Eksperiment

Ljubo2

Iskusan
Poruka
5.436
Ako za ogledni primer uzmemo određeni broj ljudi različitih zanimanja (nebitno koliki broj) - od kojih je jedan, na primer, fudbaler, drugi slikar, treći vilinista, ćetvrti zemljoradnik, peti građevinar, šesti hirurg itd - uverićemo se da su rezultati njihovor rada drastično različii. Ipak, ako pažljovo posmatramo šta svi oni rade, uverićemo se da svi rade isti, naprežu se i kreću, opažaju svoje naprezanje i kretanje, osećaju, pamte misle i razumeju. Pitanje glasi: Kako je to moguće - svi rade isto, a rezltati rada različiti?

Ako za ogledni primer uzmemo određeni broj ljudi različitih zanimanja (nebitno koliki broj) - od kojih je jedan, na primer, fudbaler, drugi slikar, treći vilinista, ćetvrti zemljoradnik, peti građevinar, šesti hirurg itd - uverićemo se da su rezultati njihovor rada drastično različii. Ipak, ako pažljovo posmatramo šta svi oni rade, uverićemo se da svi rade isti, naprežu se i kreću, opažaju svoje naprezanje i kretanje, osećaju, pamte misle i razumeju. Pitanje glasi: Kako je to moguće - svi rade isto, a rezltati rada različiti?
iiii s katedre direktno u predškolskoooooo......:P :lol: :hahaha:

Ne rade svi isto. Moji pokreti nisu isti ni kao pokreti drugog slikara, a kamo li
hirurga ili violiniste. Ne možeš samo reći pokret, kao da svi prave iste pokrete.
To ti ni za zazličite tipove mašina ne bi važilo, jer rade po različitim programima.
Nije poenta u različitim pokreima fudbalera, violiniste, slkara, zemljoradnika itd, već u nečem drugom. U onome što različite poket uslovljava. Veoma je važno i naučno i filozofsko pitanje šta je to drugo što različite oblike naprezanja i kretanja uzrokuje. Jerto je uzrok apsolutno svih različitosti iz kojih se celokupna priroda sastoji.

Evo drugi primer:
Hiljade različizih vrsta buljaka, životinja i ljudi grade molekuli i atomi. A ipak, ni oni ne rade ništa drugo do samo se naprežui, kreću, opažaju svoje naprezanje i kretanje, osećaju, pamte, misle i razumeju. Pitanje i dalje glasi, kako je moguće da molekuli i atomi uspevaju da sa samo sedam vrsta fizičkih i psihilkih radnji naprave na hiljade različitih tela biljaka, insekata, životinja i ljudi?

Nije poenta u različitim pokreima fudbalera, violiniste, slkara, zemljoradnika itd, već u nečem drugom. U onome što različite poket uslovljava. Veoma je važno i naučno i filozofsko pitanje šta je to drugo što različite oblike naprezanja i kretanja uzrokuje. Jerto je uzrok apsolutno svih različitosti iz kojih se celokupna priroda sastoji.

Evo drugi primer:
Hiljade različizih vrsta buljaka, životinja i ljudi grade molekuli i atomi. A ipak, ni oni ne rade ništa drugo do samo se naprežui, kreću, opažaju svoje naprezanje i kretanje, osećaju, pamte, misle i razumeju. Pitanje i dalje glasi, kako je moguće da molekuli i atomi uspevaju da sa samo sedam vrsta fizičkih i psihilkih radnji naprave na hiljade različitih tela biljaka, insekata, životinja i ljudi?
Ali se ne kreću kao lafkraftovska grozomorna smesa organizama ili drukčije rečeno Stvor iz istoimenog filma, već kao zasebna, individualna bića. :)

Nisam odg. samo naglašavam apsurd svih tih radnji.. kaži Ljubo, nešto u vezi svijesti će bit odgovor.
Jeste u vezi Svesti i ja to stalno objašnjavam, ali niko ne konta. Pa ja sada pokušavam da vas navedem da se vi sami setite, jer pravo znanje je uvek ono kje čovek sam otkrije, a ne ono koje neko saopštava onima koje to uopšte ne zanima.

Zašto je važno znati šta sve različitosti ovoga sveta uzrikuje i to samo uz pomoć sedam fizičkih i psihičkih radnji?

Zato što su, naprimer, DOBRO i ZLO, kao dva veoma važna životna pitanja, takođe dve različitosti koje se postižu uz pomoć samo sedam različitih fizičkih i psihičkih radnji. I ako ne znamo šta te dve različitosti uzrokuje, nikada nećemo uspeti da se oslobodimo onog uzroka koji za svoju posledicu ima ZLO, s obzirom da ZLO nije cilj ni svrha sveukupnog života i postojanja, već DOBRO.

Ali se ne kreću kao lafkraftovska grozomorna smesa organizama ili drukčije rečeno Stvor iz istoimenog filma, već kao zasebna, individualna bića. :)
Da vam pognem da se setite, tako što ću da se složim sa vama da, drastično različita upotreba sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, za svoju posledicu ima drastično različite posledice. Ali poenta je u tome da pre te različite upotrebe sedam fizičkih i psihičkih radnji, takođe postoji nešto što je drastično različito koje uzrokuje drastično različito korištenje tih sedam fizičkih i psihičkih radnji. Na primer i fudbaler i violinista rade isto, naprežu se, kreću se, opažaju svoje naprezanje i kretanja, osećaju, pamte misle i razumeju, a rezultati njihovog rada su drastično različiti. Pitanje je šta unutar fudbalera i violiniste uzrokuje da oni različito koriste te svoje fizičke i psihičke sposobnosti i radnje? Jer dok god ne saznamo šta je tome uzrok i kako taj uzrok može da se promeni, nećemo moći da promenimo svet, ako nam se svet, kao posledica tog uzroka ne dopada.

