EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Veruj mi da ne znam,pitanje je da li bih uopste ovoliko ludela za Milanom...

Samo me strasno zanima kako bi Magi sada izgledala(negde sa 30 mi je jos bila tako slatka),da je ziva,jer nekako mi je vremenski najbliza,i kako bi ona gledala na sve u vezi sa Ekatarinom...

Njene intervjue bas volim da citam...

vidi ovo.......spade tema skroz dolena......ccccccc,

e sibil ja bud' vredna pa prekucaj nam koji intervju,leba ti!ja onaj shto sam trazila,logicno,nisam nashla.....cim ga nisam metnula

Prilicno davno, jedan korisnik mi je napisao - "mali poklon, obradi i stavi na sajt"...
Evo, sad sam se setila, iskopala sam, ispravila...
i stavljam...

Prvi (i posljednji) opširan intervju koji je Margita Stefanović dala za neki crnogorski medij bio je u okviru podgoričkih “Grafita”, 18. oktobra 1998. godine. Bilo je to vrijeme neposredno poslije smrti Milana Mladenovića i realizovanja tribute projekta “EQV”. Rrazgovarali su Margita Stefanovic i Zeljko Milovic.

MUZIKA NIJE TV DNEVNIK, prvi dio

Bila si klavijaturista EkV, radila na barem još 30 projekata različitih izvođača, od Parnog valjka, do Elvisa J. Kurtowicha, inžinjer si arhitekture, nastavnik klasične muzike, pišeš pjesme i kratke priče, baviš se dizajnom. Kako ti vidiš Margitu? Šta je ona prvo od svega ovoga?
Pa, nema prvo, pa drugo, pa treće. Ima ili nema, eto to je. Kada ima, onda se kaže: "Ja se zovem Margita", a kad nema, onda se ćuti. Ono što se čuje spolja, čuje se i iznutra. Život diše mnome, ako tako može da se kaže. Kada ne diše, onda će se valjda još nešto čuti.
Početkom 80-ih prilično si naglo uletjela iz klasičnog miljea u neki r’n’r način izražavanja...
Nije to bilo uletanje, to je možda spolja tako izgledalo. Nije bio nagli prelaz, samo je rock ulazio u naše živote preko mjuzikla "Kosa". Onda je sve bilo drugačije, bilo je jako važno... sloboda, Jan Palah koji se spalio u znak protesta, to je sve onako... nisu to bili ideali u pitanju, sve je to bilo čistije, reakcije su bile ekstremnije. Samim tim, činjenica da znam i osećam muziku više me je vezala za ono što se zove Led Zeppelin. Moja profesorka engleskog jezika je imala problema sa mnom. Nije nikako mogla da mi prevede pesmu "Wholla lotta love". Druga pesma kojoj smo "skidali tekst" bila je "Stairway to Heaven". To je bilo lakše, opravdanije, poetski opravdanije za jednog profesora. Zašto ovo pričam? Na isti način je išlo prevođenje klasičnog nekog terena u rock muziku.
Najznačajniji segment tvog rada je ipak EKV. Uz nju su mnogi odrastali, doživljavali svoje ljubavi. Kakav je tvoj stav prema transformacijama ličnosti publike, a koje ste vi izazvali?
Nedavno sam bila u Pančevu gde je jedna gimnazija imala svoje veče. Svirali su sve naše pesme. Jedan bend svirao je na svoj način, drugi je svirao Šarla, a treći je bio sastavljen od učenika i profesora. Meni je to užasno lepo i važno mi je kakve su reakcije izazvale pesme. Kao vidi, eto, mogu i ja to. E sad, šta je to - to, to je tvoj lični trip, lični doživljaj. Ja neke od naših fanova upoznam, recimo, danas, onda ih sretnem za nekoliko godina, neke nikad ne upoznam, neke prvi put vidim tek kad upišu fakultet, izrode decu ili objave knjigu. To je mnogo lepo. Ne da više nisi sam, nego, vidi, tu smo zajedno.
Prosječni konzumenti muzike koju stvaraš skloni su idolopoklonstvu. Ovo o čemu si pričala je pozitivna strana svega toga. Negativna strana upliva velikog broja ljudi je povlačenje u sebe, u svojevsni autizam, u ljušturu. Neminovno je poređenje sa Štulićem koji je od svega pobjegao u Holandiju. Koliko ti energije izgubiš na kontrolisanje stvari oko sebe? Kako se tu snalaziš?
Gubim svu energiju na kontrolisanje stvari, jer tu ne možeš da naučiš, osim kroz lično iskustvo i sad, šta se sve dešava i šta se može desiti, reakcije su neverovatne. Energija sva ide i onda poželiš da naučiš da, ono što ostane od nje, kanališeš. Teško je živeti s ljudima posebno kada je jedan od osnovnih osećaja strah, a jedan od osnovnih osećaja koji nestaje - ljubav. Ne može tako. A profesionalni proizvođač sreće i umnožavač radosti oseća da ide sve kroz njega, da sav život koji diše njime liči na nešto ekstremnije samo po sebi. Teško je kad krenu da nedostaju Ljudi. Ja lično ne da se gubim, nego ne postojim u svemu tome. Sreća je jako individualan trenutak i to je ono bez čega ne mogu, ne želim, neću, nisam, svi trenuci se povezuju u individualan doživljaj vremena.
Na CD-u koji si mi poklonila, u posveti piše "u strašnom Beogradu". A pričala si mi da su te prije mjesec dana napali da ti uzmu jaknu. Koliko se bojiš "strašnog" Beograda?
Ne znam, uvek te nešto novo iznenadi u totalnom strahu. Nekad se i prijatne stvari zovu strah, nekad se bojiš i prijatnosti, nekad je 12 sati nož pod grlom, jakna nije ništa, nekad je najljepši doživljaj u 12 sati. Zašto "u strašnom Beogradu"? Meni je jedini, tu sam svoj na svome. Drži me.
EKV su pratile česte personalne promjene...
To "česte" izgleda odavde, inače su bile prvi i poslednji put.
To spominjem da bih te pitao koliko se ti vezuješ za ljude...
Jezivo! Možda se to zove i infatilno. Tu ništa ne umem da naučim. Nikakvo iskustvo ne umem da izvučem iz ovakvih ili onakvih doživljaja.
Tu nema kontrolisanja...
Ma, nisam ja ni ranije spominjala kontrolisanje, nego učenje. Učenje da živim s ovim, s onim, s tuđim životom i onda shvatiš da nema »moj« ili »tvoj« život, da ima samo život sa velikim ž, ili Priroda, ili Bog. Treba da učimo kroz ovakve reči.
Kada već pominješ riječi, vi ste 80-ih u svakodnevnicu vratili neke univerzalne riječi (ljubav, voda gradovi...) na pravi način. Kako je došlo do takvog načina izražavanja?
Tada smo vrlo lepo živeli. Vežbali smo šest meseci svakodnevno u DOB-u. Tu smo se namontirali, pesme su se same sklapale, sklapale su se i reči. Svakoga dana je dolazio Bojanov drug, moj tadašnji dečko, čovek s kojim sam živela. Svo vreme koje smo imali provodili smo zajedno. Iz nekog našeg uzajamnog dešavanja su se izbistrili osnovni pojmovi o kojima pričaš. Ružno je što ljudi sad kažu: "To su bile proročanske reči"! Tada smo npr. za TV, našu glavnu i jedinu, snimali nešto u Studentskom gradu. Prilazi Peca Popović i kaže: "Zapamtite ime Slobodana Miloševića". I eto, desio se. Proročanske reči? Nisu to proročanske reči. Jednostavno, ti osećaš sve što i drugi, samo si ti pojačivač osećanja, kanal samog osećaja. Za Milana sam uvek govorila da ima kanal sa kolektivnim osećajem i da se tog trenutka kad piše kroz njega projektuje.

