishao i mislish li da se zaposlio negde.....veruj mi da nije a novac sav shto je imao potroshio ga.....tako da mnogi se varaju ako misle da se lako ovde dobija posao...

Svaka cast toj devojci al bez bergen testa nebi sigurno mogla da predaje norveshki......

Poslednja izmena:
Pa verovatno ima polozen taj test a i pre dolaska tamo da radi je neko vreme provela tamo usavrsavajuci jezik.Ja zaista nisam rekla da ce neko naci lako posao mislim gde to pise???Ja eto samo kazem da ce pre nace inzenjer u norveskoj nego neko sa sss u to sam sigurna!A google transle prevodi sasvim ok zaista sam ga isprobala na dosta jezika naravno da nije bas sve tacno ali to je to.Bas me nesto znaima na sta JE taj sve te pare potriso mislim koliko je on to bio tamo?????Soba moze da se nadje za 350 do 400e ali ne i Oslu ok, ne mora da se jed epo restornima itd......Ja znam da generlano Norvezani bas i ne prihvataju ljude koji dolaze tamo da traze posao bez znanja jezika ali ako je neko strucnjak iz svoje obalsti kao reci ovaj izenjer masinki koga ja znam onda je to druga prica znaci nije rece ovde o obicnom studenu masicna nego je ovaj lik i pre roka zavrsio a 9 mu je bila najniza ocena.

Ma ok izgleda da sam te ja pogreshno shvatila....naravno za inzinjera ce se uvek naci posao al opet trebash sam da se potrudish da nadjesh tu firmu koja ce te zaposliti...

On je bio ovde 3 meseca tako neshto i naravno da se nije hranio po restoranima vec je sam kupovao hranu ali znaj da je ovde jeftinije oblaciti se nego hraniti,hrana je dosta skupa...

Ma mozesh naci sobu za 100 evrica na dan u centru grada Osla,on je to i uradio ali dzaba i ishao svuda da se raspituje oko posla al dzaba i to...jjbg cene dosta svoj jezik i prosto
te teraju da morash da ga naucish pre nego shto trazish bilo koji posao....

Mislim opet znam jako dobro ovde sam od malih nogu...tako da znam ko su i shta su norvezani...

Ok naravno da sam mora dobro da se potrudi i da nadje firmu mislim sigurno nece oni njega da traze hahahha.Ne rauzmem ako je taj prodao stan pa otisao tamo na 3 meseca i za ta 3 meseca spiskao sve pare????Znam da je Oslo prekup ali moze da se zivini negde u okolini i da se ide na flat sharing jer je dosta jeftinije.Da oni vaze za ovako bas striktne po pitanju jezika da ti je potreban bukvalno i ribar da budes zato sam sigurna da samo neki strucnjaci cije je zanimanje tamo deficitarno mogu naci posao.Znam isto i jednog itlaijna koji tamo vozi kamion E kategorije ,jezik naravno ne zna i ni ne znam kako je dosao do tog posla.

:lol: pa naravno....

Ma odkud ja znam shta je on prodao a shta nije uglavnom tako je rekao,ja sam ga samo upoznala preko jednog druga.

Moze,ali znash kako svi bi u Oslu jer ovde ima posla i onda da im sve bude blize.

Hmm to mi je malo cudno shto se tog italijana tice,jer znam da traze jezik za sve...jedino ako se nije zaposlio kod nekog italijana pa preko njega vozi kamion.

Jezik stvarno traze, ali nije uvek presudan. Kada je npr. u pitanju medicinsko osoblje tada je neizbezan. Dosta ljudi iz oblasti IT inzenjeringa i elektrike je zaposljeno sa engleskim uz obavezu da se norveski uci. Najsveziji primer je osoba koja je skoro bila kod mene i dobila posao kao vozac kamiona sa engleskim jezikom. Naravno odlucuju ulogu u svemu tome imaju papirici tipa radnog iskustva i skole kao i sto je ovde veoma bitno osobe za kontakt u vezi preporuka.

