Efekti fotografija

Don Georg

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.828
Pozdrav za sve.
Zanima me kakvi se efekti koriste pri slikanju odnosno sto slikaju profesionalni fotografi, gledao sam neke slike od neceka sto je slikan, i fenomenalne su, da li mora biti fotoaparat da bi se dobio takav efekt(znate na sta mislim) ili moze i preko PC-a? I koji su to efekti?

Pozdrav za sve.
Zanima me kakvi se efekti koriste pri slikanju odnosno sto slikaju profesionalni fotografi, gledao sam neke slike od neceka sto je slikan, i fenomenalne su, da li mora biti fotoaparat da bi se dobio takav efekt(znate na sta mislim) ili moze i preko PC-a? I koji su to efekti?

ne moze ni jedan fotosop da napravi ono sto moze dobar fotoaparat..ili..ako si nesto snimio nekim jeftinim aparatom treba ti mnogo znanja da bi napravio neki `efekat`, i opet neces biti zadovoljan

ne moze ni jedan fotosop da napravi ono sto moze dobar fotoaparat..ili..ako si nesto snimio nekim jeftinim aparatom treba ti mnogo znanja da bi napravio neki `efekat`, i opet neces biti zadovoljan

Ali ipak ne urade fotoaparati sve. Obrada se vrsi i u photoshopu... Al ne znam imena tih efekata sto se koriste za profesionalne... fotoaparate.

Kad bi malo opisao kakvi te efekte zanimaju, možda bi ti neko odgovorio konkretno, plus ispravljaš dečka koji se mnogo bolje razumije od tebe u fotografiju i fotošop.

A pa nema milion efekata koji se "najcesce koriste" al ajde, evo neki efekat za crno bele slike ili sepia, ili slcno tako nesto, znaci da su boje u pitanju, onako da ima onaj sjaj sunca...

Zanima me da li neko zna kako se zove tehnika neke od ovih fotografija i kako mogu da saznam nesto vise o tim tehnikama?
Unapred hvala.

29693_124190060924546_100000006596516_336170_7345261_n.jpg

75603_1560264281484_1081609499_1464631_5254861_n.jpg

?Pitanje nemoj da se ljutis malo...hmmm:hahaha: ...Znas li Ti koliki je programCINA Photoshop?Koliko filtera, pluginova, a o brojnim drugim mogucnostima da ne govorimo...?:rtfm: Zavisi za cega- kazes slikam najvise pejzaze pa me zanima sta da koristim od alatki u PSu i koji filter na aparatu...>e onda vec moze da se da odgovor, iako i onda, je siroka tema...Znaci moras prvo prilicno dobro da poznajes sam rad u PSu i tehnike fotkanaj pa tek onda mozemo da pricamo u upotrebi "efekata"...Ovako sad ja Tebi kazem za portrete koristis kombinovano unsharp mask, blur i median a Ti odgovoris "super a KAKO?">I onda Ti ja napisem tex t od par stranica A 4 formata sta i kako...:think: ...I jel to tebi znaci nesto?Mislim jel tako mislis da naucis nesto?

^..ali druze moj pa to nisu nikakvi efekti...ali bukvalno!>samo je jako dobro izbalansiran dinamicki opseg na prvoj i zadnjoj pogotovo-to se moze uraditi pomocu HDRa ili shadow/highlights u PSu...samo je potrebno dosta umeca da se odradi lepo, i potreban je DOBAR RAW file koji nece da "pukne" prilikom obrade...druga opcija,bolja je koriscenje ND filtera,koji "ujednacuje"laicki receno previse svetle i tamne particije...a na drugoj je "samo" plitak jako DOF(depth of field-dubina polja)...sve u sbvemu-sve sto vidis -proizviod je 90 % opreme i umeca fotografa, nista tu od filtera nema....

^..ali druze moj pa to nisu nikakvi efekti...ali bukvalno!>samo je jako dobro izbalansiran dinamicki opseg na prvoj i zadnjoj pogotovo-to se moze uraditi pomocu HDRa ili shadow/highlights u PSu...samo je potrebno dosta umeca da se odradi lepo, i potreban je DOBAR RAW file koji nece da "pukne" prilikom obrade...druga opcija,bolja je koriscenje ND filtera,koji "ujednacuje"laicki receno previse svetle i tamne particije...a na drugoj je "samo" plitak jako DOF(depth of field-dubina polja)...sve u sbvemu-sve sto vidis -proizviod je 90 % opreme i umeca fotografa, nista tu od filtera nema....

Ne znam sta si rekao na kineskom jeziku:) samo sam razumeo nista tu od filtera nema.

E sad, ama bas nista??

Ne mogu da tvrdim 100 %-ali verovatno nema, osim PRAVOG ND FILTERA-na aparatu...I da rekao sam nema efekata-ne nema filtera,ispravka.
"Kineske termine"mogu ja da Ti objasnim ali ako Ti ne zadjes malo dublje u problematiku-sto fotografisanja sto Photoshopa(PSa)-dzaba smo krecili:dash:
Znaci-dubina polja-tj dubinska ostrina-je polje fokusa koje se prostire nesto isped objekta fotografisanja i nesto iza-koliko, zavisi od vise faktora-otvora blende, zizen daljine objektiva,udaljenosti objekta od nas (fotografa) i jos par stvari....
ND-neutral density filter-je filter koji sluzi da kad (sn)imas previse kontrastne scene-tamno tlo i svetlo nebo-uvek ces dobiti ili tamno nebo a svetlu zemlju ili obrnuto...e sa ovi filterom dobijas idealnu osvetljenost(eksponiranost) i jednogi drugog>tj.povecan dnamicki raspon...
HDR-je "high dinamic range"-ako znas engleski a ne sumnjam-naziv govori dovoljno...a realno to je princip,koncept, tehbika fotografisanja-ili obnrade u PSu-kojom se ujednacavaju tamne i svetle scene tj manipulise se njima po zelji...e sad buduci da je to "teska" obrada-zahteva ili izuzetno kvalitetan file(footgrafiju)za obradu-ili idealno vise footgrafija koje se posebnim programom spaajaju u jednu...moze i PSom a i s par drugih programa...

A ok, hvala. Nepreostaje mi nista drugo nego da jednog lepog dana kupim fotoaparat koji si opisao da to sve ima. Nema cak ni nekih "priblizno" ali samo "priblizno" obrade efekata pomocu PC? Razumem opet i da ima, ne mozes stavinti neku sliku koja je slikana sa niskim kvalitetom kamere, tako da mora biti fotoaparat sa visokom rezolucijom i napredniji. Ili eventualno da uzmes sliku neku sa net-a pa da ubacis u photoshop ali hjbg opet sta ti vredi kada to nisu tvoje slike tj slikane tvojom rukom.

Moj ti je savet da do tada nabaviš par knjiga koje se bave fotografijom i obradom fotki i to lepo pročitaš (što više to bolje). Veruj mi mnogo stvari će ti postati jasnije umesto da ovako nasumično postavljaš pitanja.

Za šta? Ja PS koristim uglavnom za sređivanje fotki pa ti mogu oko toga pomoći, ali moraš mi reći šta te konkretno zanima. Knjige će ti najviše pomoći, to sam ti krajnje dobronamerno napisao jer se iz njih najviše nauči.

Back