MUZIKA NIJE TV DNEVNIK, drugi dio

Pored Štulića, kasnije, recimo Kebre, stihovi EKV su najbliži nekom čistom poetskom izrazu. Čak je na "Dum Dum" slika Artura Remboa. Ko je bio taj izvor pjesništva? Isključivo Milan?
Milan je najviše u rečima, u načinu izražavanja, bio pesnik. Meni treba malo više i malo drugačijih reči. Nekad jako dobro funkcionišemo zajedno. To mi se dešavalo i u crtanju sa jednim čovekom, da isto, identično crtaš, imaš istu liniju kao neko, istu misao kao neko. Sa Milanom mi se dešavalo da čak fizički ličimo, da počinjemo da imamo slične fizionomije. Jezivo! Na prvoj, tj. drugoj ploči "Olovne godine" smo napisali zajedno. A kad smo radili "Par godina za nas" sve smo radili zajedno. Znaš, tako da Milanu ne smetaju moje reči ili da mu ne smeta Bojanov bas ili ritam linija.
Milan je bio izuzetno osetljiva i zatvorena osoba, i ni u kom slučaju tiče nije bio hladan, kakva slika vlada o njemu. Ti si mi ispričala onu priču o beskrajnim čekanjima na stanici...
Da, čekao je prvog dana, pa drugog, pa trećeg, a nje nema, pa nema... Način kako se ponašaš prema ljudima, naročito kad komuniciraš s čovekom koji te evidentno ne poznaje, čini da se osećaš veoma glupo. On te ne poznaje, ne želi da te upozna i, što se više otvaraš, pružaš više mogućnosti da si bliži s nekim. Novinar mene pita, eto ti - to je tebi bitno, ali dešava se da te čovek ne voli, jer nisi ono što je on očekivao da jesi ili ne daješ onakve odgovore kakve je očekivao. A očekivao je na osnovu pesama tvojih. Zna se šta bi trebao da odgovoriš. Zna se šta je ljubav. Razumeš. A ono gde živim, taj čovek ne zna. I gde Milan živi taj čovek ne zna, taj Novi Beograd sigurno ne zna i ne zna koji osećaj Milan ima kad gleda kroz prozor svog petnaestog sprata. Isto tako, ono preko čega komunicira je pesma "Geto", koja nije samo povod za razgovor, već odjednom i razlog mog i Milanovog postojanja. Ljudi to jednostavno ne poštuju. E, onda se čovek kao Milan naljuti, jer je iskren prema sebi. Neće glumiti reda radi. On je jako kratkovid, pa se ljudima čini zbog izraza lica da je arogantan. A on je godinama počeo tako i da se ponaša i onda skratimo problem. Kraj priče.
E, onda tu nema plave bluze i kifle ("Plava bluza i kifla pred čas" - stih iz pjesme "Geto" koji je Milan uvijek navodio kao simbol moralne čistoće - prim. ur.)
Nema, ali je ima upravo tog trenutka. Tog trenutka kifla se dešava, i osobe kakve smo ja i ti i Milan su dovoljno budne i svesne da se ta kifla dešava. Napolju trenutno nemaš sto ljudi koji vrište od bola. Ti ljudi se dešavaju. Sva ta sreća koja se piše po štampi, da se treba radovati, da je sve u redu, majke mi, dok je ne osetiš, puj pike, ne važi. Jer dok osećaš tu kiflu, a ne možeš da je proizvedeš, pojedeš, podeliš sa nekim, izrašće ti u kost, izrašće ti na ruci. A ti ne možeš da kažeš "neću". Ne možeš ništa da kažeš. Sve što kažeš potpuno je svejedno. Ali, sve ono što je lepo jeste ljubav, sve što ne zaboraviš, ostane kao fotografija. Ono što zapravo pravimo u muzici su sličice koje ne možeš ostaviti kući, moraš ih podeliti i pokazati. Nekad se to pretvori u knjigu pesama, nekad u kartu voza ili u zgradu. To živi mnome, tu nema pomoći. Ne znam da li je to krug. To je linija koja se zatvara u trenucima i to je ta sreća o kojoj smo pričali. Jedino što raste kad se dijeli jeste radost.
Osoba kojom si ti bila fascinirana je veliki pjesmar Arsen Dedić. Šta je to u njegovoj ličnosti što si ti prihvatila kao svoje? Šta je to što ljudi prihvataju od drugih?
Mi smo svirali, učenici klavira, imala sam 12 godina, u novoizgrađenoj dvorani »Lisinski« u Zagrebu. Ja sam izvodila Horovica. E, kao nagradu za učešće na koncertu, umjesto kao obično, bombonjere, cvijeće, gipsane budalaštine, ja sam dobila knjigu "Brod u boci" Arsena Dedića, što je meni bilo fantastično. Drugo, moj otac (čuveni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi - prim. ur.) je radio neki šou s njim za holandsku televiziju. On je sjedio, svirao klavir i pjevao. Ono što je mene vezalo jesu njegove oči. Njegova ploča "Homo volans", koja je čista poetika, izmenila mi je život. On je original. Imaš kopije, a on je original. Nego, nisi mi nikad rekao šta slušaš od muzike?
Floyde, Cohena, a od klasične, koja je tvoj fah, Vivaldija i Debisija.
Vidiš, kad pomenu Vivaldija, u filmu "Prisluškivanje" Džin Hekman u stanu kojeg je bukvalno rasturio ne bi li otkrio gde je aparat za prisluškivanje, u trenucima odmora, kad se bavi sobom i sam sebe osluškuje, svira saksofon. To je jedna divna tema, koju kad sviraš, onda automatski nastaviš Vivaldija. Zamisli jazzy tema, a nastaviš Vivaldija.
Živimo u ružno vrijeme. Koliko događaji egzistencijalno utiču na tebe?
Ogromno. Telesno ne mogu da se organizujem. Nekih godinu dana se ne gledam u ogledalo. Nekako imaš osećaj da si pogrešno vaspitan. A opet, učiš svo vreme, sve dok ne položiš ispit. Ali kad god se ujutro budiš, budiš se uvek sa čudno novim iskustvom...
Pa, šta ti Bog da...
Daje. Daje, daje, daje li daje. A kako čitaš što ti daje, čime dišeš to što daje - tako ti je. Drastično jednako bole promene i činjenice da nema promene, strah od toga što je sve učmalo i strah od reakcije. Čini se da se neko otvoreno služi tvojom nemogućnošću preživljavanja.
Ne voliš album "Dum Dum" zato što govori o ratu. Rekla si mi: "Muzika nije TV dnevnik" - kako je nastao taj album?
Taj album ne osećam pre svega što ga ne osećam na pravi način. Razlikuje se po tome što se bavio dnevnim stvarima, sivilom, a i po tome što nije, kao svi do tada, išao ispred, već iza događaja. Retrogradno. Prešao je album na drugi kolosek. Otišli su i Žika i Bojan, došli Dragiša i Marko. Postojao je taj problem komunikacije. Mi smo pevali o ratu, ali nismo pevali o rešenju. Nismo ga nudili. Nismo znali. Zašto nismo znali? Što nismo tražili odgovor? Ako nisi dao rešenja, onda si deo problema. Sve te slike, kolone ljudi koje moraju preći planinu, torba s novcem bačena pored puta, jer novac ne možeš pojesti ovde i sada, pitanje najbukvalnijeg fizičkog preživljavanja... Čudan je to album koji je morao da zvuči mnogo svetskije, i vizuelno i objektivno. Muzika može da bude naš TV dnevnik, ali nije. Šta će im to? Znaš, kako je lepo kad počneš koncert, pa tvoje vibracije pomeraju druge. Nema potrebe da taj osećaj beležiš i komentarišeš.
U spotu "Dum Dum" šiješ novine. Čija je to zamisao?
Borisa, reditelja. To su novine sa slikama devetog marta. Ono kolo, koje ljudi tamo igraju, trebalo je da bude bogatije, trebalo je da bude pravo, ono sa Ušća, ali nisu našli snimke. Opet, na Ušću nije bilo naših kljastih, mislim fizički kljastih, ali ih je bilo u mojoj gimnaziji. Tamo su bili paraplegičari. E, vidiš, oni vode rat otkad god hoćeš. Mi smo ih zvali Indijanci. Deca znaju da budu jako surova. Ali to je istina. Niko se ne brine o ranjenicima, osim onih koji su pored njih. "Zašto? Ko ih je napravio takvim?" (karikatura razgovora sa ulice). Opet se vraćamo na Jana Palaha.
Borili ste se protiv populizma u umjetnosti. Niste nikad pomislili da "bacate bisere pred svinje". Da li ono što je tanano u vama neće svi shvatiti?
Znaš, individualni doživljaj je ipak doživljaj. Sreća u tvom doživljaju je ipak tvoja. Ono što ide napolje ili nam postaje zajedničko, to je ona već mnogo puta pomenuta ljubav. "Bacanje bisera pred svinje" - možda... To šivanje novina crvenim koncem mene je uvek podsećalo na prvu godinu studija. Radiš imbecilne vežbe, crtaš na celom hameru stepenište 1:5, spratne visine, tavanice, rukohvate... gubiš oči noćima, luduješ, blesaviš se, dolaziš na vežbu, a dolazi i asistent, pogleda rad, i onda finom crvenom hemijskom koja se razliva krene da ti žvrlja rad. Tog trenutka ti si u svađi sa bićem ispred sebe. Nisu to biseri u pitanju, ali to ja radim i to ne smeš da diraš. Ako ne poštuješ, to je tvoja stvar. Ja poštujem tvoje nepoštovanje, ti ne poštuješ mene, ali imamo neki odnos u tom radu. "Biseri pred svinje" - možda jeste tako, ali to dešavanje je zajedničko.
Kad se malo saberu utisci iz ranih 80-ih, ostaje gorak utisak da mnogo toga nije bilo kako se očekivalo. Milan i VD su umrli, Divljan je u Australiji, Rundek u Parizu, Koja u Londonu, Marina i Firči u Americi, Fitovci i Cacadou Look u Amsterdamu...
A tek Elvis J. Kurtović i Pušenje. To je život. Probudiš se ujutro pored žene i djece i drugačije razmišljaš. A smrt? Ona je samo nastavak tog osjećaja negdje drugo.
Primijetio sam da o Milanu uvijek govoriš u sadašnjem vremenu, kao da je živ.
Ne mogu toga da se odreknem. To bi bilo kao da se odričem sebe. To bi bilo kao da odajem poštovanje nečemu. Ne! Samo njegov fizički deo više nije prisutan. Duhovno, on je tu.
Tvoj posljednji projekat, zajedno sa Vladom Stajićem je EQV, ambijentalni trance album. Pobjegla si od komercijale u čistu psihodeličnu elektroniku. Da su Floydi počeli 90-ih, tako bi zvučali.
Nekad mi se otme pesma. Nekada je jurim, nekad trčim ispred nje ne bih li je zadržala. Lep osećaj. Svest o komercijalnosti je nešto o čemu bi trebalo da popričamo za izvesno vreme, jer smo sve kriterijume pogubili.
I, na kraju, malo njih zna da si ti porijeklom iz ovih krajeva...
Ja kažem da smo svi mi Crnogorci. Kad malo zagrebeš po nečijem poreklu, dođeš do Crne Gore. Bez obzira na sve Sefarde ili Aškenazije ili studente iz Kenije, sve se svodi na Crnogorce. Znam da se mnogi odande ne bi složili sa mnom. Od Nikšića mi je majčina strana, a očeva od Ostroga - Stevanovići, koji su postali Stefanovići u Beogradu, a preko Čačka, odnosno Mrčajevaca. Svi su Crnogorci, od Eskima do Australijanaca. To je kompliment i ja se uvek obradujem kad shvatim da se radi o tome. Poruka za kraj? Znaš li kako je trebalo da se zove novi album EKV, koji nije realizovan zbog Milanove smrti? "Opet zajedno" - eto, to ti je to. Zajedno.

