Egzodus visokog obrazovanja!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lider Srpske napredne stranke i savetnik predsednika republike za regionalna pitanja Miloš Vučević, istakao je na Televiziji Pink da je uništavanje imovine Studentskog kulturnog centra u Beogradu uništavanje imovine svih građana Srbije, te da je to krajnje nepristojno i nekulturno.

- Ne samo SKC, video sam fotografije sa više fakulteta. U najmanju ruku uništavanje svih građana Srbije. Nepristojno, nehigijenski, nekulturno. Ne bih voleo da Srbija izgleda tako, a Srbija bi izgledala tako nakon njihove vlasti. Oni se ponašaju kao uzurpatori. Briga ih je za vrednost, ali izgleda i za ličnu higijenu. Kada idemo na pecanje imamo uređeniji kamp. Nije to poenta, to svakako pokazuje njihovo vaspitanje. Sami su sebi dali za pravo da blokiraju i imaju neku "moć" u rukama da mogu da vas zaustave, da spreče druge da polažu ispite. Velika je uloga profesora i dekana koji su koketirali sa blokaderima. Zahteve više niko ne spominje. Direktno su doprineli urušavanju institucija. Pogledajte brojeve na državnim fakultetima, to je katastrofa nad katastrofama. Pa neće niko da da dete da studira tako što će da gura kontejner na ulicama. Biće puni privatni fakulteti. Meni je žao što su svojom krivicom doveli do toga da su neki privatni fakulteti izjednačeni sa kupovinom diplome - naveo je Vućević.

Sve više dece ide, kako je rekao Vučević, u Sloveniju da studira.

- Sve besplatno daju, daju stipendije. A naši rektori, dekani i profesori blokaderi izbacuju studente sa fakulteta. Vi ste veliki revolucionari. Lažete decu, ukrali ste im godinu dana života - rekao je Vučević.

Veliki zadatak je, kako je rekao Vučević za televiziju Pink, pred vladom Macuta i ministra Dejana Vuka Stankovića.

- Drago mi je da su neki fakulteti otvorili vrata za ispite. I dalje imate neko legitimisanje ko sme ko ne da uđe, kao 1941. Dali su im legitimitet da se tako ponašaju. Neko je mislio da će biti dekan, šef katedre, a neko da će biti ministar ili šef vlade. Katastrofa je na prijemnom ispitu na Poljoprivrednom fakultetu. Ja sam napravio grešku što sam povukao zakon da mogu da dođu najbolji strani fakulteti u Srbiju. Nije pitanje jedne države, mi bismo bili najsrećniji da dođu iz više država, a da država stimuliše dolazak tih fakulteta, da naši mladi ne idu u Milano, Pariz ili Moskvu i ostaju u Nišu, Novom Sadu ili Beogradu. I ja sam na jesen 2024. godine imao sastanak sa rektorom Đokićem koji je rekao da će ići u štrajkove. Nije trebalo da povučem predlog za zakon, danas bismo imali alternative za blokade. I verovatno će Vučića da optuže da deca idu u Beč ili Sloveniju - naveo je Vučević.

SD

Lider Srpske napredne stranke i savetnik predsednika republike za regionalna pitanja Miloš Vučević, istakao je na Televiziji Pink da je uništavanje imovine Studentskog kulturnog centra u Beogradu uništavanje imovine svih građana Srbije, te da je to krajnje nepristojno i nekulturno.

- Ne samo SKC, video sam fotografije sa više fakulteta. U najmanju ruku uništavanje svih građana Srbije. Nepristojno, nehigijenski, nekulturno. Ne bih voleo da Srbija izgleda tako, a Srbija bi izgledala tako nakon njihove vlasti. Oni se ponašaju kao uzurpatori. Briga ih je za vrednost, ali izgleda i za ličnu higijenu. Kada idemo na pecanje imamo uređeniji kamp. Nije to poenta, to svakako pokazuje njihovo vaspitanje. Sami su sebi dali za pravo da blokiraju i imaju neku "moć" u rukama da mogu da vas zaustave, da spreče druge da polažu ispite. Velika je uloga profesora i dekana koji su koketirali sa blokaderima. Zahteve više niko ne spominje. Direktno su doprineli urušavanju institucija. Pogledajte brojeve na državnim fakultetima, to je katastrofa nad katastrofama. Pa neće niko da da dete da studira tako što će da gura kontejner na ulicama. Biće puni privatni fakulteti. Meni je žao što su svojom krivicom doveli do toga da su neki privatni fakulteti izjednačeni sa kupovinom diplome - naveo je Vućević.