Evo drugi primer:
Mogao si jednostavnije da pitaš šta je uzrok kretanja.

Uzrok svake akcije mehaničkog čoveka je želja. Prijanjanje i odbijanje.
Uzrok akcije budnog čovka je Volja. On deluje po nadahnuću, a ne po
željama.

Mogao si jednostavnije da pitaš šta je uzrok kretanja.

željama.
Jasna, sve što si rekla je pogrešno. Pazi dobro što ću reći. sem Svesti i njenih sedam sposobnosti ničeg drugog nema. Uz pomoć tih svojih sedam sposobnosti Svest stiče iskustvo (znanje, ideju, informaciju) o sebi i pomoću nje dovodi sebe u stanje svesnosti i tako samoodržava sebe kao Svest, Tih njenih sedam sposobnosti i radnji večito stoje u uzajamnpj uzročno-posledičnoj vezi i odnosu i sve te radnje uvek jedna iz druge kružno proizilaze. Što uslovljava večito, kružno ponavljanje jednih i istih radnji.

Moje pitanje je glasilo: Kako je moguće da u celom Svemiru, sve što postoji, ne radi ništa drugo, već se samo napreže, kreće, opaža, oseća, pamti, misli i razume svoje kretanje i rad, a rezziltati tog kretanja i rada su drastično različiti.

Dakle, pitanje je; šta uslovljava te različite rezultate svih mogućih kretanja i radnji?

Odgovor na ovo pitanje je od životbe važnosti za ceo svet. Jer kad budemo znali šta je taj uzrok tada ćemo lakše moći da ga se oslobodimo u slučajevima kada kretanja, i radnje, sa značenjem posledice za ljudsko duštvo, budu imale značenje ZLA. I kad god se bilo gde u svetu pojavi neko zlo, kao na primer rat u Ukrajini, Palestini, Kosovu itd, mi nećemo uklanjati takve vrste zla sa značenjem posledice, na primer tako što ćemo praviti mirovne pregovore da zlo prestane, jer u tom slučaju UZROK zla će i dalje da ostane, pa će on kasnije ponovo da uzrokuje to isto zlo. Već ćemo odmah, čim se zlo pojavi, da se ustremomo na UZROK ZLA. I kad taj uzrok eliminišemo, takve vrste zla više nikada neće da bude. Rešićemo ga se jednom za svagda. A ne ovako kao do sada, jedna i ista zla u celom ljudskom društvu se uvek iznova ponavljaju, a mi se uvek trudimo da uklonim zlo, a uzrok tog zla uvek ostane nepovređen. Koji kasnije uvek iznova uzrokuje to isto zla.

Razmisli malo, tako i lekari rade kad se neki čovek razboli. Uvek traže uzrok bolesti i njega napadaju lekovima, pa kad na taj načim uklone uzrok zla, tada bolest kao zlo sama od sebe prođe.

Dakle, pitanje i dalje stoji otvoreno i glasi: ŠTA JE GLAVNI UZROK SVIH MOGUĆIH FIZIČKIH KRETANJA I RADNJI U CELPM SVEMIRU, nebitno da li su rezultati sa značenjem posledica tih kretanja i radnji dobre ili zle?

Da još samo podsetim na činjenicu da se evolucija celog Svemira, i svih stvari u njemi+u, svodi upravo na to, kako otkloniti sve uzroke zla i preći u stanje Dobra. Ovo pravilo evolucije važi i za celo ljudsko društvo, čija evolucija još uvek nije završena, jer jedna i ista zla se i dalje ponavljaju. A mi još uvek nismo shvatili šta je njihov glavni uzrok, niti kako da ga uklonimo.

Da vam pognem da se setite, tako što ću da se složim sa vama da, drastično različita upotreba sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, za svoju posledicu ima drastično različite posledice. Ali poenta je u tome da pre te različite upotrebe sedam fizičkih i psihičkih radnji, takođe postoji nešto što je drastično različito koje uzrokuje drastično različito korištenje tih sedam fizičkih i psihičkih radnji. Na primer i fudbaler i violinista rade isto, naprežu se, kreću se, opažaju svoje naprezanje i kretanja, osećaju, pamte misle i razumeju, a rezultati njihovog rada su drastično različiti. Pitanje je šta unutar fudbalera i violiniste uzrokuje da oni različito koriste te svoje fizičke i psihičke sposobnosti i radnje? Jer dok god ne saznamo šta je tome uzrok i kako taj uzrok može da se promeni, nećemo moći da promenimo svet, ako nam se svet, kao posledica tog uzroka ne dopada.
Zbog čega bi uopšte menjali tako nešto? :D To su sve različiti kvaliteti i talenti? Šta je sa tobom, čoveče, šta te žulja u tome...? :)

Jasna, sve što si rekla je pogrešno.
U toliko reči nisi uopšte objasnio zbog čega nije tačno to što sam rekla, već si samo
pričao o tome zbog čega je važno da se na pitanje odgovori. A ja sam odgovorila.
Pa ili demantuj to što sam rekla ili pitaj da ti pojasnim. Ili odgovori sam na svoja
pitanja, al onda je najbolje blog da napraviš. Šta će ti forum ako su ti mišljenja
drugih nebitna.. :aha:

Ovo je delovanje iz neznanja. Ne bilo kakvog neznanja, već neznanja
o tome ko ili šta mi jesmo.
Ono može biti sa dobrom namerom i lošom posledicom.
Sa lošom namerom i dobrom posledicom.
Sa lošom namerom i lošom posledicom.
Sa dobrom namerom i dobrom posledicom.