stevanovici, cacak....
:cry:

Ma nije bas tako,vec je zapravo jako bitno kako si raspolozen kad odes tamo,a ne kolko cesto ides...:)

nekad mi bude bas super,a nekad ...:sad2:

Oktobar,HVALA ZA OVO!:worth::worth:

Jedan od najlepsih tekstova koje sam citala o njima.

I nekako mi je slatko ovo da je zbog izraza lica izgledao arogantan,i to sto je Magi rekla da je bio jako zatvoren,i osetljiv.To se i meni cini,ili je samo ocigledno.

pa gdje si ti TDSC? nema te nigdje covjece.:(

ovaj tekst je zaista poseban, Magi i njeno vidjenje stvari poslije raspada EKV-a. I cini mi se da je bila puno otvorenija o temama, obzirom da je ipak bila prijatelj sa Milovicem. Divan i tuzan intervju

21.juna,SKC,neki bend peva Azru i EKV!:)
Bio sam, Azru su dobro uradili ali mi se EKV nije svidela - prvo, evidentan je nedostatak klavijature, a i pojedine pesme su nekako bez veze skraćene. Nije mi legla svirka.

Imao sam prilike da čujem nastavak Revisiteda i moram vam reći da će biti prilično čudan. Provlači se više muzičkih pravaca, biće mnogo više dodatog materijala preko originala, nijedna pesma nije produžena... Sad, ne znam koliko smem da pričam tako da ću ostati na ovome, ali je jasno da će mišljenja ponovo biti podeljena - EKV čistunci će se verovatno opet buniti zbog korišćenja muzičkih pravaca koje EKV nikada nije koristila (iako su se Milan i Suba sa Angel's Breath-om dosta poigravali brazilskim ritmovima, što niko nije negativno ocenio - verovatno zato što nije izašlo pod imenom EKV), dok će mlađim ljudima koji nisu mnogo slušali EKV verovatno biti interesantan. Cijenim da će se i među EKV fanovima naći ljudi kojima će se svideti ideja i realizacija (kao na primer meni :) ), ali nekako imam utisak da će ih biti više koji će negativno oceniti ceo projekat.

Eto, toliko za ovo javljanje. :)

Bio sam, Azru su dobro uradili ali mi se EKV nije svidela - prvo, evidentan je nedostatak klavijature, a i pojedine pesme su nekako bez veze skraćene. Nije mi legla svirka.

Imao sam prilike da čujem nastavak Revisiteda i moram vam reći da će biti prilično čudan. Provlači se više muzičkih pravaca, biće mnogo više dodatog materijala preko originala, nijedna pesma nije produžena... Sad, ne znam koliko smem da pričam tako da ću ostati na ovome, ali je jasno da će mišljenja ponovo biti podeljena - EKV čistunci će se verovatno opet buniti zbog korišćenja muzičkih pravaca koje EKV nikada nije koristila (iako su se Milan i Suba sa Angel's Breath-om dosta poigravali brazilskim ritmovima, što niko nije negativno ocenio - verovatno zato što nije izašlo pod imenom EKV), dok će mlađim ljudima koji nisu mnogo slušali EKV verovatno biti interesantan. Cijenim da će se i među EKV fanovima naći ljudi kojima će se svideti ideja i realizacija (kao na primer meni :) ), ali nekako imam utisak da će ih biti više koji će negativno oceniti ceo projekat.

