Egzekutori

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izuzetna misao, mada ne verujem da si napisao u korist autora teme. Da, to jeste teži način..Humanost je najteži način. Zašto humanost na račun nekog čudovišta koje zaslužuje večni pakao?
Zbog nas samih. Živeti svaki dan sa težnjom da zlikovac pati, krepa, buden mučen na sve moguće načine je pakao na zemlji i ono zlo koje je to podstaklo trijumfuje. Bio si normalan čovek sada želiš krvi nekom da se napiješ Ostvaren je cilj.

Niije u senci zla i naravno da postoji. Svakoj osobi je svoja nevolja najteža pa smoskloni da mislimo da živimou lošim vrremenima što je glupost. Proučiti istoriju srednjeg veka. I shvatiit koliko je današnje vreme bolje, jersu ljudi dublji, daleko više razmišljaju o ovakvim stvarima. Nalazimo se možda, sigurno na putuka novom zlatnom dobu.

Kažu da je put u pakao popločan dobrim namerama. ;)

Česta tema na forumu. Treba li čovek da se zalaže za nešto što nije u stanju sam da učini. To je pre pitanje za filozofiju.
Kao tem na psihologiji moglo bi se razgovarati o psihičkim karakteristikama izvršilaca i podstrekača, ali koliko vidim tema ne ide u tom pravcu. Moralnost kao deo ličnosti jeste deo onog što učestvuje u odluci u ubistvu, ali moralna opravdanost ili dopuštenost definitivno je tema filozofije.

Pitanje za one sto podrzavaju smrtnu kaznu, batinanje drugacijih, klepanje novinara po ulici :D i sl. da li su dovoljni hrabri da i sami izvrse egzekucije, ili su samo sposobni za pasivnu agresivnost ?

Kako neko moze biti za smrtnu kaznu, a nije u stanju da bude dzelat ?

Nesto mi se cini da je citava tema licni revolt i abreagovanje ... al i to je jedna svrha foruma ...

Pitanje za one sto podrzavaju smrtnu kaznu, batinanje drugacijih, klepanje novinara po ulici :D i sl. da li su dovoljni hrabri da i sami izvrse egzekucije, ili su samo sposobni za pasivnu agresivnost ?

Oni većinom nisu u stanju da budu hladnokrvni dželati, koji taj posao obavljaju sistematski i profesionalno, ali ne bih se složio da nisu u stanju da uopšte budu dželati. Dovoljno je pogledati francusku revoluciju, šta sve ljudi u afektu mogu da čine. Ali to je opet samo u afektu, iz primitivne emocionalnosti. Jedno je biti dželat obuzet potrebom za ispravljanjem krivih drina, sasvim drugo biti profesionalni dželat koji odseca glavu, veša ili ubija metkom u potiljak iz čisto profesionalnih razloga, kao recimo Vasilij Blohin, glavni Staljinov egzekutor i najveći masovni ubica ikad, lik koji je ubijao po 300 ljudi dnevno, inače u istoriji najpoznatiji po ulozi u Katinjskom masakru.

E sad drugo je pitanje što ljudi imaju potrebu da pozivaju institucije da vrate smrtnu kaznu, ja lično mislim da je to isto kao na onom sajtu Ispovesti gde najviše ljudi piše o tome kako su nešto visoko-pravedno učinili, kako su pokazali svoj moral u nekoj moralno zahtevnoj situaciji, tipa baka sa unukom nije imala para za čokoladu pa se autor ispovesti ponudio da plati i onda to preneo na sajtu. To je neka unutrašnja potreba za tim da se pokažeš kao pravedan, kao čovek koji je toliko moralan da kod njega nema kompromisa nikakvog, on je moralno savršen i traži najstrožu kaznu za svakog ko flagrantno krši moral. Takvi ljudi su u velikoj meri na ličnom planu kukavice, ali kad recimo pročitaju da je neko povredio psa traže pravdu, emituju svoju moralnu nadmoć, traže najkrvaviji scenario itd.

ako resis da se svetis kopaj dva groba...a bolje da to uradis sam no da neko drugi prlja ruke jer retko kad pare mogu da nadomeste zadovoljstvo dok mu zavrces shiju a ochi mu ispadaju iz duplju

Zašto humanost na račun nekog čudovišta koje zaslužuje večni pakao?
Zbog nas samih. Živeti svaki dan sa težnjom da zlikovac pati, krepa, buden mučen na sve moguće načine je pakao na zemlji i ono zlo koje je to podstaklo trijumfuje. Bio si normalan čovek sada želiš krvi nekom da se napiješ Ostvaren je cilj.

