Ejdzizam u Holivudu

Crni Slez

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
426
Starenje različito utiče na poznate dame u Holivudu, dok se jedne ponosno prepuštaju prirodni, druge odlaze u ruke plastičnih hirurga ili fotošopa.

Nimalo nije strano da žene nakon četrdesete, podvrgle se plastičnim operacijama ili odlučile na prirodno starenje, nailaze na osude javnosti.
A isto tako je poznato da se starenje, bore i seda kosa slavnim glumicama i pevačicama u Holivudu ne prašta, čak najčešći scenario je da zapravo slavne dame prolaze kroz strašnu torturu jezivih komentara,brutalnih prozivki i uvreda.Ejdžizam je veoma popularan u Holivudu, a kako je on uticao na dame Holivuda i kako se s godinama bore s predrasudama?
https://wanted.mondo.rs/Vesti/Showb...poznate-zene-Holivuda.html?gallery=1&image=AD

Bivša manekenka, glumica i spisateljica, Paulina Poriškova, vrlo je glasna i otvorena oko 'ejdžizma'. U svojim jutjub videima i postovima na Instagramu često iznosi probleme s kojima se susreću žene koje izađu iz "cveta mladosti". Pozvala je sve vršnjakinje da slave same sebe, sve bore i nesavršenosti koje dolaze s godinama. "Ja sam nešto između Dženifer Lopez i Beti Vajt" uporedila je samu sebe navodeći da u tu zlatnu sredinu spada većina žena njenih godina.

Paulina Poriškova često iznosi probleme s kojima se susreću žene koje izađu iz cveta mladosti.

Nikol Kidman ne prihvata standarde, već ih sama postavlja. U svojim ranim četrdesetima primetila je da više ne dobija uloge pa je odlučila osnovati svoju produkcijsku kompaniju. Sama je režirala filmove i pisala scenarije kako bi ostala u industriji i nastavila sa glumom. "Kao većina žena u drugim industrijama, bila sam frustrirana", navodi Kidman za The Mail on Sunday's You magazin. "To je to. Prošla si taj dobri period i sada kad si u četrdesetima više nismo zainteresovani za tvoje ideje niti ko si ti kao žena", rečenice su koje Nikol Kidman ne želi više da čuje. Svojim trudom uspela je da sačuva ime u industriji, ali nažalost, popustila je pred pritiscima pa je neko vreme imala zaledjeno lice.

Nikol-Kidman.jpeg

"Ponekad je karijera završena nakon četrdesetog rođendana… mislim stvarno završena", objavila je Hale Beri na svom Tviter profilu.. "Nikad nisam mislila da ću glumiti tu ulogu s 54 godine. Jesam, i označavam promenu. Ja sam čisti dokaz", izjavila je s ciljem podsticanja žena da im godine ne postavljaju granice u karijeri. Hale vežba šest puta nedeljno i nikad se nije pričalo o tome da je nešto radila na sebi.

f.elconfidencial.com%2Foriginal%2F09a%2Fea5%2F392%2F09aea539259830c7e12701ba3d6de10c.jpg

Dženifer Lopez bila je na udaru javnosti zbog promocije svoje kozmetičke linije za negu kože, JLO Beauty. Kritičari su je upitali kako da veruju u njene anti-age kreme ako je njeno lice puno botoksa. "Nikoga ne osuđujem! Ako želite ubrizgati botoks, to je u redu! Samo vam govorim što u mom slučaju pali i nikada nisam lagala", žustro se branila Džej Lo, ali i dalje joj malo ko veruje da se nikada nije podvrgla estetskim zahvatima.