željama.
To je ono kad Isus kaže da su Otac i on jedno i kada čini po Božijoj
volji. Čoveku dostižno, ali samo kroz duhovni rad. Ne dolazi spontano,
niti prostom intelektualnom odlukom.

Informacija, tj. ideja, odnosno znanje, se uvijek nalazi ispred fizičkih i psihičkih radnji. I od kvalitete tog znanja, odnosno njegove istinitosti će da zavisi kakvu ćemo „spiralu“ međusobno uzročno-posljedično povezanih fizičkih i psihički radnji i procesa da vršimo i koju od 'dvije različitosti' ćemo da proizvedemo u sebi, odnosno iskusimo za posljedicu – dobro, kao smisao, svrhu i cilj vlastitog i sveukupnog postojanja ili – zlo, kao ono stanje svijesti koje ona ne podnosi i koje proizvodi laž, a koje će uvijek na kraju da nas natjera da se „Jovo nanovo“ napregnemo, pokrenemo i djelujemo, tj. učimo – pomoću svojih psihičkih sposobnosti kako da se krećemo i radimo, a da to za posljedicu ima dobro – sve dok ne naučimo i do kraja razumijemo Istinu!

Ja sam na upravo tom putu već nekih 2-3 godine, otkako sam se susreo sa Zakonom postojanja, od kada, aktivno i maltene svakodnevno radim na razvoju svoje psihičke sposobnosti razumijevanja – Istine.
Ovim putem želim da poručim svima (zainteresovanim) da je to moguće, jer na prvom mjestu, meni u meni moje Ja (o) tome svjedoči, odnosno, ostvaruje/m svrhu i cilj svoga postojanja – zadovoljstvo i dobro, koje je, opet, takve prirode da (mi) ne dozvoljava da „druge pustim“ da ostanu u neznanju i zlu, ili kako to se to pogrešno zna imenovati, da ih se pusti „na miru“, a mira 'niđe ni na mapi'. (Možda bi Ja pustio njih na miru, ali neće oni njega 😊)
Razlog tome je i činjenica da ja zavisim od drugih ljudi i cjelokupnog društva i da to (privremeno) osjećanje zadovoljstva i dobra koje donosi razumijevanje Istine biva pogonskim gorivom, generatorom za djelovanje na njenom širenju – sve do kraja, odnosno, dok ne napravimo savršenu harmoničnu jedinstvenu zajednicu svjesnih ljudi (biće zvano Čovječanstvo) kako to (ga) Ljubo zna nazvati.
Zajednicu ljudi koji su svjesni da su svijest i koji će se u međusobnim odnosima rukovoditi principima jedinstva, saradnje, solidarnosti, uzajamnog pomaganja, tj. ljubavi (prema drugome kao prema samome sebi) i nadasve s pravednom podjelom rada i rezultata rada. To će biti zajednica ljudi koji će prestati misliti da su ono što nisu, što je po definiciji laž (misliti ono što nije tako), a samim tim i 'prestati biti zlo', koje smo svi u vrijeme kada vršimo radnje koje nisu uzrokovane znanjem dobra i razumijevanja razlike između dobra i zla.

Naravno da ovim želim i Ljubi da kažem da nije sam i da sigurno nekoliko mojih prijatelja i ja – ljudi koji su svjesni da su svijest, ako već možda ne razumijemo do kraja Zakon postojanja, onda 'barem' bezrezervno „vjerujemo“ u Njega i „osjećamo“ istinitost, silu, vrijednost, veličanstvenost i njegovu savršenost, odnosno prepoznajemo veličinu, uzvišenost i svemogućnost Svijesti (kome je 'lakše', ovdje može stajati/pisati i Boga) – koja sve od sebe same stvara i koja će i ovaj 'posao' (ili bolje rečeno 'poslić') na osvješćenju čovječanstva, koji je već počeo (a naziva ga se i „Sudnji dan“) da sprovede „milom ili silom“. I da smo mi, koji ovo razumijemo, tu da pomognemo – čovječanstvu, kao 'učitelji', a Stvoritelju, tj. Svijesti, kao 'sredstvo' – da to bude „milom“, jer je, između ostalog, upravo milost, božansko obilježje ljudi (sad za sad nekog, manjeg broja) i Njegovo svojstvo.
Naravno, za one koji se ne odazovu pozivu milosti, tu je zlo, koje je osnovna uzročna i pokretačka sila i „pomagač“ Svijesti. Doduše i blago rečeno, manje 'ugodan' od milosti (čitati, znanja koje se nudi), ali zato izuzetno učinkovit „pomagač“ na brisanju grijeha, tj. promašaja cilja, svrhe i smisla sveukupnog postojanja.

Evo gore, Plamanac je umesto mene objasnio dosta toga. Zahvaljujem se Planamcu na razumebanju i podršci.

