EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
^ Milan pisao Misli mene gone :eek: NIsam to znala
Evo teksta, iako ne slusam tu vrstu muzike bas volim tu stvar

Misli mene gone sve do vasione
I na tome putu mraka zvezde me se klone
Zato nebeski sjaj kao energija prah
Posipa mi telo mi oduzima dah
Kome ja to smem intimu da delim
To samo gore zna ona i ja
Koji spreman je doc na tvoj mali mig i mah
I tvojom blizinom odagnas meni strah

I samo reci aj i dolazim ti ja ti pozovi me

Srce kuca jako dok savest mene vodi
Koja popusta polako jer srcu to negodi
I lagano ludi ma hoce van iz grudi
Kao neciji ljubimac ja ostao sam klinac
Koji ma koliko blizu na dohvatu mu ruke
Ta sjajna tacka bezi I stavlja ga na muke
Koja dala mu je sve moje krvi da loce
I vecno vam hvala moji dragi mama oce

"sh.g.t.m. " Album grupe "Suneshine" na kom je takođe gostovala Magi sa EQV:

http://rapidshare.de/files/38541216/Sunshine_-_sh.g.t.m.rar.html

Ne dopada mi se to sto je Magi radila sa EQV,a Sunshine pogotovo i uopste ta ne znam kako se zove ,,neartikulisani'' zvukova,elektronska...

ZABRANJUJEM

Ovo je noc
koja kupa se u svetlu, na podlozi tamnoj
blistaju nase oci
Ovo je noc koja mirise na istinu
kada kazem,kako sa bio naivan

Zabranjujem!
Sve one zamke vase podlosti,
zabranjujem da dodir zavisti i bolesti-bude,
kraj,ovo ne sme biti kraj,ovo ne sme biti

Cuje se zvuk koji podseca na huk
iz dubine suma
rusi se stablo po stablo
po stablo po stablo
Umire zid od placa
umire sam
umire... bestija!

Zabranjujem!
sve one zamke vase podlosti,
Zabranjujem
da dodir zavisti i bolesti
Bude kraj
ovo ne sme biti kraj
ovo ne sme biti kraj
Milaneeeeeeeeeee

Poslednja izmena:
U knjizi pise da je u Indiju isla kada je prodala stan, to je kraj 96. pocetak 97. nisam sigurna knjiga mi je kod drugarice. Tada jos uvek nije imala SIDU, tako da ne znam sta joj se desilo u avionu. Drugari, hvala vam na slikama:super::bye:
da, procitala sam knjigu, sad mi je jasnije! sad znam :(
a jel neko stvarno upoznao magi?!ozbiljno pitam......
ja sam je videla, a profa je upoznao(pozdravio se desnom rukom) ;)
Jedan moj poznanik...

kaze da mu je rekla...
citiram: ''Nisam ja bitna u svemu tome. Ako si nešto video u meni, to je bila moja muzika, a moj život, ja i moja priča su sasvim nešto drugo. Neka ti od svakog čoveka ostane deo njegove priče, kao slagalica kojom ćeš jednog dana sklopiti sebe, kao sliku. Tada ćeš znati šta si želeo, pre nikako''.

eto...
ovo mi bas lici na nju.. skroz...
I mene jako podseca na Magi.
da,;)
Posto primetih par citiranja,da malo pojasnim.Deca bi trebala da daju novi smisao zivotu svakog ,iole normalnog coveka,u koje,ja kao covek,ne ubrajam nikog od clanova EKV.Te gluposti o njihovoj nezrelosti tipa-decak,krhka nezna devojka :dontunderstand:Milan je preminuo sa 36,Margita sa 43-kad bi sazreli.Ocigledno su inteligenciju podredilivisem ciljuZivot je za njih bio pretezak,ta manijakalna depresija izrecena kroz tekstove,koja nikog ne moze da ostavi ravnodusnim.Nije takvoj inspiraciji bio uzrok ni raspad drzave,ni rat nego DROGAkoju su oni nesebicno prihvatili kao zivotnu vodilju, koja ih je i odvela tamo gde su sad.
A opet,sami su sebi kreirali put.Dali bi bili isti i bez droge?Da su vise razmisljali mozda bi danas pisali tekstove za Cecu,Karleusu i ostali olos.Hvala im sto su postojali,takvi-kakvi,sta cete
neukusno :otkacio: tvojom logikom danas ne bi sedela i pisala jer je neko ko je mozda izmislio ovo ili ono COVEK BEZ POTOMSTVA!
ne mora sve da bude meterijalno!na cemu se ti tako hrabro i tesko zalazes! :thumbdown:

^ ne bih se sa ovim slozila. Znaci svi ljudi koji nisu iza sebe ostavili potomstvo su imali promasen zivot. Malo radikalno zar ne? Toliko poznatih pisaca, slikara, naucnika koji nisu darovali ovom svijetu svoju djecu, nisu vrijedni pomena... A sta cemo sa njihovim djelima, zar i to nije neka vrsta zaostavstine, smisla njihovog zivota
a za onaj komentar sta bi danas radili da su zivi- ne vidim ih da rade stvari koje ti navodis. svako ko iole poznaje njihov rad to moze garantovati
dobro receno! :)
Hm, ni Tesla nikada nije imao ni decu ni zenu, pa sta, nije imao "produktivan" zivot?
Ko zna da li je to bila manijakalna, mozda samo povisena svest o tome sta se desavalo oko njih.... :/
tesla mi je prvi bio na pameti! :cool:
Ko ima pravo da sudi šta je to "normalno"? Ima mnogo nijansi "nenormalnosti", i "ispadanja" iz tih tzv. "uobičajenioh tokova". Margita, Milan, i ostali bili su, a opet, svako za sebe, u tom smislu "nenormalni". A i mnogi smo, mi drugi. I ja sam, na primer, samim tim, što se osećam, celog života živim i ponašam kao da nisam deo "mase" što pišem "neketamo" knjige poezije i proze, i još po mnogo čemu, da sad ne navodim.

Droga razara SVAKOGA, bio on talenat, genije, umetnik, ili "običan čovek", ili "niko i ništa". S njihovim talentima i umetnošću to nema mnogo veze. Oni bi stvarali vredna dela i bez droge.
mene nervija JAKO to sta je normalno a sta nenormalno, jer po nekim teorijama psihologije normalno je gotovo sve sto je u vecini, sto znaci da su dizelasi u srbiji Normalni :hahaha::hahaha:, i za mene se tu zavrsava normalno i nenormalno....
P. S. A taj kliše, da su "samo "deca smisao života", i da je isto to "produženje vrste", meni je tako nekako... "babski", konformistički... Iako i sama imam decu, smatram da je to samo jedan od mnogih aspekata toliko bogatih i raznovrsnih, ovog našeg postojanja.
meni to nekako lici na zivotinjski smisao zivota, produzenje vrste,..:hahaha:
daleko od toga da ne volim decu....:D
Pisem o tome da bi ih porodicni zivot u smislu dece spasao,obavezao na nekakav nacin.Cinjenica je da nisu mogli da funkcionisu drugacije,jer da su mogli ,culi bi jos ponesto.Nemojte porediti EKV i Teslu,prilicno je neumesno i smesno
neumesno je sto si ti tako "radikalno" upala ovde :lol:
Olja srećan rodjendan! :)

valjdak voleš čokoladu :mrgreen:

chocolate_birthday_cake-1.jpg

SRECAN RODJENDAN OLJA ! :vatromet: sve najbolje ti zelim a prije svega puno zdravlja, ljubavi, i dobre muzike naravno ;) nadam se da ces se lijepo provesti za svoj dan :heart::heart::rodjendan::vatromet: :vatromet: :

