EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala na odgovorima. Voleo bih kad bi jos neko odgovorio, jer mi je tema o ovome interesantna.

Eh, jes' da sam u frici, i da moram sutra ( kuku, vec je skoro danas!:eek: ) sabajle da ustanem,ali nisam mogla a da ne odreaguejm na tvoj post...

1. Da li si ti cuo te pesme za koje mozes pouzdano da potvrdis da su pokradene u melodijskom ili muzickom smislu od strane EKV?
2. Nikada do sada nisam naisla na informaciju da je muzika EKV zapravo muzika koju su neke druge osobe ili, pak, osoba, stvorile... Ovo je za mene stvarno intrigantno... :eek:
3. Da li su jos neke osobe pored tebe dosle do istog zakljucka kao i ti kada su slusale date pesme koje je ,,EKV pokrao'' ???
4. Ne bih nikako volela da je muzika EKV zapravo necija tudja muzika... Muziku EKV nije stvarao samo Milan, vec pre svega Bojan i Magi i verovatno svako od bubnjara koji se zatekao u datom trenutku u bendu i ko zna ko jos... Yanni, Suba, i tome slicno....
5. Cini mi se da nisi ovu zackoljicu od posta postavio samo da bi , evo, na primer mene baku koja mora sutra da porani:lol::lol: , zavitlavao ili da bi puko teoretiso - ŠBBKBB ( sta bi bilo kad bi bilo)...
6. Vala... Ne postavljas tako cesto pitanja, ali kad ga postavis - postavio si ga!:eek: Ili si me bas onako zeznuo, pa cu se onda osecati kao Patak Daca kad krkne u onu stencugu pa samo sklizne niz nju ...
Nije da nisam razmisljala na tu temu... Ali sam mnogo ljudi slusala povodom te teme, mnogo komentara procitala u vezi sa tom temom i ni jedan nije doveo u pitanje autorski rad u EKV... Ni sama nemam u svom iskustvu takvo saznanje, ali moje iskustvo nije reprezentativno...

Valjda ce se javiti jos neko ko se bas bavi muzikom, ili je bas OGROMAN ljubitelj, poznavalac i kolekcionar sto se muzike tice, pa da kaze nesto u vezi sa tvojim postom koji me je bas zbunio...:eek::eek::eek:

@Firchie, a sta ti kazes na ovo sto pita @Alpha_Centauri??? I , ako mozes da reknes koju o Revisited 2 - sta se zbiva i tako to...:whistling:

Cek prvo da ti odgovorim na pitanja i konstatacije.;)

1. Nisam cuo te pesme, niti sam u jednom trenutku pomislio da ekv krade tudje pesme.
2. Ni ja nisam naisao na konkretne informacije, ali sam nailazio na ljude koji kazu da ekv kopira recimo grupu The Stranglers
3. Ja nisam dosao ni do kakvog zakljucka, i zadnje sto bih pomislio je da je ekv ukrao necije stvari. Neke osobe jesu dosle do zakljucka da ekv kopira bas Stranglers-e
4. Nisam rekao da je muziku stvarao samo Milan, pitao sam samo da li biste promenili misljenje o Milanu...
5. Postavio sam to pitanje iz radoznalosti, zanima me kako bi ljudi reagovali, pa sam mislio da se stave u tu situaciju i da zamisle to.
6. ......

:)

Cini mi se da si mi malo ostrije odgovorila (bar sam ja to tako procitao). Nisam nista hteo, nekog da zeznem, ili nesto tako, ne znam... Hteo samo da vidim ovo sto sam napisao pod tackom 5.:) Slucajno mi je to palo na pamet veceras kad sam se vracao kuci, i onda sam to pitao i ovde. Naravno, ja ne mislim da ekv ima plagijate.
Pozdrav, Arzberg!:)

Hvala na odgovorima. Voleo bih kad bi jos neko odgovorio, jer mi je tema o ovome interesantna.

