Ekhart Tole - Ko pita ''Ko sam ja''?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
tole.jpg

Ekatr Tol je napisao neoliko dobrih knjiga, a i javna predavanja
su mu odlična. Ume lepo da objasni i nalazi dobre primere. Ja
sam za njega čula tek nedavno.
Najveći utisak mi je ostavila njegova priča o inicijalnoj kapisli
koja ga je dovela do prosvetljenje. Kada ga je preplavila teskoba
i osećaj da ne može više sam sebe da podnese. Onda se zapitao
ko je pravi on. Onaj koji nepodnošljivi ili onaj koji više ne može da
ga podnese.

Kakav je utisak na vas ostavio? Imate li neki omiljeni citat ili
snimak sa predavanja koji bi podelili?

Aha, slušam ga povremeno.
O odnosu osećanja i intuicije i pomalo još nečemu je ovaj link...
Pa i on je budista, ne? ili se varam?

Sviđa mi se što pažljivo bira reči kad govori (mada mi se ne sviđaju njegove "šale" i slično hehe, ali to je nevažno). Najvažnije je to što upozorava na nekontrolisane ego misli i osećanja koje nas sputavaju u procesu života. Treba biti svestan toga da nas sopstveni ego nekada vara i sputava da ostvarimo veću sreću i bolje slaganje sa drugima. Poenta je da treba da se što manje stvari komplikuju, i osloboditi se što više ego priča, pokušaja našeg ega da se suprotstavi prirodnim procesima usled toga što je zgrčen u pokušaju da sačuva sebe, a u stvari nam otežava, posebno u kriznim situacijama... Ukoliko se pokuša biti na višem nivou svesnosti i osetiti presence, onda ćemo sprečiti trenje našeg ega sa ljudima oko sebe i više ćemo plivati niz talase univerzuma, tako nešto )

Međutim, ja sam to i kao hrišćanin radila, barem pokušavam, to nije ništa drugo (kako razumem u praksi) nego ne biti sasvim identifikovan sa samim sobom, ne biti sujetan, ne uzimati odmah za zlo šta nam drugi rade, pokušati se izdignuti u veću prisutnost, mislim duhovnu... Jer mi svi imamo neke pogrešne programe zbog nekih problema u životu od detinjstva pa naovamo, i naš ego se nakupio strahova, pogrešnih misli, i onda koliko su iskustva dobra, toliko to može da nas koči kada život (Bog, Univerzum, kako god) pokuša nešto novo da nam uvede, kada nas poziva na nešto novo u životu ili da konačno prevaziđemo loš program koji nas koči...

Аха, врло интересантна анегдота, укратко, кад је помислио "I can't live with myself" и онда увидео да постоје два ја те је почео да размишља који од те двојице је уставри прави он. Онај који не може да живи са овим другим или овај који живи његов живот?

Najvažnije je to što upozorava na nekontrolisane ego misli i osećanja koje nas sputavaju u procesu života. Treba biti svestan toga da nas sopstveni ego nekada vara i sputava da ostvarimo veću sreću i bolje slaganje sa drugima.

Не само некад, цео его је варка, вештачки конструкт који уствари не постоји. Користан је и употребљив у практичном и свакодневном животу, али само док ми њега користимо. Једног тренутка долази до идентификације са њим и он почне да користи нас. Тада почиње сан у којем се налази скоро целокупна популација Земље.

Не само некад, цео его је варка, вештачки конструкт који уствари не постоји. Користан је и употребљив у практичном и свакодневном животу, али само док ми њега користимо. Једног тренутка долази до идентификације са њим и он почне да користи нас. Тада почиње сан у којем се налази скоро целокупна популација Земље.
Ne možemo reći da ego ne postoji. Postoji i te kako sa svim svojim problemima koje često psiholozi i psihijatri moraju da leče). Ali je bitno to što kažeš da budemo svesni da nas često vara. Kada se ljudi previše identifikuju sa njim. Problem je koliko razumem je u tome što ego prirodno želi da nas spasi, da nam bude dobro, i brani se stoga od mogućih problema. Ali u tome on, na žalost, primenjuje metode koje nisu uvek dobre za nas (nekada su i dobre, naravno, u svakodnevnom životu), jer je pun pogrešnih iskustva, nekad strahova itd... Pričam sad konkretno, dodaj ako misliš da grešim )
poydrav )

Ne možemo reći da ego ne postoji. Postoji i te kako sa svim svojim problemima koje često psiholozi i psihijatri moraju da leče). Ali je bitno to što kažeš da budemo svesni da nas često vara. Kada se ljudi previše identifikuju sa njim.