Eto, toliko za ovo javljanje. :)

Čini mi se da si ti ranije napisao i da se sprema nešto, a da to nije nasatavk Revisiteda...? :???: Je li tako?

Uzgred, za tim nastavkom Revisiteda nemam potrebu. Prvi imam i njega volim, jer su to ipak i dalje oni... i užasno mi je drago što je ubačen taj tel. razgovor. Zapravo, mislim da mi Revisited 1 zbog toga najviše i znači, zbog Njenog glasa. Ne sumnjam ja da će i Revisited 2 tehnički gledano biti kvalitetan, nego ja prosto ne mogu da pronađem razlog zbog kog bih ga kupila... Mogu sad da krenu obrade i nastavci nastavaka do u nedogled.... i? Nije mi to to. Meni lično je 1. sasvim dovoljan. Jedino bi me jako, ali baš, baš jako obradovalo neko DVD izdanje svih spotova, ili nekog koncerta, ili tako nešto...

@Oktobar1864 zahvaljujem i ja na onom Margitinom intervjuu. Odličan tekst. Rekla si ranije, čini mi se, da imaš da podeliš neke Njene slike sa nama, koje treba da skeniraš? Hajde, ako imaš neke raritetne slike koje nismo videli, podeli ih sa nama. ;)

Poz društvu! :heart:

Poslednja izmena:
@Oktobar 1864 , mnogo hvala za onaj intervju! Neverovatan je!

@profa42 , hvala za informaciju oko nastavka revisiteda... Ja ga iscekujem... Znam da je Firci planirao da sve albume EKV modeluje na neki nov nacin, ako to tako moze da se kaze... E, sad... Da li je potreban nastavak, k'o sto se @Forma_Ideale pita, hmmm... :think: Mislim da je potreban... Ja to vise dozivljavam kao neku vrstu omaza vaznog clana tog benda. Ipak je Firci svirao na albumu ,, Ekatarina Velika'' - po meni, album na kome je EKV sazreo i postao to sto jeste... Mada, prvi album OBOZAVAM, a i tu je planirano da Firci svira, ali je ipak na kraju svirao Vd. Meni se, uopste, ideja revisiteda dopada jer je dozivljavam kao kolaz Fircijevog secanja i ljubavi i ko zna kojih jos emocija i mozgovnih engrama... Samo je pitanje je li to dobro i vredno. A i uvek me raduje kada neko pokusa da se na takav nacin priseti EKV i pokusa da donese taj miris, ono nesto u vazduhu sto je strujalo kada su i clanovi benda delili ovu nasu, kako je i Magi pricala, zajednicku stvarnost.

:eek: ... uh bre... malo sam se zanela... :whistling: sorry :roll:

Veellliiikkkiii :kiss: i pozz za sve clanove ove nase teme... I jedno veeellliiikkooo :heart: !!!

Eh, da... Ja zurila pa zaboravila i ovo da kazem... Mislim da je ova ideja @Forma_Ideale da se objave EKV koncerti na DVD sjajna! To bi bilo super!
I jos ovo... Niko ne moze da mi zameni EKV... Volim da cujem kada neko na valjan nacin i mastovito izvodi njihove pesme. Ali nikada u takvim slucajevima ne ocekujem da to zameni EKV.
Eto... necem vise da vas gnjavim!
'Ajd' ... odoh ja!

Poslednja izmena:
Hvala za intervju. Savrsen je, kao i svi njihovi intervjui.:) Sto se tice Revisiteda vec sam rekla da mi se to ne dopada i necu sad da pljujem coveka, ali ovo sto profa rece za muzicke pravce kojima se EKV nije nikada sluzila, a Milan i Suba su se poigravali brazilskim ritmovima... Da, lepo si rekao Milan i Suba. Stvarali su nesto novo. I bez obzira na muzicki pravac, Milan je slao nove poruke, izrazavao sebe, kao sto je radio sa EKV. Nije uzimao tudje ideje i plasirao ih onako kako on hoce. To je samo moje misljenje i nije nekakva poruka mrznje upucena bilo kome.:)

E,evo jedan magin intervju,koji je zograf htela da postavim...
Verovatno je vec bio...

NAJLJEPSA BEOGRADJANKA 80-IH
I LEGENDA YU ROKENROLA,

MARGITA STEFANOVIC IZ "EKATARINE VELIKE":
DROGA NIJE KRIVA ZA SVE

ikakav novi talas nije ni postojao!- rekla mi je u sred naseg visednevnog druzenja nezaboravna rok heroina Margita Stefanovic, jedan od retkih autenticnih svedoka dogadjanja na beogradskoj muzickoj sceni osamdesetih.
Zavrsetkom te romanticne decenije uglavnom je sisla sa scene i jedna generacija ciji su se ideali osipali i potom urusili zajedno sa zemljom i drustvom u kojima su - i o kojima su pevali i svirali. Nadolazeca i sveopsta propast drustvena, socijalna i najzad estetska, samo je ocekivana i neizbezna posledica cije korene i uzroke ne treba traziti medju onima koji su osamdesetim doneli duh i polet, nego pre medju ispisnicima njihovih roditelja.
Mozda je istina da su zaista izlisne sve navodne mistifikacije oko tzv. Novog talasa koji se uostalom - ako ga je uopste i bilo, u sta se osnovano sumnja kao u jos jednu nasusnu izmisljotinu revnosne i takozvane nove kritike - i nije ticao samo muzike.
Setimo se za ovu priliku, na primer, generacije filmskih reditelja koja je nastojala da nadidje svoje nikad prezaljene uzore iz tzv. crnog talasa ili generacije mladih pisaca i knjizevnih kriticara (danas itekako etabliranih ) koji su izmislili nekakvu Novu srpsku prozu i toboznji postmodernisticki obracun sa tradicijom, kao da polemike izmedju negdasnjih tradicionalista i modernista nikada nisu ni postojale.
Otuda nije ni cudo sto danas uglavnom niko i ne podrazumeva nista odredjeno pod Novim talasom, osim generaciju kreativnih ljudi koji su se razlicito izrazavali u razlicitim medijima, kao sto su to cinili i mnogi pre njih, uostalom i posle.
Sasvim je u pravu Margita Stefanovic kada kaze da o Novom talasu i njegovim mogucim znacenjima i uticaju treba pitati danasnje klince koji vezbaju po nekim memljivim podrumima ili slikaju u prokislim potkrovljima.
Jednostavno, bio je to nacin zivota, druzenja i izraza u okviru tog druzenja. Zivis to sto radis, i obratno.

- Novi talas se zapravo nije ni desio. Mogao je da postoji, mozda je i postojao pa se izvitoperio. Zaista nisam sve to dozivljavala kao neki Novi talas, jer sve mi je bilo novo kao sto mi je i danas sve novo. Beogradska zlatna deca Margita Stefanovic, ili jednostavnije Magi (kao magicna!) relativno je kasno pocela da svira sa grupom svojih ispisnika koji su Beogradom i bivsom Jugoslavijom (od Vardara pa do Triglava) pronosili zvuk i vibracije promene i drugacijeg pogleda na zivot i muziku koju su svirali. Ali je kao mlada baka beogradskog rokenrola - kako sebe pomalo samoironicno naziva - u svetu muzike ostala i dan-danas.
- Zaista je tako. Zar "Duran, Duran" nisu bili na vrhuncu slave sa dvadeset sest?! Ja sam pocela sa dvadeset cetiri.
Sacuvati sebe upravo svim promenama, njeno je zivotno geslo i posle pet godina od utihnuca sada vec kultne grupe Ekatarina Velika, koja je zauvek presla u legendu smrcu svog frontmena i ideologa, gitariste i pesnika izuzetne energije Milana Mladenovica. Ostale su ploce, osam albuma kao osam zavestanja, desetine velikih i malih koncerata, petnaestak godina brzog i laganog, radosnog i opasnog zivljenja, secanja i uspomene koje lagano blede.
- Mi smo bili vazni jedni drugima, slusali smo jedni druge, vezbali zajedno u istim prostorima. Skup tih grupa davao je izvesno zakrivljenje mogucim tokovima u muzickom izrazavanju. Zakrivljenje u odnosu na tzv. etabliranu muziku. Ne sviras na festivalima nego pravis svoje koncerte, a oni se ticu toga kako zivis u medjuvremenu i na sta ti zivot lici. Zivot nam je licio na ono sto smo svirali.

