Džudo ponovo školski sport. Unicef: "Dzudo najkorisniji sport od 04.-21. god"

Brazilska dziu dzica ima daleko kompleksniji parter od dzudoa.

Rade iste tehnike koje rade i Đudisti, što je normalno obzirom da su od njih i naučili sve te tehnike. Poenta je da daleko više rade parter nego Đudisti pa samim tim su "kompleksniji" odnosno bolje utrenirani za parter. Mada i to zavisi od kluba do kluba.

Kakvo crno karikiranje? Pravilan izgovor jeste Đudo a ne Džudo, pravilan izgovor prvog ideograma 柔 u okviru naziva 柔道 (Judo) japanskog kanđija je "jyu" ili "zju" što bi kod nas odgovaralo slovu đ, japanci vrlo mekano izgovaraju ono što su kod nas u jeziku suglasnici tipa č, dž, š i ž. Drugim rečima zbog lošeg prevoda sa japanskog na latinski odnosno na abecedu pa potom od strane naših prevodilaca na azbuku odnosno srpski jezik, kod nas je i dalje ostao izgovor Džudo u zvaničnim okvirima. Uzimajući u obzir da se kod nas u skoro svim rečnicima koje sam video odomaćila reč Džudo uzima se za pravilan izgovor iako to nije najtačnije ali šta da se radi.

Da ministarstvo zna svoj posao uveli bi sve sportove što se rade na Olimpijadi kao izborne pa bi deca mogla da biraju kojim će se sportovima baviti. Od ranog detinjstva gimnastika, atletika, plivanje i vežbe sa loptom ( (ne moraju se raditi automatski celi sportovi sa loptom nego mogu pojedine vežbe iz tih sportova) ) za koordinaciju a onda tamo od 13 godine, kada se ulazi u pubertet, da izaberu kojim bi sportom hteli kasnije da se bave ozbiljnije ako to žele i gotovo. Ovako se čas nešto ubacuje, čas izbacuje... gubljenje vremena.

Poslednja izmena:
Samo pitam, ne kazem da karikiras i ismevas (cak i da to radis, imas pravo na to putem slobodnog neometanog misljenja i kritikovanja), nego upravo pitam da bih znao. Da li karikiras, zezas se cisto onako (jer i ja volim da pisem medecina npr i sl) ili je zaista pravilno da se pise Djudo odn izgovara. Posto nisam video da neko drugi tako pise, pa cak ni ona ziva enciklopedija, bivsi moderator ovde, Zuti car, rekoh da proverim iz prve ruke sta i kako u vezi reci "Djudo".

Dakle, imas dokaze da se zaista pise i izgovara Djudo? Sta kazu Dzudisti nasi za to i autoriteti? Evo i milosmalic i Dragan Z govori Dzudo a valjda vodi Sistemu ili sta vec, slicno mi je to borenje. Nemoj da ovo nije tacno, pa da mi se neko smeje negde, a jesam zainteresovan uvek poprilicno da pravilno govorim i znam kako se nesto bas tacno zove, izgovara itd.

Da, japanski izgovor je Đudo ali je odomaćen i zvanično se više upotrebljava Džudo. Kako god glupo zvučalo, oba su ispravna.

Ma bas me briga sta je odomaceno....Odomaceno je i neznam, sumljam, ae, wolim bowilachke westine, pa mi se sve to gadi i ne znaci da moramo tako pricati.
Iskljucivo me zanima sta je pravilno.....

Secam se kroz skolovanje, svaki put kada sam nailazio na nas prevod imena William - Viljem, dizala mi se kosa na glavi. Alo bre, kakav Viljem, Vilijam, Viliam. Kakav bre Viljem ?

A ovo u svetu BV/BS, slicno je cini mi se i na Nindzicuom - Negde neki kazu ninDJicu, neki nindzicu itd....

Opet je tu dosta uticalo englesko narečje. Njima je lakše da izgovore Dž nego Đ pa se tako u većem delu sveta i izgovara džudo. Ali pravilnije je Đudo jer je izvorni oblik. Koliko znam ni jedan klub u Srbiji se ne "viče" Đudo klub. Jednostavno, protiv vetrenjače se ne možeš boriti. Mislim možeš, ali je glupo. A sad jedna u elementu teme - popusti da bi pobedio :)

NinĐucu je pravilno. Mislim da Japanci nemaju Dž (ovako tvrdo kao naše). Kao i Đu Đucu (Ju Jutsu), a ne điju đicu ili džiju džicu

Poslednja izmena:
Opet je tu dosta uticalo englesko narečje. Njima je lakše da izgovore Dž nego Đ pa se tako u većem delu sveta i izgovara džudo. Ali pravilnije je Đudo jer je izvorni oblik. Koliko znam ni jedan klub u Srbiji se ne "viče" Đudo klub. Jednostavno, protiv vetrenjače se ne možeš boriti. Mislim možeš, ali je glupo. A sad jedna u elementu teme - popusti da bi pobedio :)

NinĐucu je pravilno. Mislim da Japanci nemaju Dž (ovako tvrdo kao naše). Kao i Đu Đucu (Ju Jutsu), a ne điju đicu ili džiju džicu

Ok, hvala za pojasnjenje, a posto sam ja kontras i buntovnik, zvacu i ja Djudo kao Igi hahahha, mada mi mnogo nekako smesno deluje, kao da to pricaju Romi, ili kao kada Albanci kazu ljopta umesto lopta, ljepa.... Nekako mi smesno...

