Eksplozija srpske kinematografije sa nacionalnim i istorijskim temama

RickRoss

Buduća legenda
Poruka
32.700
Vidimo da se u poslednjih nekoliko godina kod nas ulaže veliki trud i novac u filmove i dokumentarce koji doprinose jačanju nacionalne svesti i nacionalnog ponosa,
čuvanju naše istorije od zaborava, pa čak nas upoznavaju sa nekim faktima iz naše istorije za koje do sada. U poslednjih 6-7 godina u ove projekte je uloženo desetine miliona evra što je za naše uslove ogroman novac. Naravno bilo je sličnih dela i ranije, ali su oni bili retki.
Među ove novije projekte spadaju: serija ''Nemanjići'' (iako je pretrpela mnoge kritike ogroman novac je uložen u nju, a najavljena je i druga sezona), ''Ravna Gora'', ''Za Kralja i Otadžbinu'', ''Branio sam Mladu Bosnu'', ''Zaspanka za vojnike'', ''Kralj Petar Prvi'', ''Ime naroda'' ili RTS-ovi dokumentarni serijali ''Putevi srednjeg veka'' i ''Srpski junaci srednjeg veka'', kao i dokumentarac ''Milunka Savić - heroina Velikog rata''.

Najnoviji i jedan od najozbiljnijih projekata je svakako ''Dara iz Jasenovca'' koja je izazvala i najviše pažnje i kontroverze. Pljuštale su i pljušte optužbe da je film baziran na laži, da je to sve samo srpska propaganda, iako neke naše susedne zemlje odavno snimaju propagandne filmove i serije (pre svih Hrvatska i Bosna, pa i Crna Gora sa svojim ''Božićnim ustankom'') u kojima smo mi negativci i zločinci, na šta smo mi uglavnom ostajali pasivni i nemi, ali evo sada je problem jer želimo da se i za naše žrtve čuje.

I tu naravno nije kraj. ''Košare'', ''Žetva'', ''Deca Kozare'', ''Heroji Halijarda''... su samo neki od projekata na kojima se trenutno radi ili su u planu.
https://www.glas-javnosti.rs/kultur...re-ove-godineu-pripremi-jos-tri-naslova-video

Kakvo je vaše mišljenje o ekspanziji ovih tema u našoj kinematografiji? Da li je to možda i najbolji vid jačanja nacionalne svesti i znanja iz istorije danas pogotovo kod omladine jer se više ''nema vremena i volje za čitanje knjiga''? I koje bi ste vi istorijske događaje voleli da vidite obrađene na ekranu ili platnu?
Ja kao pristrasni Banaćanin voleo bih da vidim nešto o ustanku u Banatu 1594. godine, prvom ustanku u Srba protiv turskih okupatora koji se gotovo ni ne spominje. Valjda zato što nije državotvoran.
Isto tako voleo bih i da se odradi nešto o ''Velikoj seobi Srba'' i o nastanku Srpske Vojvodine.

Ali smatram ipak da bi od većeg nacionalnog značaja bilo da se snime biografski filmovi o velikoj srpskoj naučnoj trojci (Pupin, Tesla, Milanković).

Vidimo da se u poslednjih nekoliko godina kod nas ulaže veliki trud i novac u filmove i dokumentarce koji doprinose jačanju nacionalne svesti i nacionalnog ponosa,
čuvanju naše istorije od zaborava, pa čak nas upoznavaju sa nekim faktima iz naše istorije za koje do sada. U poslednjih 6-7 godina u ove projekte je uloženo desetine miliona evra što je za naše uslove ogroman novac. Naravno bilo je sličnih dela i ranije, ali su oni bili retki.
Među ove novije projekte spadaju: serija ''Nemanjići'' (iako je pretrpela mnoge kritike ogroman novac je uložen u nju, a najavljena je i druga sezona), ''Ravna Gora'', ''Za Kralja i Otadžbinu'', ''Branio sam Mladu Bosnu'', ''Zaspanka za vojnike'', ''Kralj Petar Prvi'', ''Ime naroda'' ili RTS-ovi dokumentarni serijali ''Putevi srednjeg veka'' i ''Srpski junaci srednjeg veka'', kao i dokumentarac ''Milunka Savić - heroina Velikog rata''.

Ni u jednom od tih ostvarenja nije ispričana glavna priča a to je kako su svi događaji koje si pomenuo a i neki koje nisi doveli do toga da Srbi postanu građani drugog reda u Srbiji.

Ali smatram ipak da bi od većeg nacionalnog značaja bilo da se snime biografski filmovi o velikoj srpskoj naučnoj trojci (Pupin, Tesla, Milanković).

