EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo Sentimetalni,samo za tebe 8-)

ZID

Poljubi prvo one nesrećne,
Pa onda smiri one nemirne.
Lutkama sašij male haljine,
I lovcima zategni lukove.

Pronađi me,
Pronađi me
U sobi gde umire dan.

U mojim hladnim, kišnim sobama,
Na zidu crtež crnog crva.
Pogledaj zid, pogledaj zid
Iz crnog, mrtvog, praznog mrtvila.

Pronađi me,
Pronađi me
U sobi gde umire dan.

Mi smo slobodni,
Mi smo slobodni,
Ja sam rođen sasvim sam,
Rođen sasvim sam.

Pomiri pse i mačke rečima,
Nahrani gladne svojim očima.
Dodirni dlanom nedodirljive,
I spasi nas neuhvatljive.

Pronađi me,
Pronađi me
U sobi gde umire dan.

Zajaši vetar prema brdima,
U brdu kamen, so u nedrima.
Pogledaj zid, pogledaj zid,
Na zidu senke naših godina.

Pronađi me,
Pronađi me
U sobi gde umire dan.

Mi smo slobodni,
Mi smo slobodni,
Ja sam rođen sasvim sam,
Rođen sasvim sam.

TONEMO

Prošli smo prve dane čuđenja,
Prošli smo prve dane gledanja,
Ja nisam tu,
Ja nisam tamo ni tu.

Dok pijem sok iz tvojih očiju,
Dok ližem so sa tvojih prstiju,
Ja nisam tu,
Ja nisam tamo ni tu.

Tonemo,
Tonemo...

Prošli smo prve dane laganja,
Prošli smo prve dane kajanja,
Ja nisam tu,
Ja nisam tamo ni tu.

Ne, dane nisu dugo čekali,
Dani su bežali, i puzali, i lebdeli,
Ja nisam tu,
Ja nisam tamo ni tu.

Tri želje za zlatnu ribicu?
E, pa moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina, i da kažem: uh al sam nesto ružno sanjao. Druga želja bi bila da budem zdrav i čitav poduži vremenski period, jedno 40 - 50 godina , a treća želja bi bila da zaradim toliko novca da mogu njime da pravim neke interesantne stvari, kao što je muzika, kao što je muzika, zadržao bih se na tome.

Milan je to rekao 1993. godine, a umro je samo godinu kasnije, 5. novembra 1994. godine u Beogradu :-(

Ja tek sad videla ovu temu i puno sam se obradovala.Eto,samo sam htela da izrazim svoje odusevljenje sto sam naletela na EKV ovde....i drago mi bas,i pozdravljam sve ljude koji zive uz muziku EKV-a(pa i Sarla i uopste naseg "new wave"a} .Bas sam se oraspolozila :-D

Zabranjujem

ova je noć
koja kupa se u svetlu
na podlozi tamnoj
blistaju naše oči

ova je noć
koja miriše na istinu
kada kažem
kako sam bio naivan

zabranjujem
sve one zamke vaše podlosti
zabranjujem
da dodir zavisti i bolesti
bude kraj

ovo ne sme biti kraj
ne sme biti kraj

čuje se zvuk
kojipodseća na huk
iz dubine šuma
ruši se stablo po stablo
stablo po stablo

umire zid od plača
umire sam
umire beštija

zabranjujem
sve one zamke vaše podlosti
zabranjujem
da dodir zavisti i bolesti
bude kraj

ovo ne sme biti kraj
ne sme biti kraj

Milan Mladenovic, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih rok- muzicara, sahranjen je na beogradskom Novom groblju. Mladenovicevoj sahrani su, pored mnogobrojnih postovalaca, prisustvovali poznati muzicari domace pop i rok cene, a posmrtno slovo odrzao je potpredsednik gradske vlade Milenko Kasanin. Mladenovic je bio jedan od rodonacelnika beogradskog Novog talasa, pevac, gitarista, kompozitor i tekstopisac rok-grupa "Sarlo akrobata", "Katarina Druga", i frontmen "Ekaterine Velike", jedne od najboljih jugoslovenskih rok-grupa poslednje decenije. Ostace upamcen kao izuzetan ritam-gitarista, i po svojim "minimalistickim" tekstovima, ispunjenim modernim, urbanim senzibilitetom. :(

