Edgar Degas

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
edgardegasrb7.jpg


Edgar Dega (fr. Hilare Germain Edgar Degas) rodjen je 19. jula 1834 godine u Parizu. Bio je francuski slikar, graficar i vajar. Smatra se jednim od istaknutih predstavnika francuskog impresionizma, iako sam sebe nikada nije svrstavao u impresionisticki pokret.
Zaokupljen urbanim prizorima, balerinama, prizorima sa trka konja, Dega ne raskida nikada u potpunosti sa majstorima realizma, kao sto su Engr i Delakroa, stvara vecinu svojih dela u ateljeu, ali i pored toga vecina istoricara umetnosti se slaze da je njegovio mesto u okviru impresionizma.

Dega je bio sin bankara italijanskog porekla i Kreolke iz Nju Orleansa (SAD), koja je umrla kada je Edgar imao 13 godina. Sa jedanaest godina poceo je skolovanje u skoli Lycee Louis le Grand. Poceo se ozbiljno baviti slikarstvom, svoju sobu pretvorivsi u atelje, ali od njega se ocekivalo da studira kao i od svih mladih plemica.
1853. godine poceo je studije prava, ali se 1855. godine prijavio na Akademiju lepih umetnosti. Nakon toga putuje u Rim. 1866. godine se vraca iz Rima u Pariz obogacen iskustvima koja je sakupio. U pocetku je slikao istorijske teme i portrete po ugledu na Engrea, a za razliku od Engra - samo portrete svojih prijatelja, samo u ulju, a 70-ih godina zavoleo je i poceo da slika u pastelu i temperi.
Pod uticajem italijanskog slikarstva, zabavljen uglavnom koloritom i koloritnom stranom pojave, slikao je pored portreta i aktova pojave iz svakodnevnog zivota i uglavnom scene iz pozorista - balerine. Zahvatao je u svojim slikama sa izrazenom skracenicom i leprsavim pokretom trenutna raspolozenja a njegovo duboko osecanje karaktera ljudi daje tezinu cak i naizgled slucajnim prizorima.
I kada je prisao impresionizmu on nije napustio svoju sklonost ka crtanju i crtezu i njegova najlepsa dela nastala su u tehnici pastela.

1865. godine izlaze u Salonu (sluzbena izlozba na Akademiji lepih umetnosti u Parizu) i njegovi su radovi bili oberucke prihvaceni u svetu konvencionalne umetnosti. Poznat je po slikama balerina iz pozorisnog zivota i i konja sa konjskih trka i pre se zanimao za teme iz svakodnevnog zivota nego za mitoloske teme. 1870. godine izbio je Francusko-Pruski rat u kome je ucestvovao stupivsi u Nacionalnu gardu a 1873. godine posecuje severnu Ameriku.
1886. godine ucestvuje poslednji put na izlozbi sa impresionistima. Od 1886. nalazi nove motive i aktivno se bavi slikanjem.
Dega je kroz rat otkrio svoje probleme sa vidom i ocima sto ga je jako zabrinjavalo i kako se nikada nije zenio, poslednje godine svog zivota proveo je skoro slep lutajuci ulicama Pariza, dok nije tu i umro 27. septembra 1917. godine

degasdi6.jpg
Dancers, 1878
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.