Људи углавном извлаче искуства из свог живота, али само она која су по њиховој процени позитивна, пожељна и подржавају имиџ, тј. слику коју би они волели да зраче око себе, те називају тај скуп искустава собом, тј. персоном. Значи, "ја сам онај лик који је спасао другара у основној школи кад су хтели да га туку, ја сам онај који је дао кош на финалу турнира средњих школа у Београду, ја сам онај лик са дивним осмехом, ја сам онај који најбже вози бајс уз планину, ја сам онај који је са просеком 9.8 завршио, бла бла бла...."

Онај други део искустава, непожељан, која не желимо да прихватимо као део себе јер наружују нашу умишљену слику о себи одлази у сенку. "Ја сам, онај лик који није спасао другарицу кад је дечко шамарао, јер сама је то хтела чим га је бирала. Ја сам онај који није дошао свом најбољем другу на 18. рођендан јер је као био болестан, а уствари се оклизнуо на степеништу док је двогледом гледао комшинуцу која се тушира, бла бла" Неке овако просте ствари се лако рационализују и да им се неко задовољавајуће објашњење те се поједине карактерне одлике одбаце и гурну ка сенци, а нека искуства су баш тешка или потичу из раног детињства тако да су више контептуалног карактера па не постоји ни јасна ментална рационализација за њих. Једноставно су неподношљива па завршавају у сенци. Коначно, персона и сенка чине тај его.

Код приземне особе персону чине углавном реална и проживљена искуства, али неки људи имају тенденцију да то мало искриве, па у крајњем случају то стиже до овога што се дешава Ерику у овој епизоди која одлично описује ту појаву:
https://www.southparkstudios.com/episodes/bgla3i/south-park-fishsticks-season-13-ep-5

Сад, да не буде забуне, боље је имати здрав его утемељен на реалности, и прихваћању себе онаквим какав јеси, али је коначно и то обмана. Не тај его сам по себи, него наша идентификација са њим.

Неким простим поређењем, ти нпр. возиш неког старог Голфа. Криво што је тај ауто неугледан па купиш и завариш споља делове каросерије од Ферарија. Док неко не седне са тобом у њега да се провоза то може итекако да превари да јесте Ферари. Е сад, први је проблем да ли ти заиста прихваташ свог Голфа, или имаш проблем са својим возилом па желиш да превариш друге, па чак и себе, да ти имаш Ферари. То је ово гореописано и тиме се баве конвенционални психолози.

Потпуно други проблем је ако се ти поистоветиш са тим возилом и почнеш да умишљаш да си ти, било Голф, било Ферари. Екартова реченица то јасно разголићује. Он помишља "I can't live with myself" и у том тренуку освешћује у себи идеју да има више комада њега. Он не може да живи са собом као распалим Голфом, а можда би могао да живи са собом као луксузним Фераријем, али то не би оборило чињеницу да је дошло до замене идентитета и да он није ни тај Голф, ни Ферари, ни било које друго возило. Једини разлог који је њега натерао да увиди своје погрешно поистовећивање је тај што је он био распали Голф у датом моменту свог живота и што га је психички бол натерао да из беспомоћности манично удара по својој менталној ћелији док није предосетио да он њу сам умишља. Да је цео живот провео као луксузни Ферари, можда никада не би то осевстио у себи. Био би пун себе, самозадовољан и срећан као одојче и тако би умро. На овај свет долазимо као духовна бића и поистовећивање са возилом које смо добили је та суштинска грешка коју правимо. Циљ сваког духовног искуства било које религије или духовне праксе је распоистовећивање, а све остало су само вековни слојеви лажи, рационализација и тешких комплекса.

Problem je koliko razumem je u tome što ego prirodno želi da nas spasi, da nam bude dobro, i brani se stoga od mogućih problema.