1. Nisam cuo te pesme, niti sam u jednom trenutku pomislio da ekv krade tudje pesme.
2. Ni ja nisam naisao na konkretne informacije, ali sam nailazio na ljude koji kazu da ekv kopira recimo grupu The Stranglers
3. Ja nisam dosao ni do kakvog zakljucka, i zadnje sto bih pomislio je da je ekv ukrao necije stvari. Neke osobe jesu dosle do zakljucka da ekv kopira bas Stranglers-e
4. Nisam rekao da je muziku stvarao samo Milan, pitao sam samo da li biste promenili misljenje o Milanu...
5. Postavio sam to pitanje iz radoznalosti, zanima me kako bi ljudi reagovali, pa sam mislio da se stave u tu situaciju i da zamisle to.
6. ......

Arzberg!:)
Premda je stvarno u tom fazonu ŠBBKBB, tema jeste interesantna, ne samo povodom EKV, nego jer postoji doista među nekim ljudima mišljenje da ista stvar važi za maltene sve naše grupe, takozvane "progresivne" muzike, "Korni", "Time", "Indexe", "Smak", itd, da su njihove kompozicije zapravo samo kopije pesama stranih grupa, od "Zeppelina" i Purple"-a, "Who"-a, pa do "Stranglersa" i nekih drugih. Ljudi čak govore s nekim prezirom, i s visine o tome, čak i vrlo upućeni, na primer, jedan moj poznanik, takođe strastveni skupljač muzike, i pravi poznavalac, kad god bismo poveli razgovor o našim grupama, on bi samo odmahnuo rukom i rekao: "ma, to je sve samo imitacija...". Ja stvarno ne razumem zašto oni tako misle, ja se uopšte ne slažem, mislim da su ove grupe vrlo originalne, s obzirom da su u svoju muziku unele i nešto specifično, taj "slovenski gen", kako je rekla Margita, i da je taj spoj odličan. Sem toga, i pevaju na srpskom, što je meni, moram priznati takođe veoma bitno.
Znači, čak i kad bi to bilo "plagijat", kao što nije, niti OBJEKTIVNO može biti, mislim da bi mi u mnogim slučajevima bilo nevažno, više bih ga volela od originala. Ima ponekad i inače pravih kopija koje mi zvuče bolje od originala, naročito u slučajevima, na primer, nekad rasprostranjenog prepevavanja stranih hitova, 50-tih i 60-tih u našoj tada zvanoj "zabavnoj muzici".

Cek prvo da ti odgovorim na pitanja i konstatacije.;)

6. ......

:)

Cini mi se da si mi malo ostrije odgovorila (bar sam ja to tako procitao). Nisam nista hteo, nekog da zeznem, ili nesto tako, ne znam... Hteo samo da vidim ovo sto sam napisao pod tackom 5.:) Slucajno mi je to palo na pamet veceras kad sam se vracao kuci, i onda sam to pitao i ovde. Naravno, ja ne mislim da ekv ima plagijate.
Pozdrav, Arzberg!:)

@Alpha _Centauri, IZVINI molim te ako ti se onaj moj odgovor ucinio ostrijim, ali veruj mi da nisam imala ni najmanju nameru da tako delujem! Taman posla! Izvini , jos jednom! Ali, ocigledno je da sam malko nevesto napisala taj post :roll:... Ali, sad sigurno znas da bih bila prestravljena da sam tako nesto saznala:lol::lol::lol: ... Uh, ovaj tvoj post mu dodje k'o neka odlicna psiholoska radionica! Svaka cast! ;)

Ih! Da su ih samo za Stranglers-e optuzivali, mada znam da je Milan jako voleo Stranglers-e ( jednom je rekao da mu zvuce mnogo vestacki ili isprogramirano... tako nekako... ima to u nekom intervjuu... mozda bas u casopisu Ritam ) i XTC ... Mada, znam da su EKV spocitavali Simple Minds ( pogotovu posle izlaska ploce S vetrom uz lice ) i U2 ...

