Egzorcizam u hrišćanstvu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.660
U hrišćanstvu se veruje da je ovaj dar Isus Hrist, pozivajući se na Svetog Duha i uz prizivanje Božije pomoći preneo na svoje učenike - apostole.

Sve do III veka egzorcizmom su se mogli baviti svi hrišćani bez razlike, a od tog vremena samo sveštenici koji su ga vršili kako nad vernicima tako i nad katihumenima i izopštenim iz Hristove vere. Očito je da se egzorcizam sastojao iz neke vrste posebne molitve nad ljudima obolelim od kakvog psihičkog poremećaja ili psihijatrijske bolesti (besni, mesečari, padavičari) uz istovremeno polaganje ruku na njih.

Sudeći po starozavetnim i novozavetnim spisima, propratne reči mogle su glasiti: „Gospod da te ukori, Sotono“ ili: „Gospod neka ti zapreti“. Egzorcizmi u ime Hristovo pokazuju ne samo njegovu prevlast nad đavolom kao palim anđelom, već u apostolskim vremenima poprimaju i vid očigledne borbe protiv svih oblika praznoverja, magije, vradžbina, nadrilekarstva i idolopokloništva.

Najjednostavnija zaštita od demona i najbolji egzorcizam je život po 10 Božijih Zapovesti, život po Jevanđelju i Poslanicama, kao i život po Svetim Ocima.
Valja izučavati Bibliju, Svete Oce i Žitija Svetih, jer sve su to mali egzorcizmi, a velike egzorcizme izvršavaju sveštenici egzorcisti.
Molitva koju najviše mrze demoni je Isusova molitva i nju ako stalno izgovarate bićete u potpunosti zaštićeni od demona. „Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog!“
Svakako, poželjno je Sveto Pričešće, pre toga obavezna Ispovest i Pokajanje, tj. izmena načina života. Dobro je i posećivati Crkve i manastire gde su Svete Mošti i gde se vrše egzorcizmi.

U Srbiji je to manastir Ilinje, manastir Privina glava, crkva Svetog Petra i Pavla, manastir Stave, manastir Kumanica, manastir Bođani. U Crnoj Gori to je manastir Ostrog, u Hrvatskoj manastir Lepavina. Najjači egzorcizam je izmena grehovnog života i pokajanje – to je put do Raja.

vikipedija

egzorcizam-768x427.jpg

Jedna od stvari koja mi se ne svidja u hrišcanstvu a ni u našoj pravoslavnoj veri, je egzorcizam
Verujete li da djavo obuzima ljude i da se sa egzorcizmom on može isterati iz ljudskog tela, tj.svesti

Jedna od stvari koja mi se ne svidja u hrišcanstvu a ni u našoj pravoslavnoj veri, je egzorcizam
Verujete li da djavo obuzima ljude i da se sa egzorcizmom on može isterati iz ljudskog tela, tj.svesti
Сваки свештеник је у животу макар једном видео демонизовану особу.
Хтели ми то или не, то постоји.
То што неко у то не верује, не мења чињенице.

Crkva vrlo malo veruje u opsednutost demonima, i najpre trazi logicno objasnjenje za ponasanje bolesnika, pre nego sto se odlucuje za egzorcizam
U katolickoj crkvi Rimski obrednik (Rimski ritual, latinski: Rituale Romanum) i De Exorcismis et Supplicationibus Quibusdam sluze za ritual egzorcizma
Питао бих те да си видео поседнуте демонима који се плаше свете воде. Ту нема сумње, а то да је неко психички болестан, то је нешто друго, то није поседнутост.

U skladu sa nekim tvojim prethodnim temama o tome kako demoni
utiču na ljude, egzorcizam je i te kako potreban.
Ljudi koji se time bave, ne jure ljude po ulici da im isteruju demone,
pa ako mi se takva metoda lečenja ne sviđa, slobodno mogu da je
izbegnem.

U principu nisam za nesvesne metode lečenja. Bilo da daš dopuštenje
leku, lekaru, monahu, travaru ili kome god da nešto u tebi popravi,
postoji mogućnost da se to i vrati, jer nisi osvestila uzrok, odnosno
ne znaš kako si to sebi napravila pa ćeš napraviti opet.
Ne postoji muka iz koje čovek ne može nešto da nauči i upravo zato
i jeste tu, ali ako joj je priroda takva da može uništiti psihu i telo pre
nego što čovek shvati o čemu se radi, onda je ok potražiti pomoć
sa strane. Naravno, uz čvrsto obećanje sebi da ćeš nakon toga
raditi na osvešćenju negativnih emocija.

Da li je neko od vas uzivo vidio exorcizam?

ili bolje da pitam, da li je neko nad vama radio exorcizam, da osjetis to na svojoj kozi o cemu je rijec?
Jeste, Petar Cikaric iz Krusevca, negde 2000. Covek me pokrenuo bio energijom tako da se nesto
u mom telu promeskoliljo i protreslo me i otislo u besiku, pa sam to izbacio. Dao mi je da mirisem
i bosiljak.