Не жели он нас да спаси, он спасава себе. На првом нивоу он спасава слику о себи и то је она прича из психологије на коју смо сви навикли, али корен другог проблема је у томе он спасава идеју о себи као реалној, живој ствари која постоји. То је камен темељац на којем све почива. Можеш да замислиш обрнуту пирамиду која стоји на свом шпицу, на том једном једином камену. Колико је та пирамида унутра шуља и кварна, тиме могу да се баве психолози деценијама, али је суштина да је она фиктивна. Када се избије тај први камен све одозго се руши.

Ту онда постоје и други проблеми, јер урушавањем те пирамиде испливавају свакакве ствари из свести и подсвести, па се саветује опрез при овим процесима буђења, тј. распоистовећивања. Зато постоје све те силне праксе медитације, јоге, кундалинија и којечега, да би се тај процес усмерио и исконтролисао. Има случајеви људи који нису могли да издрже тренутно испливавање велике количине ствари из подсвести па су завршили у неком свом свету. То би, у суштини, и требало да буде основна фукнција тих "гуруа" који су заиста (ако су и да ли су?) прошли све то - да те прате и да пазе да не награбусиш.

Inače. Stvarno ne znam iz koje tracicije dolazi Ekart Tole. Ne bih rekla da
je budista.
On za sebe kaže da ne pripada ni jednom učenju, on ti je kao i Simo, sam svoj učitelj.

Evo jedne njegove misli koja mi se dopada.

"Ekvivalent spoljašnjoj buci je unutrašnja buka mišljenja.
Ekvivalent spoljašnjoj tišini je unutrašnja tišina.

Kad god je oko vas tišina - slušajte je.
To znači primetite je, obratite pažnju na nju.
Slušanje tišine budi dimenziju spokoja unutar vas,
jer samo kroz tišinu vi možete postati svesni težine.

Uvidite da u trenutku primećivanja tišine vi ne razmišljate.
Svesni ste, a ne razmišljate."

Meni je bilo interesantno jedno njegovo predavanje gde svest poredi sa prostorom. U engleskom jeziku ima igra reči, "nothing" i "no thing". Svest nije "nothing". Ništa je ništa. Već "no thing". Nije "nešto", a opet dozvoljava svemu ostalom da postoji. Poput prostora. Možeš izbaciti sve iz njega, uništiti atomskom bombom sve u njemu, napraviti potpuno prazan vakum bez ijedne čestice. I šta ostane? Prostor. Povezuje ceo univerzum i dozvoljava svemu ostalom da postoji.

I ovo mi je zanimljivo:
"You are feeling badly in this moment? It is as it is. The entire universe has brought it about. If you want to investigate the cause of the form of this moment you have to travel back a billion years. One thing leading to another and to another...and finally the form of this moment takes place. The entire universe through all its history has conspired to bring about the form of this moment you hate and not accept. How can you not accept it?"

Pogledajte prilog 927465

Ekatr Tol je napisao neoliko dobrih knjiga, a i javna predavanja
su mu odlična. Ume lepo da objasni i nalazi dobre primere. Ja
sam za njega čula tek nedavno.
Najveći utisak mi je ostavila njegova priča o inicijalnoj kapisli
koja ga je dovela do prosvetljenje. Kada ga je preplavila teskoba
i osećaj da ne može više sam sebe da podnese. Onda se zapitao
ko je pravi on. Onaj koji nepodnošljivi ili onaj koji više ne može da
ga podnese.

Kakav je utisak na vas ostavio? Imate li neki omiljeni citat ili
snimak sa predavanja koji bi podelili?
Što se tiče njegovog slučaja, Ekart uglavnom ne preporučuje tu metodu osvešćivanja. To da iluzorna konstrukcija ega kolabira pod teretom patnje. Naravno, nakon prosvetljenja sve vam je jedno kako ste došli dotle, ali do tada je to gadna muka. On ipak preporučuje metodu da mi svesno i svojom voljom radimo na sebi.

Poput prostora. Možeš izbaciti sve iz njega, uništiti atomskom bombom sve u njemu, napraviti potpuno prazan vakum bez ijedne čestice. I šta ostane? Prostor. Povezuje ceo univerzum i dozvoljava svemu ostalom da postoji.