P.s. Nema veze sa temom puno, ne znam da li si cuo za najpoznatijeg (i skoro najskupljeg) proizvodjaca gitara - Gibson, ceo svet govori Gibson, samo se Srbi prave pametni i govore Dzipson, i to je toliko smesno, ruzno i grozno, da ne mozes da poverujes. A jos je veca strahota da pravi sviraci, ljudi koji imaju po 20, 30 godina svirackog iskustva i dan danas nisu naucili da se ne izgovara Dzipson, i da je mnooogo seljacki i odvratno tako pricati. Haha.

A sto se tice Engleza, ja nekako uvek cujem DJDZudo, kada kazu, znaci nesto izmedju DJ i DZ. A mi bas ono jako, debelo Џ бре, Џ !

A i engleski pricamo ostro, jako i smesno, slicno kao Rusi. Najsveziji primer:

Dzudo i jest vjestina koja pretendira uci u sportsku Porodicu
ali,
sve dok poluge i nekakve gragne
gusenja
utreniravaju se
tesko je tu 'naci'
plemenitost....tj. za skolsku 'upotrebu...
Karate je vjestina i njen ublazeni vid 'braneci se napadati'
opet ga ne svrstava u plemenitosti
ali obje Budo-discipline su u zanatske svrhe pozeljne...
...dovesti ucenike do Majstorskog pojasa 1.DAN...to je ok. i to je u Japanu
fizicko vaspitanje
a sve dalje je kao i Nauka...ili mistika ili ...osama i osobenjastvo...
P.S.
...mislim da nase podneblje nije jos zrelo da raspolaze s takvim znanjima jer nemaju i duhovnu pratnju
istih...
Poseban je odnos sensej-ucenik...to je na Istoku svetinja
a,-ovdje je daleko od toga....vecini majstora potrebna je zestoka edukacija vaspitnog i moralno-svetackog...

P.S.
...Faraonn , kvalifikovano stoji iza svake izrecene :bye:rijeci...

:rotf: :ok::ok::ok:

Da, pa kada se jave McDojo trenercici kao i oni sa DIF-a (Da imam fakultet) sto su pola semestra na nazovi faxu ucili dzudo) :lol::lol::lol: bice urnebes... :mrgreen:

No, opet, bolje i McDojo treneri iz Dzuda, kontam da su i njihovi najgori opet ozbiljniji nego "masteri" iz drugih vestina azijatskog porekla......Zamisli da dovode nekog iz Aikidoa, Wing Chuna, nekog drugog Kung Fua ili neke sisteme odbrane, kao u policijama sto dovode i Kurtu i Murtu da obucava..... :roll:

Tako da ono....Boks, Dzudo, rvanje - tu smo manje, vise bezbedni, sto se tice McDojo tripera, mada ne kazem da i tu ima kukolja.

Nemoj da generalizujes. Kao i u svakoj profesiji ima ljudi koji to vole i posvete se svome poslu i ima onih koji samo gledaju da uzmu neku diplomu i nekako odrade do penzije.

Ето, ја то "Џипсон" нисам чуо ихахај, а и то што сам чуо је од, како се и помињало, старијих ликова који су расли у вријеме кад енглески није био свеприсутам језик, па се изговарало како се изговарало, јбг. Има у томе "Џипсон" неке романтике, мада свако ко се ко клинац фурао на "Смртоносно оружје", нема дилема око изговора. Ја сам на све то врло релевантан да побијем Брузову тезу да "сви Срби говоре ђипсон" јербо знам десетине и десетине гитариста који свирају у бендовима и не говоре "ђипсон", а и сам сам један од њих, и мада сам одувијек био "Лес Пол човјек" (Фендери су ми некако ко оклагије, дебели уски вратови, а ја као шредер са класичним бекграундом више волим широка и танка весла), никад их екшли нисам свирао.

Иначе, јачи сам од већине ММА бораца, само што не могу ја то у рингу, те рукавице и та ограничења, не смијем да му поломим кољено или потеглим нос, *ебо то. Некад шалтам оне фајтерске канале, и чега се ту све човјек може нагледати, има материјала и за смијех и за плач. Треба забранити да термин ММА користи ико осим оних 10-20 најбољих бораца, а и то у категоријама преко неких 70 кила. Ово остало нек се зове "некоординисано млатарање и улијетање људима у ноге без превише смисла", па ко се од њих покаже иоле достојним, може добити статус ММА борца.

Е сад, џудо у школама, није писало да ли ће то да изведу у склопу редовне наставе, или нешто ванредно. Увијек сам за рвачко-бацачке спортове прије ударачких, не подстичу агресивност и бољи су за развој дјеце. А можда улије и нешто јапанске радне етике приде.

Back