E P S - VAŠE PRAVO DA NE ZNATE NIŠTA

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Poslednji računi za struju rasvetlili vlastiti mrak: VAŠE PRAVO DA NE ZNATE NIŠTA

24/02/2016

Izuzmemo li zaposlene u „Elektrodistribuciji Srbije“ (mada bi i tu sigurno bilo pozamašnog neznanja), teško je poverovati da bi broj građana koji znaju šta se sve krije iza nekoliko stavki računa za struju prešao potreban potrošački cenzus.

Ko zna šta se ovih dana događalo na relaciji „Pošta Srbije“ – „Elektrodistribucija Srbije“ (za one sa stabilnijim pamćenjem: donedavna „Elektrovojvodina“), ali je činjenica da su računi na adrese građana za potrošenu električnu energiju za januar stigli brzinom diližanse.

Naime, na cedulji „Elektrodistribucije“ koji je dole potpisani dobio prekjuče (22. februara) piše da je račun izdat 17. ovog meseca, ali će razdoblje od pet dana za upućivanje istog s tačke „A“ do prijema do tačke „B“ sigurno ostati u domenu poslovne tajne dve državne kompanije. Ali, nije to ni tako važno. Posebno ako se on (račun) pogleda i s drugih aspekata, a koji su i mnogo bitniji od samog kašnjenja u dolasku.

Akcize za povlašćenog proizvođača

Tako, recimo, pravo lice računa vidimo tek ukoliko okrenemo naličje istog istog. U stavci „obračun za električnu energiju“ potrošača čeka objašnjenje u vidu 14 tačaka, od kojih su neke posebno zanimljive. Preskočimo li formalnosti oko cene obračunske snage (puta utrošeni broj kilovata), kao i one u vezi sa trobojnim zonama (zelena, plava i crvena, plus viša, niža i jednotarifna brojila) u tački 6 za većinu građana krije se nepoznanica u vidu „naknade za povlašćene proizvođače električne energije“, koja u slučaju izvesnog Zlatka Romića iznosi 99,23 dinara (primera radi, za oktobar 2015. iznosila je 64,73; za novembar 90,95, a za decembar 106,49 dinara).

Ako se kao normalnom prihvati činjenica da se konkurencija jednog dobavljača može nazvati naknadom za povlašćenog proizvođača eletrične energije, onda je svakako još zanimljivija tačka 8 koju je povlašćeni prozvođač električne energije nazvao „iznos akcize (stopa 7,5%)“, a koja za januar ove godine na računu gore spomenutog građanina iznosi 550,76 dinara (oktobar 2015. 365,96; novembar 510,52 i decembar 592,46 dinara). Izuzmemo li zaposlene u „Elektrodistribuciji Srbije“ (mada bi i tu sigurno bilo pozamašnog neznanja), teško je poverovati da bi broj građana koji znaju šta se krije ispod stavke „iznos akcize (stopa 7,5%)“ prešao potreban potrošački cenzus. PDV? Nije. Eno ga u stavci 10 (20%), gde na računu premašuje iznos od hiljadu i po dinara. Akciza na monopol (povlaštenog) državnog preduzeća, koja se naplaćuje kao i alkoholna pića, cigarete, brašno ili šećer? Moguće. Ali, kako smo videli, svega je toga (baš kao i naziva „Elektrodistribucija Srbije“) bilo i u prethodna četiri meseca.

Emisija „Naučimo čitati račun za struju“
Na kraju naličja koje otkriva pravo lice računa nalazi se i dugo najavljivana stavka „taksa za javni medijski servis“, koja je – za razliku od prethodno nabrojanih – jednaka za sve građane, bez obzira na to gledaju li uopšte RTS ili RTV (ili to već plaćaju i kroz kablovsku, „digi“ ili neki drugi sličan račun), odnosno bez obzira na to imaju li uopšte i televizor kod kuće.

Ono na šta je ekspertska ekipa u kreiranju računa posebno obratila pažnju svakako je izbegavanje mogućnosti da potrošač na računu za struju plati samo struju. Naime, teško je zamisliti situaciju da će po ovako sastavljenom računu potrošač biti u mogućnosti da ne plati ono što ne želi (ni čuti ni videti!) ili što jednostavno nije „potrošio“. A razlog zašto je „Elektrodistribucija Srbije“ – za razliku od benzinskih pumpi, megamarketa, pekara ili kladionica – opet odabrana kao polazišna i završna adresa za neželejni trošak građana krije se verovatno u njenom povlaštenom položaju u odnosu na mnogobrojne druge domaće proizvođače električne energije.

