Alexej Georgewitsch Von Jawlensky
Aleksej von Jawlenski bio je ruski slikar povezan s grupom Der Blauer Reiter u Münchenu.
Njegova su dela karakteristična po usmerenim udarcima četkicama, mističnim temama i upotrebi bogatih, kontrastnih nijansi. Među Jawlenskyjevim najpoznatijim delima su i njegove
Meditacije ,
niz apstraktnih portreta sastavljenih od blokova boje i stiliziranih crta lica. "Sjedio sam u svom
ateljeu i slikao se, a priroda mi nije trebala kao pomoćnik", objasnio je jednom. "Morao sam se
samo uroniti u sebe, moliti se i pripremiti dušu do stanja verske svesti." Rođen 13. marta 1864.
u Torzhoku, u Rusiji, služio je u carskoj vojsci kao časnik pre nego što se upisao u klase slikara
realista
Ilije Repina u Sankt Peterburgu. Repin je upoznao Jawlenskog s jednim privatnim
studentima umetnosti, starijom ženom po imenu
Marianne von Werefkin . Werefkin i Jawlensky
ubrzo postaju ljubavnici i preselili su se u München, jer je ona odgodila vlastitu karijeru kako bi
podržala mlađu umetnicu. Jawlensky je 1899. godine upoznao
Wassilyja Kandinksyja i
prelazio
iz uspešnog akademskog slikara u inovativnog koloristu. Tokom sledećeg desetljeća radio je
zajedno s Kandsinkyjem,
Gabriele Münter i Werfekin, dok je živio u bavarskom selu Murnau.
Bježeći u Švicarskoj tijekom Prvog svetskog rata, nadalje se etablirao u avangardnim krugovima Evrope pre povratka u Nemačku 1921. godine. Unatoč tome što je bio nemački državljanin, dela
su mu oduzeli nacistički režim i prikazana na zloglasnoj izložbi Degenerirane umjetnosti u 1937. Jawlenski je umro 15. ožujka 1941. u Wiesbadenu u Njemačkoj. Danas se njegovi radovi čuvaju
u zbirkama Umetničkog instituta u Chicagu, Pustinjskog muzeja u Sankt Peterburgu, Nacionalne umetničke galerije u Washingtonu, DC, i Albertina u Beču, između ostalih.