Kirsten Flagstad
Zainteresovan član
- Poruka
- 118
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Najvise mi se dopada Angels breath, pa Sarlo, a EQV mi je kao i ostala muzika te vrste, burgijanje mozga. I meni se dopada ska. (Nije u vezi sa temom ali Samostalni referenti su odlicni, ko nije cuo za njih, sviraju ska, nadjite ih na my spaceu vredi poslusati.)
A meni se i "Breath" baš sviđa, pogotovo kao neka naznaka u kom pravcu bi se Milanovo stvaralaštvo dalje razvijalo. )
Angels breath...ne znam ne svidja mi se koncepcija breatha, ne odgovara mi...
A meni se i "Breath" baš sviđa, pogotovo kao neka naznaka u kom pravcu bi se Milanovo stvaralaštvo dalje razvijalo. U tom trenutku on je već bio prevazišao EKV. Ovim "prevazišao", ne dajem nikakav vrednosni sud u odnosu na EKV muziku, pogotovo ne negativan, naravno. Nego su to, prosto, razne faze u razvitku jednog umetnika.![]()
Baš lepo rečeno.Muziku sa albuma ,,Angels Breath’’ ja , recimo, dozivljavam kao prirodan nastavak stvaranja muzike sa albuma ,,Rex Illusivii – Dissillusioned ’’ a ne kao ,,prevazilazenje’’ ili ti,,zanrovsko odstupanje’' u odnosu na muziku EKV… Jednostavno, Mitar Subotic je stvarao muziku, a tome su ucestvovali i Milan i Branka Parlic ( inace sjajna pijanistkinja koja je mnogo toga postigla i postize jos uvek,.. ona je bas iz Novog Sada, cini mi se… ) i mnogi drugi muzicari … Ono , jeste da je Suba dosta ucestvovao u izradi albuma ,,Samo par godina za nas’’ i da je pratio muzicki zivot EKV dok je noseca trojka EKV bila ziva, ali ja muziku EKV i muziku ,,Angels Brath-a’’ i ,,Dissillusioned-a’’ dozivljavam kao dve zasebne muzicke celine…Cak mi se vise dopada album ,,Dissillusioned'' ( pogotovo Thanx Mr. Rorscach , Nabor na postelji) od albuma ,,Angels Breath'' sa kojeg jako volim Crv, Metak, Aplausi, Velvet, Assassino,Praia do Ventu Eternu ... Ta Subina i Milanova muzika mi jako prija... Podstice moju kreativnost, preispitivanje, ne budi lose emocije...
Isto tako razmisljam i dozivljavam muziku Sarlo Akrobate i EQV… S tim sto EQV redje presluslavam, ne zbog muzickog zanra koji nije preterano u domenu mog interesovanja, vec zbog toga sto me ta muzika asocira na Milanovu smrt… Ja tu Muziku dozivljavam kao Maginu rakciju na Milanovu smrt i prosto ne mogu jos uvek da se distancciram od te asocijacije… I mislim da mi to I nije bas neka socijacija, nadam se da cu vremenom poraditi na toj ,,distanci’’ pa cu moci bez predumisljaja da se posvetim muzici…
Sto se Sarlove muzike tice, ja je jako volim! Ona u meni budi osecaj mladosti i svezine ( prosto mogu da se i blesavim uz nju i da osetim kako se u meni bude one decje strukture koje poprilicno retardiraju kako covek biva stariji i kako ga zivot i svakodnevne, sve mnogobrojnije, obaveze melju… I sigurno znam da se tu kod mene ne radi o neurozi ili ti nostalgiji, vec samo o budjenju jednog aspekta bica, koji je pozeljno da postoji u svakom zivotnom dobu, naravno , i u skladu sa datim zivotnim iskustvom ), one strukture moje licnosti koje su zaduzene za fleksibilnost, kreativnost, energiju, za promenu – a sve to da bih ostala ista… IZVINJAVAM SE, ali moram sad da napravim malu digresiju, mada I nije bas da nema veze sa ovim sto pisem… U utorak sam procitala jednu recenicu Davida Albaharija, i to bas u njegovom feljtonu koji pise za dnevni list ,,Danas’’ i evo kako je glasila: ,,Ako se menjate, menjajte se tako da u suštini ostanete isti, to je cela veština opstajanja u dijaspori ili izgnanstvu ili kako već hoćete da nazovete to gde živite. Ime ionako nije važno.’’ … U usima mi je zvonila pesma MODRO I ZELENO … Ne mogu a da ne posmislim da je David Albahari ipak pevao pesmu MODRO I ZELENO davne ’ 85… No, to je ta energija svezine koju u meni budi Sarlova muzika… I ne budi samo energiju svezine, vec u meni budi i zelju za blesavljenjem-na opste dobro mog bica i moje okoline… Ista je prica sa muzikom EKV, sa muzikom razlicitih zanrova, sa muzikom uopste… Ako to prepoznam u bilo kojoj vrsti muzike ( sem u turbo folku, tu djavo drema, a i to ne smatram vrstom muzike vec krikom ocaja bludnih sinova ), onda to i preslusavam… Najbitnije je da je muzika dobra i kvalitetna i da sluzi na opste dobro svih nas… Onda i ostaje za buducnost…
Ja se ne bavim muzikom profesionalno, ali muziku jako volim i u skladu sa tim svojim muzickim iskustvom, nikada mi nije smetalo ako neko proba da se eksperimentise i stvara u nekom drugom muzickom pravcu… Sve dok je muzika dobra i kvalitetna, nije mi bitan zanr i to sto znam da je dati muzicar pre toga stvarao u nekim drugim muzickim zanrovima ( sem kad je turbo folk u pitanju, tu nisam fleksibilna i mislim da je, sem kod Bregovica - a on je pooseebnna prica, svaki pokusaj koketiranja sa tim pravcem – NEMOGUC ) … Prosto, meni je razumljiva potreba istrazivanja i eksperimentisanja u razliicitim muzickim sferam i poljima , a sve u svrhu stvaranja dobre muzike… Verovatno je takav slucaj i kod onih ljudi koji se muzikom profesionalnno bave… Neki su verni svome zanru i to mi je bas ok - pada mi na pamet Kojot iz Eyesburn-a, Koja iz DAK-a, Mozart , a neki prosto eksperimentisu kao npr.. Suba, Vlako Stefanovski, Rambo, Milan i Magi, Misko Plavi… , i to mi je takodje ok…
Mozda je to do toga sto ja muziku dozivljavam, prozivljavam, ili – da upotrebim termin profesora Bojanina – PROOSECAM tom desnom hemisferom, sto bi znacilo da imam vise taj holisticki pristu spram analitickom, kada je, bar, muzika u pitanju… Ali, eto, to je samo moje misljenje i dozivljavanje…
Različiti smo ljudi, normalno,Isto. Nikad ga nisam volela. Jedino Ogledalo i Praia Do Ventu Eternu mogu da slušam, ali nemam potrebu. A Madalena je... podsticaj za suicid.![]()
A meni je najvažnije da me te stvari pokreću na neki način, da nešto u meni "drmne" kad čujem, makar se žanr promenio. Sve zavisi od konkretne kompozicije i izvođača (S tim što neke izvođače volim, šta god svirali ili pevali). A nekad sam baš radoznala kad neko "uplovi" u do tad neiskušane vode, kako će iz njih "isploviti". A katkad ostajanje u istom žanru može postati čak i malo "dosadno", ako razumete šta hoću reći.E, vidiš, ja recimo to ne volim. Menjanje žanrova u radu jednog muzičara. Posebno mi je nedopadljivo recimo to da neki muzičari maltene menjanju žanr sa svakim novim albumom.Meni se nekako ta vrsta "osveženja" ne dopada. Ne zanima me, recimo, da kupim Biserin CD u npr. rege stilu, niti imam potrebu za tim da ona "prevaziđe" ovo što radi, i napravi izlet u rege, ako me razumete.
Sviđa mi se to što ona radi, i hoću to na svakom njenom CD-u. To mi se recimo jako dopada(lo) i kod Dvornika. Svaki njegov CD (sem jednog) je funk. Volim njegov funk, i htela sam ga svaki sledeći put. (Nažalost, više neće biti sledećeg puta.) Generalno, slušam muzičare koji se žanrovski tokom svog rada ne menjaju. To mi je nekako... prepoznatljivost, zaštitni znak.
Zašto? Ah, teško, teško pitanje, stvarno.Opet ja sa svojim zašto, ali, volela bih da mi oni koji vole Angels Breath (a u većini ste ovde
), kažu zašto? Šta ga čini prevazilaženjem EKV-a? Iskreno me zanima, jer ja to ne doživljavam.