I tako, saberemo li sve stavke na računu „Elektrodistribucije Srbije“, ispada da već spomenuti Zlatko Romić na osnovni dug za utrošenu električnu energiju samo za januar ove godine plaća još 1.951 dinar (za čitaoce u inostranstvu skoro 16 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije), uključujući tu, naravno, i profesionalce s takozvanog javnog servisa. A kada smo već kod njih – može i u okviru njihovog gesla „Vaše pravo da znate sve“ – bilo bi zgodno da u okviru obrazovnog programa, zajedno sa svojim ortacima iz „Elektrodistribucije Srbije“, uvedu serijal emisija u kojima bi potrošačima objasnili šta to (i zašto, to posebno) svakog meseca plaćaju kao ekstra troškove za utrošenu struju. Ali, s obzirom na to ko je glavni učesnik u ovom procesu (režim, koji putem „povlašćenog proizvođača“ po populističkoj ceni održava svoj razglas) takva očekivanja ravna su onima da „Šojić“ (i njemu slični) u očima pristojnog sveta iz trećerazrednog glumatanja preraste u ozbiljan komičan lik.

Рачуни за струју би могли да буду нижи за 125 динара

Аутор: Јелица Антељуторак, 22.03.2016. у 22:00
Racun-za-struju.jpg

Само на име „трошкова јавног снабдевача”, што је једна од ставки на рачунима за електричну енергију, ЕПС месечно инкасира 437,5 милиона динара (око три и по милиона евра). Овај трошак грађане месечно кошта 125 динара и плаћају га сви власници три и по милиона бројила колико их има у Србији. Он мора да се плати без обзира да ли је остварена потрошња електричне енергије или не, а на тај износ се обрачунава и ПДВ и затезна камата, у случају када обавезе нису измирене.
Шта је трошак јавног снабдевача и да ли је наплата ове ставке законита, питање је које један становник Новог Сада поставио Националној организацији потрошача Србије.
НОПС сматра да је ова ставка у рачунима за електричну енергију противзаконита јер ЕПС на овај начин грађанима испоставља и рачун за израду, штампање и доставу месечног обрачуна на кућну адресу (као и трошкове праћења рачуна, кол центра..), а тако нешто је према Закону о заштити потрошача забрањено.

A di je ovde u računu stavka "obračunska snaga"?
Kod mene u računu za lokal ima i to i izgleda ovako:

ukupno za energiju (kad se pomnože kilovati puta cena).........................704,91 (zelena zona: viša tarifa 120x5,628 + niža tarifa 21x1,407)
obračunska snaga (17,25kwx45,883din/kw...šta god da je ovo)................791,48 (ova snaga je skuplja nego struja)
trošak javnog snabdevača.....................................................................125,53
naknada za povlašćene proizvođače 141kwhx0.093din/kwh..................... 13,11
osnivica za obračun akcize................................................................1,635,03
akciza 7,5%........................................................................................122,63
osnovica ya pdv.................................................................................1,757,66
pdv 20%..............................................................................................351,53
zaduženje za obračunski period..........................................................2,109,19
taksa za javni medijski servis................................................................150,00
ukupno zaduženje.............................................................................2,259,19

Ukoliko sam dobro razumeo Vi ste potrošili 518+727 kWh struje za jedan mesec.Ako bi pomnožili to bi bilo oko 15 hiljade kilovata.Ukoliko je to stvarno tako da sam ja razumeo,morate se malo pozabavite štednjom struje tj.gde bi mogli da malo prištedite jer ovo mnogo trošite.

Ukoliko sam dobro razumeo Vi ste potrošili 518+727 kWh struje za jedan mesec.Ako bi pomnožili to bi bilo oko 15 hiljade kilovata.Ukoliko je to stvarno tako da sam ja razumeo,morate se malo pozabavite štednjom struje tj.gde bi mogli da malo prištedite jer ovo mnogo trošite.

