Eksplozija srpske kinematografije sa nacionalnim i istorijskim temama

Evo, mislim da može da se propusti kroz filtere u realnom vremenu kod nekih plejera:
oAT7vtO.png

Iako je ovaj fotošopirani karakter iz Gospodara prstenova kudikamo prikladniji od (pre)entuzijastične statistkinje iz originala, ipak nije samo do Instagram filtera.

Ilustrovan je pristup, i estetici, ali i svemu ostalom. Opet ću se poslužiti Kadijevićevim poređenjem - Nemanjici, pa i svi ovi filmići o Prvom svetskom ratu, podsećaju na dečiji program.

Da je srecom Kadijevic rezirao Nemanjice, duboko u devetoj deceniji bi ocitao cas rezije mladjoj gardi.
Није све у режији, има доста тога и у сценарију, да ли режисер може уопште да направи нешто смислено од тога.
Од Немањића чисто сумњам.

Poslednja izmena:
БАЛКАНСКИ АУШВИЦ: Грајф обећао Кустурици да ће му бити савјетник на филму о Јасеновцу

Један од најпознатијих истраживача Холокауста Гидеон Грајф обећао је славном српском и свјетском режисеру Емиру Кустурици да ће бити савјетник на његовом филму „Јасеновац – балкански Аушвиц“.

Он је рекао да ће у том филму бити и прича о рабину Исаку Даниелу Данону, који је заклан у Јасеновцу, заједно са Вукашином Мандрапом, који је проглашен за новомученика јасеновачког, а који је искасапљен у Јасновцу 1943. године, /након што је рекао усташки који га је клао: „Само ти, дијете, ради свој посао“.

Грајф додаје да ће у фокусу овог филма бити судбина двије свјетски познате породице, Тесла и Херцл, те напомиње да је у Јасеновцу свирепо убијено 14 чланова породице Тесла и 13 чланова породице Херцл.

– Надам се да ће бити снимљено још много филмова о Јасеновцу и да ће ускоро бити реализован и пројекат познатог хрватског редитеља Лордана Зафрановића и Иве Голдштајна из Јеврејске заједнице у Загребу – рекао је Грајф.

Он је подсјетио да је Свјетски јеврејски конгрес обратио Влади Хрватске са апелом да забрани порицање усташких злочина, те оцијенио да се ревизија историје не може вршити и да се Јасеновац заиста догодио, као и Аушвиц.

– Стога морамо уложити све напоре да документујемо злочине које су починили њемачки нацисти и хрватске усташе. Филм, као и књижевност, може свијету донијети истину…Требало би да снимамо онолико филмова колико је потребно да се Јасеновац и Аушвиц никада не понове – рекао је Грајф за „Политику“.

Грајф је истакао да не сумња да је Мајк Беренбаум, директор Института „Зиги Циринг“ са Америчког јеврејског универзитета, гдје је радио као професор јеврејских студија, направио солидно истраживање, како би био савјетник за тако деликатну тему као што је филм „Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића.

Он је навео да усташке методе мучења и убијања можда данас изгледају као „измишљене приче“ или „научна фантастика“, које чак ни Алфред Хичкок или Стивен Спилберг не би могли измислити, али да су сурово варварство погубљења, убистава, клања и мучења били истински ужас свакодневице у Јасеновцу, као што је то било и у Аушвицу.

Грајф је предложио да неки филмски редитељ преточи у филм и стварну животну причу истакнуте хрватске глумице Божидарке Фрајт, рођене као Божидарка Грубљешић у породици етничких Срба у БиХ, чији је идентитет заправо био српски, а која је „усвојена“ у доба усташког режима, док је прави идентитет од ње скриван деценијама.

– Попут „Даре из Јасеновца“, та прича о Божидарки Фрајт могла би бити тема филма „Божидарка са Козаре и Сиска“. Упознао сам и преживјелу дјецу из логора Јасеновац и Јастребарско. Свака прича о дјеци логорашима заслужује барем један филм – истакао је Грајф.