To su oni

Sa promenom imena benda, jer je Gagi "polagao pravo na ime KATARINA II", dolazi prvi put i do promene postave. Gagi odlazi, a i VD biva zamenjen novim bubnjarom - Ivanom Fece - Firčijem (ex LUNA). Sa objavljivanjem drugog albuma, nazvanog jednostavno "Ekatarina Velika", bilo je jasno da njihov r'n'r nije koncipiran kao puka zabava, već kao jedinstven koncipiran kao puka zabava, već kao jedinstven alternativno-umetnički izraz. Članovi grupe su na omotu dizajnirani tattooima Dušana Gerzića-Gere. Ploča je snimana početkom 1985. godine u zagrebačkom studiju "SIM" Vladimira Smoleca. Snimanje se odvijalo paralelno sa snimanjem "Soldatskog bala" PLAVOG ORKESTRA na kojem se kao gost pojavljuje Firči. Na ploči EKATARINE VELIKE od gostiju treba pomenuti Massima Savića kao i Tomu in der Muhlen, iskusnog zagrebačkog muzičara sa kojim će Magi otprilike u to vreme formirati bend "KARLOVI VARI".

Nizom hitova skinutih sa ovog albuma ("Oči boje meda", "Tatoo", "Modro i zeleno") članovi EKV-a su pokazali da nisu lenji ni letargični, nikako konformisti koji dozvoljavaju da njihova sloboda bude ugrožena. Da se od njih tada mnogo očekivalo pokazuje i činjenica da je spot za pesmu "Oči boje meda" urađen za elitnu kulturnu emisiju "Petkom u 22". Iste godine članovi benda angažovani su u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta". Margita glumi sestru glavnog junaka (u početnoj verziji trebalo je da Žika Todorović glumi brata glavnog junaka), i zajedno sa svojim bendom MRTVI BAMBI nastupa u "Pivari" sa pesmom "Tatoo". Nakon snimanja ovog filma Milan će se oprobati u filmu "Crna Marija", dok će Margita raditi songove za pozorišne predstave "Klasni neprijatelj" i "Tri sestre".

...Još samo par godina za nas...

Ako se uzme u obzir naziv njihovog albuma iz '89 godine - "Samo par godina za nas", onda s pravom možemo pretpostaviti da su članovi benda slutili dekadenciju.

"Kroz osamdesete se provlačila neka zlokobna nit, kao da će se nešto strašno desiti na kraju. I desilo se. Ljudi su jedni drugima potezali nerve do granica. Ti nervi su sada pukli i išibali sve oko sebe." U kritičarskim krugovima ova ploča je prošla prilično mlako. Velike količine mračnjaštva i predugi, gotovo epski tekstovi učinili su da neki prestanu da računaju na EKV. Zanimljivo je da je upravo u to vreme EKV dostigla svoj komercijalni vrhunac postavši bend za masovne svirke. Snimljen je samo spot za pesmu "Par godina za nas", sa osvrtom na prvomajske parade, svetsku bedu i ratna razaranja, koja su bila daleko od nas. Vuk Veličković je ponovo fantastično uradio omot.

U veštačkoj pauzi, koju je bend napravio nakon objavljivanja albuma "Samo par godina za nas" dolazi do raspada Jugoslavije što pogađa članove benda jer su oni svoju popularnost sticali širom iste. Ostavši ponovo bez bubnjara, a ovoga puta i bez basiste (Bojan Pečar odlazi u London), EKV kao da ostaje zatečena. Struktura benda je znatno poremećena tako da se s pravom može konstantovati da je do '91. godine EKV postojala jedino još u glavama Milana i Margite. Žiku je zamenio Marko Milivojević (ex PARTIBREJKERS) i bend se povlači u studio. Ne uspevši da pronađu adekvatnog basistu, realizuju ploču uz pomoć Bate Božanića, Duleta (ex DUH NIBOR, PLEJBOJ) i Duje. Album vrlo simboličnog naziva "Dum dum" najavio je talas ogorčenja koji će zapljusnuti omladinsku populaciju narednih godina. Bezumlje, modifikovane vrednosti, jeza, bezizlaznost. "Mislim da je izbacivanje ovolike količine mračne energije - katarza. Posle katarze sledi sunce, prosvetljenje... Trebalo bi da svi prođu kroz katarzu. Inače, bilans svega što se događa je jeziv."