Norveska je nikakva zemlja,ali im Bog dao naftu pa su prebogati.
Ne cene oni svoj jezik vise nego drugi narodi,cene ga kao i ostali,ali ako naucis veoma tezak norveski,logicno bi bilo da ostanes i zivis tu kao i tvoja porodica.Ali treba ziveti u toj surovoj i depresivnoj klimi.Nikad ne bih prihvatio obavezu da tu trajno zivim.Narod je korektan,ali ta klima ubija i nije za nas,tu mogu da opstanu oni koji su tamo i rodjeni.

Mirko ne slazem se sa tobom ni malo.......Norveshka je jako lepa zemlja,ne kazem zato shto zivim u njoj vec shto i jeste tako,priroda,fjordovi,planine,shume ako to ima josh negde onda stvarno skidam kapu,ocigledno da to govorish jer nikada nisi ni bio.Ima ovde mnogo shta i da se vidi a i dozivi tako da ne mozesh reci da je nikakva.
Hmm norveshki jezik tezak ?? mislim da si se malo zeznuo,ako znash engleski onda je norveshki jezik jako lak...ja imam drugaricu koja je ovde doshla pa ima nekih godinu dana i mogu ti reci da ga je za 6 meseci naucila perfektno,naravno ima onaj nash dijalekat ili kako vec naglasak i cuje se da nije ovde odrasla al opet ako covek zeli da nauci jedan jezik onda nishta nije teshko...
Surova i depresivna klima :lol: bash me zanima ko ti je to rekao i odakle ti ta informacija kada to nije tacno...ovde se klima i te kako promenila,nema vishe onih hladnih zima kao shto je nekada bilo...dok je kod vas dole bilo i do -30 ovde kod nas je bilo u plusu....sunca jeste da imamo manje vishe ali imamo ga u svakom slucaju....
Moze ovde svako da opstane,malo truda i volje i na konju si :)

Mirko ne slazem se sa tobom ni malo.......Norveshka je jako lepa zemlja,ne kazem zato shto zivim u njoj vec shto i jeste tako,priroda,fjordovi,planine,shume ako to ima josh negde onda stvarno skidam kapu,ocigledno da to govorish jer nikada nisi ni bio.Ima ovde mnogo shta i da se vidi a i dozivi tako da ne mozesh reci da je nikakva.
Hmm norveshki jezik tezak ?? mislim da si se malo zeznuo,ako znash engleski onda je norveshki jezik jako lak...ja imam drugaricu koja je ovde doshla pa ima nekih godinu dana i mogu ti reci da ga je za 6 meseci naucila perfektno,naravno ima onaj nash dijalekat ili kako vec naglasak i cuje se da nije ovde odrasla al opet ako covek zeli da nauci jedan jezik onda nishta nije teshko...
Surova i depresivna klima :lol: bash me zanima ko ti je to rekao i odakle ti ta informacija kada to nije tacno...ovde se klima i te kako promenila,nema vishe onih hladnih zima kao shto je nekada bilo...dok je kod vas dole bilo i do -30 ovde kod nas je bilo u plusu....sunca jeste da imamo manje vishe ali imamo ga u svakom slucaju....
Moze ovde svako da opstane,malo truda i volje i na konju si :)

O ukusima nema smisla raspravljati.Meni je jezik kao da se gusis dok ga govoris,a mozes da ga koristis jedino u Norveskoj.Da nemaju naftu odatle bi se bezalo,kao sto se oduvek bezalo.
Meni se ne svidja,ali narod je pritisla nemastina pa idu trbuhom za kruhom,i ne zameram im zbog toga.Nekome se pak svidja i ja to razumem,zato i govorim u svoje ime.Za mene bi zivot tamo bio kao robija,video sam kako je i ne bih tamo mogao da zivim nikada.

