Eksperimentisanje s ljudima ( predviđanje ponašanja, manipulisanje )

Truman

Elita
Poruka
23.441
Pre izvesnog vremena sam jednoj osobi koja smatra da je jaka, karakterna, produhovljena ličnost ( tj. ima izražen ego ) postavio pitanje ''koliko imaš prijatelja na fejsbuku'' na šta je ona počela da mi drži slovo kako mi to nisu pravi prijatelji, kako je pravih najviše 3-4 i to prilično nametljivo kao da sam debil koji to ne konta. Dakle, reakcija te osobe je bila predvidljiva tj. u skladu sa njenom ego strukturom.
Zanimljivo mi je da posmatram ponašanje ljudi, mada moram priznati da bi voleo da ( još ) bolje predviđam njihovo ponašanje pa zato i otvaram ovu temu. Imate li neki predlog za eksperimentisanje tog tipa, neki vaš način za predviđanje ponašanja i sl? Ili način na koji rečima i pitanjima usmeravate osobu da izrazi svoje ( predvidljivo ) ponašanje...
Nisam baš najzadovoljniji kako sam predstavio ovu temu, ali nadam se da ste razumeli...

Pre izvesnog vremena sam jednoj osobi koja smatra da je jaka, karakterna, produhovljena ličnost ( tj. ima izražen ego ) postavio pitanje ''koliko imaš prijatelja na fejsbuku'' na šta je ona počela da mi drži slovo kako mi to nisu pravi prijatelji, kako je pravih najviše 3-4 i to prilično nametljivo kao da sam debil koji to ne konta. Dakle, reakcija te osobe je bila predvidljiva tj. u skladu sa njenom ego strukturom.
Zanimljivo mi je da posmatram ponašanje ljudi, mada moram priznati da bi voleo da ( još ) bolje predviđam njihovo ponašanje pa zato i otvaram ovu temu. Imate li neki predlog za eksperimentisanje tog tipa, neki vaš način za predviđanje ponašanja i sl? Ili način na koji rečima i pitanjima usmeravate osobu da izrazi svoje ( predvidljivo ) ponašanje...
Nisam baš najzadovoljniji kako sam predstavio ovu temu, ali nadam se da ste razumeli...

Ja bi samo da pitam.
Jel mozes uvek da predvidis svoje reakcije na odredjene nadrazaje, tj na odredjene situacije?

Fejsbuk je sjajno mesto da se očas posla vidi sa kim to imamo posla.....
Npr. neki moji pokazatelji su muzika koju vidim da osoba voli, grupe kojih je fan, zatim da li je na svojoj profil slici sama ili sa grupom prijatelja, ili je postavila sliku sa pertnerom..... Ukratko, tamo postoji čitav niz prečica koje nam mogu uštedeti vreme u proceni neke osobe. Maltene za par minuta mogao bih da ispečatiram čitavo tuce profila kategorijama - Kreten/glupača; Neutral; Sviđa mi se..... Pri čemu je naravno sve to subjektivno u skladu sa mojim sistemom vrednosti.

Koji je procenat greške u proceni karaktera neke osobe?
Postoje mnogi ometajući faktori pri proceni, a mnogi tvrde da smo skloni predrasudama čak iako ih negiramo pa tako, npr, ocenjujemo karakter i na osnovu fizičkog izgleda (tanke usne = zloba, nisko čelo = manji iq, itd.itd).
Ni reči nisu pouzdane. Neko vešto laže, neko ne želi da kaže sve što misli a izgleda nam kao da je rekao sve. Uvek postoji opcija da neko manipuliše manipulantom.

S tim u vezi, je l čitao neko Barkerovu priču "Užas"?

Fejsbuk je sjajno mesto da se očas posla vidi sa kim to imamo posla.....
Npr. neki moji pokazatelji su muzika koju vidim da osoba voli, grupe kojih je fan, zatim da li je na svojoj profil slici sama ili sa grupom prijatelja, ili je postavila sliku sa pertnerom..... Ukratko, tamo postoji čitav niz prečica koje nam mogu uštedeti vreme u proceni neke osobe. Maltene za par minuta mogao bih da ispečatiram čitavo tuce profila kategorijama - Kreten/glupača; Neutral; Sviđa mi se..... Pri čemu je naravno sve to subjektivno u skladu sa mojim sistemom vrednosti.

