Eksterni HDD - savet

zzlajo

Početnik
Poruka
15
Trebao bih da kupim eksterni HDD do 320GB pa mi treba savet za koji da se odlucim. Koristi bih ga kao slave disk za laptop i za backup sa severa. Na laptopu je XP SP2 a na serverima 2000 i 2003, svi su pod NTFS.
Da li ce mi praviti problema "masine" u propeoznavanju eksternog hdd?
Ne bih hteo da disk ima eksterno napajanje nego da se napaja preko usb (firewire), naravno da ima usb i firewire.
Da li je obavezno da uz eksterni hdd kupim i kuciste za njega, zbog hladjenja? Predpostavljam da to zavisi od modela do modela, tj. uz neki stize kuciste a uz neki ne, pa me interesuje da li ima razlike u radu u ova dva modela? Cena nije bitna, bitna je sigurnost i pouzdanost, da mi se desava da ga moram rucno gladiti i takve stvari.
Pa ako ima neko iskustva sa eksternim diskovima nek se javi.

Hval unapred!!!

Svaki hard može da bude eksterni, samo ti je potrebna kutijica. Kutijice se kreću (za 3.5"-desktop računare), oko 30e, najjeftinije. Postoje i za 2.5"(za laptopove). Praviće ti problem SATA hard diskovi na onim pločama koje zahtevaju drajver prilikom instaliranja Windows-a (ako nije priključen nijedan SATA hard disk). ATA hard diskovi neprave nikakvih problema.

Back