Он је рекао да и Аустријанка Диана Будисављевић, која је спасла 12.000 српске дјеце из Јасеновца, заслужује да се о њој сними добар филм, што би могао да уради неки аустријски, мађарски, српски, хрватски или амерички режисер.

– Битне су историјске чињенице, Јасеновац није био „туристичко љетовалиште“, него логор за истребљење и то се никаквим протестима не може „испрати“, као ни протестовати због утврђених историјских чињеница.То је као да поново убијамо жртве и оправдавамо усташке злочине против човјечности – истакао је Грајф.

https://iskra.co/kultura/balkanski-...lvIzCg7pU3YYGi_mFvUcApTQxhidrY5rnXN8i4h-zJjR8

Danas u 20:00 časova film ''Dara iz Jasenovca'' će se istovremeno prikazati u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zvuči lepo kada se ovako pročita i kada se zna da je Dara uspela da nas ujedini sve.
U poslednjem momentu premijeru u Crnoj Gori je obezbedio Dražen Živković, novi glavni i odgovorni urednik TV Prva CG i vlasnik portala Borba.me. Veliki Srbin iz Kuča veoma blizak Demokratskom Frontu.

Nešto što mi je skroz promaklo.

Završava se snimanje serije i filma "Kralj"

Snimanje serije i filma "Kralj" u režiji Zdravka Šotre završava se večeras u Beogradu. Serija od 15 epizoda, u produkciji kompanije "United Media", prema kojoj će nastati i film, ekranizacija je romana "Aleksandar od Jugoslavije" Vuka Draškovića. Biće emitovana na kanalu Nova S.

Snimanje serije počelo je 28. maja, a trajalo je 74 dana. Radnja se dešava od 1918. do 1934. godine.

Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić.

Još oko 130 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu. U glumačkoj ekipi su i Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Jelica Sretenović.

Glumac Nenad Maričić rekao je da je „Kralj“ veoma značajan projekat, koji se bavi pričom koja gotovo nikad nije ispričana, a koja je važna i za ceo region.

https://rs.n1info.com/kultura/a637049-zavrsava-se-snimanje-serije-i-filma-kralj/

„Kralj Petar“ ide u svet: Još jedan film o srpskoj istoriji pred stranom publikom

Još jedan film o srpskoj istoriji biće prikazan pred stranom publikom - distributerska kuća iz Los Anđelesa „Haus of film“ otkupila je prava za film „Kralj Petar Prvi“.
Posle „Dare iz Jasenovca“, koja je ušla među 20 najgledanijih filmova u američkim bioskopima za protekli vikend, pred svetskom publikom naći će se i „Kralj Petar Prvi“.
Svetsku distribuciju srpskog kandidata za Oskara 2019. godine preuzela je američka distributerska kuća, objavio je „Film nju Jurop“. Američki distributeri naveli su da će, između ostalog, „Kralj Petar Prvi“ biti prikazan i na HBO EU.

https://sptnkne.ws/FyHr

„Kralj Petar“ ide u svet: Još jedan film o srpskoj istoriji pred stranom publikom

Još jedan film o srpskoj istoriji biće prikazan pred stranom publikom - distributerska kuća iz Los Anđelesa „Haus of film“ otkupila je prava za film „Kralj Petar Prvi“.
Posle „Dare iz Jasenovca“, koja je ušla među 20 najgledanijih filmova u američkim bioskopima za protekli vikend, pred svetskom publikom naći će se i „Kralj Petar Prvi“.
Svetsku distribuciju srpskog kandidata za Oskara 2019. godine preuzela je američka distributerska kuća, objavio je „Film nju Jurop“. Američki distributeri naveli su da će, između ostalog, „Kralj Petar Prvi“ biti prikazan i na HBO EU.

https://sptnkne.ws/FyHr

E nikako da stignem Petra.