Interesantan je spot koji su za naslovnu numeru uradili Boris i Tucko. Sniman je u jednoj sinagogi u Subotici i prvi je naš spot koji je, zahvaljujući Peri Lukovcu, prikazan na hrvatskoj televiziji.

Ovim albumom EKV teško da je uspela da zadrži svoje stare poklonike, a kamoli pridobije nove. EKV je do tada meandrirala između avangarde, umetnosti, a sada čak i do uličnog bunta. Suviše revoltiran razvojem događaja Milan Mladenović, zajedno sa ostalim beogradskim rok muzičarima pokreće projekat antiratnog karaktera "Rimtutituki". Himna "Slušaj vamo" predstavljala je prst u oko odgovornim za ovaj haos. Singl sa ovom pesmom objavljen je za Radio B92, promovisan je 2. marta '92. u Muzeju jugoslovenske kinoteke, a već 8. marta Cane, Anton, Borko, Gile, Švaba, Čavke, Jovec i Milan kreću u otvorenom kamionu da sviraju po gradu. Upravo tada su malom broju okupljenih pred SKC-om podeljeni singlovi koji se nisu nalazili u slobodnoj prodaji. Nakon toga pokušano je još jedanput organizovanje koncerta na Trgu Republike nazvanog provokativno "S.O.S. mir iliti Ne računajte na nas", ali sve je imalo tendenciju da se pretvori u beogradski Woodstock. Love, peace and harmony - very nice, very nice, but maybe in the next world!!!

Neko nas posmatra

Ako je suditi po poslednjem albumu EKATARINE VELIKE "Neko nas posmatra", onda je sasvim sigurno da je u jednom od elitnih beogradskih sastava ponovo došlo do krvi i blagog prostrujavanja novih energija. Da li zbog prisustva nekih relativno novih članova, basiste Dragiše Uskokovića i mladog Marka Milivojevića, tek može se konstantovati da se EKV ponovo doima dezorijentisano što im se nije smelo desiti, obzirom da im je pružena prilika da se rasplamsaju do neslućenih visina. Iznenađujuće je što je veliki broj pesama dat u pop formi; pomenimo hiper potencijalnu "Neko nas posmatra", "Jadransko more" kao i uzvišenu, toplu i jasnu "Anesteziju", dok se u pesmi "Zajedno" otkriva posveta ljudima koji su se nekad okupljali sa EKATARINOM VELIKOM. Prepoznatljiv zvuk oličen je u pesmama "Ne", "Ponos", "Anestezija", a po prvi put EKV obrađuje nečiji hit - ovoga puta grupu TIME i njigovu stvar "Istina mašina".

Tekst Ksenije Mladenović
Izvor: YU Rock Magazin, novembar 1996.

U nedelju, 20. avgusta na Beer Festu svira EKV tribute bend Dolce Vita. Svirali su i prošle godine - ko ih je čuo, zna da su jako dobri - tako da nemojte da propustite ovu svirku. :)

Mislim isto, ali jednostavno "nije trenutno popularan bend" ssto odmah u javnosti proizvodi neobiccno ponassanje koje ukljuccuje potajno slussanje

2.septembra u "Porti", Novi Sad, Tribute to EKV, svira "Krug" u sastavu Tanja Joviccevic, joss 2 ex-EKV cclana, nekom ekipom iz "Filigrana", ...

Apach:
2.septembra u "Porti", Novi Sad, Tribute to EKV, svira "Krug" u sastavu Tanja Joviccevic, joss 2 ex-EKV cclana, nekom ekipom iz "Filigrana", ...
Zaboravih da najavim isto ovo u KST-u, 9. septembra (tj. sinoć). :( Da li iko ima informaciju kada sviraju u Kragujevcu, neko mi reče da će uskoro?

Ne mogu da verujem tak sad sam videla ovaj forum o najboljoj grupi na svetu.
NEMATE POJMA KAKO STE ME OBRADOVALI LJUDI MOJI.

Posecivacu vas redovnu.Znaci Mesto u mecavi ima da se kupi u Domu omladine?A Decak iz vode?

Molim vas odgovorite

Back