Veliki pozdrav i tebi druze ! I ne zameri ,,baki'', sto je povisena... Starost-ludost!:lol:

'Ajd' pa u zdravlje! :pivce: :bye:

Poslednja izmena:
Premda je stvarno u tom fazonu ŠBBKBB, tema jeste interesantna, ne samo povodom EKV, nego jer postoji doista među nekim ljudima mišljenje da ista stvar važi za maltene sve naše grupe, takozvane "progresivne" muzike, "Korni", "Time", "Indexe", "Smak", itd, da su njihove kompozicije zapravo samo kopije pesama stranih grupa, od "Zeppelina" i Purple"-a, "Who"-a, pa do "Stranglersa" i nekih drugih. Ljudi čak govore s nekim prezirom, i s visine o tome, čak i vrlo upućeni, na primer, jedan moj poznanik, takođe strastveni skupljač muzike, i pravi poznavalac, kad god bismo poveli razgovor o našim grupama, on bi samo odmahnuo rukom i rekao: "ma, to je sve samo imitacija...". Ja stvarno ne razumem zašto oni tako misle, ja se uopšte ne slažem, mislim da su ove grupe vrlo originalne, s obzirom da su u svoju muziku unele i nešto specifično, taj "slovenski gen", kako je rekla Margita, i da je taj spoj odličan. Sem toga, i pevaju na srpskom, što je meni, moram priznati takođe veoma bitno.
Znači, čak i kad bi to bilo "plagijat", kao što nije, niti OBJEKTIVNO može biti, mislim da bi mi u mnogim slučajevima bilo nevažno, više bih ga volela od originala. Ima ponekad i inače pravih kopija koje mi zvuče bolje od originala, naročito u slučajevima, na primer, nekad rasprostranjenog prepevavanja stranih hitova, 50-tih i 60-tih u našoj tada zvanoj "zabavnoj muzici".

Da, da.... Slazem se sa ovim @Milunko! Jedino sto ja bas volim i originale... Jeste da neke kopije zvuce genijalno, uvek mi padne na pamet ,,Reach Out I'll Be There'' i ,,Nadji me'' od Oktobra... Ili ona pesma od Buddy Holly-ja ,,Peggy Sue'' kakav je samo uticaj imala na muzicare...
Ih, a podsetila si me sad i na pokojnog Prelevica, i na Siluete , pa Marjanovic i ,,Emili''...
Nema sta, stoji to sto si napisala... Bar meni!:lol:

Ljudi, ja da se javim i pozdravim vas sve, i nesto pitam... Stalno pratim temu koja i nije toliko aktivna kao pre, iscitavam sve, ali ne ucestvujem, ne znam zasto, pa ni sad necu da iznosim nikakva svoja misljenja, nego samo da postavim ovo pitanje koje sam hteo. Kako biste se osecali kada biste culi pesmu koja ima istu melodiju kao neka pesma Ekv-a, i posle videli da je ta pesma recimo iz '75? Ili da cujete dve takve pesme, ili tri, vise...? Da li biste prestali da slusate Ekv, da li biste promenili misljenje o Milanu, da li to ne bi bilo vise to, da li... sta?

A, što i ti ne napisa svoje mišljenje? :confused:

Hm, neautentičnost stvaralaštva EKV-a mi se graniči sa mogućim, pa ne mogu baš da zamislim tu situaciju... Ali, recimo da je tako... Pa, neko razočarenje bih razvila sigurno, ali, bez obzira na to, ne bih ih prestala slušati. Eto, u najkraćem.

Ljudi naleteo sam na tekst novinara Gorana Tarlaća u kom po meni sjajno iznosi argumente o knjizi "Varati unatrag".
http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7111

Sve je on to fino, sistematično izneo. Baš ga nije mrzelo da pobraja koka-kole i pojedene pite. :confused: Verujem i da je sabrao troškove.
Shvatam potrebu za buntom i replikom na Ilićevu knjigu, ali ova kritika je kisela kao i knjiga. :confused: U stvari, uglavnom sam je čitala sa konstantnim osmehom. Kritiku, mislim. Sve to stoji što gospodin Tarlać piše, ali mi, nekako - smešno. :confused:
Meni je, i dalje, draže što te opanjkavane knjige ima, nego da je nema. :neutral: Uopšte nemam toliku potrebu, da, kao mnogi, ospem paljbu po toj knjizi, jer me ti neki "levi" detalji i momenti jednostavno - ne interesuju. Knjiga je ispala tako kako je ispala. Vratiti unatrag se ne može. Ilić nije pisac po "vokaciji". Šta je do kraja hteo da postigne - ne znam, ali, ne verujem u svesnu lošu nameru.
Ne slažem se sa Lidijinom rečenicom: „Prikazati tako svestranu, jedinstvenu, bogatu i izuzetnu ličnost kakva je Magi bila samo i isključivo kao osobu zavisnu od droge čin je izneveravanja istine." Istina nije izneverena. Prikazan je deo istine. Ko hoće, može da se lati prikazivanja ostatka. Ali, koliko vidim, za sad - neće niko.