Nisi razumeo.
Potrošnja je 120kwh više tarife + 21kwh niže tarife= 141kwh
ovih 17,25kw po 45,883 fin/kw = 791,48 din. što se zove "obračunska snaga" je meni nepoznanica. Nije mi jasno šta je to. Piše iznad svih stavki da je "odobrena snaga" 17,25kw, šta god to bilo.
Pored toga, piše u računu i sledeće obaveštenje: u iznosu računa obuhvaćen je i trošak usluge pristupa i korišćenja prenosnog i distributivnog sistema u iznosu od 1.181,66 din. Ovo isto nemam pojma šta je.
U svakom slučaju sama struja je 704,91 din. i sa 20% pdv je to 845,89. Sa svim ostalim famoznim stavkama dođemo do iznosa koji treba platiti od 2,259,19 din. :eek:

Nisi razumeo.
Potrošnja je 120kwh više tarife + 21kwh niže tarife= 141kwh
ovih 17,25kw po 45,883 fin/kw = 791,48 din. što se zove "obračunska snaga" je meni nepoznanica. Nije mi jasno šta je to. Piše iznad svih stavki da je "odobrena snaga" 17,25kw, šta god to bilo.
Pored toga, piše u računu i sledeće obaveštenje: u iznosu računa obuhvaćen je i trošak usluge pristupa i korišćenja prenosnog i distributivnog sistema u iznosu od 1.181,66 din. Ovo isto nemam pojma šta je.
U svakom slučaju sama struja je 704,91 din. i sa 20% pdv je to 845,89. Sa svim ostalim famoznim stavkama dođemo do iznosa koji treba platiti od 2,259,19 din. :eek:

Izvinjavam se mene je interesovalo samo ovih 518+727kWh pa se pitam jel sam dobro razumeo da je to potrošnja za jedan mesec.Ako je za jedan mesec to bi bilo otprilike 15 hiljade kilovata za godinu nisam siguran jel isto mislimo.

Pa što mene citiraš ako misliš na Prokin primer? :lol:

Ubuduće ću biti jasnijii pisaću sa imenom,mada mi se čini da sam pisao posle proke.Dakle Proko na računu stoji 518+727 kwh ste potrošili struju.Ukoliko je to tačno kako ja razumem to bi bilo oko 15hiljade na godišnjem nivou.Po mom mišljenju to je puno i treba razmišljati smanjenje potrošnje energije.
Nisam baš "baba Roska" ali vidim potencijal da ima mesta da se smanji potrošnja a samim tim i manji račun.Nadam se da sam bio jasniji.

franak, nema potrebe da pišeš sa imenom, samo citiraj onoga kome se obraćaš.
Usput proka i nije pitao o štednji, niti je tražio komentar o štednji, nego je pričao o nečem drugom.

A za pitanja iz mog primera nemaš odgovor?
1. šta je to odobrena snaga
2. šta je to obračunska snaga
3. šta je to trošak javnog snabdevača
4. šta je to naknada za povlašćene proizvođača

franak, nema potrebe da pišeš sa imenom, samo citiraj onoga kome se obraćaš.
Usput proka i nije pitao o štednji, niti je tražio komentar o štednji, nego je pričao o nečem drugom.

A za pitanja iz mog primera nemaš odgovor?
1. šta je to odobrena snaga
2. šta je to obračunska snaga
3. šta je to trošak javnog snabdevača
4. šta je to naknada za povlašćene proizvođača

Ljiljo,samo sam izneo svoje mišljenje da račun može biti manji i odnosilo se na prokin račun.Vaš račun nisam ni gledao jer nikada nisam imao posla sa takvim pitanjima koje Vi postavljate.Ja imam pojma samo kako se štedi struja jer sam izvodio merenja godinu dana ovdi u saradnji sa ovdašnjim
epsom i mogu da Vam kažem da je to za mene bilo pozitivno. ako ko prihvati uredu ako ne njegova stvar.Vaša pitanja koja nisu u mom domenu morate postaviti Vašem epsu.

hahaha nasem epsu
pa jel ti vidis naslov teme........e, to je istinit naslov
sve su ove stavke maska za povećanje cene struje, tako da u mom primeru 1kw košta 2.109,19:141=14,96 din sa pdv-om i akcizom

ako uzmemo cenu za višu tarifu iz računa 5,628x 7,5% akcize x 20% pdv-a=7,26 din/kw.....povećanje do prosečne cene od 14,96 je 206,06%
ako uzmemo cenu za nižu tarifu iz računa 1,407x 7,5% akcize x 20% pdv-a=1,82 din/kw.....povećanje do prosečne cene od 14,96 je 821,98%

