Ekscentričnost

Osoba koja u dobroj meri odudara od drustvenih klisea i normi a isto tako i onih koje su vezane za okruzenje te osobe i njen drustveni sloj.
Jednom recju, odudara od onoga sto se od te osobe unapred ocekuje.

Ekscentricnost ne mora da podrazumeva visok ego , naprosto to je osoba koja se izdvaja iz mase nekim svojim osobinama .Vidim da je ekscentricnost , pretstavljena kao nesto lose (mozda gresim ), iako se u vecini slucajeva taj izraz koristi za ljude koji su benigni po okolinu , a svoje probleme resavaju na osoben nacin , zastupaju razlicite stavove od okoline .
Mada postoje ekstremi (kao i svagde ). . .
Generalno jako sirok pojam , obuhvata niz ponasanja , pa ga je veoma tesko okarakterisati , kao nesto lose ili dobro.
U pozitivnim slucajevima se vezuje za inteligenciju , kreativnost itd.
Uglavnom sposobnost da osoba uradi dobre stvari na svoj nacin , koji odudara od nekih normi koje je postavila okolina .
Sa druge strane imamo i niz negativnih primera , uz koje se kao propratna osobina dodaje i bahatost
Sve u svemu sirok pojam :)

Characteristics of eccentric persons

Nonconforming
Creative
Strongly motivated by curiosity
Idealistic: wants to make the world a better place and the people in it happier
Happily obsessed with one or more hobbyhorses (usually five or six)
Aware from early childhood that he is different
Intelligent
Opinionated and outspoken, convinced that he is right and that the rest of the world is out of step
Noncompetitive, not in need of reassurance or reinforcement from society
Unusual in his eating habits and living arrangements
Not particularly interested in the opinions or company of other people, except in order to persuade them to his – the correct – point of view
Possessed of a mischievous sense of humor
Single
Usually the eldest or an only child
Bad speller

evo citam i kontam... ja, ja, ja, opet ja, ja, mmmm ja, ja...

Ajoj.

:D

Evo pitanja na koje skoro da ostadoh bez odgovora.

Recimo da je ekscentričan čovek koji štrči van društvenih normi.

Šta u mojem kanonu predstavlja neobičnost i štrčanje, bolje da ne razlažem ovde. Možda ima, roditeljskom nepažnjom zalutale, male dece. :D

Онај ко одступа од друштвених норми, постављеног стуба у друштву. Одступање у позитивном или негативном смислу и у зависности од тога се ексцентричност тако може карактерисати, као позитивна или негативна. За само друштво и његов стуб ексцентричност гледана из позиције стуба је углавном негативна, јер сваки облик, чак и онај који би покренуо друштво на позитивну промену подрива стуб и навике које постоје у друштву, тиме угрожавајући друштво као целину, и његове устаљене шаблоне и облике понашања, живота итд. Сама по себи ексцентричност не мора бити лоша, али се често у друштву третира тако.

Ekscentricnost ne mora da podrazumeva visok ego , naprosto to je osoba koja se izdvaja iz mase nekim svojim osobinama .Vidim da je ekscentricnost , pretstavljena kao nesto lose (mozda gresim ), iako se u vecini slucajeva taj izraz koristi za ljude koji su benigni po okolinu , a svoje probleme resavaju na osoben nacin , zastupaju razlicite stavove od okoline .
Mada postoje ekstremi (kao i svagde ). . .
Generalno jako sirok pojam , obuhvata niz ponasanja , pa ga je veoma tesko okarakterisati , kao nesto lose ili dobro.
U pozitivnim slucajevima se vezuje za inteligenciju , kreativnost itd.
Uglavnom sposobnost da osoba uradi dobre stvari na svoj nacin , koji odudara od nekih normi koje je postavila okolina .
Sa druge strane imamo i niz negativnih primera , uz koje se kao propratna osobina dodaje i bahatost
Sve u svemu sirok pojam :)
Balkanski sindrom :) Ekscentricni ljudi nisu nakaradni ni u kom pogledu.Izdvajaju se iz sredine u kojoj zive svojim intelektom,kreativnoscu,nacinom oblacenja,ponasanja,razmisljanja- a to prosecnom balkancu nikako ne prija da ima takvog u svom okruzenju...:manikir:

Back