Margita Stefanovic je gradsko dete, kcerka jedinica poznatog reditelja i jednog od utemeljivaca danas srusene Televizije Beograd Slavoljuba Stefanovica Ravasija. Rasla je pomalo pod staklenim zvonom, kao i sve mezimice, uz brizno oko majke koja je prestala da radi kad se ona rodila. Pre rokenrola ili bez rokenrola njen zivot je izgledao ili je mogao da izgleda sasvim drugacije.
Odrasla je u jednom od tri solitera preko puta beogradskih grobalja i od ranog detinjstva naucila je da se ne boji smrti. Bio je to kao neki soliter dobrog duha u kome su svi ziveli kao jedna slozna velika porodica. Njeni roditelji, porodica pesnika i beogradskog dobrog duha Duska Radovica, porodica Mice Orlovica, jedan luckasti pedijatar dr Tasovac, koji je deci crtao penkalom po nogama, ne bi li otkrio lomove i povrede nestasluka, njihovi ucitelji, profesori. Ukratko, jedan gospodstveni svet beogradski. Ulazili su jedni kod drugih bez kucanja (vrata se nisu zakljucavala), zajedno su slavili rodjendane, smisljali jedni drugima poklone, posecivali se o porodicnim slavljima i kumovali na vencanjima. Bile su to godine bezbriznosti i slobode, radosti prvih ljubavi u parku preko puta, bosonogog gacanja po vlaznoj travi. - Sta je Pariz prema svima vama - pisao im je sa jednog putovanja Milos Radovic.
Magi je kao i svaka devojcica zelela da postane balerina, ali ju je fizicka konstitucija omela u tome. Gde ces ti da budes balerina, tako bucmasta i kratka - zadirkivali su je. Onda je odluceno da to, ipak, bude muzicka skola. Klavir, naravno.Tata se raspitao, i uskoro se obrela u ucionicama skole Josip Slavenski u klasi profesorke Miroslave Petrovic Lilike, koja ce joj postati kao druga majka. Margita se i inace u zivotu cesto vezivala za svoje ucitelje, prvi medju takvima bio je naravno otac, a potom Lilika. Njeni djaci bili su nasi danas istaknuti pijanisti Aleksandar Sandorov, Natasa Veljkovic, Sasa Popovic.
Prvi klavir u zgradi imao je Zoran Radetic, a potom je i ona u desetoj godini dobila svoj Stenvej od koga se odvojila tek pre nekoliko godina, kada se u ovoj zemlji radilo za nekoliko maraka, kada su penzije jedva dostizale za tri pastete, kada se sa autorskih prava preslo na pirateriju i kada su posteni gradjani svoje duznosti izmirivali krcmljenjem stilskog namestaja, biblioteka, klavira ili umetnickih slika.

Drugarica Iva Pogorelica
Kao apsolutni sluhista, bila je jedna od najtalentovanijih u klasi. Onda je u Beograd dosao profesor Timakin iz Rusije, na cije casove su odlazili samo odabrani. Tamo je srela i Ivu Pogorelica, ambicioznog, samosvojnog i samouverenog kakvog ga je Bog vec dao. Umesto da joj se udvara, on ju je cesto zadirkivao i kinjio, jednako zeljan nadmetanja. Ne samo da je znao maestralno da svira nego je i umeo jedan otkaceni trik jezikom koji je nasa krhka junakinja morala da nauci ne bi li parirala furioznom Ivi. Stalno su se takmicili, ko ce biti bolji na casu, ko ce odneti vise nagrada, ko ce se vise puta pojaviti na televiziji.
Casovi kod profesora Timakina mogli su da izmene Margitin zivot. Dobila je ponudu da kao izuzetno talentovana nastavi skolovanje u Moskvi na prestiznom kozervatorijumu. Njeni roditelji, ipak, nisu bili tako ambiciozni kao Pogorelicevi, a i ko da pusti kcerku jedinicu da se jos nezrela i ranjiva odvoji od kuce toliko daleko i tako dugo. Ivo je otisao.
Umesto u Moskvi, sledecih pet godina provela je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Izmedju ostalih, i na lekcijama BogdanaBogdanovica. Arhitektura je postala njena druga zivotna izvesnost.
Ipak, muzike se ni tada, a ni do danas nije oslobodila. I dalje je vezbala nekoliko sati dnevno i nastupala sa kamernim orkestrima koji su ostali njena trajna fascinacija isto koliko i Nemo kolo, taj idealni spoj tela i muzickog ritma, koji sve ove godine tece kroz njene vene i bubnja u njenim opnama poput genetskog koda sa kojim se radjas i umires. To je ta pesma koju samo jednom dozivis, a onda ti citav zivot protekne u secanju ne bi li to jos jednom ponovio.
Jos se zivo seca turneja po bivsoj Jugoslaviji, a posebno Sostakovicevog klavirskog koncerta koji je krajem sedamdesetih svirala u Kolarcevom univerzitetu sa Beogradskom filharmonijom i engleskim dirigentom Hofkinsom.
Seca se i kada je prvi put svirala Stonse na klaviru. Bilo je to nesto pre Sostakovica, u Sloveniji na rodjendanu kod porodice Havlina, koji su bili prijatelji njenih roditelja.
Na arhitekturi, na smeru projektovanja, nisu je preterano zanimala neiskrena naklapanja ovestalih predavaca. Zaronila je u forme, u ciste forme za kojima i danas traga i u arhitekturi i u muzici. Uglavnom je na tome radila sa istomisljenicima koji su formirali izdvojene grupe i tragali za nepoznatim u arhitekturi. Tih godina cesto je srecemo sa ispisnikom i istomisljenikom Miletom Prodanovicem, danas etabliranim multimedijalnim umetnikom.
Vec kao diplomac, sa jos nekoliko svojih kolega, osvojila je trecu nagradu na arhitektonskom konkursu u Japanu za projekat Rezevici, selo u Crnoj Gori:
- Arhitektura je genetski urodjena u svakom coveku. Jos kao deca zabavljamo se pravljenjem zamkova u pesku, kao tinejdzeri uredjujemo svoj radni i zivotni prostor. Velika gradnja je druga strana price. Oni koji se bave arhitekturom imaju makar tu sansu da im se jednog dana ostvari ta druga strana price.
Imala je svoju sansu i Margita. Ponekad je to mucno trazenje, ne retko nerazumevanje od strane onih sa kojima si do juce radio i ziveo, cesto mimikrija kojoj mozes ili ne moras da se predas.
Muzika je nesto drugo, nju ili osecas ili ne osecas. Za muziku su ti potrebni drugi, ali cesto si sa njom sam.
- Samo se osecas, i nista vise i nista drugo nije ni vazno, ni potrebno.

Medju sinovima ambasadora Ive Vejvode
Na izmaku sedamdesetih i pocetkom osamdesetih, rokenrol je u Beogradu vec odavno bio kod kuce. U Margitin zivot usao je preko originalnih ploca i omota grupe Led Cepelin i preko emisije Vibracije koju je na tek osnovanom Studiju B vodio jedan od prvih beogradskih disk-dzokeja i pionira beogradskog bendovskog rokenrola Slobodan Konjovic.
- Nije to bio samo rokenrol, pre jedan od mogucih nacina drugacijeg pogleda i izrazavanja u muzici.