Evo i ja imam neki kolacic cokoladni nadam se da volis :heart:

birthdaycake-1.jpg
hvala :heart:
@martina čestitam ti i ja rođendan! Sve naj, naj, naj! :kiss:

hvala:heart:
Bejasmo Olja, Marta i ja, išli smo na Milanov grob - morali smo da preskačemo ogradu jer je radio samo jedan ulaz, koji nam je bio previše daleko. :) :) :)
Eto, sedesmo malo tamo, malo se sviralo, a malo smo slušali "mirne proteste" sa Trga. Prvo EKV Krstarica okupljanje sa više od 2 čoveka, pretpostavljam. :)
jaoj, kad se setim, kad sam dosla kuci i sedim tako i razmisljam sta sam sve kao morala da uradim! :hahaha:
Srecan rodjendan!!Sve najlepse!!!::D:D

Joj,ta ograda...prvo ona kapija,pa ograda...ostace mi zauvek u secanju...:hahaha::::rumenko:

Izvbinjavam se sto sam vas onoliko cimala...:neutral:
meni bilo zanimljivo svo ono preskakanje, u jednom trenutku sam se bas zabrinula, ja sam mislila da ne mozes da savijes noge::hahaha: :)
oh, nisam nailazio na temu, sasvim slučajno ugledah...
Srećan rođus Martina :)
Mislis? Popravice se to.Mozda je u pitanju to sto se medjusobno znate?Nije ni vazno...
Tema
nije problem cini mi se u tome:eek: ja nekako imam utisak da ti sa nekim nepoverenjem i malom dozom nipodastavanja gledas na sve nase postove :mrgreen:
morala sam to da kazem :D

^ Milan pisao Misli mene gone :Isam to znala
Evo teksta, iako ne slusam tu vrstu muzike bas volim tu stvar

Misli mene gone sve do vasione
I na tome putu mraka zvezde me se klone
Zato nebeski sjaj kao energija prah
Posipa mi telo mi oduzima dah
Kome ja to smem intimu da delim
To samo gore zna ona i ja
Koji spreman je doc na tvoj mali mig i mah
I tvojom blizinom odagnas meni strah

I samo reci aj i dolazim ti ja ti pozovi me

Srce kuca jako dok savest mene vodi
Koja popusta polako jer srcu to negodi
I lagano ludi ma hoce van iz grudi
Kao neciji ljubimac ja ostao sam klinac
Koji ma koliko blizu na dohvatu mu ruke
Ta sjajna tacka bezi I stavlja ga na muke
Koja dala mu je sve moje krvi da loce
I vecno vam hvala moji dragi mama oce

nisam nija znala da je milan pisao tekst

i jos nesto hvala vam na svim postavljenim linkovima ;)

Poslednja izmena:
meni bili zanimljivo, u jednom trenutku sam se bas zabrinula, ja sam mislila da ne mozes da savijes noge::hahaha: :)

Joj,boze...:hahaha::hahaha::hahaha:
ubicu se sad...mislim,visina od samo jednog metra je za mene ogromna,akrofobicna sam...:sad2:

a drugo,rasile su mi se tad pantalone,jer ne umem da preskocim ni zicu kako treba ,joj,boze...:hahaha:

IZVINJAVAM se MNOGO zbog spamovanja,al morala sam da objasnim stvar:rumenko:)

ja sam samo procitala da je Milan napisao tekst,nisam sigurna bas.

Poslednja izmena:
Joj,boze...:hahaha::hahaha::hahaha:
ubicu se sad...mislim,visina od samo jednog metra je za mene ogromna,akrofobicna sam...:sad2:

a drugo,rasile su mi se tad pantalone,jer ne umem da preskocim ni zicu kako treba ,joj,boze...:hahaha:

ma ok je, ;), samo ti rekoh sta mi je palo napamet! :p i ja imam strah od velike visine,:dash:
a za zicu! :hahaha::hahaha: zamisli da smo nosile suknjice sa najlon carapama :hahaha::hahaha:

Jupi vratila nam se Martina iz Beograda :heart::heart::heart: Bas lijepo sto ste se fino okupili i otisli do Milana, mada sam cula da je bilo nekih vratolomija :lol::mrgreen:

Za Misli mene gone, iskreno ne znam da li je pisao Milan ili Magi. Ovako kad malo bolje pogledam cini mi se da je ipak Milan, mada mozda grijesim.:???:

Ne dopada mi se to sto je Magi radila sa EQV,a Sunshine pogotovo i uopste ta ne znam kako se zove ,,neartikulisani'' zvukova,elektronska...
Ne bih ovom prilikom ulazila u to da li se "dopada" ili ne, to je doista stvar i nekog ličnog ukusa, već, prvenstveno, kao veliki poštovalac EKV-a i pojedinačnih članova, naročito Magi i Milana, kao "duše grupe", skupljam sve što ima veze sa njima, muzički pre svega. Radoznala sam i otvorena da sve to čujem.