Idi ovde:imam ja dosta njegovih slika
kako da ih postavim?
dopada mi se, recimo i prvi album Lačnog Franca u sličnom fazonu, "Ikebana",
Opet ja sa svojim zašto, ali, volela bih da mi oni koji vole Angels Breath (a u većini ste ovde
), kažu zašto? Šta ga čini prevazilaženjem EKV-a? Iskreno me zanima, jer ja to ne doživljavam.
Pa da, otprilike to. "Prevaziilaženje", kako sam, uostalom, bila i rekla, nisam uopšte uzela u negativnom smislu, već, naprosto, kao prelaz u neku drugu fazu. I tačno, upravo se mnogo toga baš i sastoji u "razbijanju ključeva". Kao što je i EKV jedan od tih "razbijača ključeva", znači, pravac za sebe, koji posle ima uzore, tako je i sam Milan jedan od tih, preciznije, verovatno bi bio, da je poživeo.. Mislim, da je Milunka to imala u vidu kada je rekla da je Milan prevazisao EKV. Sve sto je imao da kaze u jednoj formi, rekao je, a onda je pronasao novi nacin izrazavanja. Pomislite samo, sta bi bilo da su knjizevnici stvarali po jednom ili dva, tri kljuca. Ne bismo imali sve te divne knjizevno - umetnicke epohe i ne bismo imali one koji se ni na epohe u kojima su stvarali nisu obazirali. Ne bismo imali Danteovo vidjenje pakla koje je postalo univerzalno, ni Bukovskog koga mnogi pokusavaju da imitiraju pa ispadaju smesni, ne bismo imali Kubizam u slikarstvu....
Različiti smo ljudi, normalno,ja, eto, nekad baš - imam potrebu da slušam ovaj Album, ili pojedine pesme, uostalom, kao i za svu drugu muziku. A, Madalena je... više "subinska", ako tako mogu da kažem, nego "milanovska".
A meni je najvažnije da me te stvari pokreću na neki način, da nešto u meni "drmne" kad čujem, makar se žanr promenio. Sve zavisi od konkretne kompozicije i izvođača (S tim što neke izvođače volim, šta god svirali ili pevali). A nekad sam baš radoznala kad neko "uplovi" u do tad neiskušane vode, kako će iz njih "isploviti". A katkad ostajanje u istom žanru može postati čak i malo "dosadno", ako razumete šta hoću reći.
Zašto? Ah, teško, teško pitanje, stvarno.Ne znam, jednostavno mi jako prija, a nekad me baš podstiče. To ponavljanje, kao uvođenje u trans, iz kog izlaziš jači, pročišćeniji... "Metak mene neće, metak mene neće...", to ponekad dođe i kao formula ili "bajalica"za samohrabrenje. Ili "Crv", kao "isterivanje zlih duhova", između ostalog... Ne znam, ima tu još mnogo toga, ali u svakom slučaju, veoma mi "legne".
![]()
Angels Breath volim jer mi prija da ga slusam, uzivam slusajuci ga. Isto je i sa ostalim izvodjacima koje slusam, jednostavno dovoljno je da me nesto dotakne, pokrene, da mi skrene paznju i da mi se dopadne. Znam da si ti, Forma trazila drugaciji odgovor, ali ja mislim da postoji mnogo toga u nama i oko nas sto ne mozemo racionalno ili eksplicitno da objasnimo, a za mene ljubav prema muzici i slusanju iste spada tu. Ali,ipak cu, pokusati da malo blize odgovorim na pitanje.Primetila sam da mi se dopada muzika koja nije zanrovski ogranicena. Na primer, iako volim Haustor, mnogo mi vise prija ovo sto Rundek radi sada sa Kargom. Takodje, volim Doorse koji su prosli kroz nekoliko faza u stvaralastvu (psychedelic rock, hard rock, blues-rock, acid rock ), Sunshine koji je od repa preuzeo samo repovanje, ali muzika im je savrsena, energicna(ko god ih je slusao uzivo zna o cemu pricam)... To je verovatno, jedan od razloga sto mi se mnogo dopada Angels Breath. Mislim da svaki umetnik, dok istrazuje i trazi nacine da iskaze sebe, ono sto jeste, sam stvara nove okvire, koji su samo njegovi, nisu odredjeni kao to je Rock ili Pop. Mislim, da je Milunka to imala u vidu kada je rekla da je Milan prevazisao EKV. Sve sto je imao da kaze u jednoj formi, rekao je, a onda je pronasao novi nacin izrazavanja. Pomislite samo, sta bi bilo da su knjizevnici stvarali po jednom ili dva, tri kljuca. Ne bismo imali sve te divne knjizevno - umetnicke epohe i ne bismo imali one koji se ni na epohe u kojima su stvarali nisu obazirali. Ne bismo imali Danteovo vidjenje pakla koje je postalo univerzalno, ni Bukovskog koga mnogi pokusavaju da imitiraju pa ispadaju smesni, ne bismo imali Kubizam u slikarstvu....