Jasna, želja jeste pokretačka uzročna sila i snaga, ali problem je što želja može da uzrokuje, ne samo ono što je dobro, već i ono što je zlo, a zlo nije svrha i smisao života. Pa u slučaju kda je uzrok žlje neželjeno zlo, potrebno je naći rešenje,kako se osloboditi onih želja koje uzrokuju zlo, a negovati samo one želje koje za svoju posledicu imaju dobro. Ne samo dobro za onoga ko nešto želi, već i za njegovu bližu i dalju okolinu.

Pa kad su u pitanji želje koje uzrokiju zlo, pitanje je kako se osloboditi takvih želja? Odnosno, pitanje je šta je uzork takvih želja, pa da se onda ustremimo na uzrke zlih želja, a time ujedno i na uzroke zala kao posledica zlih želja.

Kad je reč o sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji svesti, da se podsetimo, da sve one stoje u kružnoj, uzročno posledičnoj vezi i idnosu. Pa kao što zlo ima značenje posledice neke zle želje, tako i zla želja ima svog uzoka. Pa ako želimo da se oslobodimo zlih želja, prvo moramo da otkrijemo šta je uzrok zlih želja, pa da njega elimišemo.

Želje su psihička stanja osećanja potrebe da se čini dobro ili zlo. A ono što sve želje uzrokuje, nebitno da li su dobre ili zle, su MISLI: Dakle i misli mogu da budu dobre ili zle. Pa ako žečimo da se oslobodimo zlih želja, prvo moramo da se oslobodimo zlih misli.

Kako se osloboditi zlih misli?

Ako svih sedam sposobnosti i radnji Svesti stoje u uzajamnoj kružnoj uzročno posledičnoj vezi i odnosu, tada su i misli, kako dobre, tako i zle, uzrokovane. Pa ako želimo da se oslobodimo zluh misli, moramo da otkrijemo uzroke zlih misli i pokušamo njih da se oslobodimo. Šta su uzroci zlih misli?

Naravno, uzroci zlih misli su ZLE IDEJE, tj. ZNANJA ili INFORMACIJE. S obzirom da postoje ideje i zla i dobra, da bi se oslobodili zla, moramo se osloboditi zlih misl. A da bi se oslobodili zlih misli, moramo se osloboditi zlih ideja, informacij ili znnja, Koja je osnovna razlika između zlih i dobrih ideja, tj, znanja?

Osnovna razlika je što zle ideje ili znanja imaju značenje LAŽI, a dobre, značenje ISTINE. Pa se sada postavlja pitanje kako raspoznati lAŽ od ISTINE.

Odgovor na ovo pitanje glasi da sve one ideje, pomoću kojih ostvarujemo zadovoljstvo i dobro, a to su one ideje ili znanja koje omogućju naše postojanja, imaju značnje ISTINE I DOBRA. A sve one koje ne omogućuju, več ugrožavaju naše postojanje i imaju znaćenje nezadovoljstva i zla, imaju značenje LAŽI. I ako želimo bolji svet od ovoga koji imamo danas, pod hitno moramo da imenujemo sve one naše, odeje, znamja, informacije, kao i naše škole, učenja i institucije, koje takvim lažnim idejama, znanjima i informacijama zagađuju ljudske umove, usmeravajući ih da stvore naviku da u skladu sa njima misle, zlo, žele zlo i rade zlo, ubeđeni da to nije zlo već DPBO. Imajući na umu da svetski vaspitači tih zlih znanja uvek objašnjavaju da takva znanja nemaju značenje Zla, već Dobra. I kad uspeju da nagovore ljude da po takvim znanjima misle, žele i ćine zlo, pa ljudi steknu naviku da po takvim znanjuma misle, žele i rade zlo, onda te zle ideje i zlo počnu da se prenose sa generacije na generaciju kao da imaju značenje Znanja, Istine i Dobra. Pa onda to Neznaje i Zlo, počinju da evoluiraju, da se usavrršavaju sa ibeđenjem da imju znanćenje znanja, istine i dobra. Da bi onaj krajnji rezultat svega toga bilo PAKAO, APOKALIPSA, SAMOUNIŠTENJE i PROPAST.

Ako imamo u vidu istoriju razvoja naše civilizacije, upravo to nam se i desilo. Neznanja, laži, haos i zlo su evoluirali skoro do kraja i mi smo već došli na ivicu samouništenja.

E, sada ima i dalje od ovoga da se objašnjava. Sada konačno treba da se postavi i pitanje koje su to vrste laži sa značenjem zlih znanja, koja uzrokuju zle misli, zle želje, zla dela, zle navike, a zle navike zlu ljudsku sudbinu, koja, prenoseći se sa klena na koleno, već hiljadama godina se ponavlja*

Sada neću o tome. Ako ste razumeli sve ovo što sam napred rekao, ostavljam vam da se setite i nabrojite koja su to svetska zla znanja, misli, želje, dela i navike, kojih bi trebalo celo ljudsko društvo da se oslobodi, da bi se spasilo od samouništenja? A suprotno ovim zlim, lažnim znajima i idejama, da se setite i nabrojite ideje koje za svoju posledicu imaju dobre misli, želje, dela i navike. Koje nemaju značenje Laži, već Istine. Pomoću kjih jedino je moguće ostvariti duhovno i materijalno blagostanje za sve ljude sveta, kao su osnovni cilj i svrhu sveukupnog postojanja i života?

Jasna, želja jeste pokretačka uzročna sila i snaga, ali problem je što želja može da uzrokuje, ne samo ono što je dobro, već i ono što je zlo, a zlo nije svrha i smisao života.
Citirao si samo jednu rečenicu koju sam napisala. A zapravo sam objasnila sve.
Blog je definitivno za tebe dok ne naučiš da komuniciraš sa ljudima. Piši i samo
sebe čitaj.