Sve je on to fino, sistematično izneo. Baš ga nije mrzelo da pobraja koka-kole i pojedene pite. :confused: Verujem i da je sabrao troškove.
Shvatam potrebu za buntom i replikom na Ilićevu knjigu, ali ova kritika je kisela kao i knjiga. :confused: U stvari, uglavnom sam je čitala sa konstantnim osmehom. Kritiku, mislim. Sve to stoji što gospodin Tarlać piše, ali mi, nekako - smešno. :confused:
Meni je, i dalje, draže što te opanjkavane knjige ima, nego da je nema. :neutral: Uopšte nemam toliku potrebu, da, kao mnogi, ospem paljbu po toj knjizi, jer me ti neki "levi" detalji i momenti jednostavno - ne interesuju. Knjiga je ispala tako kako je ispala. Vratiti unatrag se ne može. Ilić nije pisac po "vokaciji". Šta je do kraja hteo da postigne - ne znam, ali, ne verujem u svesnu lošu nameru.
Ne slažem se sa Lidijinom rečenicom: „Prikazati tako svestranu, jedinstvenu, bogatu i izuzetnu ličnost kakva je Magi bila samo i isključivo kao osobu zavisnu od droge čin je izneveravanja istine." Istina nije izneverena. Prikazan je deo istine. Ko hoće, može da se lati prikazivanja ostatka. Ali, koliko vidim, za sad - neće niko.
Veoma se slažem, i ponavljam: najbolji odgovor bio bi - nova knjiga o Margiti. Što ih više bude, to bolje, kakve god da su, svaka će biti svojevrsni spomenik toj ličnosti, koja kakva god sve bila, to zaslužuje.

A nadam se da je i prisustvo EKV u mom romanu takođe neki mali doprinos tome.
Evo jednog polemičnog odlomka:

