hirajgoagain
Zaslužan član
- Poruka
- 127.156
sve ima svoju cenu
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imam ja ,za one koji sebe smatraju umnijim i moćnijim,i bolje:Valja sebe znati i uobličiti i pred sobom,a nekad i pred drugima-razobličiti...Najglavnije je, samom sebi ne lažite. Onaj koji sam sebe laže, i svoju rođenu laž sluša, taj dolazi dotle da nikakvu istinu ni u sebi, niti oko sebe ne razlikuje, nego dolazi, dakle, do nepoštovanja i prema sebi i prema drugima. (Dostojevski)
sve ima svoju cenu
Jeco, sve je to super, ali mislim da i ti i Hakim zaboravljate jednu stvar- da su neki ljudi glumci, i da je ta gluma deo njihovog "ja". Ta potreba za glumom je isto osobina, osobina koja je deo pravog "ja". Kada čovek prestane da glumi onda on više nije ono što je bio. On se tada miri s svojim "ja", ali s nekim drugim "ja".
Povrh svega, glumiti boljeg znači težiti savršenosti. Možda mi kroz glumu postajemo bolji? Možda ću nešto naučiti od lika kojeg glumim? Ako jednom u pozorištu budem igrao Romea, hoću li biti isti kao pre ili ću pokupiti nešto od Šekspirovog junaka? I od svih drugih u koje ću se kostimirati?
Ako si čitala "Portret Dorijana Greja", seti se Sibile Vejn i njene sudbine. Dorijan je voleo dok je ona bila na pozornici... Dok je jedne večeri bila Rozalinda, a druge Porcija. Dok je delila Betričinu sreću i Koredlijin bol. Dorijan je voleo Juliju iz Šekspirove predstave... A kada je jadna Sibila shvatila da je život ono što propušta između dve predstave, da je pravi život nešto što može da postoji, a ne samo da se glumi, kada je izašla iz kalupa svih mogućih ličnosti koje je predstavljala, kada je spoznala stvarnost i postala ono što zaista jeste, a ne samo glumica, šta se onda desilo? Desilo se to da je Dorijan ohladio od bujice emocija i surovo je odbacio, jer to više nije bila ona divna devojka koja je u sebi sadržala savršenstvo sveta, lepotu književnosti, čar najuzvišenije sreće i najdublje patnje. Odjednom se pred njim stvorila jedna obična Sibila Vejn, bez traga svega onog što je voleo.
Možeš ti koliko hoćeš da pričaš "budi ono što jesi". Tipični slogan iz neke random self help literature. Stvarnost će te lako opovrgnuti. Gluma je umetnost, način života. Mi zaista jesmo glumci, mi možda i nemamo svoj oblik, već kao voda prilagođavamo formu čaši ili činiji u kojoj se nađemo, ali mi nismo "ništa", već voda, to je naša suština, u našoj prilagodljivosti, fleksibilnosti, fluidnosti... Brus Li je o tome pričao! Biti voda... Prilagoditi se svemu. To je ta voda koja teče rekama i brzacima, koja puni jezera, koja se prostire talasima, koja se budi na sočnim travkama, koju mi pijemo, koja čini dobar deo nas! Treba nešto i naučiti od te vode. Ne treba je potceniti.
Vi koji koji težite nekom jedinstvenom "ja", povrh svega propuštate mnogo drugih "ja". Od kojih biste nešto i naučili. I onda bi i vaše "ja" bilo bolje. Spremnije, sigurnije, vrednije. Nema napretka bez glume. Nema napretka bez pokušaja. Odreći se svih kostima i ostati go pred svetom je i suludo i opasno. Svi vi bez kostima ne znate šta propuštate.
Imam ja ,za one koji sebe smatraju umnijim i moćnijim,i bolje:Valja sebe znati i uobličiti i pred sobom,a nekad i pred drugima-razobličiti...
Uobličavanje je važno i ne može proći bez laganja u ovom lažljivom svetu,ali je važno znati šta je sve laž šta smo potrpali u sebe
i na sebe...Oni biseri istine ,kojih je tako malo,držati u stisnutom dlanu i pokazati samo voljenim bićima,a i to samo kad su dobronamerni...
Ako si čitala "Portret Dorijana Greja", seti se Sibile Vejn i njene sudbine. Dorijan je voleo dok je ona bila na pozornici... Dok je jedne večeri bila Rozalinda, a druge Porcija. Dok je delila Betričinu sreću i Koredlijin bol. Dorijan je voleo Juliju iz Šekspirove predstave... A kada je jadna Sibila shvatila da je život ono što propušta između dve predstave, da je pravi život nešto što može da postoji, a ne samo da se glumi, kada je izašla iz kalupa svih mogućih ličnosti koje je predstavljala, kada je spoznala stvarnost i postala ono što zaista jeste, a ne samo glumica, šta se onda desilo? Desilo se to da je Dorijan ohladio od bujice emocija i surovo je odbacio, jer to više nije bila ona divna devojka koja je u sebi sadržala savršenstvo sveta, lepotu književnosti, čar najuzvišenije sreće i najdublje patnje. Odjednom se pred njim stvorila jedna obična Sibila Vejn, bez traga svega onog što je voleo.
Možeš ti koliko hoćeš da pričaš "budi ono što jesi". Tipični slogan iz neke random self help literature. Stvarnost će te lako opovrgnuti. Gluma je umetnost, način života. Mi zaista jesmo glumci, mi možda i nemamo svoj oblik, već kao voda prilagođavamo formu čaši ili činiji u kojoj se nađemo, ali mi nismo "ništa", već voda, to je naša suština, u našoj prilagodljivosti, fleksibilnosti, fluidnosti... Brus Li je o tome pričao! Biti voda... Prilagoditi se svemu. To je ta voda koja teče rekama i brzacima, koja puni jezera, koja se prostire talasima, koja se budi na sočnim travkama, koju mi pijemo, koja čini dobar deo nas! Treba nešto i naučiti od te vode. Ne treba je potceniti.
Vi koji koji težite nekom jedinstvenom "ja", povrh svega propuštate mnogo drugih "ja". Od kojih biste nešto i naučili. I onda bi i vaše "ja" bilo bolje. Spremnije, sigurnije, vrednije. Nema napretka bez glume. Nema napretka bez pokušaja. Odreći se svih kostima i ostati go pred svetom je i suludo i opasno. Svi vi bez kostima ne znate šta propuštate.
Sve je jedno veliko foliranje. Pričajte šta hoćete, ali glumite i vi. Tome vas uče od malena, uče vas ulozi koju onda savladate i držite se iste ceo život. Znate da morate u školu, na fakultet, na posao, da vas čeka brak, dete, obaveze. Gomila šablona, čitava jedna uloga koju preuzimate i koja onda vremenom sve više postaje vaše pravo ja, jer se onda mirite s tim.
Da, sve je jedno veliko foliranje, vešta gluma, velika pozornica.