Ne volim Sunshine npr., i stoga, zašto bih nabavljala i slušala nešto njihovo, samo zato što je u tome učestvovala Margita? Pa, ni svaki njen rad, iako je poštujem i cenim, ne moram voleti, zar ne?! Nekako mi je čak, taj stav... "moram nabaviti sve od tog i tog, iako mi se i manje dopada"... nekako... ne detinjast, ali, ne mogu sad da nađem pravu reč.
P.S. Zanimljivu smo stvar pokrenuli.![]()
Bilo je ovde već nekoliko puta, ali, evo, na primer:Gde ima da se skine Angels Breath ?
Ok je i to, ne mora da zasićuje ostajanje u jednom žanru.Razumem šta hoćete da kažete, i sve stoji.
Ja sam više htela da kažem da svakog muzičara volim je stvara to što stvara, i žao mi je da to izgubim sledeći put, ako mi se jako dopada, ako je u tome fantastičan, i ako ga to prosto određuje... Npr. Enya više ne bi bila Enya, kada bi sad prešla u neki drugi žanr. Ta neka, "umno-duhovna" muzika je ono što je ona, ono što ju je obeležilo, ono po čemu je prepoznatljiva. Ne zasićuje me ostajanje u jednom žanru. Naprotiv, više doprinosi tome da... imam "poverenja" u rad tog konkretnog muzičara.
I to je ok, naravno, što bi morala voleti neke žanrove?Ja recimo neke žanrove muzike izrazito ne volim (metal, rap, izvorna i sve vrste narodne, etno i folk muzike uopšte), i kada bi neko od izvođača koje slušam, prešao u neki od tih žanrova, ne bi me interesovalo da to kupim, samo zato što je to stvorio neko čiji mi se rad to tad dopadao.
Ja imam, ali, više iz kolekcionarskih pobuda, rekoh odavno da trubute ne volim, originali su originali, i niko im nije, sem, ponekad, retkih izuzetaka "ni prineti".Pa tako nemam nijedan tribute snimak EKV-a, iako se na neki način tiče njih, jer me jednostavno ne zanima kako to sviraju momci iz New Yorka, Čačka iili Bečeja.![]()
Ja neke imam neke nemam. Opet, više iz kolekcionarskih razloga.Takođe, nemam ni pesme, niti albume na kojima su svirali svi bubnjari, ili drugi članovi EKV-a, a van EKV-a. Zapravo, imam samo Angels Breath (dobila sam), EQV i Karlowe Vare.
KV su meni sjajni. A inače i ja mnogo volim specifične i prepoznatljive vokale.Od ta tri, istinski mi se dopadaju jedino Karlowy Vari. Prevashodno, zbog prepoznatljivog i specifičnog vokala. Strašno volim prepoznatljive i specifične vokale, i to je recimo, između ostalog, nešto što bitno može da doprinese tome da mi se određeni izvođač dopadne.
Ni meni se ne sviđaju, ali sam ipak, radi Margite skinula i to. (Opet, znači, zapravo , kolekcionarskiNe volim Sunshine npr., i stoga, zašto bih nabavljala i slušala nešto njihovo, samo zato što je u tome učestvovala Margita?
Ne moraš voleti, naravno. Ali opet kažem, kod mene konkretno je to, eto, i malo specifično, pošto baš - skupljam sistematski.Pa, ni svaki njen rad, iako je poštujem i cenim, ne moram voleti, zar ne?! Nekako mi je čak, taj stav... "moram nabaviti sve od tog i tog, iako mi se i manje dopada"... nekako... ne detinjast, ali, ne mogu sad da nađem pravu reč.![]()
Jesmo.P.S. Zanimljivu smo stvar pokrenuli.![]()
Ne volim Sunshine npr., i stoga, zašto bih nabavljala i slušala nešto njihovo, samo zato što je u tome učestvovala Margita? Pa, ni svaki njen rad, iako je poštujem i cenim, ne moram voleti, zar ne?! Nekako mi je čak, taj stav... "moram nabaviti sve od tog i tog, iako mi se i manje dopada"... nekako... ne detinjast, ali, ne mogu sad da nađem pravu reč.
P.S. Zanimljivu smo stvar pokrenuli.![]()