Citirao si samo jednu rečenicu koju sam napisala. A zapravo sam objasnila sve.
Blog je definitivno za tebe dok ne naučiš da komuniciraš sa ljudima. Piši i samo
sebe čitaj.
Ta;no, citirao sam i komentarisao samo jednu tvoju re;enicu i nju sam samo i pro;itao, Ali kad sam video koliki komentar sam napisao na tu jednu re;enicu, pomislio sam da bi post bio preduga; ako bih komentarisao ceo tvoj post. A duga;ke opostove niko i ne voli da;ita. Sutra 'u da pro;itam i ostatak tvog posta i idgovri'u ako budem imao [t

Ovo je delovanje iz neznanja. Ne bilo kakvog neznanja, već neznanja
o tome ko ili šta mi jesmo.
Ono može biti sa dobrom namerom i lošom posledicom.
Sa lošom namerom i dobrom posledicom.
Sa lošom namerom i lošom posledicom.
Sa dobrom namerom i dobrom posledicom.

željama.
To je ono kad Isus kaže da su Otac i on jedno i kada čini po Božijoj
volji. Čoveku dostižno, ali samo kroz duhovni rad. Ne dolazi spontano,
niti prostom intelektualnom odlukom.
Evo citirao sam ostatak tvog posta za kojeg si rekla da si objasnila sve.

Naravno da nisi objasnila ništa. Barem ne ono što sam ja hteo da objasnim kada sam postavio ovu temu, sa namerom da se izvede na površinu i na svetlo dana ono GLAVNO koje upravlja svim stvarima u Svemiru, pa i sa Svešću, sem koje ničeg drugog nema. Kao i sa ljudima u ljudskom društvu, koje ih tera da sami sebi čine dobro ili zlo. Da bi ljudi na kraju shvatili kako mogu da se odbrane od te sile koja ih uvek iznova tera da sebi čone ZLO.

Sada se, naravno, s obzirom da sam rekao a sem Svesti ničeg drugog nema, postvalja pitanje, kako ono kojeg nema može da upravlja sa Svešču?

Ovo ćemo najlakše da razumemo uz pomoć definicije Svesti, koja kaže da je Svest ono koje je sposobno da sebe dovede u stanje SVESNOSTI.

Ova definicija nas navodi na zaključak da Svest ne postoji bezuslovno, već da mora da ispuni određeni uslov da bi je bilo. Mora da bude sposobna da stekne iskustvo, tj, ZNANJE (ideju ili informaciju) o sebi i pomoću nje dovede sebe u stanje svesnosti. I upravo ta INFORMACIJA, tj. ZNANJE je nešto što ne postoji samo po sebi, već uvek postoji samo Svest kao ZNALAC koji Znanje zna ili ne zna. Ali bez obzira što je Svest uvek gospodar znanja koje nosi u sebi, ona je uvek i sluga tog svog Znanja, jer ne može ni da misli drrugacije nego što zna, niti da bude svesna bilo čega drugog do samo onoga što zna.

I imajući to na umu, da Svest ne može ništa drugo ni da želi, ni radi, do samo ono što zna, postavlja pitanje, u čemu je onda problem?

Problem je u tome što ZNANJE, tj.informacija ili ideja koju Svest nosi u sebi o sebi, može da bude LAŽNA. I ako je lažnja, Svest će, upravljajući se po njoj, da misli, želi i radi samoj sebi ZLO, a to nije cilj, ni svrha njenog postojanja, već DOBRO. Pa će Svest onda morati da EVOLUIRA, tj, da traga za drugačijim idejama, znanjima, tj. informacijama o sebi, pomoću kojih će da osveščuje sebe, da bi I upravljajući se po njima, umesto ZLA, mogla trajno da ostvarije DOBRO.

I sada se postavlja pitanje, od kakve bi koristi ili značaja, za ljude u ljudskom društvu, moglo da bude ovakvo objašnjenje i razumevanje odnosa između Svesti i Znanja koje Svest nosi u sebi o sebi?

Moglo bi da bude od OGROMNOG značaja i koristi, upravo zbog ogromnog ZLA koje ljudsko društvo samo sebi čini od kada postoji i ne ume da pronađe rešenje kako da se tog zZla oslobodi. Ljudi u ljudskom društvu još uvek pojma nemaju da je glavni uzrok svih njihovoh ZALA, iDEJA, tj. ZNANJE ili INFORMACOJA po kojoj su sve dosadašnje generacije čovečanstva živele, koje su ta svoja Znanja smatrale ISTINOM, pomoću koje su uvek želele da ostvare DOBRO, a umesto dobra su uvek ostvarivale ZLO. I da to znači da svestt svih ljudi sveta još uvek NIJE EVOLUIRALA do kraja. I da IDEJE, tj. ZNANJA kojim ljudi danas u svetu raspolau o sebi i pomoću njih dovode sebe u stanje svesnosti, nemaju značenje ISTINE, već LAŽI. I ako žele da se oslobode svih zala koje ljudi po tim LAŽIMA sami sebi stvaraju, tada pod hitno moraju da dođu do onog ZNANJA koje će da ima značenje ISTINE, pmoću kojega će moči da izbegnu sva moguća ZLA i pređu u stanje DOBRA.