To je cist trip. Psihicki poremecaj osobe koja veruje da joj sveta voda moze naskoditi. Imas osobe tako koje se istripuju.
Знам ја једног тако који није веровао, па је поверовао када је видео демонизоване. Видећеш и ти како то изгледа ако баш толико не верујеш.

Jeste, Petar Cikaric iz Krusevca, negde 2000. Covek me pokrenuo bio energijom tako da se nesto
u mom telu promeskoliljo i protreslo me i otislo u besiku, pa sam to izbacio. Dao mi je da mirisem
i bosiljak.
То није егзорцизам, егзорцизам чини свештеник у цркви.

Знам ја једног тако који није веровао, па је поверовао када је видео демонизоване. Видећеш и ти како то изгледа ако баш толико не верујеш.
Ko veruje u Boga, pre nego demone imun je bili stvarni ili ne. Ja sam pricao o svojim iskustvima ne bi da se ponavljam...

I kolika je uspesnost? Mislim da apsolutno nikakva ukoliko covek ne veruje...
Над некима се егзорцизми читају и по више пута. Нпр. први пут се демон оглашава и говори необичним језицима, касније се појављују други симптоми (особа дрхти као у грозници када се чита молитва) итд.
Негде су демони веома агресивни (као на филму), негде говоре из особе тако да можемо разумети шта говори, има више разних ситуација.
Ko veruje u Boga, pre nego demone imun je bili stvarni ili ne. Ja sam pricao o svojim iskustvima ne bi da se ponavljam...
Ко се бави магијом, или ко иде код врачара, у великом је ризику да се у њега уселе демони.

Над некима се егзорцизми читају и по више пута. Нпр. први пут се демон оглашава и говори необичним језицима, касније се појављују други симптоми (особа дрхти као у грозници када се чита молитва) итд.
Негде су демони веома агресивни (као на филму), негде говоре из особе тако да можемо разумети шта говори, има више разних ситуација.

Ко се бави магијом, или ко иде код врачара, у великом је ризику да се у њега уселе демони.
Nisi mi odgovorio na pitanje. Sve mislim da si samo preneo rekla kazala, a da nemas nikakvo skvarno iskustvo...
Ja imam stvarno iskustvo i otarasio sam se cistom verom... mogu ti reci ni da citanje molitvi ne bi radilo, a cisto
sumnjam da bih govorio neiobicnim jezicima, onda bih mislio da me posednuo Duh Sveti :P

Зависи како ти видиш појам "демони".
Заправо, како свако од нас види овај појам.
Ако је појам демона везан за холивудске слике онда је то доста смешна а понекад и тужна интерпретација опседнутости. У таквом приказу се појму "демон" приписују некакве физичке особености из митологије, маште редитеља и сценаристе, често и из народних прича.
Мислим да понекад и лењост свештеника доводи до тога је лакши пут објаснити некоме да су га спопали дарудавци него да му се објасни да је његов "демон" нека од опсесија и зависности којима је сам допринео, или околина, услови, не мора то да буде увек кривица "опседнутог".
"Демони" имају као резултат грех. Овакав или онакав, небитно, некоме је прихватљивије да за грех оптужи демона него да призна своју кривицу и да свој грех исправља уз божију помоћ.

Nisi mi odgovorio na pitanje. Sve mislim da si samo preneo rekla kazala, a da nemas nikakvo skvarno iskustvo...
Ja imam stvarno iskustvo i otarasio sam se cistom verom... mogu ti reci ni da citanje molitvi ne bi radilo, a cisto
sumnjam da bih govorio neiobicnim jezicima, onda bih mislio da me posednuo Duh Sveti :P
Више пута ссм присуствовао егзорцизмима, али не сматрам да је то метод да идем по форуму и набеђујем људе да сам у праву.
Демони говоре арамејски, а говоре и српским језиком.
То што је теби чудно, сваки свештеник је барем једном у животу читао молитве егзорцизама. То није уопште тако ретка појава.

Више пута ссм присуствовао егзорцизмима, али не сматрам да је то метод да идем по форуму и набеђујем људе да сам у праву.
Демони говоре арамејски, а говоре и српским језиком.
То што је теби чудно, сваки свештеник је барем једном у животу читао молитве егзорцизама. То није уопште тако ретка појава.
Nesto ti ne verujem... u SPC djavoimanost se drugacije zove besovi, radi se zapravo o besnim ljudima van kontrole.
Svako od nas u zivotu je imao bes, i to je taj moment kada demon preuzima... ti opisujes nesto kao exsorcist
sto je svakako cista fikcija. Drugi nacin je ono sto je mene hvatalo, a to je u toku sna me napadao neki duh,
pa sam jedno vreme mesecario i govorio zeni gluposti, sve dok nisam poceo da verujem Bogu da ce me
zastiti i prestalo je... tu sam saznao i za dusu je odvojena od tela i da dusa luta van tela dok spavamo...

Back