Džudo ponovo školski sport. Unicef: "Dzudo najkorisniji sport od 04.-21. god"

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Ne znam da li smo imali ovu temu.... Ako jesmo, neka je supermoderatori izbrisu ili spoje.

Posle četiri decenije, džudo je uvršten u redovni školski program.
U prilog afirmaciji te borilačke veštine svedoči i podatak da je UNICEF proglasio džudo najkorisnijim sportom za uzrast od četvrte do dvadesetprve godine.

Kontam Bojan BRT ce se najvise radovati, kao i Ursus, a verujem da ce se oglasiti i ostali sa komentarima - Trebali su Wing Chun da stave, to je najbolji, sveobuhvatni sistem za razvijanje mladih i umno i fizicki i spiritualno i otvara cakre i sve ostalo iz McDojoa sto se moze zamisliti... Pa tek drugi - Trebali su Sistemu da stave a ne Dzudo, trebali Karate, trebali TKD itd itd. Ali hajde da zaobidjemo takve diskusije, nego da bar o ovome pozitivno pisemo....

Nije bitno koji borilacki sport/vestina je ubacen kao skolski sport, bitno je da je ubaceno i da je REALNO ( evolucijom vestina naslo je svoju primenu u MMA), da je zdravo i da je mladima zanimljivo za treniranje, a ne bazira se na tajnim tackama, na cakrama na Chi energijama, na tajnama kosmosa i sl, nego se bazira na fizici, (poluge i moment, centripetalne, centrifugalne sile, gravitacija, zakon akcije i reakcije) pa se na ovaj nacin ucenicima odrzati kroz Dzudo i ogledni cas gde se prikazuje korelacija medju predmetima (Fizika, biologija, fizicko vaspitanje).

...Karate je vjestina savladavanja svega u sebi
i na sebe prenijeti obavezu ,-braniti drugoga od sebe...
...kako je 'htio reci M.Miljanov."

Offtopic...

@Nan Elmoth, sto se mene licno tice, i mog subjektiviteta, nikada nisam nesto voleo Dzudo posebno, niti ga sad nesto posebno trenirao, moji razni prijatelji jesu, i nekada sam se i pitao - sta im bi da se ovoliko zaraze Dzudoom, wtf, ? Ali ne mogu da negiram ovo do cega je dosao UNICEF, verovatno su u pravu sa izjavom da je to najkorisniji sport za decu i mlade od 4-21. godinu...
A koliko vidim i cujem, ima i matoraca koji rekreativno treniraju Dzudo i planiraju tako do kraja zivota, sto npr nije slucaj sa MMA ili sa Boksom, gde dodju razne napaljotke i posle 25-e, ih nema vise nikada. Cuj mene, posle 25-e, ma posle 21. ih nema vise.

baš sportski što brišete mišljenje da je ovo priprema dece za pandurski posao piramide
baš od 4 pa do 21...
a od 21 da se zaposli kao pandur da čuva sistem

sport nema šta...

PROJEKAT

Sto vise sporta u skole,bice roditelji mirniji i zadovoljniji svojom decom.Svaka cast.Sto manje imaju slobodnog vremena,manje imaju mogucnosti da razmisljaju o raznim glupostima i dosadi,a svedoci smo i sami sta deca prave iz dosade.

kad tad moraš na posao
taman da deca odrade sve gluposti koje će izgraditi njihov karakter tokom odrastanja
postoje deca koja se ne mogu baviti sportom i ona treba da se osećaju kako?
a bavila ili ne bavila, zabranama i nametanjem ne postižeš ništa dobro kod deteta.
Čak i da ga foliraš kako je super ono što mu smeta ili odbija praviš psihosomatske poremećaje.

Poslednja izmena:
Offtopic...

