EGON SCHIELE I GUSTAV KLIMT

• Začetnik teme Začetnik teme LILU_@
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
9678ec83913f6e53040fdb287b3c5541.jpg

Blind Men rano slikarstvo Klimta

Poljubac ovekovečen na platnu.

Slike Gustava Klimta poznate su u celom svetu, a u današnje vreme postižu izrazito visoku cenu i često se mogu videti u vidu reprodukcija na brojnim predmetima za svakodnevnu upotrebu.

Ove godine obeležava se stogodišnjica smrti Gustava Klimta, a njegovo poznato delo "Poljubac" menja stalnu lokaciju. Ono će biti centralno delo nove izložbe u bečkom muzeju Belvedere, koja se otvara 1.mart 2018.

Slika"Poljubac" je nastala na samom početku 20. veka i pripada njegovoj zlatnoj fazi, a interesantna je činjenica da na ovoj slici nije prikazano samo nago žensko telo, već je žena prikazana u naručju snažnog muškarca.

klimt10.jpg

Klimt je postao jedan od vodja i osnivatelja becke secesije 1897. godine. Ostao je u Secesiji do 1908. Cilj grupe bio je da pravi izlozbe za nekonvencionalne mlade umetnike, da donose najbolje strane radove u Bec, i da izdaju sopstveni casopis ne bi li promovisali sopstveni rad.
Grupa nije podrzavala neki odredjeni tip umetnosti – naturalizam, realizam i simbolizam su bili jedno. Vlada ih je podrzavala i dala im prostor za izlozbe. Simbol grupe bila je Pallas Athena, Grcka Boginja mudrosti i umetnosti.

466px-Klimt.jpg

5550000.jpg

1a39173e65486fab8249fb04458ac834_L.jpg

Slika Ružini žbunovi ispod drveća je naslikana, kao i većina pejzaža Gustava Klimta, tokom letnjih odmora 1904. i 1905. godine, kada je boravio u Liclbergu, u regiji u Austriji. Slika je prekrivena mrljama boje i veoma malim potezima četkice u stilu dekorativnog motiva ili mozaika. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Rasporila si moju čauru

pokretom koji nisam prepoznao.

Istekle su iz mene strasti,

požuda i iskrenost.

Prvi put sam nečiji,tvoj,

i želim te, nemiru.

Umela si i uspela,

prišla si i nećeš otići od mene.

za jednog od članova

- - - - - - - - - -

Obuzdaj moje misli,

pozovi me sebi.