Tema je o nama Srbima i našoj istoriji na filmu, ali kad god razmišljam o nam, ne mogu da ne razmišljam i o našoj braći Hrvatima:D Koliko znam, ni oni nisu snimili serije ni o banu Jelačiću ni o Ocu Domovine Anti Starčeviću. Ako se dobro sećam, čini mi se da imaju nešto o Alojziju Stepincu i o Stjepanu Radiću. Čak je i Tuđman dobio neku igrano dokumentarnu seriju. Pavelića će naravno ostaviti za kraj

Tema je o nama Srbima i našoj istoriji na filmu, ali kad god razmišljam o nam, ne mogu da ne razmišljam i o našoj braći Hrvatima:D Koliko znam, ni oni nisu snimili serije ni o banu Jelačiću ni o Ocu Domovine Anti Starčeviću. Ako se dobro sećam, čini mi se da imaju nešto o Alojziju Stepincu i o Stjepanu Radiću. Čak je i Tuđman dobio neku igrano dokumentarnu seriju. Pavelića će naravno ostaviti za kraj
Hrvate možda i ne zanimaju te istorijske teme, a i iskreno bez namere da provociram i omalovažavam nemaju toliko tema koliko ih imamo mi što je u nekim slučajevima dobro a u drugim ne (primer upravo filmovi o Jasenovcu).
A i jedna stvar koju će Hrvati gotovo uvek priznati da su Srbi ispred je upravo kinematografija.

Slutim sad ce da se dohvate Kosovskog boja na nagovor najveceg kinematografa u zemlji AV-a.
Pa pazi dolaskom SNS na vlast i počinje ekspanzija ovih tema, tako da me ne bi iznenadilo. Prošla je era Munja, Kengura, Mrvih i 'ladnih.
Sada očigledno neko smatra da je došlo vreme za jačanje nacionalne svesti i ponosa. Upravo Dara je pravi primer toga jer je probila sve rekorde gledanosti.
Još kada uzmemo u obzir da nam neke komšije gutaju knedle zbog formiranja i jačanja ''srpskog sveta'', zbog najave uvođenja vojnog roka... moguće da će vrhunac biti upravo prikazivanje novog filma o Kosovskom boju pred konačan juriš za obnovu Dušanovog carstva. :mrgreen:

Sada očigledno neko smatra da je došlo vreme za jačanje nacionalne svesti i ponosa.

Poslednji put kad je došlo vreme za to jačanje flim (o Kosovu) je baš dostigao neslućene visine i jedan retko viđen kvalitet :navodnik:. Mada od Koštunice do Kosovo za patike™ i evo sad ne davanja svetinja™ , ne deluje da je ta 'nacionalna svest' u bilo kakvom opadanju. Naprotiv. Ali potreba svakako postoji, nečija.

Ostaje nada da će ta renesansa Vučićevog jeftinog (nije da smo skoro videli bilo kakav drugi), manipulativnog nacionalizma kojom potkupljuje tradicionalno lako potkupljive i naivne...i pokušava oživeti davno presahlu romansu sa delom populacije u osvit nekih 'teških odluka'...kao i svi ovi drugorazredni, ''Bolivudizovani'', kompjuterizovani filmovi i serije za jačanje nacionalne svesti i ponosa (zvuči kao nešto što se dobija u apoteci bez recepta) koji izlaze ispod iste fabričke trake imati barem neku naznaku kvaliteta na kakav smo navikli od domaće kinematografije. Evo recimo Šotrina serija ili Bjelogrlićeva, ako je ikada nastavi, ili, dozvoliću mašti da me obuzme - ako Kadijević doživi da neko stane iza nekog njegovog projekta. Ako oni uopšte spadaju u sadržaj sa tom...''terapijskom'' svrhom za mejnstrim nacionalizam.