25. септембар 1994.
Поменем Димитрију преко телефона своју нову „музичку експедицију“.
-Како можеш да слушаш тог издајника? - тресне ми Димче у слушалицу.
-Каквог сад издајника? - у први мах не капирам.
-Па, тог, што је са сличном себи булументом позив'о на дезертерство, с оном глупом песмицом, у хипи фазону. Римту ти туки. Па, онај њихов спот који се вртео на усташком ХРТ-у , једини из Србије у јеку рата, ******* миш! Море, турим им ја… Откуд сад то одједном, кад их ниси варио?
-А, мислиш, Милана… EKV.. Ето - слегнем раменима - потрудио се да одслушам мало пажљивије.
-Свака ти част, мали, ако си им'о стрпљења. ******* миш. И океј, твоје право. Ал' ја стварно не капирам шта си ти видео, то јест чуо у томе. Можда сам глупсон, ал' мени ужасно тупи. Откуд знам, тол'ка се раја ложи, можда нешто и има у томе, ал' ја, једноставно - не варим.
-Па сад… Ако је - издајник, чудо би и било да га вариш - мало га зезам.
-Ама, није тол'ко због тога. То је само разлог приде. Него, одувек, и пре рата. Увек су ми били… - досадни, брате. Мјуз, дрнда једно исто, само онако врисне понекад, откачен. Надуван и уфиксан боље рећи. Текстови удав живи.
-Како удав? Права поезија …
-А ја сам ти баш за поезију, у пичку материну. Ето, можда је и зато најпре. Треба да се удубљујем у неке текстове. Музика је музика. Треба да ваља и без текстова. Ето, ту се слажемо, у џезу, мали, и ја не готивим певање. А ово, стварно - ништа.
-А ни оно Град? Под заставом кише... О Бегишу.
-Ма, 'де је о Бегишу, може да буде било који град.
-Било који, то и јесте штос. Универзално… Али јасно је да мисли на Београд, свој град.
-Е, дај, не тупи мали више, ******* миш, и тебе и EKV. Кад је конкретно, нек' је БГД, а не ја да гледам у боб о ком је граду. Ма, нема, не вреди, нећеш ме навући. Да извинеш, на те њихове наркоманске, трип визије. Тај не зна ни сам шта је 'тео да каже, а камоли да је другима јасно.
-Мени је готивно, и ако баш хоћеш - да извиниш ти, али мене стварно - боли таки да ли је он наркос, издајник, као што мислим да и није. Само је против рата. А ваљда је свако нормалан против.
-Јесте, ал' кад се зарати, ко те пита. Не одазовеш се на мобилизацију - ти си дезертер. Позиваш на дезертерство - шта си него издајник!?
-Еј, баш крупне речи. А, јесте ми, извини, неки рат. Није као други нормални ратови. Ако је рат, уопште, нормалан, али овај је онако посебно ненормалан, па ни не важе правила за уобичајено стање.
-Ненормалан јесте. Коме причаш, мали, ја то сигурно боље знам од тебе! Лепо је све то што кажеш - у теорији. Ал' онај те тамо коље, а ти ћеш њему да певаш „мир брате мир“ па ће он престати. Зајеби те жваке за књиге, гледај прави живот! Него, требали су од првог дана, чим су се џибери отцепили - општу мобилизацију, па гази свом снагом. Сравнити са земљом Љубљану и Загреб ако треба, а не к'о ови издајници, од комуњарске ЈНА, и главоња у БГД-ју, мајку ли им ***** усташку!
-Е, то. Ако већ говориш о издајству, зна се, дакле, ко је прави издајник. И како онда очекујеш да се људи одазову?
-Многи су се одазвали. Јер су к'о и ја мислили да треба, и без позива, дужност је, свеједно и што су ови издајице. Кад је одбрана српства, све друго није важно! Ал' пази, стварно, да завршимо више с тим, и да није све то, опет не би слуш'о EKV. Не свиђа ми се - и тачка!
Добро, контам, мој Димче. Доиста, „о укусима…“
Joshua Fit The Battle of Jerico

I šta želiš ovim da kažeš?

Želim da kažem da ovom kritikom, Tarlać nije ništa iznad Ilića, tolikim drvljenjem o pitama, koka-kolama, Ilićevom samohvalisanju, brisanju glave ne znam čega alkoholom... Sve smo to, svi mi koji smo pročitali knjigu, konstatovali i sami. Apropo toga, prilično je kasno odreagovao. :confused: A i meni su svi ti detalji kojih se on uhvatio toliko nebitni, da nisu vredni pomena. Te mi ne pada na pamet da zbrajam troškove sendviča iz Meka, čokolade i kafe, a on je, verujem - sabrao. Što je smešno. A posebno me nasmejao "lajt motiv" kritike "Kaže Ilić da kaže Margita". Pa to kaže Tarlać, ne jednom, nego bar 20 puta.

Želim da kažem da ovom kritikom, Tarlać nije ništa iznad Ilića, tolikim drvljenjem o pitama, koka-kolama, Ilićevom samohvalisanju, brisanju glave ne znam čega alkoholom... Sve smo to, svi mi koji smo pročitali knjigu, konstatovali i sami. Apropo toga, prilično je kasno odreagovao. :confused: A i meni su svi ti detalji kojih se on uhvatio toliko nebitni, da nisu vredni pomena. Te mi ne pada na pamet da zbrajam troškove sendviča iz Meka, čokolade i kafe, a on je, verujem - sabrao. Što je smešno. A posebno me nasmejao "lajt motiv" kritike "Kaže Ilić da kaže Margita". Pa to kaže Tarlać, ne jednom, nego bar 20 puta.

I on je kao čitalac konstatovao sam.Još i napisao kritiku.