Poslednja izmena:
Vazna duhovna sredista tadasnjeg Beograda bili su Studentski kulturni centar i Dadov. U prvom je svoje najbolje dane zivela konceptualna umetnost, a drugi je - kao ogranak Beogradskog dzez festivala – bio steciste ne samo muzickih fanova i onih koji su tragali za novim izrazom u muzici nego i gotovo svih beogradskih bendova koji su trazili svoje mesto pod suncem, posto su danonocno uvezbavali buduce hitove po raznoraznim beogradskim podrumima.
I sam sam u tom istom Dadovu prvi put cuo i Riblju corbu, ali i Poslednju igru leptira i njihove buduce hitove Lutka sa naslovne strane i Dolazim za pet-sest minuta.
Vaznost SKC kao mesta za slobodno umetnicko izrazavanje istice i Margita koja je tamo prvi put otisla sa svojim tadasnjim momkom Srdjanom Vejvodom i njegovim bratom Goranom. Goran je svirao i voleo Nil Janga, a Srdjana je zanimala fotografija. Nekoliko godina kasnije, on ce negde iz belog sveta Margiti poslati fotografiju dve prelepe crnkinje koja ce se naci na prvom albumu grupe Katarina II.
Srdjan je Magi poveo i na prva dva velika gradska performansa ispred SKC. U jednom je njegov brat Marjan demonstrirao okrutnost smrti, kada je u veliki plameni krug spustio skorpiju koja je izgorela na ocigled zgranute publike. U drugom je sada vec legendarna dama beogradske i svetske alternativne scene Marina Abramovic raskrstila sa svojom prosloscu. Umalo i ona nije izgorela. Posle iskustava u Dadovu i SKC-u, Margita je prvi put shvatila da ne mora da ide na rodjendan u Sloveniju da bi svirala rokenrol, vec da to moze i u Beogradu.
Milana Mladenovica, ako je verovati varljivom secanju, Margita je prvi put srela u basti restorana Pevac gde se okupljalo svo to drustvo. Upoznao ih je njen rodjak Gagi Mihajlovic koji ce kasnije sa Milanom osnovati Katarinu II. Pozvali su je da dodje na neku njihovu probu u SKC.
Ne dugo zatim, jednog kasnog popodneva, zaticemo je kako pomalo stidljivo viri kroz poluodskrinuta vrata podruma SKC-a. U atmosferi autenticnog andergraunda, u prostoriji ne vecoj od Raskoljnikovljeve kutije sibica, ona moze jedva da razazna tri prilike sa oreolima duvanskog dima, trojicu posvecenika koji gotovo s poboznoscu sviraju. Taj miris je i danas u njenim nozdrvama: miris vlage i rokenrola.
Pozivaju je da udje i ona to cini kao da ulazi u hram, a ne u legendarnu Rupu koja je porodila sve "novotalasne" bendove. U nemoj sceni tipicnoj za obrt prepoznavanja u antickim dramama, nasa junakinja prilazi sintisajzeru. Pogledi se srecu u polumraku i svirka pocinje, kao da su oduvek i svirali zajedno. Tako se Margita, na jednoj probi, nasla u prvoj cuvenoj postavi sada vec kultnog benda Sarlo akrobata, uz Milana, Koju i VD-a (Ivan Vidovic). Bili su tu jos Gagi Mihajlovic i Svaba iz Elektricnog orgazma.
Sarlo je zapravo uticao na razvoj beogradskog rokenrola na slican nacin kako je Demokratska stranka uticala na razvoj srbijanske opozicije. Raspadom ove troclane grupe nastali su bendovi koji su svojim zvukom obelezili osamdesete.

Svi putevi vode u Beograd

Veza sa Ugljesom Jajicem (sin arhitekte Slobodana Jajica koji je projektovao i zgradu TV Beograd) odvela je Margitu na tromesecno putovanje po Latinskoj Americi. Nakon sto su obisli njegove roditelje koji su tada ziveli u Venecueli i proslavili Ugljesin uspesan zavrsetak studija arhitekture, krenuli su putem Perua. Penjanje na Makcu Pikcu i obilazak hramova Inka prosto se podrazumevao, ali se Margita ipak najprijatnije osecala medju zivim Indijancima.
Nesto sto je zaista zivo secanje je izraz lica jednog Indijanca koji u Kusku, bivsoj prestonici Inka, u nekoj kafani svira u triju sa dvojicom belaca, bivsih hipika.
- Jedan od njih svira flautu i panove frule, drugi udara bubanj, a Indijanac sve vreme stoji sa glavom jako zabacenom unazad i neverovatnom brzinom svira malu gitaru, njihov tradicionalni instrument. Ti Indijanci su zaista neverovatni ljudi.
Uprkos egzotici koju su doziveli na jednom od izvorista civilizacije, vratili su se u Beograd. Ona da bi svirala, a on da bi se bavio arhitekturom. Tih godina Beograd je zaista bio grad iz koga se odlazilo iz samo jednog razloga: da bi se u njega obavezno vratilo.
Margita Stefanovic nikada nije bila Decak, uprkos jednom od prvih beogradskih grafita koji je njena majka nekoliko dana ribala sa fasade njihove zgrade na Slaviji. Njegov autor Krle uskoro se upoznao sa Margitinom majkom i veoma joj se dopao kao i svi fini, lepi i ugladjeni decaci iz Osme beogradske gimnazije koji su uskoro postali Idoli, a za kojima ce jedno vreme ludovati sve siparice bivse Jugoslavije. Margita, medjutim, nikada nije svirala sa Decacima, cekalo ju je mesto u vec formiranoj Katarini II.
Tih ranih osamdesetih mnoga deca iz uglednih beogradskih porodica okrenula su se rokenrolu kao svojevrsnom nacinu zivota i bunta protiv ustaljenih i nepisanih pravila vladajuceg drustvenog stila u kome su se vec ozbiljno nazirale naznake osipanja tzv. viseg srednjeg sloja gradjanstva. Fakultetske diplome vec tada nisu bile apsolutni garanti bezbriznog i stabilnog zivota, ali su bile i ostale pozeljne ulaznice u svet kakve-takve izvesnosti i zrelosti.
Izgleda da se roditelji onih koji su izvesnost prosecnog gradjanskog zivota, socijalnog, zdravstvenog i koliko-toliko redovne plate zamenili za gitare i bubnjeve nikada nisu pomirili sa cinjenicom da ce im deca zavisiti od tzv. muzickog dinara.
- Ne verujem da su roditelji ikada prihvatili moj rokenrol - priznala mi je, ne bez izvesne sete u glasu, Magi - a zapravo je svima nama bilo jako zao sto makar jednom nisu dosli na neki od nasih koncerata.