Ne bih ovom prilikom ulazila u to da li se "dopada" ili ne, to je doista stvar i nekog ličnog ukusa, već, prvenstveno, kao veliki poštovalac EKV-a i pojedinačnih članova, naročito Magi i Milana, kao "duše grupe", skupljam sve što ima veze sa njima, muzički pre svega. Radoznala sam i otvorena da sve to čujem.

da, i ja sam bas takva, s tim sto se meni svidja EQV! :)

E ljudi evo mene.
Nisam neko vreme pratila temu jer sam imala nekih problema i sad vidim sve ovo i sta da vam kazem osim HVALA
- na informaciji za knjigu
-na Cveletovom tekstu koji me bacio u nesvest
-na slikama
a pre svega na vasim komentarima i svemu sto ste preicali

Kad sam videla onu sliku iz novina o koncertu u Dadovu, srce mi iskocilo. Tamo idem u skolu glume i skoro sam nastupala prvi put bas na onoj bini gde i oni joooj. Sledeceg casa cu je celu izljubiti.

Drago mi je i zbog vaseg susreta. Upoznace me Sibil sa vama ;)

SRECAN RODJENDAN

I jos nesto myspace.com/jovanik pa ako neko ima space dodajte me da se druzimo.

VELIKI POLJUBAC za sve, obozavam se

I da, violet dobrodosla nazad

Joj,dugo te nije bilo!!!:D:D:D

Da nemas mozda fejsbuk,nemam myspace...:(

Ljudi,veceras idem da se vidim sa jednom staaarom drugaricom,EKV fanom,jooj,tri sata price o EKV,jedva cekam!:p:D

E ljudi evo mene.
Nisam neko vreme pratila temu jer sam imala nekih problema i sad vidim sve ovo i sta da vam kazem osim HVALA
- na informaciji za knjigu
-na Cveletovom tekstu koji me bacio u nesvest
-na slikama
a pre svega na vasim komentarima i svemu sto ste preicali

Kad sam videla onu sliku iz novina o koncertu u Dadovu, srce mi iskocilo. Tamo idem u skolu glume i skoro sam nastupala prvi put bas na onoj bini gde i oni joooj. Sledeceg casa cu je celu izljubiti.

Drago mi je i zbog vaseg susreta. Upoznace me Sibil sa vama ;)

SRECAN RODJENDAN

I jos nesto myspace.com/jovanik pa ako neko ima space dodajte me da se druzimo.

VELIKI POLJUBAC za sve, obozavam se

I da, violet dobrodosla nazad
Jao bas mi je drago sto si se javila jjjjjjjjjjjj.:vatromet: Svrati malo cesce nemoj nas zaboraviti. Kako si ti, kako su studije?

veliki pozdrav :heart::cmok:

JEDNA NOC

Noc tamna,visoka.Jedna noc i na nebu i na zemlji:svetlosti grada,razasute po strmim stranama,mesaju se sa zvezdama;modrina neba prodire duboko u mrak nad zemljom.
Noc sveza.Kao da smo jos sa sutonom negde neprimetno usli u drugi klimatski pojas i vec odavno zivimo u njemu,krecemo se i disemo prvi put pod potpuno novim prilikama,i sve oko nas i u nama (tama sa svetlostima,vazduh i misli) sve ima slast i svezinu plemenitog voca koje covek prvi put okusi

