Elegancija i stil

Naravno. Stil je stil. Elegancija je samo jedna ekspresija stila. Stil može da se izrazi na mnogo načina. Ko ima stila, on ga ima za sve modne oblike. Znaće kako da bude elegantan, a moći će i da se obuče po nahođenju kao Em Si Hamer i da opet bude kul.

Ali ne smatram da je potrebna preterana lova da bi osoba od stila bila elegantna. Stvar je u stavu i u sposobnostima. Ko ima žicu za to, kome je stalo, iskopaće babine stvari, dedin šešir, tečin prsluk, sašiće nešto, obići će seknd hend šopove. Svašta tamo može da se nađe. Ja sam u poslednjih pa sigurno petnaestak godina u tim radnjama kupio ako ne dvostruko više, ono makar podjednako garderobe kao u regularnim prodavnicama. Pre svega zbog toga što takoreći samo tamo mogu da pronađem nešto što bih nosio, i naravno jer je, što je još bolje, daleko jeftinije.

Ovo sve govorim pod uslovom da mi, korisnici Krstarice, pod elegancijom kada govorimo o njoj ne smatramo isključivo modele sveckih kreatora koji koštaju desetina hiljada evra. Onda okej, ukoliko smo na tom nivou zahtevnosi i ako su to kriterijumi ispod kojih ovakvi kakvi smo razumljivo ne idemo; ne može se biti Džems Bond ili britanska princeza bez love, to stoji.

Ali ako dozvolimo da na nekom nivou može da se bude elegantan u odelu od iljadu evra, onda smatram da neko sa stilom i stavom može da bude elegantan i za mnogo manje novca.

Sa svim se slažem, samo osećam potrebu da obrazložim ovu nesrećnu svadbu. :lol: Htedoh reći da smatram da je elegancija dostupna, makar u pokušaju, i običnim smrtnicima, da ne podrazumeva samo visoku modu i neke specijalne veštine i prilike.

Ali nemamo svi sreće da izgledamo aristokratski i imamo držanje kao Grejs Keli ili naša Ana Sofrenović. One bi elegantno izgledale i u trenerci. Neke izgledamo i kao Zorica Brunclik. Dobro, nije samo do izgleda već i do ozbiljnog rada na sebi od malih nogu. Zato se valjda i često koristi izraz oličenje elegancije. To je već nešto posebno.

На страну ципелишке и чарапице, ал' тако квалитетне фарке данас треба свећом тражити, по њујоркерима и хаемовима их сигурно нема, то индокинеско смеће наш народ колико пре три, четири деценије не би ни погледао, а камоли носио, а и ако се неким чудом пронађу добре фарке, онда је то на местима где су цене по ушима, тако да нема пристојних крпа без солидне лове, што се одражава на стил и елеганцију, значи индукција: кинта - 'аљине - елеганција. Индивидуални укуси, шармови, харизме, складне фигуре и тако то му дођу само као нека допуна, надоградња, бонус...

На страну ципелишке и чарапице, ал' тако квалитетне фарке данас треба свећом тражити, по њујоркерима и хаемовима их сигурно нема, то индокинеско смеће наш народ колико пре три, четири деценије не би ни погледао, а камоли носио, а и ако се неким чудом пронађу добре фарке, онда је то на местима где су цене по ушима, тако да нема пристојних крпа без солидне лове, што се одражава на стил и елеганцију, значи индукција: кинта - 'аљине - елеганција. Индивидуални укуси, шармови, харизме, складне фигуре и тако то му дођу само као нека допуна, надоградња, бонус...

To i ja pričam za kintu ali se ne slažem da je harizma i tako to dopuna ona je presudna bez obzira na krpu
Koliko primera poznatih ima koji imaju lovu ali to nešto nemaju i mahom su oličenje neukusa

Ili su divno obuceni (ili imaju ukusa, ili plate da neko izabere i kombinuje), a onda progovore i zgrozis se...

Nemam pojma, i to je verovatno individualno... ali, recimo, srecem jednu zenu svaki dan, pa sam je zapamtila iako nije upadljiva, onako, bezveze izgleda, ali jednom sam je cula kako prica, i ladno sam se zaljubila u zenu, ahahah, zato sto je glas bio nevidjeno kul, i ne samo boja, nego intonacija, toliko je taj njen audio bio zavodljiv da sam odah poverovala da zena mora biti carica :)

Meni niko ne bi umeo da izabere šta ću ja da nosim pa da je najbolji bajer na svetu. Nosiš ne uvek ono sto ti se apriori svidja već ono sto ti stoji i sto si ti.
Meni se svidjaju neki komadi ali ja u tome kao cirkus.
Recimo ja uvek vidim Danicu Maksimović skladno, ukusno, Chic i prilagodjeno godinama obucenu. Ja bih mogla tako kada porastem.

Nisam neka kraljica stila ali imam ličnog stilistu u vidu muža koji to zna u prste tako da je na meni samo da probam i da se oboje složimo
Super je kad se muškarac razume u modu i može da mi pomogne oko mojih dilema
Naravno da znam i sama da kupim šta mi se uklapa ali volim da čujem njegov amin jer on zna iz mase da izvuče nešto autentično

- - - - - - - - - -

Drugo njemu je to profi deformacija a meni sto puta lakše kad imam podršku u kupovini

Ove čarapice kad vidim jeza me podiđe. Najčešće ih babe nose. Užas...

PortlyKaleidoscopicIndri-max-1mb.gif

Beše to pametna zena:).

Mislim da se bez novca ne može puno toga. Verovatno nema ni snage u čoveku jer je energija usmerena ko zna gde ali veliki novac zaista nije potreban.
Ukoliko je za eleganciju i taj neki razvijen stil neophodno biti konstantan biće da sve ima veze sa karakterom. A karakter ima čovek a ne komad tkanine. I najlepši komad kada se baci na pod izgleda poguzvano i najluksuzniju stvar je moguće pokvariti, iscepati i isprljati. Čoveka teško.

Sećam se kada je Koko Sanel skinula belu, muslinsku zavesu, ogrnula preko crne haljine i kazala da je važna ideja. Ukoliko je tkanina prirodna a zena negovana manje upada u oči nedostatak etiketa a sve u korist opšteg utiska koji neko pojavom ostavlja. I to je za mene elegancija.

Back