Zar nije glupo nazivati tu pojavu kao talasno svojstvo ako nema veze sa talasima?
E pa upravo je ovo pitanje koje si postavio, ono pravo, ako želimo da se odreknemo klasične predstave o prirodi. Mi smo intuitivno navikli na talase kao PROCES koji se dešava u prostoru. I po samoj definiciji talasa, on predstavlja proces prenošenja oscilacija. Dokazi da postoji talas, su upravo pojave koje detektujemo (interferencija) a koje nisu svojstvene česticama. U klasičnom smislu, to jeste tako. Medjutim, ako eliminišeš talas i posmatraš čestice, a u tvom eksperimentu se pojave uslovi za interferenciju, onda ovo prethodno rečeno, NE VAŽI. Došao si u kontradiktoran položaj. Kako to sad interferencija, kad ja posmatram čestice koje se kreću, kao grudvice materije, lokalizovane u prostor-vremenu, a znam da talas, nije lokalizovan. Jedini izlaz, nema drugog, jeste da ih pomiriš, ili odbaciš obe mogućnosti, da "objekat" (navodnici jer je pojam nedefinisan), nije ni jedno ni drugo. Pošto nisu odbacili obe varijante, onda su ih obe prihvatili, da je "objekat" i čestica i talas. Da u nekim pojavama ispoljava talasna, a u drugim pojavama čestična svojstva.
Pitanje je, pa ako je talas? Kakav je to talas s obzirom na klasičnu definiciju talasa? Ajd da ga uporedimo sa, talasima koje poznajemo u klasičnom smislu...Elektromagnetni - ne, mehanički - očigledno ne, gravitacioni - očigledno ne....Koji? Nema...Dakle, u pitanju je čisto kvantni efekat. Slična je situacija i sa spinom (koji je dobio naziv po obrtanju) jer se smatralo da elektron rotira oko neke svoje ose, da bukvalno rotira. I spin koji je prethodno uveden ad hoc, a koji prirodno sledi iz Dirakove relativističke jednačine za elektron, jestve svojstvena vrednost, ima dimenzije momenta impulsa (koji se klasično vezuje za rotaciju) , ali NEMA rotacije. U pitanju je čisto kvantni efekat, za koga se ne može naći neka sličnost i povezanost sa klasičnim veličinama i pojavama.
Teško je a posebno apstraktno proučavati svet koji nije svojstven svakodnevnom iskustvu. Svako povezivanje i traženje sličnosti dovodi do konfuzija i kontradiktornosti, kakvi su se sretali pri izgradnji tj formulaciji Specijalne teorije relativnosti, pa smo imali transverzalnu i longitudinalnu masu, pa smo imali (negde još uvek imamo u nekim knjigama) i relativističku masu, itd...
Meni je mnogo čudnije, recimo iz oblasti elektrotehnike, zašto se elektromotorna sila, zove tako? Kad niti je sila, ima dimenzije napona, a ustvari predstavlja rad koji treba uložiti po jediničnom naelektrisanju....