Kad se iz prostora izbace svi objekti to više nije prostor već praznina.
Prostor je samo onaj dio praznine koji je determinisam projekcijom najmanje dva objekta u njoj. :)

Nisam siguran da sam najbolje razumeo. Da li je ovo neka definicija?
To je činjenica.
Možeš onda reći da je to i definicija tog činjeničnog stanja. :)

Prostor ne postoji bez objekata u praznini.
Praznina nije prostor.
Praznina je podloga s neodređenim prostornim parametrima.
U nju se zato može projektiovati beskonačnost mogućnosti.
Trenutno stanje svih projektovanih mogućnosti u praznini jeste univerzum.
Na etrečikom nivou univerzum je besprostoran; sve što je u njemu u jednom je besprostornom centru.

To je činjenica.
Možeš onda reći da je to i definicija tog činjeničnog stanja. :)

Prostor ne postoji bez objekata u praznini.
Praznina nije prostor.
Praznina je podloga s neodređenim prostornim parametrima.
U nju se zato može projektiovati beskonačnost mogućnosti.
Trenutno stanje svih projektovanih mogućnosti u praznini jeste univerzum.
Na etrečikom nivou univerzum je besprostoran; sve što je u njemu u jednom je besprostornom centru.
Pretpostavljam da ja onda mislim na isto. Terminologija je različita. Meni reč prostor skroz odgovara. A praznina mi je prazan prostor. Ionako je ovo samo poređenje svesti i prostora (praznine).

Pretpostavljam da ja onda mislim na isto. Terminologija je različita. Meni reč prostor skroz odgovara. A praznina mi je prazan prostor. Ionako je ovo samo poređenje svesti i prostora (praznine).
Razumijem da termin prostor tebi sasvim odgovara ali to onda znači da ne vidiš istinu iza pojmova koje koristiš.

Ne postoji prazan prostor.
Postoji prazna soba, prazna prostorija, a to imlicira na prazninu između zidova (prostor determinisan projekcijom zidova u praznini).
Dakle, postoji ona korisna šupljina unutar zidova, praznina koja je uramljena zidovima a u koju opet možeš smjestiti 'nešto', neki objekat, stvar, sebe.

Ukoliko bi u cjelovitoj praznini postojali samo zidovi, onda bi smo onu konačnu-zidovima ograđenu prazninu mogli nazvati unutrašnjim-ograničenim prostorom a prazninu izvan tih zidova bi onda mogli nazvati bezgraničnim prostorom.
Kada bi i te zidove isključili iz projekcije, ostala bi samo nedefinisana praznina.
To više nije prostor.

Razumijem da termin prostor tebi sasvim odgovara ali to onda znači da ne vidiš istinu iza pojmova koje koristiš.

Ne postoji prazan prostor.
Postoji prazna soba, prazna prostorija, a to imlicira na prazninu između zidova (prostor determinisan projekcijom zidova u praznini).
Dakle, postoji ona korisna šupljina unutar zidova, praznina koja je uramljena zidovima a u koju opet možeš smjestiti 'nešto', neki objekat, stvar, sebe.

Ukoliko bi u cjelovitoj praznini postojali samo zidovi, onda bi smo onu konačnu-zidovima ograđenu prazninu mogli nazvati unutrašnjim-ograničenim prostorom a prazninu izvan tih zidova bi onda mogli nazvati bezgraničnim prostorom.
Kada bi i te zidove isključili iz projekcije, ostala bi samo nedefinisana praznina.
To više nije prostor.
Huh.. iskreno, suviše zavlacenja u reči. Reči su suviše kratkog dometa da opišu stvarnost. Pogotovo još ako ih različito tumačimo i koristimo neprecizno. Npr. "Ne postoji prazan prostor" iz mog ugla prosto nije tačno. Ali samo zato što imamo različita tumačenja reči prostor. Nakon tvog pojašnjenja, apsolutno razumem šta si hteo da kažeš. I dalje tvrdim da ti i ja (i Ekart) mislimo na isto samo nam se tumačenja reči razlikuju.

Back