Ako oni koji budu pročitali i razumeli ovaj moj post, budu želeli da se diskusija na ovu temu nastavi lje, u narednim našim postovima i polemokama bi mogli da počnemo sa nabrajanjem svh onih iDEJE ili ZNANJA, po kojima ljudi još uvek žive, koje smatraju neprikosnovenim ISTINAMA, a od njih nemaju nikakve koristi, već samo stradanje, patnju, siromaštvo i ZLO.. I možemo nabrajati i diskutovati o onim UNIVERZALNIM IDEJAMA i ZNANJIMA, po kojima su sve materijalne forme u svemiru sadrađene, a to su atomi, nebeska tela, galaksije i tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi, koja imaju značenje USTINE i pomoću kojih jedino je moguće ostvariti svako DOBRO.

Ništa od onoga što sam napisala nisi demantovao. Slobodno ti piši šta god želiš
da napišeš, ali nemoj to zvati diskusijom.
Kad postaviš uvodni post sa pitanjem, onda očekuj da će i drugi ljudi napisati
svoje mišljenje. Želiš li to da izbegneš, napravi blog.

Naravno, za one koji se ne odazovu pozivu milosti, tu je zlo, koje je osnovna uzročna i pokretačka sila i „pomagač“ Svijesti. Doduše i blago rečeno, manje 'ugodan' od milosti (čitati, znanja koje se nudi), ali zato izuzetno učinkovit „pomagač“ na brisanju grijeha, tj. promašaja cilja, svrhe i smisla sveukupnog postojanja.
Upravo si definisao sektu. Tu ste da širite znanje i ko vam poveruje biće mu
dobro, ko vam ne poveruje, taj je nagrabusio.. :lol:

Ništa od onoga što sam napisala nisi demantovao. Slobodno ti piši šta god želiš
da napišeš, ali nemoj to zvati diskusijom.
Kad postaviš uvodni post sa pitanjem, onda očekuj da će i drugi ljudi napisati
svoje mišljenje. Želiš li to da izbegneš, napravi blog.
Kada neko na ovom forumu iznese svoje mišljenje, nije nužno dematovati ga da bi diskudija imala smisla. Diskusija može da ima smisla i onda ako neko želi da tuđe mišljenje proširi, potvrdi ili ga argumentuje sa namerom da istakne istinotost i važnost tog mišljenja. I ja sam upravo to i uradio kada sam komentarisao tvoj post, a nisam ga demantovao. I to ću da uradim i sada. Idem još dalje u širinu sve dok ne dođem do same suštine do koje sam želeo da dođem kada sam postavio ovu temu pod naslovom "eksperiment".

Da podsetim, eksperiment se sveo na ljude različitih zanimanja, čiji rezultati rada su drastočno različiti, a ipak svi ljudi su radili isto. Naprezali su se i kretali, opažali svoje naprezanje i kretanje, osećali, pamtili i razumeli. Jedino što je različito bilo kod sbih ljudi, bile su informacije, tj. znnja, odnosno ideje po kojima su se oni naprezači, kretali, opažali osećali pamtili mislili i razumeli.

Drugo sličan eksperiment su bile semenke različitih biljaka bačene na plodno tle, iz kojih su niknule različite biljke. Energija/materija koja je gradila te različitr biljke bila je bila jedna i ista i sva ona je prilikom gradnje biljaka radila isto. Naprezala se i kretala, opažala svoje naprezanje i kretanje, osećala, pamtila mislila i razumela. I u ovom slučaju su bile različite samo informacije o građi tela biljaka, po kojima se energoja/materija, naprezala, kretala i radila.

Ovo napred rečeno, da su sve različitosti iz kojih se Svemir sastoji, posledica različitih informacija, tj znanja, je veoma važno da svi ljudi sveta znaju i razumieju. Već sam objasnio zašto. Zbog toga što je cilj i svrha sveukupnog postojanja zadovoljstvo i dorvo, a ne nezadovoljstvo i zlo. I zbog toga što se evoluvija celog Svemora svodi samo na to da se pronađu rešenja, tj, informacije ili znanja pomoću kojih će moći najlakše da se ostvaro zadovoljstvo i dobrro, a izbegne nezadovoljstvo i zlo. I zbog toga što ne postoji drugi način da se izbegne nezadovovoljstvo i zlo, već taj da se identifikuje i eliminiše iz života glavni uzrok nezadovoljstva i zla, koji je uvek INRORMACIJA, tj. ZNANJE o tome šta treba da radimo i kako treba da živimo da bi uzrokovali nezadovoljstvo i zlo.

S obzitom da ni Dobro, ni Zlo, ne postoje sami po sebi, već se oni uvek UZROKUJU po znajnu, tj. informacji o Dobru ili Zlu.Zbog toga, ako želimo da prevaziđemo neki oblik zla, moramo prvo da identifikujemo informaciju, tj znanje po kojem činimo zlo i nje da se rešimo.

Evo ja ću da navedem i analiziram jedan konkretan primer o tome.

Vvi znamo da je alkoholizam zlo. Ljudi alkoholičari su izgubljeni i nesposobni za život. Oni su nevolja i za sebe i za njihove najbliže koji moraju da ih trpe i o njima se brinu. Oni su nevolja za celo društvo. I šta mi radimo da bi se oslobodili alkoholičara i njihovog alkoholizma? Šaljemo ih u ustanove za odvikavanje od alkohola. I na taj način čitavi timovi lekara i stručnjaka su angažovani oko njihovog ozdvijavanja, umesto da se ti ljudi bave nekim korisnim i društveno opravdanim radom. Ti ljudi koji leče alkoholičare, moraju da idu u škole i godinama uče kako da ljude odviknu od alkohola. I za svo to vreme i medicinske ustanove i lekari i alkoholičari i porodice alkoholičara, padaju na teret onog dela društva koje se bavi društveno opravanim i korisnim radom. .