Poslednja izmena:
Droga nije kriva za sve
Tako se te daleke i jos uvek mirne 1983. godine jedna uzorna beogradska devojka suocena sa dve (ne)izvesnosti, opredelila za trecu (ne)izvesnost - drogu.
- Ja sam po prirodi takva da se nikada i ni za sta ne kajem. A mozda stvari mozemo da posmatramo i drukcije: mozda sam imala dve neizvesnosti, pa sam odabrala trecu izvesnost. Istina je da sam stalno razmisljala o ustaljenom nacinu gradjanskog zivota - deca, porodica, siguran posao - jer sam pre svega gradsko dete, ali mozda mi nije pruzena prilika. U svakom slucaju: rokenrol me nije omeo u tome, ali me jeste obogatio.
Nema sumnje da je Ekatarina Velika izvrsila jedan od najznacajnijih uticaja na domaci rokenrol osamdesetih. Jedinstvena pojava u svemu tome bila je Magi, ne samo svojom krhkom, magicno-misticnom pojavom devojke koja se igra za klavijaturama, sofisticiranim izgledom koji je nagovestavao neku sasvim nedokucivu tajnovitost i posvecenost, nego i klavirskim partiturama i energijom koja je dala prepoznatljivost i boju Milanovim kompozicijama, reskim gitarskim akordima i krajnje artikulisanim stihovima.
Iako se gotovo podrazumevalo da zensko u bendu moze ili da peva ili da igra na sceni i zabavlja narod, Margita se u rokenrol uklopila jos od samog pocetka kao ravnopravni protagonista.
I nije rec samo o njenoj pojavi, manje ili vise naglasenoj zenstvenosti nego pre svega o pesmama ciji je autor ili koje je radila zajedno sa Milanom i ostalim clanovima grupe. Imaginacija i naglasena kontemplativnost, koji su obelezili prvih nekoliko albuma Ekatarine Velike, dobrim delom izviru iz pesama koje je Magi uradila: Kad krenem ka, Sedam dana, Nisam mislio na to, i kasnije: Sinhro, Zemlja, Par godina za nas
- Obicno je Milan dolazio na probu sa vec gotovim tekstom i jasnom predstavom ako treba da izgleda stvar. To je idealna varijanta, ali ne uvek i najjednostavnija, jer sta god bi mi drugo odsvirali na tu temu on bi tesko prihvatao. Mnogo stvari smo napravili na probama, krenemo od jednog rifa, od nekog ritma. Ponekad Zika krene neki ravan ritam, Bojan odsvira bas temu koja drzi celu stvar, ja pocnem sa nekim sitnim varijacijama, Milan doda neka svoja dva akorda koja je odavno ostavio u nekoj od svojih mozdanih fioka, i onda dodje tekst na kraju. Tekstove je uglavnom pisao Milan, ali bi on ponekad dolazio sa ne jos diferenciranom idejom. Tada bi se, na primer, ono sto je kod njega bilo "Pogledaj me ocima deteta " kod mene izrodilo u pesmu "Zemlja".
Milan je ponekad umeo da se ponasa kao pravi, neumoljivi sef. Kako god to nekome izgledalo, u Ekatarini je postojao red i disciplina kada se sprema koncert ili nova ploca.Na probe niko nije smeo da kasni i sve je moralo da funkcionise kao svajcarski sat. Kad su jednom Magi i Zika Todorovic zajedno zakasnili, Milan ih je pola sata propitivao gde su bili, sta su radili, zasto su zakasnili, da bi se na kraju zavrsilo sa:
- Je li vas dvoje, zasto vi stalno dolazite zajedno na probe, sta uopste muvate?!
A nije ni znao da su tada bili na pocetku velike ljubavi. Nije bila nikakva praksa da se clanovi benda medjusobno zabavljaju, ovo se jednostavno dogodilo, i to uprkos cinjenici sto se Zikinom tati (glumac Bora Todorovic) ta cinjenica bas i nije dopala. Zapravo mu je bila sumnjiva citava ta prica sa rokenrolom i svim ostalim sto ide uz i oko njega. Uplasio se da mu sina ne navuku na kakve opasne poroke, pa ih je cesto preslisavao:
- A vi ste muzicari, je li?
- Ne, nismo.
- A niste ?!
- Ma ne, jesmo, jesmo.
Nije bilo lako tih zlatnih osamdesetih biti muzicar, a pri tom svirati kao Ekatarina, dakle - da pozajmim jedan stih Partibrejkersa - biti isti, poseban, slobodan, biti samo svoj.
Spasao ih je Saban Saulic
Svoje prve albume snimili su u Ljubljani umesto u Beogradu i to samo zato jer je na jednom snimanju u Radio Beogradu Milan sasuo istinu u lice Djordju Debacu, uredniku PGP-a.
Tek krajem osamdesetih, posle cetiri albuma, postalo je prirodno da Ekatarina snima za PGP. Prve instrumente su nekako napabircili okolo, pozajmljivali, dovijali se kako su znali i umeli. Posle prve ploce, jedan Milanov drug, koji se bio domogao nesto para, kupio im je nove gitare, bubnjeve i sintisajzer.Tako je stasavala Ekatarina Velika, jedan od najsamosvojnijih bendova na nasoj rok sceni. Turneje i koncerti su tek bili posebna prica. Osim sto je to bila dobra i korisna prilika da se uvezba materijal za novi album, uglavnom su to bila dovijanja, potucanja i mucenja.
Magi mi se najiskrenije pozalila kako su oni jedino mogli da sviraju po lokalnim radnim akcijama i da spavaju po nekim supama ili, kad je bilo srece, u ambulantama. Dok je, na primer, Riblja corba uvek odsedala u hotelima i kupila kajmak na saveznim akcijama. Jednom su Magi i drugovi krenuli nekim rashodovanim fiatom 1300 na turneju po juznim krajevima nase domovine. Krntija se pokvarila negde pred Novim Pazarom i dalje se nije moglo. Milan i ona su najzad nesto ustopirali i nekako dosli do grada. Vec se bio spustio mrak. Usli su u prvu pristojniju kafanu da zatraze pomoc. Pripiti gosti su ih malo cudno posmatrali svojim zamucenim ocima dok im sanker nije pokazao na sto u uglu kafane. Za njim su prepoznali legendu narodne muzike i srbijanskih drumova Sabana Saulica. Odmah su mu sa olaksanjem prisli i rekli da su muzicari. Ponudio ih je turom jela i pica, da se okrepe dok on organizuje pomoc. Nisu stigli da pojedu ni deset s lukom, a stvar je vec bila sredjena. Mogli su mirno da nastave putovanje.
- Cesto smo izmedju albuma morali da radimo svakojake poslove da bismo mogli pristojno da zivimo, ili da bismo skupili pare da platimo studio. Grebali smo se ponekad i od roditelja, iako od njih nikada nismo dobili istinsku podrsku. Ja sam uglavnom radila arhitekturu ili dizajn. Tako sam napravila i etiketu za cuvenu Lozovacu, ili sam davala deci casove klavira. Ziveli smo po iznajmljenim stanovima. Kako smo ziveli? Peske! Ako stanujem dalje - kupim kola. Ako se posvadjam sa deckom - ne cekam ga, jednostavno odem. Nismo ziveli kod kuce, imali smo tu srecu da zivimo sa onima sa kojima smo radili. Mozda sustinu zivota i muzike, o kojoj mi je Magi pricala, najbolje izrazavaju stihovi jedne pesme sa albuma Samo par godina za nas:

"Rasli smo na nicijoj zemlji, surovo sunce iznad nas. Zivimo u tudjoj kuci. Ona i on i on i ja. Budim se u zoru, tu je pocetak, tu je i kraj. Mi smo na granici i nema povratka i snaga otice - kap po kap u nepovrat." Izgleda da mnogi nisu razumeli ovaj album. Nema na njemu nikakve politicke konotacije, nikakvih slutnji ni predskazanja. To je jednostavno ploca o starenju, njih, jedne generacije, svih nas. Ne treba tu traziti nikakva skrivena znacenja, sve je tako jednostavno: kreativni ljudi svojim radom odgovaraju na pitanja koja ce tek biti postavljena. Dok ispisujem ovu pricu, koja bi trebalo da bude neka vrsta Margitinog i mog mirnog osvrtanja na godine prosle, Beograd sve vise tone u prvu mrklu, mirnu noc otkako je na ovim prostorima "ponovo izbio mir" - kako je to plasticno objasnio jedan nas visoki funkcioner. Nema vise prozuklih sirena za koje mi je Magi objasnjavala da rade na principu duvackih instrumenata (krene negde ispod Sol i propne se do B ). Iz susedne zgrade vec odavno usnulog Liona cuje se zamor sa nekog zura. Vec sat vremena slusaju Pekinsku patku:
- Kako je ruzno biti lep, pametan i mlad! Sarlo je pevao: Niko niko kao ja, i nikad i niko kao ja!
Niko, niko, kao ja
Neko je rekao da je osnovni motiv u muzici osamdesetih, kao uostalom i u drugim umetnostima, bio onaj slogan koji se ciklicno javlja u razlicitim vremenima kao navodno autentican i osoben: Protiv svega! Mnogi ce, pak, danas reci da se energija osamdesetih potrosila onog trenutka kada se odustalo od osnovne ideje. Oni koji su muziku prihvatili kao i svaki drugi posao i danas sviraju i zive od toga koliko i profesori od svojih predavanja ili rudari od kopanja u jamama. Drugi, koji su to shvatili kao neku vrstu dobrog zezanja i prolaznih decjih bolesti rasprodali su svoje instrumente i pare ulozili u neki unosniji biznis.
Treba li to nazvati odustajanjem, konformizmom ili zdravim razumom?
Oni koji su citavu pricu shvatili krajnje iskreno - kao neku vrstu misije, doslednosti i beskompromisnosti - danas ili nisu medju zivima ili pomalo podsecaju na onog junaka filma "Tajvanska kanasta", u kome se i nasa junakinja pojavila uz ostale clanove Ekatarine. Za ovu priliku cu vas podsetiti na njega sluzeci se upravo recima jednog od najvecih hitova Ekatarine: on kao da nije svestan da je to sto mu se dogadja samo stvaran svet oko njega nego jednako ceka da prodje, samo ceka da prodje.
- Mozda su osamdesete zaista jedno veliko silazenje, stepenik po stepenik, koje nas je dovelo do devedesetih kao do jednog loseg dozivljaja. To je ne samo los dozivljaj rata nego jedna opsta pogibeljnost u kojoj malo ko ima svest o odgovornosti u svom vremenu ili o radu koji treba nesto pozitivno da ostavi za sobom. Ako nista, makar da postoji svest o radu. Ne, nas nije preplavio turbo-folk nego murija. A Beograd mi lici na jedno dzinovsko reseto kroz koje prolazi sve i svasta, i svasta se zadrzava. A pomalo i zaudara. Beograd je danas pupak Evrope i to onaj zasiven na unutra. Mnogo je sacuvanih i lepih dozivljaja u Margitinom zivotu. To je pre svega detinjstvo, ne samo kao doba bezbriznosti, nego kao vreme kad se u Beogradu zivelo drukcije, slobodnije i bezbednije. To je, razume se, i muzika. Onaj zajednicki osecaj kad si na sceni. Kada te publika lozi i kad se lozi na tebe.
- Na koncertu svi zavisimo jedni od drugih i u velikoj smo ljubavi. Tada si samo instrument koji proizvodi muziku. Nije to neki prepoznatljiv osecaj, nije to nikakva droga, jednostavno se tako osecas. Kada se Milan jednom tako osecao, zaboravio je da svira sopstvenu stvar. Trebalo je da u Zrenjaninu izadju na bis. Magi i Bojan su izasli, publika je bila u transu, a Zike i Milana nema. Pocelo je komesanje i osvrtanje sve dok Magi nije otisla iza scene da vidi sta se dogadja. Kad tamo ima sta i da vidi: Zika na gitari svira Milanu Zemlju, ne bi li ga podsetio kako ide. Dobri dozivljaji su i oni sa putovanja. Poput onih po Latinskoj Americi gde cesto mozes da sretnes ljude kako pricaju sa kucom. Idu od zdanja do zdanja i razgovaraju i niko ne misli da su ludi. Ili Indija, Margitino poslednje veliko putovanje.
- Dozivis sok ili poremecaj u vremenu kada prvi put sletis u Indiju. Dozivis iznova muziku, boje, hram. Celu zemlju dozivljavas kao hram. To me je podsetilo na prvu oluju koju sam kao dete dozivela u Crno Gori. I tamo sam se samo osecala. Cilj mi je bio da odem tamo da bi sebe dozivela. Onda se setim da jos nisam proputovala ni polovinu rodjene zemlje, osetim tu potrebu za tlom, da se vratim. Sva putovanja su zato da bi mogao da se vratis.
Jugoslavija je bila sjajan kabriolet
Nekada su to bila putovanja po Evropi. Putovanja na kojima bi te uvek negde, kad se ne nadas, stigla muzika. Margitu je stizala svuda. Tako i protekle zime u Puli kada je sa svojim prijateljom iz Zagreba, na koncertu KUD Idijota, svirala blok Ekatarininih pesama. Neki novi klinci iz publike pevali su zajedno sa njima sve pesme, a nisu se bili ni rodili kada su one nastale. Do Pule su stigli autom iz Zagreba. Posle sjajnog koncerta vratili se iste noci kroz mecave Gorskog Kotara, praceni vejavicom i muzikom Frenka Zape. I sve to samo zbog dvadesetak minuta na sceni. I to je rokenrol. Jedna od prica o rokenrolu mogao bi da bude i susret u Puli sa Perom Lovsinom, nekadasnjim clanom kultnih Pankrta kojima su Slovenci podigli spomenik. Prisla je idolu da mu zatrazi autogram. Nije se predstavila, niti ju je on prepoznao. Nekadasnji pankrt joj se sada predstavio kao slovenacki Bob Dilan, koji cesto svira na svadbama i veseljima svojih prijatelja. Ni recju nije pomenuo sada vec mitsku pricu kad su svi "brijali bradu, brkove da lice na Pankrte" - kako je pevao Dzoni Stulic. Mozda je i Ekatarina kao i svi tzv. novotalasni bendovi izasla iz nekog panka, zapravo iz odnosa prema njemu, ali je pre svega bila bend sa izrazitim slovenskim filingom. Ipak, bili su jednako popularni u Zagrebu kao i u Beogradu. Punili su Kulusic, koliko i Dom omladine ili Pionir. - Milan je smatrao da smo svi mi deca planete. Meni je mapa stare Jugoslavije izgledala kao jedan dobar auto, kabriolet. Negde na Djerdapu se nalazi vozac kome leluja kosa na vetru, a tockovi su recimo u Istri. Da je Ekatarina Velika bila neka liverpulska a ne beogradska grupa, danas bi njen jedini preziveli standardni clan ziveo od neotudjivih autorskih prava. Margita je u pravu: Ne treba naklapati ni o kakvom Novom talasu, treba ponovo makar uvesti svest o novom talasanju ! Oni su je uveli. Menjali su dan za noc i noc za dan. Bili su istinske zvezde u zemlji u kojoj je gotovo obicaj da zvezde odmah treba gasiti ili gaziti. Danas su rasuti po svetu, ili po grobljima. Ponekad ih vidimo kako lete iznad grada, grad se smeje, gleda na njih. I kao da jos uvek ne gube dah - mala deca ne znaju za strah!
- Ne, mi nismo imali problema sa drogama, nego medjusobno. Pokusavali smo da se lisimo tog zajednickog u vremenu. Sve ostalo su izvestaji iz bolnice. Umrlo je mnogo ljudi oko mene, dragih ljudi, a da niko ne zna ni kako ni zasto. Sve sto se zna su poluistine i poluznanja. Postoji prica o nasim bakama koje su deci sipale caj u mleko da bi zaspala. Kao ono alkoholno pice poznato kao tigrovo mleko. Mozda smo nesto zamenili za mleko, jer mleko neutralise sve mirise.

Back