@Nan Elmoth, sto se mene licno tice, i mog subjektiviteta, nikada nisam nesto voleo Dzudo posebno, niti ga sad nesto posebno trenirao, moji razni prijatelji jesu, i nekada sam se i pitao - sta im bi da se ovoliko zaraze Dzudoom, wtf, ? Ali ne mogu da negiram ovo do cega je dosao UNICEF, verovatno su u pravu sa izjavom da je to najkorisniji sport za decu i mlade od 4-21. godinu...
A koliko vidim i cujem, ima i matoraca koji rekreativno treniraju Dzudo i planiraju tako do kraja zivota, sto npr nije slucaj sa MMA ili sa Boksom, gde dodju razne napaljotke i posle 25-e, ih nema vise nikada. Cuj mene, posle 25-e, ma posle 21. ih nema vise.

Бокс и ММА садрже ударачке технике а то баш и није примерено за клинце од 5 до 10 година. На то сам мислио кад сам подржао џудо.

baš sportski što brišete mišljenje da je ovo priprema dece za pandurski posao piramide
baš od 4 pa do 21...

sport nema šta...

PROJEKAT

kad tad moraš na posao
taman da deca odrade sve gluposti koje će izgraditi njihov karakter tokom odrastanja
a bavila ili ne bavila, zabranama i nametanjem ne postižeš ništa dobro kod deteta.
Čak i da ga foliraš kako je super ono što mu smeta ili odbija praviš psihosomatske poremećaje.
To je vec do roditeljskog vaspitanj,ako ne moze taj,ima jos sportova gde dete moze da se nadje.Sve je bolje nego ulica.

baš od 4 pa do 21...

sport nema šta...

PROJEKAT

kad tad moraš na posao

Dobro da ti nisi razvio neki poremecaj...Kao onaj F22.0 sto ti napisah na onoh temi. I da, jeste, provalio si, UNICEF je inace leglo reptilijanaca koji zele da od dece naprave sutrasnje pandure koji ce sluziti reptilijanskom new world orderu na celu sa onim iz Mikrosofta koji vakcinama smanjuje ljuCku populaciju.

:hahaha::rotf:

Џудо као спорт је добра опција и за децу и за старије, наравно, у границама здравог рекреативног вежбања... То опет не значи дљ треба запоставити друге спортске дисциплине (атлетику,гимнастику, пливање, екипне спортове)...

Међу три најбоља ако не и најбоље решење.

Бокс и ММА садрже ударачке технике а то баш и није примерено за клинце од 5 до 10 година. На то сам мислио кад сам подржао џудо.

evo kolega rekao što sam i ja hteo pa da ne ponavljam

Kontam Bojan BRT ce se najvise radovati, kao i Ursus,
:ok:

Konkretno u Srbiji je džudo, za sada, uvršten u školska takmičenja za OŠ i SŠ. Zadnjih godina se radi baš na tome da se uvrsti i u nastavni plan i program, kao u nekim evropskim zemljama.
Za decu uzrasta od 7 do 14 godina je džudo jedna od boljih opcija. Prvo, puno se radi parterna gimnastika i vežbe za razvoj koordinacije i motorike. Tako da je pravilan fizički razvoj zagarantovan. Drugo, sam sport je iz grupe samodbrambenih sportova i nema razvijanja napadačko agresivnih instikata. Fizički je vrlo zahtevan, pa će se i višak energije iskoristiti za nešto "pametno". Treće, sam princip i filozofija džudoa se zasniva na principu "popusti da bi pobedio", ako se takva filozofija primeni i na ostale delove života i decu naučimo da je ispravno nekada se i povući i ne forsirati pobedu po svaku cenu, mnoge loše situacije bi se izbegle ili bolje završile (pri ovom uopšte ne mislim na fizičke obračune).

Realan problem za uvrštavanje u nastavni plan je bio ko bi deci predavao džudo. Retko koji profesor, a da nije i sam trenirao džudo, može na pravi način da približi samu veštinu deci. Sa druge strane retko koji džudista je i obrazovan za rad sa decom. Treneri koji to već rade bi možda mogli da budu neko prelazno rešenje, samo naravno morali bi da se doobrazuju i prestruktuiraju u svom obrazovanju da bi mogli raditi kroz školski sistem. Opet zašto bi oni to radili ako već imaju svoje klubove ili rade u nekima i na taj način ostvaruju kakvu takvu finansijsku korist za 2-3 sata dnevno.

U svakom slučaju je po meni ovo odlično za decu. Samo da se nađe model i način da to zaživi i u celoj Srbiji.

