Експедиција тражи праотаџбину Протобугара

Могли су лепо да препишу Њофру Туђмана, само где пише Харуват да напишу Бугарат или нешто слично...
evo skoro sam citao jedan njihov tekst gde pise kako je Krusevac bio bugarski grad sve to 1878, a onda su dosli zli Srbi i nasilno ih asimilirali :P :P, a da je pomoravski najzapadniji dijalekt bugarskog jezika :P :P

Ко смо ми, Бугари? Где је наша праотаџбина? Од каквог смо теста? И поред постојања бројних научних хипотеза и теорија о нашем пореклу одговор на та питања крије се у магли времена. Једно је сигурно – наши праоци су живели на просторима древне Азије. Питање је са којег су дела континента стигли. Данас све више бугарских научника подржава тезу о нашим ирано-персијским генима. У потрази за доказима нашег порекла у Иран је отпутовала бугарска научна експедиција.

Научници су једнодушни – ми, Бугари смо наследници "генетског коктела" који су измешали племена и народи који су миленијумима крстарили нашом древном земљом. Због тога се толико разликујемо! Плави или тамнокоси, светлих или тамнијих очију, ниски и набијени или високи и витки – не постоји карактеристични бугарски тип. Најзначајније трагове у нашем генетском профилу оставили су Словени, Трачани и Протробугари који су у 7. веку основали своју државу на овом делу Балканског полуострва. Међутим, учесници замашне научне експедиције су убеђени да у нашим венама тече пре свега протобугарска крв и да су наши преци стигли не из северног Сибира, како се више година сматрало, него са територије данашњег Ирана и планине Памир. Ако научници докажу ту своју теорију, биће поништена широко распрострањена верзија о нашем словенском идентитету. "У доба социјализма смо били браћа са Русима, због тога је стављан акценат на словенски ген. Али у ствари мало Бугара има словенске црте!" – објашњава доцент Александар Илијев, члан експедиције и редитељ документарне серије о пореклу Бугара. По њему постоје неоспорне чињенице о нашим ирано-персијским коренима. Као например, барељеф коњаника Раг-а-Модар у стењу у Авганистану, који је прототип чувеног Мадарског коњаника код града Шумен с почетка 8. века. Претпоставља се да реч "мадар" потиче од речи "модар" и везана је за култ бога Митре. Барељефи попут Мадарског коњаника пронађени су и на територији савременог Ирана. Лингвисти пак су прецизирали да у језику фарси има преко 800 речи који постоје и у бугарском језику, при чему су неке од њих ушле у наш језик преко турског или арапског. А да и не говоримо о заједничким елементима када су у питању обичаји, религиозна веровања, културне традиције:

"Занимљиве подударности констатује генетика – тврди доцент Илијев. – Ми смо добили репрезентативан извод ДНК-анализа у Памиру које су доказале блискост наших народа. Осим тога истраживања савременог антрополошког типа Бугара показују да постоји преко 40% сличности са становницима Памира и Авганистана. Тако да смо по свему судећи део те велике ирано-европске цивилизације."
У Ирану чланови експедиције ће истраживати документе у архивама и библиотекама, састаће се са месним историчарима, како би прикупили довољно доказа у подршку теорије о нашем ирано-европском пореклу. Уосталом, то није прва експедиција са таквим циљем, каже доц. Илијев, а сва истраживања до овог момента воде до следећег закључка:

"Наши подаци, који се поклапају са подацима хроничара из оног доба, указују на то да је око 150 година после нове ере кренула сеоба из северног дела Авганистана и jужног Таџикистана коју је проузроковала најезда тзв. Белих Хуна, или Ефталита. Бугари су тако и заједно са другим народима кренули према Кавказу, одакле њихова историја је већ позната. За време великог кана Кубрата основана је Стара Велика Бугарска у северном Црноморју, а његов син Аспарух се преселио у ушће Дунава, у источну Влашку и на садашњи северни део бугарске територије, где је заједно са Словенима основао садашњу бугарску државу.

2010-06-15-057_1.jpg

http://www.bnr.bg/sites/sr/Lifestyle/History/Pages/15_06_protobugari.aspx

Ко смо ми, Бугари?.................знао је Милош Милојевић ко сте и шта сте !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

evo skoro sam citao jedan njihov tekst gde pise kako je Krusevac bio bugarski grad sve to 1878, a onda su dosli zli Srbi i nasilno ih asimilirali :P :P, a da je pomoravski najzapadniji dijalekt bugarskog jezika :P :P

Oni danas imaju STRASNE TERITORIJALNE PRETENIZIJE prema Srbiji za Bugare NIS je drevni bugarski grad ( bio je sediste egzarhije do 1878 ) , Vranje je SRBIZIRAN bugarski grad , Surdulica , Leskovac itd itd.

Kakve veze ima sto je Vasil Levski u srpskoj uniformi,tada su Srbi pomagali Bugare i u opremi i u oruzju,ne znaci odmah da je Srbin.
Bugari jesu mongoloidnog(tatarskog) porekla ali su se dolaskom na Balkan u 8 veku slovenizirali,tako da danas manje od 10% Bugara ima tatarske gene.
Danas su veci Sloveni,gledano genetski,neko recimo Hrvati.
Gde je prapostojbina Protobugara tesko je reci,bas me zanima sta je komisija zakljucila Srednja Azija,Kavkaz ili Indija.

Dobro se zna gde je prapostojbina Bugara ( BUGARI ili bolje receno Hunski Bugari ) ona se nalazi u SEVERNOJ RUSIJI u Kubanskoj oblasti .Bugari su TURSKO-TATARO-MONGOLSKO pleme na Balkanu njih je dovukla Hunska bujica .Njihov jezik pripada CUVASKOJ grupi ocuvan u POVOLOZLJU i Severnoj Rusiji .Bugare zove vizantiski imperator Zenon u borbi protiv Gota .Rec BULGA u prevodu na tataro-mongolskom znaci MESATI dobro se zna sta su Bugari oni nemaju APSOLUTNO NISTA sa stanovnicima BJRM osven Sandanski .

Ja ovde prochitah neki Vasil Levski opljackao postu,dodushe tursku,ali posta je posta,pa postao revolucionar,cini mi se da Karadjordje nije pljackao nichije poste nego je njegova revolucija pocela ovako Svaki svoga ubijte Subashu,zene dijecu u zbegove krijte...Eto jedan Revolucionar opljacka Postu,valjda mu trebale marke za pisma a drugi ubije neprijateljskog vojnika okupatora svoje zemlje..jedni porade sami na svojoj slobodi,dok druge oslobadja Ruska a bogami i Srpska Vojska u zapadnim delovima njihove zemlje..Nekako drasticna razlika u mentalitetu....

Back