па почело се од Немањића (што има смисла, мада је доста тога у тој серији неозбиљно урађено), па ће се доћи ваљда и до поменуте тројице

Bio sam tako nahajpovan na seriju o Nemanjićima. Šteta. Mislim da generalno ne koristimo našu istoriju i nasleđe valjano, u odnosu na, recimo, druge narode. Trebao je to da bude spektakl, da se to napumpa, dotera, preuveliča, onako ukusno. Gledajući seriju imao sam osećaj da se radi o jeftinoj syfy produkciji, dosadno, metiljavo... Kao da nisu imali viziju, početnu ideju. Daj bre sezonu o Dušanu Silnom sa ličnom pratnjom vitezova dvometraša kako kose nevernike, prikaži tu epsku Srbiju, viteške turnire, gostione sa damama noći, bradatim monasima, neke hobite. Mada nemamo mi glumaca koji bi izneli tako nešto.

Bio sam tako nahajpovan na seriju o Nemanjićima. Šteta. Mislim da generalno ne koristimo našu istoriju i nasleđe valjano, u odnosu na, recimo, druge narode. Trebao je to da bude spektakl, da se to napumpa, dotera, preuveliča, onako ukusno. Gledajući seriju imao sam osećaj da se radi o jeftinoj syfy produkciji, dosadno, metiljavo... Kao da nisu imali viziju, početnu ideju. Daj bre sezonu o Dušanu Silnom sa ličnom pratnjom vitezova dvometraša kako kose nevernike, prikaži tu epsku Srbiju, viteške turnire, gostione sa damama noći, bradatim monasima, neke hobite. Mada nemamo mi glumaca koji bi izneli tako nešto.

:lol:

за фантастику препоручујем хурвацке краљеве

Капитални пројекат урађен у тајности: Све српско православно наслеђе на Косову – пред целим светом

Целокупно српско православно наслеђе на Косову и Метохији које и данас живи у српским црквама и манастирима, биће представљено целом свету у великом серијалу "Филмских новости". Капитални пројекат сниман три године, у тајности, због страха од подметања клипова из Приштине, преведен је на пет језика, први ће га видети гледаоци у Србији и Русији.

Грачаница, Високи Дечани, Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, али и цркве и манастири у Соколици, Зочишту, Богутовцу, Штрпцу, Урошевцу, Липљану и још 180 локација на којима су и црквишта и манастиришта, места на којима су некад биле светиње, први пут је овековечено оком камере и наћи ће се у серијалу који представља хришћанско наслеђе у јужној српској покрајини.

https://rs.sputniknews.com/vesti/20...slavno-nasledje-na-kosovu--pred-celim-svetom/

Najnoviji i jedan od najozbiljnijih projekata je svakako ''Dara iz Jasenovca'' koja je izazvala i najviše pažnje i kontroverze. Pljuštale su i pljušte optužbe da je film baziran na laži, da je to sve samo srpska propaganda, iako neke naše susedne zemlje odavno snimaju propagandne filmove i serije (pre svih Hrvatska i Bosna, pa i Crna Gora sa svojim ''Božićnim ustankom'') u kojima smo mi negativci i zločinci, na šta smo mi uglavnom ostajali pasivni i nemi, ali evo sada je problem jer želimo da se i za naše žrtve čuje.

I tu naravno nije kraj. ''Košare'', ''Žetva'', ''Deca Kozare'', ''Heroji Halijarda''... su samo neki od projekata na kojima se trenutno radi ili su u planu.
https://www.glas-javnosti.rs/kultur...re-ove-godineu-pripremi-jos-tri-naslova-video

Kakvo je vaše mišljenje o ekspanziji ovih tema u našoj kinematografiji? Da li je to možda i najbolji vid jačanja nacionalne svesti i znanja iz istorije danas pogotovo kod omladine jer se više ''nema vremena i volje za čitanje knjiga''? I koje bi ste vi istorijske događaje voleli da vidite obrađene na ekranu ili platnu?
Ja kao pristrasni Banaćanin voleo bih da vidim nešto o ustanku u Banatu 1594. godine, prvom ustanku u Srba protiv turskih okupatora koji se gotovo ni ne spominje. Valjda zato što nije državotvoran.
Isto tako voleo bih i da se odradi nešto o ''Velikoj seobi Srba'' i o nastanku Srpske Vojvodine.

Nije u pitanju nikakva "eksplozija" nego početak kulturne obrade srpske istorije. Bolje rečeno, ovo je nagoveštaj početka srpske istorijske produkcije jer je do sada i nije bilo.

Filmovi o Tesli postoje i dokumentarni i igrani sa Božovićem i tv serija sa Šerbedžijom, a o Milankoviću i Pupinu postoje dokumentarci, tako da je komentar kako bi snimanje dodatnih filmova o njima umesto prvog igranog filma o Jasenovcu u kojem je život ostavilo više stotina hiljada nevinih srpskih civila je, naprosto, dnevnopolitizovana podlost i nije joj mesto na ovom potforumu.