Dzenifer-Lopez-0492255339.jpg

Zvezde nastavka Seksa i grada, Sara Džesika Parker, Kristin Dejvis i Sintija Nikson su konstantno na udaru zbog izgleda. Iako je jasno kao dan da je od emitovanja prošlih epizoda prošlo mnogo godina i da su glumice u međuvremenu dobile koju godinu, boru i sedu, izgleda da se poznatim damama starenje teško prašta. Dok neki komentarišu kako su glumice "propale", neki im čestitaju i hvale ih kakosu transparentno prikazale proces starenja na ekranima. Sve tri glumice navele su kako je ejdžizam tema koja bi se trebala češće spominjati. "Šta ste radili* Šta vam je?" komentarisala je Kristin Dejvis na zlobne komentare, iako nju ne napadaju zbog starenja, već zbog činjenice da se uništila botoksom i operacijama.

Sara-Dzesika-Parker-0647085180.jpg

Salma Hajek sa svojih 55 godina tvrdi da radi više nego ikad. Budući da je uvek htela sebe reflektovati kroz posao, u ulozi u filmu Hitman’s Wife’s Bodyguard govorila je o menopauzi. "Kad sam sama prolazila kroz menopauzu pitala sam se kako to da niko o njoj ne govori u filmovima"izjavila je za AARP magazin. "Šokirala sam se kad sam dobila ulogu s pedeset godina. Bila sam zahvalna i uzbuđena, ne samo za ovu ulogu, već za sve što nas čeka u budućnosti", obrazložila je u intervjuu jedna od najlepših prirodnih lepotica u Holivudu.

Salma-Hajek-0499316468.jpg

Madoni su godine očigledno samo broj i ne teraju je na povlačenje, već je vrlo aktivna na dr.mrezama. Ova neumorna 63-godišnjakinja nedavno je objavila provokativnu fotografiju na Instagramu. Objavu je Instagram izbrisao iz razloga što se na fotografiji videla bradavica, te je pevačica oštro osudila taj čin. "Zahvalna sam što sam uspela sačuvati zdrav razum tokom četiri decenije cenzure...seksizma...ejdžizma i mizoginije", objavila je pevačica.

U raspravu se ubacio i reper 50 Cent izrugavši se njenim fotografijama u donjem vešu. Iako se par puta izvinio pevačica mu je odgovorila da se ne izvinjava ako ne zna povod izvinjenja. "Trebao bi se izviniti za svoje seksističke, mizogine i ejdžističke komentare, ponašanja i stavove", pojasnila je Madona. Ipak, mnogi joj zameraju previše fotošopa i podmlađivanja, dok s druge strane zagovara da žene budu svoje. Ipak, mnogi su primetili da joj se starost vidi na rukama. koje zaboravlja da fotošopira.

Madona-0637486054.jpg

Untitled-2021-12-07T162250.465.jpg

Nije tajna, ali nije ni sasvim primetno da je ženama starijim od 40 godina teško da nađu uloge u filmovima najpoznatije produkcije u svetu.​

Čak je poznati glumac Rasel Krou (Russell Crowe) skrenuo pažnju na ovaj problem svojih koleginica, ali napomenuo i da one same nerado prihvataju uloge u kojima glume žene svojih godina. Kao pozitivan primer istakao je – Meril Strip. Upitana za komentar na ovu izjavu, Meril je rekla:

– Slažem se sa njim. Dobro je živeti na mestu na kome se nalaziš.
Ona je rešila da popravi situaciju tako što svojim novcem finansira konkursne radionice za pisanje scenarija za žene pisce starije od 40 godina.

Ideja je da nešto može da se promeni u Holivudu tek kad se promeni razmišljanje „iza kamera“ – mesto gde dominiraju muškarci bele rase koji su najodgovorniji za trenutno stanje stvari, tj. za vladavinu seksizma i ejdžizma.
Prema jednom istraživanju, udeo žena u poslovima „iza kamera“ u filmskoj industriji poslednjih godina zapravo opada.

U Holivudu, žene čine svega sedam odsto direktora, 11 odsto pisaca, i 18 odsto urednika najvećih filmova od 1996. do 2013. godine.​

Pored toga, ženske uloge činile su svega 15 odsto protagonista u filmovima, i 30 odsto likova koji su imali neku rečenicu u filmu u najvećih 100 filmova u pomenutom periodu.