I jos jedna Milanova pesma i Decak iz vode:

Cutanje o pustinji

Setamo po pesku
Idemo u krug
Senke nasih tela pokazuju nam put

Swtamo polako[
Polako(ovde fale dve reci moze li neko da dopuni)
Pustnja pod nama
visoko iznad nas

Vjerujem da ste ovo mnogi culi..Procitali,vidjeli..
Ako je ovo istina.,vjerujem da je.,tesko mi je ista reci..volim vas ekv:(

EKV i heroin

Posebno su bizarne navodne Margitine interpretacije pesama EKV-a koje, gotovo bez izuzetka, govore o narkomaniji. Pa tako Margita priča, a Aleksandar zapisuje:
o Treba da se čisti govori o, je li, heroinu;
o Vrt i stihovi: „Samo rade i samo beže i sve im je teže“ o sve većoj potrebi narkomana za heroinom;
o Kad krenem ka je njena pesma o sastanku s dilerom;
o Radostan dan je Milanova pesma u kojoj on kaže kako je lepo biti čist;
o Aut govori o devojci koja pod dejstvom heroina hoda kroz grad i misli da je najpametnija;
o Jesen je dolazak kriziranja;
o Oči boje meda preko stiha: „The torture never stop“ govore o teškom životu pod heroinom; „Ja sam dečak iz vode“ objašnjava narkomana koji krizira i kupa se u znoju; „Imam trag pod levom miškom“ poslednji ubod heroinske igle;
o Zaboravi ovaj grad o otuđenju narkomana;
o Tattoo o skrivanju od spoljnog sveta u momentima krize;
o Hodaj je o heroinskoj sluđenosti;
o Ruke o delovima tela koje narkoman uvek krije;
o „Beli hodnik i beli sto“ iz Modro i zeleno su heroin, a ruke iz stiha te pesme: „Pleteš ruke od morskih trava“ su vene;
o To sam ja o heroinu kom se uvek oprašta;
o „Koža i čelik“ iz Olovnih godina jasno o čemu;
o kao i I`ve always loved you;
o nema potrebe objašnjavati Ti si sav moj bol („Svetla se pale, tinja želja u tebi“, kaže Magi, „govori da je droga počela da deluje“);
o za Kao da je bilo nekad kaže da je u pitanju „umor koji se javlja od višenedeljnog drogiranja“;
o a u Umoru, naravno, nije reč o klasičnom umoru;
o za Novac u rukama Magi kaže da EKV „takvih pesama ima malo i u njima droga nije u prvom planu“;
o zato je tu već Stvaran svet oko mene, koji „najbolje opisuje našu situaciju“. „Pušten s lanca i lakši od vode“ je slika slobode bez heroina, „zatvaram oči, gledam unutra“ govori da kreće stondiranje;
o za Sobu Margita kaže, a Ilić zapisuje, da slika: „U praznoj sobi nema vrata i tragovi zuba na prstima“ opisuje organizam kome je potreban heroin;
o „Pojeli svako zrno i ispili sve do kapi“ u Iznad grada znači da smo svu drogu uneli u organizam, „suve usne su stanje izbezumljenosti neposredno posle uzimanja droge, jedra su malje na grudima, što znači da sedimo pogureni duvamo“;
o za Srce je Milana inspirisala Margitina izjava da se više neće drogirati;
o „Zamoliću sunce da otopi ljubav“ u pesmi Sinhro označava sveću ispod kašike koja topi heroin;
o Nisam mislio na to je Margitina pesma, a „gledam tamnu vodu jezera, pesak na dnu“ je heroin smešten u kašiku;
o za Samo par godina za nas kaže da govori o kraju EKV-a, a da su kritičarske interpretacije o pesmi kao preteči ratova smešne, „igračke“ su igle, „sve one igre na sreću“ je uzimanje heroina, „da li znaš kako želim da te nađem, da li znam šta trebam da znam“ po Margiti simbolizuje želju za znate već čim;
o Amerika govori o zemlji koja kontroliše kompletan protok droge, „i gore i dole i levo i desno u meni“ opisuje ubode iglom;
o „Neću da kopam po đubrištu sreće, ne bih da zaprljam ruke“ u Dum dum „predstavlja heorin i krv posle uzimanja opijata“;
o „Ljubav si prodala za kratko vreme“ u pesmi Hladan govori o kratkom trajanju fiksa;
o „Bolje da nisam saznao“ u Odgovoru o danu kad VD odlazi lekaru i saznaje da je HIV pozitivan, a nastavak bolesti i dolazak smrti je: „Seti se s kim si seti se gde“ u Just Let Me Play…

Itd...