Sve više dece ide, kako je rekao Vučević, u Sloveniju da studira.

- Sve besplatno daju, daju stipendije. A naši rektori, dekani i profesori blokaderi izbacuju studente sa fakulteta. Vi ste veliki revolucionari. Lažete decu, ukrali ste im godinu dana života - rekao je Vučević.

Veliki zadatak je, kako je rekao Vučević za televiziju Pink, pred vladom Macuta i ministra Dejana Vuka Stankovića.

- Drago mi je da su neki fakulteti otvorili vrata za ispite. I dalje imate neko legitimisanje ko sme ko ne da uđe, kao 1941. Dali su im legitimitet da se tako ponašaju. Neko je mislio da će biti dekan, šef katedre, a neko da će biti ministar ili šef vlade. Katastrofa je na prijemnom ispitu na Poljoprivrednom fakultetu. Ja sam napravio grešku što sam povukao zakon da mogu da dođu najbolji strani fakulteti u Srbiju. Nije pitanje jedne države, mi bismo bili najsrećniji da dođu iz više država, a da država stimuliše dolazak tih fakulteta, da naši mladi ne idu u Milano, Pariz ili Moskvu i ostaju u Nišu, Novom Sadu ili Beogradu. I ja sam na jesen 2024. godine imao sastanak sa rektorom Đokićem koji je rekao da će ići u štrajkove. Nije trebalo da povučem predlog za zakon, danas bismo imali alternative za blokade. I verovatno će Vučića da optuže da deca idu u Beč ili Sloveniju - naveo je Vučević.

SD

Ali pazi kada to pričaju oni koji su uništili sve institucije ! koji otvaraju stanice koje padaju na ljude i druge objekte sumnjivog kvaliteta. I posebno oni koji drže nehigijensko naselje ćacilend u sred grada.

Pa dajte, nismo magarci

Ali pazi kada to pričaju oni koji su uništili sve institucije ! koji otvaraju stanice koje padaju na ljude i druge objekte sumnjivog kvaliteta. I posebno oni koji drže nehigijensko naselje ćacilend u sred grada.

Pa dajte, nismo magarci
A to se nigdje ne dešava po svijetu nego eto, samo u Srbiji?
A da se unište fakulteti i obrazovanje, to ima samo u Srbiji.

Sad si se uhvatio za blokade, a nećeš da naglasiš da sve ovo odgovara vlasti, jer su pokušavali i pre ovoga da uruše visoko obrazovanje. Sećamo se šta se dešavalo jesens i njihove predloge da se daju vaučeri i za privatne fakultete, kao i da se dozvole strani ovde da rade bez akreditacije.. itd
Vlast nije blokirala fakultwte, devastirala ih, stvorila nesigurnost u mogućnost studiranja. Odgovornost je ovaj put kristalno jasna. Ovaj način ostvarenja cilja purem anarhije, haosa, krajnje destrukcije i devastacije zgrada, onemogućava bilo kakav dogovor. Svakog ko želi istinski da stidira odvratiće od te zgrade, kolega i profesora. Moje dete će za sve godine viti student i sigurno ćemo skupa debelo istražiti hde će se upisati i jo će joj predavati.

Đokić i blokaderi istisnuli srpsku mladost sa fakulteta!​

Za samo godinu dana, rektor Vladan Đokić i opozicioni blokaderi uništili su državne univerzitete: propala školska godina, egzodus studenata, pad autoriteta profesora i potpuni haos u obrazovanju. Ko će odgovarati za kulturni i obrazovni genocid?

Potezi opozicionih blokadera, politička ambicija rektora Vladana Đokića i pretvaranje fakulteta u političke ispostave uzimaju svoj danak. Rezultat je pravi egzodus iz sistema visokog obrazovanja i urušavanje institucija koje su građene više od dva veka.

Sunovrat univerziteta u Srbiji započeo je onog trenutka kada su blokaderi, zajedno sa opozicionim političarima i NVO aktivistima, rešili da u svoju borbu uvuču najvrednije što imamo – srpsku mladost i obrazovni sistem. Ta politička zloupotreba mladih ljudi, koji su verovali da se bore za "pravdu", zapravo je poslužila kao alat za destabilizaciju države kroz uništavanje njenog najvažnijeg temelja – obrazovanja.