Radionica neće imati za cilj da piše samo scenarije koji su fokusirani na žene. Ali, rezultat može biti, ne samo više uloga za glumice starije od 40 godina, već i način na koji su žene u srednjim godinama predstavljene na filmskom platnu.

Lavinu komentara je izazvala Emilija Klark, glumica koju je domaća publika zavolela u seriji Igra prestola, zbog intervjua koji je dala za magazin Elle.
emilia-clarke-emilija-klark-0496170806-830x553.jpg

- Jednom sam otišla kod kozmetičarke koja mi je rekla da bi trebalo da stavim filere u lice kako bi ono izgledalo onako kako treba da izgleda lice osoba mojih godina. Tada sam imala 28 godina. Rekla sam joj da napusti prostoriju. Kada je reč o starenju, u glavi imaš odvojene ideje o tome šta to predstavlja za tvoju ličnost, a šta za kožu tvog lica i tela. Danas, kada imam 34 godine, mnogo sam mudrija, zrelija i imam mnogo više iskustva nego pre, što su mi upravo omogućile te godine koje imam. Pa, ako će na mom licu da se pokažu godine koje sam provela na Zemlji, ja sam potpuno okej sa tim - ispričala je Emilija.

Meg Rajan je u životu imala mnogo uspona i padova, a uprkos pokušajima da karijeru vrati na ono što je bila, danas je samo bleda slika onoga što je bila nekad.Meg Rajan nekada je krasila titula "najslađe plavuše Holivuda", a svet je osvojila neporednošću, osmehom i nestvarnom harizmom. Žene su želele da budu poput nje, a muškarci su je obožavali.
"Previše je uradila. To je bio šok za ljude i ona više ne izgleda kao Meg Rajan u koju smo se zaljubili", rekao Džejms Mangold, reditelj filma "Kate & Leopold".

Meg Rajan je tada na nekoliko godina iznenada nestala iz medija jer je znala koliko je Holivud surov prema ženama u određenoj životnoj dobi, pa je odlučila da se podmladi, a želja da zauvek ostane mlada skupo ju je koštala.Kada se priča o nesrećnim rezultatima estetskih zahvata, jedna od prvih žrtvi koja se spominje je Meg Rajan, koja je važila za primer prirodne lepotice iz komšiluka. Ona je svoje lice uz estetske operacije dovela do neprepoznatljivosti, zbog čega je i izbegavala medije.Sve je počelo sa filerom koji je ubrizgala u usne, ali nažalost, Meg se tu nije zaustavila. "Nisu samo usne u pitanju. Nos je drugačiji, jagodice, botoks je više nego očigledan. Ljudi ne shvataju da postoji zavisnost o plastičnoj hirurgiji. Ona nije jedini primer. Obično je to pokušaj da se neka vrsta ličnog nezadovoljstva reši", rekao je plastični hirurg Mark Roberi pre pet godina za Daily Mail
 Meg Rajan veoma rano je počela da eksperimentiše sa botoksom i filerima.

Meg Rajan je operacijama uništila lepo lice.

Mnogima nije jasno zbog čega se Meg Rajan podvrgla nizu operacija i tako uništila svoju prirodnu lepotu zbog koje su je mnogi zavoleli.
"Zbog čega je upropastila ono prelepo lice", "Šta joj je ovo trebalo?", "Nije ni bleda senka one slatke plavuše", samo su neki od komentara koji se mogu pročitati na društvenim mrežama.
Njen pokušaj osmeha u nekome izaziva gađenje, jer ona na licu nema ni jednu jedinu liniju, a od botoksa joj se oči jedva vide. Pre nekoliko godina za strane medije je izjavila kako se sada oseća divno u svojoj koži.
Ipak mnogi joj ne veruju, jer redovno izbegava pojavljivanje u javnosti.

229421_159159-profimedia0140383843-ff_ff.jpg

Back