EKV i heroin

Posebno su bizarne navodne Margitine interpretacije pesama EKV-a koje, gotovo bez izuzetka, govore o narkomaniji. Pa tako Margita priča, a Aleksandar zapisuje:
o Vrt i stihovi: „Samo rade i samo beže i sve im je teže“ o sve većoj potrebi narkomana za heroinom;
o Aut govori o devojci koja pod dejstvom heroina hoda kroz grad i misli da je najpametnija;
o Oči boje meda preko stiha: „The torture never stop“ govore o teškom životu pod heroinom; „Ja sam dečak iz vode“ objašnjava narkomana koji krizira i kupa se u znoju; „Imam trag pod levom miškom“ poslednji ubod heroinske igle;
o „Beli hodnik i beli sto“ iz Modro i zeleno su heroin, a ruke iz stiha te pesme: „Pleteš ruke od morskih trava“ su vene;
o nema potrebe objašnjavati Ti si sav moj bol („Svetla se pale, tinja želja u tebi“, kaže Magi, „govori da je droga počela da deluje“);
o za Kao da je bilo nekad kaže da je u pitanju „umor koji se javlja od višenedeljnog drogiranja“;
o za Novac u rukama Magi kaže da EKV „takvih pesama ima malo i u njima droga nije u prvom planu“;
o zato je tu već Stvaran svet oko mene, koji „najbolje opisuje našu situaciju“. „Pušten s lanca i lakši od vode“ je slika slobode bez heroina, „zatvaram oči, gledam unutra“ govori da kreće stondiranje;
o za Sobu Margita kaže, a Ilić zapisuje, da slika: „U praznoj sobi nema vrata i tragovi zuba na prstima“ opisuje organizam kome je potreban heroin;
o „Pojeli svako zrno i ispili sve do kapi“ u Iznad grada znači da smo svu drogu uneli u organizam, „suve usne su stanje izbezumljenosti neposredno posle uzimanja droge, jedra su malje na grudima, što znači da sedimo pogureni duvamo“;
o „Zamoliću sunce da otopi ljubav“ u pesmi Sinhro označava sveću ispod kašike koja topi heroin;
o Nisam mislio na to je Margitina pesma, a „gledam tamnu vodu jezera, pesak na dnu“ je heroin smešten u kašiku;
o za Samo par godina za nas kaže da govori o kraju EKV-a, a da su kritičarske interpretacije o pesmi kao preteči ratova smešne, „igračke“ su igle, „sve one igre na sreću“ je uzimanje heroina, „da li znaš kako želim da te nađem, da li znam šta trebam da znam“ po Margiti simbolizuje želju za znate već čim;
o Amerika govori o zemlji koja kontroliše kompletan protok droge, „i gore i dole i levo i desno u meni“ opisuje ubode iglom;
o „Neću da kopam po đubrištu sreće, ne bih da zaprljam ruke“ u Dum dum „predstavlja heorin i krv posle uzimanja opijata“;
o „Ljubav si prodala za kratko vreme“ u pesmi Hladan govori o kratkom trajanju fiksa;
o „Bolje da nisam saznao“ u Odgovoru o danu kad VD odlazi lekaru i saznaje da je HIV pozitivan, a nastavak bolesti i dolazak smrti je: „Seti se s kim si seti se gde“ u Just Let Me Play…

Itd...

Ako je istina da su pesme o heroinu, voliš ih? :confused: Ili si hteo reći da ih voliš uprkos tome?

EKV i heroin

Itd...

Kad citiraš citiraj sve kao što je i rečeno, a nemoj izvlačiti iz konteksta!