A postoji mnogo jednostavniji načinda se alokoholizam izleći za sva vremena i da ga nikada više ne bude. A to je da se ukinu sva ona znanja, tj. informacije, koje je ljudsko društvo hiljadama godina razvijalo, sa namerom da se alkoholizam razvije i unapređi. Tu je, pre svega znanje o proizvodnji sirovima, tj. raznih vrsta voća, grožđa, šljiva, jabuka itd, potrebnih za proizvodnju alkohola. Za šta je potrebno mnogo zemljišnih obradivih površina da se uzurpiraju i mnogo ljudskih ruku, vremena i ljudskog truda. A sve to samo zato da bi alkoholičari mogli da se opijaj, od čega ljudsko društve neće da ima nikakve koristi, već samo štete. Za nešto što za dug i sretan život čpveka uopšte nije potrebno.

I šteta od alkoholizna nisje samo proizvognja sirovina za proizvodnju alkohola, već i mnoga indudtrijska posttojenja ua proizvodnju alkohola i mnogo ljudi koji će da rade u tim postrojenjima i proizvode alkohol. A i za to industrijska postrojennja je trebalo smisliti i proizvesti tehnolgije i ponovo timovi stručnjaka koji će da budu angažovani oko toga.

I na tome se ljudska glupost, tragedija i šteta po ljudsko društvo, zvana "alkoholizam" ,ne završava. Sada je potrebno smisliti i usavršiti efikasne puteve i načine distribuiranja alkohola od proizvođaća do potrošaća. Bezbrojne svetske trgovine alkoholjih pićai i kafane koje se tim poslom bave, u koje takođe treba uložiti mnogo truda da se sagrade. Tu su ii brojni trgovci, konobari i konobarice koje u flašama i čašama uslužuju ajoholičare dok uživaju u alkoholu. Čiji rad takođr nije društveno koristan i opravdan. što uzrokuje da i ti ljufi koji se tim poslom bave, padaju na teret onog dela ljuskog društva koji se bavi onim društveno opravsanim i korisnim radom, bez ćijioh rezultata niko ne može da živi. Kao sto su hrana, odeća stambeni objekti, kućne potrpštine itd. KOje u svetu manjkaju, jer mnogi ljudi sveta u velikom siromaštvu, kao beskućnici i bez hrane se pate i žive. I kad bi se ljudi, koji se bave proizvodnjom i distribucijom alkohola i oni koji alkohol konzumiraju, bevoli društveno opravdanim i korisnim radom, siromaštva u svetu ne bi moglo da bude. A zšto sve to rade? Samo zato da bi se mnoge svetske budaletine, opijale i drogirale alkoholom, uništavale se i zagorčavale život i sebi i svojim bližnjim i širem ljudskom društvu, koje će na kraju morati da se o njima i njihovom porodicama brine, jer oni sami su nesposobni za bilo kakav društveno opravdan i koristan rad.

A ko je za sve to kriv ili šta je uzrok svemu tome? Naravno samo pogrešna znanja, tj. informacij. Ne o Dobru, već Zlu, koje su se tokom holjada godima postepeno razvijale i prenosile sa klena na koleno, po kojima jedan znatan procenat celog ljudskog društva živi, ne na svoju korist, već na zlo i štetu i svoju i celog ljudskog društva. A sve je to zaista nešto bez ćega se može. Važno je samo ne stvoriti NAVIKU. Ako stvorimo naviku, onda smo gotovi i spasa nam nema. A tih zlih Znanja i NAVOKA ima mnogo vrsta koje je ljudsko društvo razvilo, sa coljem da ljudima bude bolje. Pomoću kojih se postižu suprotni efekti, zbog kojih je ljudskom društvu sve gore i gore..

Ovu temu sam pokrenuo upravo zato da shvatimo kolio su znanja, tj. informacije važne, ne samo za ljudski rod, već i za ceo Svemir. Uostalom, ništa drugo u Svemiru i ne evoluira, več samo razna znanjja, tj. informacije po kojima će živa i svesna energija Svemira da se kreće i radi. Naravno, informacije mogu da budu i o o Dobru i Zlu. Ako razvijamo informacije o Dobru, živećeno dugo i sretno i život će da nam bude RAJ. Ako razvijamo informacije i Zlu, život će da nam bude PAKAO i na krajućemo po tim znanjima, kad uh maksimalno razvijemo, da se samouništimo. I svetsko ljuudsko društvo je do maksimuma tog negativnog stupnja svog razvoja već i došlo.

Uistalom, sve ovo što sam napisao nije ništa novo. Fizičari i biolozi već odavno znanju i tvrde da sem energije i informacije ničeg drugog nema. U to se možemo uveriti na primeru "koka-jaje" i na bezbroju drugih primera. U jajetu koke imamo samo energiju i DNK informaciju o koki, kao sistem kretanja i rada po kojem će energija jajeta organizovano i harmonično da se kreće i radi. Imajući na umu, kada je reč o energiji i informacijp, da se tu uvek radi o sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji Svesti, sem kojih ničeg drugog nema. Enrdgija se uvek manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, a onformacija kao prihička radnja opažanja, osećanja, pamćenja mišljenja i razumevanja tog naprezanja i kretanja.