Ne razumem ko je rekao da filmovi o Tesli, Pupinu i Milankoviću treba da se snimaju UMESTO filma o Jasenovcu? Zar nisam spomenuo '''Daru iz Jasenovca'' i postavio trejler filma? Taj film je i bio glavni povod za otvaranje ove teme.
Sve mi se čini da je tebi dosadno i pokušavaš da pokreneš novu svađu i novi haos na forumu. Bez razloga, ničim izazvan.

O Tesli, Pupinu i Milanlkoviću bi bilo lepo da se snimi nešto modernije, sa boljim efektima i ozbiljnijim budžetom. Teslin lik u poslednje vreme Amerikanci dosta eksploatišu u raznim dokumentarcima, filmovima, pa čak i u video igricama. A mi ništa. Ostala dva naučnika da ne spominjem.
A bilo bi dobro snimiti filmove o njima i iz tog razloga što su ostale naše značajne istorijske ličnosti i značajni događaji u najvećoj meri vezani za ratove i stradanja.

Ne razumem ko je rekao da filmovi o Tesli, Pupinu i Milankoviću treba da se snimaju UMESTO filma o Jasenovcu?

Najnoviji i jedan od najozbiljnijih projekata je svakako ''Dara iz Jasenovca'' koja je izazvala i najviše pažnje i kontroverze. Pljuštale su i pljušte optužbe da je film baziran na laži, da je to sve samo srpska propaganda

...

A da pročitaš lepo o čemu sam pisao pre te poslednje rečenice pa da znaš na šta se odnosi umesto što masakriraš komentar tako kako ti odgovara?
Odrasli smo ljudi. Svako ima pravo na svoje mišljenje koje može da se razlikuje od tuđeg. Ima ovde diskutanata koji misle da treba druge pošto-poto da uteraju u svoje mišljenje. Ja imam pravo da razumem ono što si ti napisao i druge da obavestim kako sam ja razumeo. Hvala ti na razumevanju i uvažavanju tog mog prava.

Ne mislim da je dobra ideja.

Na stranu političko eksploatisanje teme za podilaženje nacionalistički orijentisanoj raji kojoj tradicionalno vrlo malo treba da zaboravi na uzvikivano ''izdajništvo vlasti i predsednika'' i krene da aplaudira čim vidi Kralja Petra I na filmu, Stefana Nemanju na žiru ili bilo kog od njima omiljenih junaka (prihvatljivih delova) srpske istorije.

Ovo je prosto katastrofalan period u kinematografiji, globalno govoreći. Način na koji se filmovi i serije prave je kriminalan. Svrha takodje. I to nigde nije primetnije nego na akcionom filmu ili filmu sa istorijskom tematikom.

Ovo je era skupih filmova koji jeftino izgledaju, i dominacije Marvel generacije i svega što to nosi. Postavljen standard opsesivno kompulsivne kinematografije, presavršeno osvetljenih scena lišenih autentičnosti, 2k-4k-175k rezolucije, sumanuto megalomanske ili prekoreografisane akcione scene. Scenario diskutabilan, gluma još više, a fotografija najviše.

Neuverljivi, zbrzani, digitalni, (pre)kompjuterizovani filmovi koji podsećaju, po svemu, na osrednje video igre akcionog tipa. Zaglupljujuća kakofonija kompjuterskih efekata, Bolivudsko-melodramatičnog slow motion-a i scenografije/kostima nešto manje uverljivog od predškolskog maskenbala.

Najgore od svega, ovi filmovi nemaju ništa od one teško opisive atmosfere, karaktera i razumevanja vremena o kome se govori, a koja je bila srž starih remek dela poput serije Vuk Karadžić, ali i ostalih TV serija i filmova iz tog vremena.

Nije samo gluma ili scenario činio da poverujemo da su te serije stvarno snimane u 19. ili 14. veku, već i nešto umetničko što danas po svemu sudeći ne postoji.

1613139084582.png

Nešto što sam zaboravio u predhodnom postu, a što je, sažeto, suština čitavog ovog pitanja/problema. Kadijević o seriji Nemanjici (i mnogo čemu drugom u ostatku intervjua koji preporučujem), primenjivo na sve pokušaje adaptacije istorijskih tema.

,,Postoji veliki rizik, jer ulazi se u jednu oblast koja traži suviše specifična znanja, ona traži ono...iskonsko, dijahroničko osećanje vremena.
Treba biti đak Miloša Đurića ili Georgija Ostrogorskog da bi ste vi osetili ono vizantijsko ili vizantijsko-srpsko u tome, u toj priči.''

Вук Караџић је ипак непревазиђена серија још увек што се тиче историјске тематике.

Zato sto je rezirao Kadijevic verovatno nas najveci reziser i sto su Bercek i Miki Manojlovic vrhunski izneli celu seriju sa ostalom plejadom takodje nista manje dobrih glumaca kojih danas nemamo.

Back