Treba da se čisti govori o, je li, heroinu;
Vrt i stihovi: „Samo rade i samo beže i sve im je teže“ o sve većoj potrebi narkomana za heroinom;
Kad krenem ka je njena pesma o sastanku s dilerom;
Radostan dan je Milanova pesma u kojoj on kaže kako je lepo biti čist;
Aut govori o devojci koja pod dejstvom heroina hoda kroz grad i misli da je najpametnija;
Jesen je dolazak kriziranja;
Oči boje meda preko stiha: „The torture never stop“ govore o teškom životu pod heroinom; „Ja sam dečak iz vode“ objašnjava narkomana koji krizira i kupa se u znoju; „Imam trag pod levom miškom“ poslednji ubod heroinske igle;
Zaboravi ovaj grad o otuđenju narkomana;
Tattoo o skrivanju od spoljnog sveta u momentima krize;
Hodaj je o heroinskoj sluđenosti;
Ruke o delovima tela koje narkoman uvek krije;
„Beli hodnik i beli sto“ iz Modro i zeleno su heroin, a ruke iz stiha te pesme: „Pleteš ruke od morskih trava“ su vene;
To sam ja o heroinu kom se uvek oprašta;
„Koža i čelik“ iz Olovnih godina jasno o čemu;
kao i I`ve always loved you;
nema potrebe objašnjavati Ti si sav moj bol („Svetla se pale, tinja želja u tebi“, kaže Magi, „govori da je droga počela da deluje“);
za Kao da je bilo nekad kaže da je u pitanju „umor koji se javlja od višenedeljnog drogiranja“;
a u Umoru, naravno, nije reč o klasičnom umoru;
za Novac u rukama Magi kaže da EKV „takvih pesama ima malo i u njima droga nije u prvom planu“;
zato je tu već Stvaran svet oko mene, koji „najbolje opisuje našu situaciju“. „Pušten s lanca i lakši od vode“ je slika slobode bez heroina, „zatvaram oči, gledam unutra“ govori da kreće stondiranje;
za Sobu Margita kaže, a Ilić zapisuje, da slika: „U praznoj sobi nema vrata i tragovi zuba na prstima“ opisuje organizam kome je potreban heroin;
„Pojeli svako zrno i ispili sve do kapi“ u Iznad grada znači da smo svu drogu uneli u organizam, „suve usne su stanje izbezumljenosti neposredno posle uzimanja droge, jedra su malje na grudima, što znači da sedimo pogureni duvamo“;
za Srce je Milana inspirisala Margitina izjava da se više neće drogirati;
„Zamoliću sunce da otopi ljubav“ u pesmi Sinhro označava sveću ispod kašike koja topi heroin;
Nisam mislio na to je Margitina pesma, a „gledam tamnu vodu jezera, pesak na dnu“ je heroin smešten u kašiku;
za Samo par godina za nas kaže da govori o kraju EKV-a, a da su kritičarske interpretacije o pesmi kao preteči ratova smešne, „igračke“ su igle, „sve one igre na sreću“ je uzimanje heroina, „da li znaš kako želim da te nađem, da li znam šta trebam da znam“ po Margiti simbolizuje želju za znate već čim;
Amerika govori o zemlji koja kontroliše kompletan protok droge, „i gore i dole i levo i desno u meni“ opisuje ubode iglom;
„Neću da kopam po đubrištu sreće, ne bih da zaprljam ruke“ u Dum dum „predstavlja heorin i krv posle uzimanja opijata“;
„Ljubav si prodala za kratko vreme“ u pesmi Hladan govori o kratkom trajanju fiksa;
„Bolje da nisam saznao“ u Odgovoru o danu kad VD odlazi lekaru i saznaje da je HIV pozitivan, a nastavak bolesti i dolazak smrti je: „Seti se s kim si seti se gde“ u Just Let Me Play…
Itd...
kaže Ilić da kaže Margita

Uostalom, večeras sam razgovarao sa Firčijem i Tanjom Jovićević između ostalog i o tekstovima EKVa. Nismo spomenuli ni "d" od droge, a ni "n" od narkomanije. Toliko o bizarnosti tekstova.

P.S. @The_Ekatarina_Bojan molim te pročitaj ceo tekst u Popboksu pa onda donosi zaključke.

Poslednja izmena:
Koji je tebi??..,ja to uzeo i kopiro i zaljepio ovdje i da cujem vasa misljenja .,

Sta se odma koji Kura* Pjenis .,nisam nista reko protiv njih.,Htio sam vidjet ima li u tome ista istine ili nema..:thumbdown::thumbdown::thumbdown::thumbdown:

Back