U Srbiji danas postoji osamnaest univerziteta – osam državnih i deset privatnih. Upravo su državni univerziteti postali meta pokušaja obojene revolucije – najpre kroz fizičku kontrolu i višemesečne blokade fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Rezultat te politike danas je vidljiv svima: propala školska godina, zapuštene zgrade, studenti bez nastave, deca na ulicama, zadojena političkom demagogijom o "boljoj Srbiji", iako ne znaju ni ko tačno menja društvo, ni kako, ni kojim programom.

Uništen autoritet profesora

U još dubljem i opasnijem sloju ove krize nalazi se rušenje autoriteta profesora. Oni koji su želeli da časno predaju i obrazuju buduće generacije, sada su izloženi podsmehu i uvredama. Nazivani su "režimskim", "kukavicama", "nesolidarnima". A oni drugi – aktivisti, bliski NVO mrežama, politički postavljeni, rođački umreženi – postali su "heroji blokade", "glas razuma" i moralni arbitri.

Takvo stanje dovelo je do još jednog razornog efekta – egzodusa studenata i roditelja iz državnog obrazovnog sistema. Oni koji imaju finansijske mogućnosti svoju decu su poslali na studije u inostranstvo. Drugi su, u strahu od novih blokada koje se već najavljuju za jesen, odlučili da upišu decu na privatne fakultete.

Državni univerziteti u slobodnom padu

Podaci o upisu brucoša na fakultete jasno govore – najveći pad interesovanja zabeležen je na fakultetima koji su predvodili blokade. Roditelji ne žele da rizikuju da li će njihovo dete moći da završi godinu zbog politike. I ne žele da obrazovanje njihovog deteta zavisi od grupe anarhista, aktivista i opozicionih buntovnika koji ne prezaju ni od uništavanja univerziteta zarad svoje agende.

https://time.rs/r/c/3227e75fd7/

Саће бит' мјеста за изБосне и саКосоваони који 'оће учит' .

Битје дотурки/ра и ингилирки/ра на буљуке ... Јестели хотели такој .. ето вам га .....

mali.jpg

Pročitaš jednom, pet puta.. utisak je isti. Nelogičnost vrišti na sve strane. Uništava se nešto namjerno i sveti se "(NE)kome'' :mrgreen:

Što se tiče doktorata tog ministra

SINIŠI MALOM SE VRAĆAJU DIPLOMA I DOKTORAT: Upravni sud …

Судови су под управо Александар Вучића

Ослободили су убицу ... врачају 'докторат'

Шта сте скували лепо поједите

1753459256697.png

Ne, ali pazi, SNS likovi koji su kupovali cak i diplome osnovnih i srednjih skola, pricaju o egzodusu visokog obrazovanja :cepanje: :cepanje:

STIDIŠ LI SE, REKTORE? STIDITE LI SE, DEKANI I BLOKADERI? Blokade izazvale najveći egzodus srpskih studenata u inostranstvo! Najbolji nam odlaze, najgori ostaju​

Proteklih šest meseci, koliko traju blokade, beležimo najveći odlazak srpskih studenata u inostranstvo.​

Po pravilu, to su studenti koji su na domaćim univerzitetima bili među najboljima i čvrsto su opredeljeni za studiranje, učenje i rad. Zbog blokada fakulteta širom Srbije i diktata sa raznoraznih plenuma oni su praktično ućutkani i oterani. Svi univerziteti u regionu, od Slovenije i Crne Gore, preko Austrije i Mađarske, do Italije i nekih drugih zemalja puni su srpskih studenata koji su nastavili svoje školovanje tamo gde im je ono dostupno.

Znajući kakvo blago im kuca na vrata ili će im se tek obratiti za prijem, neki fakulteti u regionu čak prave planove kako da privuku više srpskih studenata. Fakulteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu sada proširuju programe i pripremaju se za prijem studenata iz Srbije. Uz to, na mnogim fakultetima u regionu predaju srpski profesori.

Nije reč o skupim fakultetima sa visokim školarinama, već o državnim fakultetima gde srpski studenti ne plaćaju školarinu ili plaćaju sličnu cenu kao na fakultetima u Srbiji. Tamo gde su troškovi života skuplji razmatraju se olakšice, poput smeštaja u studentske domove.

Kurir

Vidim da ti je ono baš drago i milo, što nam najbolji odlaze.. tek da se vidi i zna.

Back