Naravno, sa napomenom da je akciza uvedena da bi se napunio budžet preko najšireg broja obveznika, što je otimačina kojom se samo neuspešni hvale

Poslednja izmena:
hahaha nasem epsu
pa jel ti vidis naslov teme........e, to je istinit naslov
sve su ove stavke maska za povećanje cene struje, tako da u mom primeru 1kw košta 2.109,19:141=14,96 din sa pdv-om i akcizom

ako uzmemo cenu za višu tarifu iz računa 5,628x 7,5% akcize x 20% pdv-a=7,26 din/kw.....povećanje je 206,06%
ako uzmemo cenu za nižu tarifu iz računa 1,407x 7,5% akcize x 20% pdv-a=1,82 din/kw.....povećanje je 821,98%

Naravno, sa napomenom da je akciza uvedena da bi se napunio budžet preko najšireg broja obveznika, što je otimačina kojom se samo neuspešni hvale

Priznajem u knjigovodstvo se ne razumem inače bi bio milioner.Razumem samo ovoda se struja može štedeti malo a primetio sam ovih 150 din.taksa za javni servis predpostavljam televizija i radio.Takođe pdf ili porez 20% Sve ovo mogu da uporedim sa ovdašnjom situacijom i izneću kako
ja razumem ovdi.Ovako porez ovdi takođe se plaća i to 8% od ukupne sume.Radio i televizija se takođe plaća ali ne uz struju već posebnim računom.Recimo ja treba da platim do prvog maja evo računa radio i televiziju odjednom 442,65 franaka.to mi je jevtinije jer plaćam za godinu dana.
Ovo je samo taksa nezavisno od kablovske to mje moje hoću li uzet kablovsku od ovog ili onog to je posebno.Tako ja znam.

983642_912808395484672_3221633814228716568_n.png

- - - - - - - - - -

EPS-ova matematika - potrošnja 0 (nula) kilovata struje košta 570,34 dinara + 150 din. RTS taksa :eek:
Pošto imamo toliko 'vrsnih' 'eksperata' ne gine im Nobelova nagradu iz matematike
;)

Imamo namet 'Obračunska snaga' + namet 'Trošak javnog snabdevanja' (ide državnom preduzeću). Na ovo zbirno ide namet 'akciza' pa na sve ovo zbirno ide namet 'PDV' (ide državi). I dodatno namet 'RTS taksa' (ide državnom preduzeću).

Znači, namet + namet pa na ovo namet pa na sve ovo namet + namet,
:eek: koja je ovo pljačka!

*Namet - ide državi i/ili državnom preduzeću.

983642_912808395484672_3221633814228716568_n.png

- - - - - - - - - -

EPS-ova matematika - potrošnja 0 (nula) kilovata struje košta 570,34 dinara + 150 din. RTS taksa :eek:
Pošto imamo toliko 'vrsnih' 'eksperata' ne gine im Nobelova nagradu iz matematike
;)

Imamo namet 'Obračunska snaga' + namet 'Trošak javnog snabdevanja' (ide državnom preduzeću). Na ovo zbirno ide namet 'akciza' pa na sve ovo zbirno ide namet 'PDV' (ide državi). I dodatno namet 'RTS taksa' (ide državnom preduzeću).

Znači, namet + namet pa na ovo namet pa na sve ovo namet + namet,
:eek: koja je ovo pljačka!

*Namet - ide državi i/ili državnom preduzeću.

Već sam Vam napisao da i ovde ima nameta a da dodam da sam svojevremeno imao hobi-prostoriju gde je bio strujomer.Išo sam na godišnji odmor nisam trošio struju ali platio mislim 6 franaka na strujomer.A ovo za televiziju sam Vam objasnio da je mnogo skuplje u odnosu na tih 150 din.
Još jednom pogledajte gde trošite struju a moglo bi se izmeći i smanjite potrošnju.

nije problem potrošnja, koja na rašunu iznosi tek polovinu fakturisanog iznosa..
to je problem, silni nameti pa struja ispada duplo skuplja nego što joj je zvanična cena......

Ja to gledam drugačije tj.nisam siguran jel ste stvarno potrošili toliko struje za jedan mesec il se ja varam.Napišite koliko kilovata trošite mesečno ili godišnje? onda je moguće razmisliti i eventualno razmotriti neku mogućnost.

Back