Ja sam vrlo rezervisan prema procenjivanju ljudi na osnovu fejsbuk profila, mislim da je tu najlakse steci predrasude na osnovu nedovoljnih i povrsnih informacija.

Procenat greske...pa to zavisi od procenjivaca. :) A sta sa tom pricom?

Oni koji gaje ego su uvek predvidljivi jer njihov stav(svesno ili nesvesno) i jeste da su dostigli savrsenstvo i da ne smeju da se menjaju jer bi to narusilo njihovo dostignuce:)
Tako da su,prosto receno prozirni.Lako je uociti mehanizme po kojima deluju.
I najzanimljivije mi je sto upravo oni veruju da savrseno manipulisu,a zapravo oni su savrsene "zrtve".:think:

Ja sam vrlo rezervisan prema procenjivanju ljudi na osnovu fejsbuk profila, mislim da je tu najlakse steci predrasude na osnovu nedovoljnih i povrsnih informacija.

Procenat greske...pa to zavisi od procenjivaca. :) A sta sa tom pricom?

Priča govori o dvojici studenata, od kojih svaki misli da je bolji procenjivač ljudi od onog drugog. Jedan od njih je, međutim, ispod maske harizmatičnog gurua opasan psihopata, manipulant. Misli da je nenadyebiv; ovaj drugi, pak, misli da je taj lik pravi guru,prijatelj, čovek od poverenja, neko ko će mu pomoći da odstrani sitne falinke u karakteru. Ali, svaka batina ima dva kraja ...
Neću više ništa da kažem. Preporuka za čitanje i razmišljanje.

Oni koji gaje ego su uvek predvidljivi jer njihov stav(svesno ili nesvesno) i jeste da su dostigli savrsenstvo i da ne smeju da se menjaju jer bi to narusilo njihovo dostignuce:)
Tako da su,prosto receno prozirni.Lako je uociti mehanizme po kojima deluju.
I najzanimljivije mi je sto upravo oni veruju da savrseno manipulisu,a zapravo oni su savrsene "zrtve".:think:

Bingo! O tome upravo govori priča koju spomenuh.

Priča govori o dvojici studenata, od kojih svaki misli da je bolji procenjivač ljudi od onog drugog. Jedan od njih je, međutim, ispod maske harizmatičnog gurua opasan psihopata, manipulant. Misli da je nenadyebiv; ovaj drugi, pak, misli da je taj lik pravi guru,prijatelj, čovek od poverenja, neko ko će mu pomoći da odstrani sitne falinke u karakteru. Ali, svaka batina ima dva kraja ...

Jel to prica Clive Brakera? Kako se zove knjiga?

Sujeta nam svima dodje glave.

Zamisljam svet u kome svako smatra druge za bolje procenjivace nego sto je on,na kraju odustaje od svake neiskrenosti i pronalazi stvarnog sebe:cool:
:rotf:imam glavobolju,ne zamerite

Imam utisak da je tebe njen odgovor malo pogodio? ... sto ti je "drzala slovo".
... "na šta je ona počela da mi drži slovo kako mi to nisu pravi prijatelji, kako je pravih najviše 3-4 i to prilično nametljivo kao da sam debil koji to ne konta."...

hm...ne mogu precizno da ih predvidim, ali mogu da ih razumem. Zapravo, ako si smiren nema sta posebno da predvidjas...

I ja mogu da razumem svoje postupke. Ali je tesko objasniti nekome zasto si se u odredjenoj situaciji poneo bas tako ...da ne licis na sebe ... da povredis necija osecanja...
Problem nastaje kad taj neko (ko je povredjen) pokusa da trazi odgovore i pri tom trazenju krene na krivi put. Svi mi volimo da se igramo psihologa i u toj igri zaboravimo ono najvaznije...da slusamo.

Poslednja izmena:

Back