Ekoloska taksa u iznosu od 12000 dinara za vozila teza od 1000 kg?

Nacuo sam da se prilikom registracije placa 12000 dinara za automobile teze od 1000 kg naime ekoloske takse?koliko je ovo tacno?

Vlast je neiscrpna u izmišljanju novih nameta.
Uskoro će na red doći obećani kućni ljubimci....
Pa,slede korišćenje trotoara,blizina prevoza,kontejnera,prodavnica....
Zatim,ulična osvetljenja....
Na kraju - vazduh koji udišemo !

Niko nije dobro razumeo.
Placa se ekoloska taksa po toni 12000 dinara na nova vozila prilikom uvoza.
Ja samo cekam da tako nesto uvedu i na polovnjake jer carina zbog EU ide na 2,5% sa sadasnjih 5% pa ta razlika mora nekeko da se namiri.z:((
Na ulicama je sve vise vozila bez tablica tako da mislim da im je bolje da taj problem rese umesto toga koliko ce se uzimati para u 2012-toj godini!

Niko nije dobro razumeo.

Ja samo cekam da tako nesto uvedu i na polovnjake jer carina zbog EU ide na 2,5% sa sadasnjih 5% pa ta razlika mora nekeko da se namiri.z:((
Na ulicama je sve vise vozila bez tablica tako da mislim da im je bolje da taj problem rese umesto toga koliko ce se uzimati para u 2012-toj godini!

Apsolutno si u pravu, sad sam i ja to procitao na netu.

prakticno 95% automobila placace vecu registraciju vozila za 120 evra

jedino kako mozemo da se spasimo jeste da se organizuju masovne demonstracije u beogradu sa ciljem rusenja sadasnje lopovske vlasti koja vozace automobila pljacka na svakom koraku.

Pa neko mora i tamo da ode zarad visih ciljeva!:zimag:
Ali ako ce to da skrati muke ovog naroda onda je mala zrtva da Tihi ode u zatvor!:zelenko2:
pa sad.. koliko je to pametno s obzirom da su kazne sve gore... a ovaj napaceni narod nema sta da jede... :(

Niko nije dobro razumeo.
Znaci li to da se ta ekoloska taksa ne placa za domaca vozila,tj. punto clasic(ako ima neki model eventualno tezi od 1000 Kg)?

hahhaha neee bi me cudilo da ovo uvedu :D
za jedno 5 godina u Srbiji ce se voziti ista,ako ne i gora kola nego danas...a jedino nova gradska auta ce da voze ljudi koji rade u drzavnom sektoru(ali osim u zdravstvu,svuda ih je sve manje...jer su otisli u penziju)...a skupe ce da voze privatnici,gedzovani,gasterbajteri,ovi u vladi i kriminalci...
e onda kad pandur bude zustavljao znace da dobra kola nece smeti da zaustavi,pa ce opet nama po usima...
****** u kojoj ja banana pizdi materini zivim...svuda se razvijaju na bolje...samo mi idemo na dno...

Najavljeno smanjenje carine na uvoz automobila poreklom iz Evropske unije, na osnovu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma naše zemlje sa EU, neće, prvih dana 2012. bitnije uticati na cenu vozila u našim auto-salonima.

- Carina na vozila koja imaju kao zemlju porekla neku od država članica EU, biće smanjena na 2,5 odsto, ali je istovremeno država uvela primenu „eko takse“ za nove automobile, od 12.000 dinara po toni, pa će to anulirati uštedu – kaže Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila i delova Srbije.
Ekološka taksa naplaćivaće se shodno Pravilniku o načinu i postupanju upravljanja otpadnim vozilima, što znači da je država rešila da obezbedi sredstva za reciklažu polovnjaka odmah pri uvozu novog vozila.

- Eko taksu će plaćati uvoznik odmah prilikom carinjenja. Na taj iznos treba dodati i taksu od 11,5 odsto za elektrootpad, sijalice, akumulatore, kablove, što znači da će za vozila koja se najviše uvoze ova taksa iznositi od 130 do 150 evra, što će na kraju, najverovatnije, platiti kupac jer dileri i sada posluju sa minimalnim maržama – ocenjuje Petrović.
Ekološke takse za automobile su uobičajene svuda u svetu, samo što je u većini slučajeva malo drugačije regulisano ovo „čuvanje životne sredine“. U Engleskoj i Nemačkoj vam cena registracije, odnosno polise osiguranja, zavisi od toga koliko štetnih materija vaš automobil ispušta po pređenom kilometru.
I kod nas, doduše, postoji ova kategorija ''eko takse'' koja se plaća prilikom registracije vozila. Ona zavisi od radne zapremine motora ali i od starosti vozila i iznosi od 148 do 2.677 dinara.

Subvencije države
Ministarstvo životne sredine je još prošle godine uvelo subvencije za kupce vozila na elektro i hibridni pogon od 100.000 dinara.
Odnedavno je akcija ''Eko frendli'' proširena i na kupce vozila koja emituju manje od 100 grama CO2 po pređenom kilometru. Po osnovu prijave na konkurs Ministarstva za ekologiju, za sada je subvencionisana kupovina Fiata 500 sa Twin Air motorom, Mini D, Smart MHD, Smart CDI, Corsa 1.3 CDTI, Astra 1.7 CDTI, Prius...
Pri tome, kupci ovih vozila u Novom Sadu i brojnim gradovima Vojvodine ne plaćaju parking.

Back