Rešenje je relativno jednostavno.

Monstrmu treba pružiti priliku da se koliko je to uopšte moguće voljno ili nevoljno iskupi za bestijalnost koju je počinio i na taj način bar dalimnično pomogne spasenju živote koji su ugroženi.

A za to ima bezbroj načina, samo treba izabrati prvi u zavisnosti od fizičkih predispozicija monstruma.

Ne verujem da iko misli da smrtna kazna nije opravdana, ali nisu opravdane greske koje se desavaju, tako da ubiti jednog nevinog vise stete napravi nego ubiti 100 krivih.

Neminovnost takvih grešaka naročito je prisutna u neuređenim sistemima kakav je naš na primer, pa u tom kontekstu se ne može reći da nisi u pravu.

Ali nedavni zločin je do te mere jeziv da ne postoji odgovarajuća mera prema izvršiocu koja bi bila makar elementarno pravedna. Čak ni smrtna kazna.

Za ubistvo deteta ipak ne vidim drugu kaznu.

Neminovnost takvih grešaka naročito je prisutna u neuređenim sistemima kakav je naš na primer, pa u tom kontekstu se ne može reći da nisi u pravu.

Ali nedavni zločin je do te mere jeziv da ne postoji odgovarajuća mera prema izvršiocu koja bi bila makar elementarno pravedna. Čak ni smrtna kazna.

Naravno da se slazem s tobom. Tema je interesantna bas zbog pitanja " Da li bi je ti izvrsio? "

Sta to govori onda o njima ... ko u toj prici vise vrijedi, oni ili dzelat?

Svakako, bolesne ljude udaljiti od drustva na mjesta gdje ce se o njima voditi briga

a kakva su to mjesta?

inace, ja sam promijenila stav po pitanju smrtne kazne
mislim da se za svirepe zlocine tipa ova dva ubistva - djeteta i prije toga zene
od strane istog ubice koji je i priznao
treba ponovo uvesti smrtna kazna
postoje jedinke koje ne mozes rehabilitirati, ako dobiju priliku da izadju na ulicu opet ce uradiit
isto ili strasnije - da nije uhvacen ovaj bi vjerojatno nastavio, bez problema...
i sta da radis s njima? da ih zakljucas, da psihijatar prica s njima...svi to lijepo da placamo
jer smo prevelike kukavice da rijesimo problem, a istovremeno smo u panici od te iste jedinke
ne, lijepo strijeljanje i dovidjenja

i ne, ne mislim da smrtna kazna prevenira ovakve stvari, osim direktno - nema mogucnosti da ih isti pocinilac ponovi
zapravo, i ne zanima me taj aspekt - kaznjavanje, efekat kaznjavanja jer mislim da ta vrsta psihopata niti ima strah od kazne, niti je sposobna za kajanje
ne mislim ni da je treba uvesti...kao dobar dan
ali mislim da je u nekim konkretnim slucajevima to jedni nacin
i ne mislim da se trebamo gristi oko toga
ono oko cega se trebamo gristi je cinjenica da oklijevamo oko stvari koje nasu djecu sutra mogu kostati zivota

a dzelat - ja to vidim kao cin samodbrane
i ne dvoumim se uopce oko izbora - moje, tvoje...bilo cije dijete ili neki psihopata koji na dijete nasrce

- - - - - - - - - -

meni taj aspekt - kazna, odgovarajuca mera zvuci skroz besmislen
kazniti mozes samo onog ko kapira koncept prekrsaja, nedjela , zlocina i kazne
ovo je bolesna, do te mjere devijantna jedinka da je prosto moras ukloniti
kao sto bi bez razmisljanja ubio psa koji ti redm kolje zivinu ili je napao dijete

mnogi ljudi jedu meso, a nisu u stanju da zakolju licno
svi zele da kriminalci budu hapseni, a vrlo mali broj ljudi bi to radio licno

ovde je rec o principjelnom stavu i on nema veze sa tim da li neko licno moze/zeli/sme nesto da izvrsi

Back