Noc mirna,noc dobra.Kao ona presudna zatisja u zivotu,kada se izmucen covek(bezumno i svirepo izmucen)odmara i kaze sebi:,,Nikad vise!'' i u velicini i ocajnom prelomu svoje odluke nalazi mogucnost da dalje zivi.
Mirise noc. Blesti mirnom beskrajnom igrom svetlosti i istim takvim prelivima tame.Buja.I kao da ce sada progovoriti, propevati.A posle toga nece vise coveku trebati
bolnih odluka nit ce imati sta da kaze. Govorice dela.
Velika,lekovita,spasonosna noc.U njenoj dubini vec dise nevidljiva klica dana.

kazao Ivo Andric

Poslednja izmena:
ONA MI JE REKLA

Ona mi je rekla-Gde se skrivas?(zelela bi da me opet vidi)
Ona mi je rekla-Ja te vidim(ali za nju vise ne postojim)
Ona mi je rekla-Zasto cutis?(zelela bi nesto da joj kazem)
Ona mi je rekla-Mices usne!(ali ipak ne cuje ni glasa)
Ona mi je rekla-Vrlo cudno(u tom pesku ne ostavljam ni traga)
Ona mi je rekla-Da li sanjam?(njene ruke prolaze kroz mene)

Ona mi je rekla-Tebe nema,nikad nisi bio stvaran
TEBE NEMA; NIKAD NISI BIO ,NISI BIO STVARAN:heart:

Poslednja izmena:
Veceras sam dobila kompliment da imama iste oci kao Magi!
-Znas li ko je Margita Stefanovic Magi,sto je svirala u ekv?(jok ti znas)
-Znam,kazem
-...Imas iste krupne, tamne,sjajne oci kao Magi.Cak je i izraz isti,ne mogu da verujem!;)
-Hvala.:rumenko:
Zamalo da se onesvestim.Morala sam da se pohvalim!::D:heart:

Poslednja izmena:
Blago tebi,stvarno.

Znaci,ne verujem sta mi se desilo.

Prvi put (verovarno i jedini) u svom zivotu sanjam nesto sto ima veze sa EKV.

I sta sam sanjala...

Da je Milan umro....:roll::roll::roll::sad2:

Koje sam srece...

Nadjoh ovaj intervju sa Zoricom Bajin Djukanovic, pominje se i EKV. Opisuje malo njen rad sa Ekatarninom. Nekako ja njene fotografije clanova najvise volim. U njenim fotografijama uspjela ih je ovekovjeciti na najbolji moguci nacin ;)

Sve češće se u mislima vraćamo nekim prošlim vremenima, a naročito, čini se, muzici koja je to vreme obeležila.
Sve češći su koncerti koji se organizuju u čast nekih velikih imena domaće scene, sve češće su knjige koje su njima posvećene, na kraju, sve češće su i izložbe koje sećaju na likove toga doba, preciznije, ikone domaćeg roka, popa, novog talasa.
Konkretno, ovaj poslednji obeležio je političko i sveukupno vreme početka osamdesetih godina, a baš novom talasu ostaje posvećen najveći broj svega pomenutog.

U svemu ovome najdominantnija je ostala čuvena «Ekatarina», ubedljivo najčešći povod pomenutim dešavanjima posvećenim srpskoj muzici i još uvek neiscrpna inspiracija mnogih, pa tako i mom sagovorniku u ovom intervjuu.

Zorica Bajin-Đukanović je, već dugi niz godina, jedna od najpriznatijih umetničkih fotografa sa ovih prostora. Veliki deo njenog stvaralaštva obeležila je upravo rok fotografija. Sama Zorica je neko ko je, kao umetnik, punim plućima živeo ovaj burni period u istoriji domaće muzičke scene.

Zato smatramo da je ona prava osoba od koje je zanimljivo čuti priče s druge strane objektiva. Jedan od neposrednih povoda za ovaj razgovor, posvećen rok ikonografiji, bila je i Zoričina, vrlo zapažena, izložba «Memento» posvećena grupi «Ekatarina Velika».
Izložba, sačinjena od trideset pet crno-belih fotografija, nedavno je postavljena u prostorijama Galerije Grafičkog kolektiva, posle čega je proputovala celu Srbiju.