Poslednja izmena:
Joj kad ministarstvo raspiše konkurs za radno mesto "Nastavnik Džudo veštine" ili tako neku glupost... Pomozi Bože!

:rotf: :ok::ok::ok:

Da, pa kada se jave McDojo trenercici kao i oni sa DIF-a (Da imam fakultet) sto su pola semestra na nazovi faxu ucili dzudo) :lol::lol::lol: bice urnebes... :mrgreen:

No, opet, bolje i McDojo treneri iz Dzuda, kontam da su i njihovi najgori opet ozbiljniji nego "masteri" iz drugih vestina azijatskog porekla......Zamisli da dovode nekog iz Aikidoa, Wing Chuna, nekog drugog Kung Fua ili neke sisteme odbrane, kao u policijama sto dovode i Kurtu i Murtu da obucava..... :roll:

Tako da ono....Boks, Dzudo, rvanje - tu smo manje, vise bezbedni, sto se tice McDojo tripera, mada ne kazem da i tu ima kukolja.

:rotf: :ok::ok::ok:

Da, pa kada se jave McDojo trenercici kao i oni sa DIF-a (Da imam fakultet) sto su pola semestra na nazovi faxu ucili dzudo) :lol::lol::lol: bice urnebes... :mrgreen:

No, opet, bolje i McDojo treneri iz Dzuda, kontam da su i njihovi najgori opet ozbiljniji nego "masteri" iz drugih vestina azijatskog porekla......Zamisli da dovode nekog iz Aikidoa, Wing Chuna, nekog drugog Kung Fua ili neke sisteme odbrane, kao u policijama sto dovode i Kurtu i Murtu da obucava..... :roll:

Tako da ono....Boks, Dzudo, rvanje - tu smo manje, vise bezbedni, sto se tice McDojo tripera, mada ne kazem da i tu ima kukolja.

Aikido je borilačka veština a ne sport i samim tim nije primerena za dečiji uzrast ali koliko sam primetio mnogi Aikido klubovi imaju i stariju i mlađu grupu odnosno dečiju grupu, sa popriličnim brojem dece, tako da deca masovno treniraju Aikido svidelo se to meni ili ne. Uzgred Aikido nije Kung Fu nego ĐuĐica odnosno AikiĐuĐica.U policiji treniraju Đudo pa opet u konfliktima na ulici uvek proradi pendrek tako da te priče o "kurti i murti" koji podučavaju nekoga nečemu "svemirskom" možeš okačiti mačku o rep. Inače DIF-ovci su kvalifikovani za predavanje fizičkog vaspitanja za čega "masteri" Đudo-a nisu jer nisu pedagozi odnosno nisu obrazovani ni kvalifikovani za tako nešto. Imaš njih koji su završili DIF i drže treninge za decu, upoznao sam par takvih, oni znaju svoj posao ali oni su u ogromnoj manjini tako da će doškolavanje biti neophodno.

Poslednja izmena:
Bolje da uvedu brazilsku dziuuuuuu :D

Zašto da rade samo parter iz Đudo-a kada mogu i bacanja, ovako će biti kompletniji. Uzgred BJJ nije Olimpijska veština i kao takva nema šta da traži u školama. Atletika, gimnastika, sportovi sa loptom i borilački sportovi u okviru Olimpijskih igara su jedini kanditati koji se mogu razmatrati da budu predmeti u okviru školskih programa. Sramota je to što nisu razmotrili rvanje da stave kao školski sport ali dobro tako to ide u ovoj državi.

Poslednja izmena:
Zašto da rade samo parter iz Đudo-a kada mogu i bacanja, ovako će biti kompletniji. Uzgred BJJ nije Olimpijska veština i kao takva nema šta da traži u školama. Atletika, gimnastika, sportovi sa loptom i borilački sportovi u okviru Olimpijskih igara su jedini kanditati koji se mogu razmatrati da budu predmeti u okviru školskih programa. Sramota je to što nisu razmotrili rvanje da stave kao školski sport ali dobro tako to ide u ovoj državi.

Brazilska dziu dzica ima daleko kompleksniji parter od dzudoa.

Back