Takođe, nije samo prošlo vreme Munja - što je u principu film jedne generacije koji nisam siguran kako kapira generacija Z, a kamoli ovi trostruko zbunjeni ''iz pedeset i neke'' - prošlo je očigledno i vreme Nebeskih udica, Hadersfilda, Klopki, Profesionalaca, Apsolutnih Sto(a), (Vratiće se) Roda pa i Zone Zamfirove (ako pričamo samo od post 2000.)...i uopšte introspekcije, društvenog komentara bilo koje vrste, ili filma u funkciji filma. Kreativnost da ne pominjemo. Sem u nekom underground/alternativnom okruženju. Predugo (meseci) smo se bavili samima sobom u poslednjih 20 godina (to je ipak stil devedesetih zar ne), i sada je vreme došlo da se okrenemo tradicionalnim neprijateljima ili nekim nebulozama koje Biković uveze iz Rusije, pored kojih je Mrtav 'ladan kjubrikovsko ostvarenje.

Prejaka smo mi kinematografija da je renesansa ''partizanskog filma'' (bez partizana) potpuno unakazi, ali dok jedan Otac ostane skrajnut zbog nekog trećerazrednog instant filma sa poželjnom političkom temom, dokle god je ponižavajući kič prihvatljiv samo zato što se bavi poželjnom temom, bio to neki spomenik ili film, vreme će ostati pretežno oblačno i hladno, sa jedva mogućim sunčanim intervalima.

Pa pazi dolaskom SNS na vlast i počinje ekspanzija ovih tema, tako da me ne bi iznenadilo. Prošla je era Munja, Kengura, Mrvih i 'ladnih.
Sada očigledno neko smatra da je došlo vreme za jačanje nacionalne svesti i ponosa. Upravo Dara je pravi primer toga jer je probila sve rekorde gledanosti.
Još kada uzmemo u obzir da nam neke komšije gutaju knedle zbog formiranja i jačanja ''srpskog sveta'', zbog najave uvođenja vojnog roka... moguće da će vrhunac biti upravo prikazivanje novog filma o Kosovskom boju pred konačan juriš za obnovu Dušanovog carstva. :mrgreen:

Rezija Gaga Antonijevic, Bikovic Obilic, epski blokbaster.

Nikada nisam podnosio te pseudozajebantske milenijumske, "živimo u društvu" filmove a la Munje, i praktično bilo šta snimljeno kasnih 90-ih i post 2000. A inače sam ljubitelj treš low budget filmova. Pa pre ću odgledati sve epizode Policajca sa Petlovog Brda, iako sam jedva dvaput svratio u Beograd kad to odgledam kao da sam Beograđanin. Samardžić je baja, ne znam gde se baš setih te serije sada.

Šteta što je Kadijević u godinama, po meni naš najbolji filmski stvaralac. Uvek me podsećao na Karpentera u najboljem mogućen smislu, made in Serbia Karpenter, po pitanju filmske logike i senzibiliteta.

ОК. Има тема на Политици. Наравно, увјек се нешто може наћи,тј. могло боље урадити. Није антихрватски, како су они вриштали. Замјерке су на мало необјашњен почетак; не зна се која је година у питању, одакле су "покупљени" Срби, за мене прејак тон позадине (морао сам утишавати тв, па опет појачавати кад су глумци проговарали). Пи*ајзле замјерају наци заставу у Јасеновцу, црне униформе на усташама (јасеновачке усташе нису носиле црне, већ зелене униформе), нагласак Лубурића и осталих усташа. Није приказана сва бестијалност, али то је и било за очекивати. Претпостављам да су циљали и на страну публику, нарочито Јевреје и њихов утицај у свјету. Нпр. један од логораша који ради на асанацији терена је Јевреј, српској дјеци и женама помаже једна млађа Јеврејка и чак страда на крају филма штитећи Дару. И тако то. Битно је да се кренуло с том причом, српском причом.

Back