Studentski Svet: Da li se sećate ko je bio prvi rok muzičar koga ste fotografisali, i kako je došlo do te saradnje?

Zorica Bajin-Đukanović: Ne sećam se ko je inicirao slikanje, ali znam da je to bio Dejan Cukić, zapravo poslednji koncert grupe „Bulevar“. Bilo je to decembra '82.

SS: U periodu od 1983. - 1988. godine bili ste foto-reporter čuvenog ex-jugoslovenskog časopisa „Rock“. Kakva iskustva nosite iz tog perioda?

Zorica Bajin-Đukanović: U „Rock“-u sam radila više od pet godina. Bila sam prisutna u kući Petra Popovića kada je tek imao viziju onoga što će se nešto kasnije i ostvariti.
Bio je to zaista jedinstven časopis, ali je mene, razumljivo, pre svega interesovao sa vizuelnog aspekta.

Fotografije su bile tako plasirane da su često imale prednost nad tekstom. U tome sam videla svoju šansu. Početak rada u „Rock“-u smatram početkom svog profesionalnog bavljenja fotografijom. Peca je umeo da oseti šta kome od saradnika najviše leži, tako da sam uskoro radila studijske poslove, a sve manje slikala koncerte.

SS: U vreme Vaše saradnje sa „Rock“-om dosta se putovalo. U svojstvu foto-reportera ste obavljali mnogo poslova. Po čemu su Vam sve ta putovanja ostala u sećanju?

Zorica Bajin-Đukanović: Volim da putujem, ali reporterski posao je odgovoran, skopčan s raznim vrstama rizika. Urednik me je slao u vojvođanska sela po fotografije zanimljivog slikara rock senzibiliteta, ali i na koncerte „Dire Straits“-a. Najveseliji je bio odlazak u Zagreb sa našim poznatim grupama na seriju njihovih koncerata u „Kulusiću“, proleća '85, koja se zvala „Bolje vas našli“, a najlepši put je bio gostovanje u Sarajevu gde su nam domaćini bili Bregović i Čolić. Bio je to moj poslednji odlazak u Sarajevo pre izbijanja rata.

SS: Kako ste doživeli „Novi talas“ i koliki je, zapravo, njegov značaj u Vašim očima?

Zorica Bajin-Đukanović: Početak „Novog talasa“ poklopio se sa vremenom moje zrele mladosti, ali i sa vremenom u kome se činilo da štošta u zemlji kreće na bolje.
To vreme pamtim kao jedan dug sunčan dan. „Šarlo“, „Idoli“, „Orgazam“. Bila je to energija u kojoj sam mogla da se ogledam. Sretala sam ih u SKC-u.

Kasnije, 1986. u „Srećnoj galeriji“ imala sam svoju prvu samostalnu izložbu sačinjenu od portreta upravo tih ljudi. Gotovo svi su došli na otvaranje. Sada mi se čini da to vreme, bez obzira koliko je udaljavanjem retuširano, i ovo današnje vreme, pripadaju različitim životima.

autor ove fotografije je Goranka Matić

SS: Da li su se u Vašim mnogobrojnim susretima s ljudima, vezanim za rok scenu, izgradila neka prijateljstva? Ako jesu, da li neka od njih traju i danas?

Zorica Bajin-Đukanović: Rad sa ljudima ovog tipa je vrsta munjevitog približavanja i razmene energije u trenutku za koji niste sigurni da će se ikada ponoviti.
Svest o tome ceo proces čini još uzbudljivijim. Naravno da vam neko i emocionalno više odgovara.

Bila sam vezana za „Ekatarinu“, jer je to unutrašnji svet u kome sam mogla i da se prepoznam. Introvertni Milan Mladenović bi ponekad svratio do mene, a i na moje izložbe. Ali najviše sam se približila Ivici Vdovicu Vd-u, bez obzira na različite načine življenja.
Bio je talentovan, osećajan, mio i bilo je pravo zadovoljstvo razgovarati sa njim.