Naravno,o njima se ni ne raspravlja....ako cesh iskreno norveshki je najcistiji jezik od svih skandinavskih jezika i nema nikakvog gushenja,sad ne znam ja koji deo Norveshke si ti cuo kako pricaju ali ljudi koji zive u Oslu oni pricaju najbolje i njih svako moze lako razumeti.Nije tacno da ga mozesh samo u Norveshkoj koristiti jer mozesh ga koristiti i u Shvedskoj a i u Danskoj,svi se oni sporazumevaju lako,jedino danci kad pricaju kao da imaju krompir u gushi pa ti treba pola sata da skontash shta je pesnik hteo da kaze...
Kakva pa to veze ima shto oni imaju naftu...nema to nikakve veze veruj mi,jer je ovde zivot sredjen i shto se socijalne pomoci tice a i svega ostalog..da kazem ovde je normalan zivot a nije kao dole kod nas u Srbiji gde te ebe da me izvinesh ko stigne u zdrav mozak...nisam bash neshto upoznata sa time da se bezi odavde,i kada se dole lepo zivelo opet su ljudi ovde dolazili a vala dolaze i dan danas..
Aham jeste robija za onoga ko nije navikao da radi vec samo da prekrsti noge i ceka da mu Bog podari koju lovu sa nema....al od toga nema nishta.

Naravno,o njima se ni ne raspravlja....ako cesh iskreno norveshki je najcistiji jezik od svih skandinavskih jezika i nema nikakvog gushenja,sad ne znam ja koji deo Norveshke si ti cuo kako pricaju ali ljudi koji zive u Oslu oni pricaju najbolje i njih svako moze lako razumeti.Nije tacno da ga mozesh samo u Norveshkoj koristiti jer mozesh ga koristiti i u Shvedskoj a i u Danskoj,svi se oni sporazumevaju lako,jedino danci kad pricaju kao da imaju krompir u gushi pa ti treba pola sata da skontash shta je pesnik hteo da kaze...
Kakva pa to veze ima shto oni imaju naftu...nema to nikakve veze veruj mi,jer je ovde zivot sredjen i shto se socijalne pomoci tice a i svega ostalog..da kazem ovde je normalan zivot a nije kao dole kod nas u Srbiji gde te ebe da me izvinesh ko stigne u zdrav mozak...nisam bash neshto upoznata sa time da se bezi odavde,i kada se dole lepo zivelo opet su ljudi ovde dolazili a vala dolaze i dan danas..
Aham jeste robija za onoga ko nije navikao da radi vec samo da prekrsti noge i ceka da mu Bog podari koju lovu sa nema....al od toga nema nishta.

drug mi je bio u norveskoj, kaze da je prelepa zemlja(sto ne sumljam) i dalje se bori da se vrati, mene interesuje ako neko zna, kako moze da se dodje tamo, znam da ima fora sa medicinskom skolom, staracki domovi i te fore, a da li ima jos neki nacin, ili mora da se ozenim?:))

Pa kad je vec bio zashto nije ostao,mogao je da nadje neki posao, neku firmu koja bi garantovala za njega i tako bi dobio barem radnu vizu....

Veruj mi sada je jako teshko da se dodje ovde a shto se tice medicine uvek su dobro doshli sa tim da imaju neshto shto se zove Bergens test to ti je zadnji kurs norveshkog jezika broj 4 a da bi dotle stigao morash da prodjesh i polozish kurs 1,2 i 3....al to samo shto se medicine tice inace ovako ne traze dovoljno je ta 3 kursa.

Jedini nacin je da uzmesh i da ucish norveshki jezik pa preko norveshkog jednog sajta da trazish sam posao...a shto se tice toga da se ozenish uh onda morash da nadjesh jednu osobu koju cesh jako dobro da upoznash,zato shto se ovde ide na intervju,da vide koliko se vi dobro znate....jednom sam bila prevodilac jednoj mojoj drugarici i ono su pitanja uzasna,pitaju bukvalno svashta pa malte ne i kada si zadnji put imao sex...pa onda da opishesh npr.jucerashnji dan shta si radio od kada si ustao do kada si legao...malte ne morash da znash i u koliko sati si shta radio...strashno,tako da bash nije ni to lako....

Back