KOliko su informacije, tj. znanja važne za sveukupno postojanje, to je još pre 2.400 godina znao i kineski filozof Lao Ce kada je rekao:

"Pazite na svoja znanja, ona postaju vaše misli. Pazote na svoje mislo, one postaju vaše želje. Pazote na svoje želje, one postaju vaša dela. Pazite na vaša dela, ona postaju vaše navike. Pazite na vaše navike, one postju vaša sudbina."

Ovo podrazumeva, ako je sudbina naše civilizacije ZLA i ako želimo da je promenimo da bude dobra, ne postoji drugi način, već da odbacimo sve one informacije iz naših umova i više ne delujemo po njima i nestvaramo štetne navike, a ostavimo i dalje razvijamo samo ona znanja, delovanja i navike koje su nam na korist, pomoću kojih jedino može da se živi i uživa. Sve je ovo u duhu one Biblijske izreke koja keže: "Kako seješ, tako ćeš i da žnješ".

Voleo bih, a to mi je inamera bila, da prvo do karaja objasnimo i razumemo razliku između Istine i Laži, tj. razliku između ZNANJA i NEZNANJA, pa da onda na kraju nabrojimo i analiziramo sva svetska (NE)Znanja koja za svoju posledicu imaju ZLO. Kao što sam ja gore naveo i analizirao alkoholizam kao jedno od vrsta ljudskih zala. A zatim da damo predloge za rešenja kako da se tih zala oslobodimo. Konkretnije, da objasnimo šta je Laž, a šta Istina, i kako se pomoći Istine mogu lako oboriti sve svetske laži, koje još uvek vladaju svetom.

Upravo si definisao sektu. Tu ste da širite znanje i ko vam poveruje biće mu
dobro, ko vam ne poveruje, taj je nagrabusio.. :lol:
Ako dozvoljavaš, Jasna, ja ću da ti odgovorim na ovaj tvoj post umesto Planamca, jer nas dva smo istomišljenici.

Da prvo vidimo šta bi pod definiciji pojma "sekta" trebalo da se podrazumeva,

Pojam "sekta" u širem smuslu podrazumeva skupinu ljudi istomišljenika, koji se udružuju, samoorganizuju i institucionalizuju oko neke ideje koja nema značenje proverenog znanja i nauke, već vere. Što uvek za svoju posledicu ima mržnju između pripadnika takvih vrsta sekjti i verovanja, zatim netrpeljivost i na kraju ratove i sve moguće vrste zla. U takve vrste svetskih sekti spadaju pripadnici svih državno-političkih, verskih i nacijonalnih sistema, jer sve svetske ideologije, politike, vere i nacije, kao ideje, nemaju značenje ISTINE, ni ZNANJa, već samo LAŽI, prevare i manipulacije ljudima skolonim da u sve, bez ikakvih dokaza i objašnjenja veruju,

A ova ideja o kojoj je Planamac govorio, je ono što ja nazovam imenom ZAKON POSTOJANJA. To nije ni ideologija, ni politika, ni vera, ni nacija, već čista, iskustveno proverljiva i do kraja logički objašnjiva razumljiva NAKA. I kada Planamac gpvpri o potrebi proveravanja, razumevanja i okupljanja ljudi oko ove nauke, on tme ne zagovara nikakvu novu sektu, niti nekakvu novu prirpadnost, već zagovara otpadanja ljudi o njihovih sadašnjih, lažnih, državno-ideološko-političkih, verskih i nacionalnih pripadnosti i vraćanje njihovoj prirodnoj, LJUDSKOJ pripadnosti, sa kojom se rađaju ui umiru. Što je uslovu za konačno ujedinjenje sveta, trajni mir, odnosno za prestanak svih svetskih međupolitičkih, međuverskih i međunacionalnih mržnji i ratova i svih onih svetskih zala kao posledica tih sektaških podela, mržnji i ratova.

Svi ljudi na svetu, samim svojim reođenjem, dobijaju svoju jedinu,LJUDSKU pripadnost i radi njihove sreće i svake vrste dobra, nije im potrebna nikakva magareća ili neka druga pripadnost.

Na primer, da li jsu uzrok rata u Ukrajini ili u Izraelu i Palestini, pa i Kosovu bilo šta drugo, kao i svih drugih dosadašnjh svetskih ratova, do različite državno-političke, nacionalne ili verske, sektaške, pripadnosti?

Naravno, glavni i jedini uzroci svih ovih svestkih podela, pripanosti, mržnji i ratova su upravo LAŽNJA ZNANJA, tj. IDEJE ili INFORMACIJE da su ljudi pripadnici ove ili one ideologije, politike, vere ili nacije, kojih ljudi moraju da se oslobode, ako žele da ratova i ljudskih stradanja, više ne bude. I to oslobađanje od tih veštačkih i lažnih pripadnosti, nikakako nema za cilj stvaranje neke nove sekte, već samo vraćanje ljudi njima samima, tj, njihovoj jedinojmoj, pravoj i prirodnoj, LJUDSKOJ pripadnosti. I ko to shvata i razumije i počne sebe da smatra samo čOVEKOM, da bi to svima stavio do znanja, predlog je da sebe obeleži trobojnim simbolom Svesti kao jedine prirodne sile i pojave od koje je ceo svemir sagrađen. Koji je ujedno i simbol jedinstva celog Svemira i jedinstva svih ljudi sveta.
xjpg.1164611.jpg

Back