Rado viđam Raku, jednog od bubnjara „Ekatarine“. Sa Margitom i Firčijem koji je bio došao iz Njujorka, provela sam jedno veče u KST-u, neposredno pre njene smrti. Srce mi se nasmeši svaki put kada sretnem Švabu, Kikija, Divljana.

SS: U kom trenutku ste počeli da radite promotivne fotografije?

Zorica Bajin-Đukanović: Novinska fotografija je bila neka vrsta reklamnog prostora za moj način rada. Objavila sam preko dve stotine naslovnih strana. Ljudi su to videli i oni kojima je to bilo blisko počeli su da me angažuju za rad na omotu ploče, plakatu, pres-materijalu, ili svemu tome zajedno.

SS: Kada pogledate unazad, s kim Vam je saradnja bila najprijatnija? Koga se najradije sećate?

Zorica Bajin-Đukanović: Moj pogled u prošlost je zapravo niz slika lica, susreta, razmene energije. Slikala sam gotovo sve značajne grupe od „Bijelog dugmeta“ do „Ekatarine“, Koje, „Orgazma“. Teško mi je da nekoga izdvojim. Izdvajale su se fotografije.

SS: S obzirom na dužinu bavljenja ovim poslom i iskustvo koje imate, verovatno Vam se nekada desio i neki incident. Da li se sećate neke neprijatne situacije?

Zorica Bajin-Đukanović: Ponekad sam imala toliko posla da sam u studio ulazila umorna. Umor je najbolji prijatelj greške i tako sam jednim slajd-filmom odslikala Željka Bebeka koji se odmah vraćao u Sarajevo, a preko njega i Bebi Dol koja je te večeri napuštala zemlju.
Mogućnosti za popravku nije bilo. Na svu sreću, drugim aparatom sam, što mi nije bio običaj, slikala i crno-bele fotografije.
Tako je rezerva spasla stvar.

SS: U jednom periodu Vašeg stvaralaštva posebno Vas je zainteresovala ljudska koža. Počeli ste da radite i akt. Da li se među onima koji su Vam pozirali našao i neki roker?

Zorica Bajin-Đukanović: Koncertne fotografije, portreti, akt, to su žanrovi koje sam radila. Zapravo, kombinovala sam akt sa fotografijom-konceptom. Sama rokerska ikonografija je već puna prerušavanja i obnaženosti. Od fotografija Darka Rundeka, preko Švabe i Gileta, ljudska koža je tu već prisutna.

SS: Iskusili ste i posao foto-reportera i umetničkog fotografa koji radi u studiju. Koja je razlika između novinske i umetničke fotografije?

Zorica Bajin-Đukanović: Razlika je bitna. Novinska fotografija je od nekoga naručena, primenjena je i ima relativno kratak vek. Umetnička fotografija je uglavnom samoinicirana i to je ravnopravna vrsta vizuelne umetnosti. Te fotografije vise po zidovima galerija, a kasnije se neke od njih nađu u kolekcijama galerija i muzeja.

SS: Koja ste priznanja dobili do sada, u ovom domenu vašeg bavljenja umetnošću?

Zorica Bajin-Đukanović: Za dvadeset godina rada dobila sam preko četrdeset nagrada i priznanja. Najznačajnije su, bez sumnje, nagrade 25. i 32. Majske izložbe ULUPUDS-a 1993. i 2000, kao i tri godišnje nagrade ULUPUDS-a za 1992, 1999. i 2000. godinu. Najdraža mi je „Borbina“ nagrada za fotografiju, jer mi je pokrovitelj „Fudji“ dodelio put na Hilandar (valjda siguran da će dobitnik biti muškarac), foto-aparat, časovnik i još neke poklone.

SS: Da li biste se danas bavili fotografijom nove srpske rok scene?

Zorica Bajin-Đukanović: Sve u svoje vreme. Komercijalnu fotografiju danas radim samo onoliko koliko moram. Posle dobijanja statusa slobodnog umetnika 1991. godine, jasno se razdvojio komercijalni segment od lične vokacije.
Glavninu energiju čuvam za sopstvene vizije i ono što nazivam fotografisanjem svojih snova.

Back