EKSPLOATISANJE GENIJALNOSTI

Posle skoro godinu dana iscekivanja The Raven je konacno stigao u bioskope. Mozda usled predugog iscekivanja i prevelikog ocekivanja, posto sam licno emotivno vezana za glavnog aktera filma E.A. Poa, razocarenje je bilo fizicki bolno zbog surovog eksploatisanja i uproscavanja jednog genijalnog uma.
Film kao film, ako izuzmemo glavnu ideju filma je ok. Lepa picica sa jezivim ubistvima i dobrim zapletom za prosecnog gledaoca. Za prosecnog.
Mislim da je reditelj celu ideju shvatio neozbiljno i povrsno i Poa krvnicki i bezosecajno iskoristio za materijalnu dobit. A znamo da um jednog genija kakav je Po ne moze biti shvacen ako si vodjen materijalnim stvarima, jer njegova dela pripadaju nematerijalnom, doduse, jezivom svetu. Jedini horor je u masakru lika i dela jednog genija. E to je pravi horor u kojem se ne uziva, za razliku od stvaralastva glavnog junaka. Sama ideja o poslednjim Poovim danima nudi jako dobru podlogu za razvijanje jednog dubokog i misterioznog filma koji bi, mozda, bio namenjen samo cudacima poput Poa, ali onda bi to bila prava stvar. Ovako dobili smo prosecan filmic namenjen onima koji nisu upoznati ili su upoznati vrlo povrsno sa stvaralackim delom ovog genija, ali koji ce uzivati u njihovim iscupanim, socnim detaljima koji su prikazani u filmu a koji su samo mamac za ovakve gledaoce. Poslednji dani Poa koji su, po meni, trebali da budu predstavljeni u jednoj psihodelicnoj, nejasnoj i zbunjujucoj atmosferi sa dubinom su svedeni na jednu fiktivnu verziju sta bi bilo kad bi bilo.
Dzon kjuzak kao Po - tu ne zelim da dovodim u pitanje jegove glumacke sposobnost vec uopste ideju samog Poovog lika. Ja licno ga ne zamisljam tako otvoreno duhovitog kakav je u ovom filmu, vec vise mracnijeg, sarkasticnijeg, jezivijeg. Opet mozda sam ja u zabludi i mozda je moj subjektivni osecaj ovog pisca pogresan.
Emili - e to je najbrutalnija tacka ovog "horora". Nije mi jasno zasto je bilo potrebno ubaciti fiktivan lik kada ljubavni zivot Poa obiluje socnim detaljima dostojnim sapunice ? Ali da predjem i preko pojave ovog lika (jer film na kraju nije biografski) izbor glumice je katastrofalan jer ona previse ocigledno pripada ovom vremenu tako da celokupan kostim neprijatno odudara od njene savremene licnosti. Ili bolje reci, njena savremena licnost odudara od celokupnog ambijenta filma.

Film je bez dubine - ili je meni promakla, ako neko vidi vise preklinjem ga, preklinjem da mi otvori oci i izbavi me iz ovog pakla!

Jedino sto je u ovom filmu, mozda, dostojno Poa i njegovog stvaralastva je pomenuti ambijent sa adekvatnom dozom jeze. Jedino to daje Poovski smek. sve ostalo je, po meni igra jednog deteta zeljnog love preko noci.

Змајчек Мили, па напокон!

Требало би ми бити интересантно, како неко попут Кјузака, кога смо навикли да гледамо у `лимунадама`, може, а и има способности, дочарати неког попут Поа!
Па зар, на овом свету непостоји Глумац, довољно мрачно-сензацијалистички, да нам `широм отвори очи`, већ се све мора прилагођавати `тржишту` тј поп кутури илити популарном глобализму, илити, да опет поновим лимунади - јенократна убпотреба.

Елем, мој суд о филму добићеш за викенд, када и планирам да га гледа, али пошто смо обе, па слободно могу рећи, обожаватељке лика и дела Поа.
Твој суд ми већ унапред казује, да треба с дозом гађења да уђем, у `опијумску собу масе`, једног америчког виђења и упрошћавања свега, што се њихова `магична` рука лати.

vukiii :zaljubljena:
jedva cekam da cujem tvoj sud o ovom filmu. mozda ces ti kao iskusnija i intuitivnija da prodres do neke dubine, ukoliko je ima. ostaje tracak nade da je moj sud pogresan. :lol:
i jako me zanima tvoje vidjenje poa kao licnosti, da li ces se slagati sa kjuzakovom interpretacijom ili ga dozivljavas drugacije poput mene.

Back